Přípravná utkání

Slavia - Celtic 0:0

Slavia remizovala v Edenu se Celticem v prvním opravdu velkém přípravném zápase 0:0. Zápasu předcházel slavnostní akt, při kterém Slavia pojmenovala západní tribunu po legendě obou klubů Johnny Maddenovi.

Celtic do Prahy přijel k přátelskému zápasu přesto, že se oba týmy mohou utkat ve třetím i případně ve čtvrtém předkole EL, pokud do něj postoupí. Před zápasem si oba kluby připomněly Johnny Maddena, bývalého hráče Celticu a nejslavnějšího trenéra Slavie.  Po Maddenovi Slavia pojmenovala západní tribunu na stadionu Eden a odhalila mu pamětní desku na chodníku slávy před stadionem. Ceremoniálu se zúčastnilo sedm rodinných příslušníků J. Maddena. Pro hosty to byl předposlední zápas v přípravě, už za týden vstoupí do předkola Ligy mistrů pravděpodobně proti severoirskému Linfieldu.

Do první zajímavé akce zápasu se dostával už ve druhé minutě Tecl, obrana ale před ním nakonec odkopla míč na roh. Na druhé straně Laštůvka jistil střelu Lustiga, která zřejmě šla nad bránu, i z této akce byl nakonec roh. Postupem času byli hosté nebezpečnějším týmem na hřišti a Laštůvka musel sebrat několik jednodušších pokusů nebo kontrolovat střely letící mimo bránu. V 24. minutě se nechal lehce obejít Flo a byla z toho velká šance hostí, Griffithsova střela skončila jen těsně vedle. Slávisté se nedostávali vůbec na dostřel Gordonovy brány a když už nějaká akce vypadala v zárodku nadějně, přišlo špatné řešení ve finální fázi, třeba když Škoda míč zasekl a z nepříliš výhodné pozice pak opřel střelu do blokujícího obránce. O dost lepší akce přišla v 37. minutě, Mingazov krásně hledal Škodu, který na míč jen těsně nedosáhl, akce pokračovala a Frydrych hlavičkoval těsně nad. Závěr poločasu byl vyrovnaný, branka nepadla.

Do druhé půle přišlo v dresu Slavie na hřiště pět čerstvých hráčů včetně Halila Altintopa, pro kterého šlo o premiéru v sešívaném dresu. První šanci druhého poločasu měli hosté, Altintop ztratil ve středu hřiště míč, akce Celticu vyústila ve vyloženou pozici Sinclaira, který se však ukopl a ani pořádně nezakončil. O chvíli později kličkoval nebezpečně ve vápně Slavie McGregor, nejlepší moment pro střelu ale asi prováhal, protože když vystřelil, skončil míč jen v boční síti. Čas pak ubíhal a žádný z týmů se nedostával do nebezpečných akcí. A když Laštůvka lehce chytil dalekonosný pokus z přímého kopu, mohl sudí Hrubeš odpískat konec uktání, které deset tisíc přítomných diváků nadchnout asi nemohlo. Bezbranková remíza zápasu odpovídala.

Trenér Celticu Brendan Rodgers řekl k zápasu následující: "Slavia byla velmi dobrá, viděl jsem dost, abych poznal, proč se stala mistrem ligy. Stadion i trávník byly velmi dobré. I pro nás bylo dobré se podívat na potenciálního soupeře. Pro nás to byla po zápase v Rakousku další dobrá zkouška. Pracujeme na pressingu, to jsme v zápase několikrát dobře předvedli. Kdybychom nějakou šanci proměnili, mohli jsme vyhrát. Opravdu jsem spokojený. Na závěr bych rád poděkoval domácím za celý Celtic za pohostinnost, která se nám dostala. Cítili jsme se tu v Praze velmi příjemně."

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý hodnotil zápas takto: "Přijel k nám výborný soupeř, byla to skvělá příprava před skvělou atmosférou, takový přípravný zápas nepamatuju. Pro nás to byla opravdu dobrá příprava před evropskými poháry. Celtic byl připravený, začínají za týden, rychlí na míči, skvělý tým. My jsme teď odstartovali sérii zápasů se soupeři zvučných jmen a velké kvality. Slibujeme si od toho, že se adaptujeme na evropský fotbal, kde je všechno rychlejší. Pro nás byl tento zápas obrovsky přínosné. Každý trenér si přípravu staví podle sebe a podle možností. Ne na každý stadion asi přijede Celtic nebo Nice. Máme krásný stadion, to k tomu jistě přispěje. Chodí k nám hráči zvučných jmen, to také asi hraje roli. Ve třetím předkole asi není moc na výběr, možná kdyby je někdo neviděl hrát, řekl by, že je to hratelný soupeř. Ale slabých soupeřů tam je málo. Nechci říkat, jestli bychom je chtěli nebo ne, necháme to osudí. Zítra odjíždíme na soustředění, povezeme 22 hráčů a 3 brankáře, Sýkora a Hromada zůstanou v Praze rehabilitovat. Jarda Zmrhal už trénuje na hřišti s fitness koučem. Během soustředění by měl naskočit k týmu, jestli stihne zápas, to ještě nevíme. Sýkora má svalové zranění, to je individuální, nevím, jestli bude na start kvalifikace, chtěl bych tomu věřit. S Altintopem jsme se bavili, jestli půjde do části zápasu, nejprve jsme mysleli, že půjde na 20 minut, nakonec jsme se dohodli na poločas, je na něm vidět, že ještě nemá kondici, až se dá dokupy, tak jistě předvede, co umí. S vedením se pořád bavíme o alternaci k Milanu Škodovi. Souček už s Dannym ráno trénovali v Edenu individuálně. Oba půjdou do plnohodnotného tréninku. Danny taky bude potřebovat nabrat kondici. Ngadeu se připojí jako poslední v sobotu nebo v neděli. Komunikaci na hřišti jsme zatím neřešili, ale budeme po všech chtít, aby základní fotbalová slova uměli všichni česky. Hráči na kraje zálohy nám při zranění Zmrhala a Sýkory teď trošku chybí, ale oba snad budou brzy k dispozici. Uvidíme, jak se rozhodneme ohledně hostování některých hráčů."

Úterý 04. 07. 2017 18:00

Přípravné zápasy, 2017/2018
0 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

Celtic FC
Celtic FC

Komentáře (337)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé