Evropská liga

Maccabi Tel Aviv - Slavia 0:2

Slavia porazila v Izraeli v základní skupině Evropské ligy domácí Maccabi Tel Aviv 2:0 dvěma brankami Josefa Hušbauera a přiblížila se postupu do jarní fáze soutěže. V posledním utkání za dva týdny jí k postupu stačí remíza doma s Astanou. Slávisté se radovali z pohárového vítězství na hřišti soupeře po více než deseti letech, poslední výhra venku byla totiž na hřišti Ajaxu při postupu do Ligy mistrů.

Zápas Astana - Villarreal, který se hrál od 17:00 českého času, skončil výsledkem 2:3. To znamená, že pokud Slavia dnes vyhraje jakýmkoli výsledkem, dostane se v tabulce o bod před Astanu a v posledním zápase ve skupině jí bude stačit k postupu remíza právě s Astanou.

Trenér Šilhavý postavil defenzivnější sestavu než v sobotu proti Dukle, do středu zálohy se postavili Ngadeu i Souček, na stopera se vrátil Deli a na hrot se postavil Necid. Jen na lavičce tak zůstali Danny a Škoda. Slávisté začali ofenzivně, z přímého kopu to zkusil Stoch, ale trefil jen zeď, podobně si pak vedli i Hušbauer a Zmrhal, jejichž střely po odražených míčích také neprošly až k brankáři. Za chvíli to zkoušel Zmrhal z 20 metrů, bránu těsně minul. A v 13. minutě centroval Stoch, na zadní tyči našel Zmrhala, který hlavou vracel míč na malé vápno a tam odpálil Tibi míč snad 30 centimetrů před hlavou Necida, který by snadno skóroval! Tlak Slavie pokračoval, Stoch prováhal čas ke střele, ale ještě našel ve vápně Necida, kterému míč ale utekl. Aktivní Zmrhal pak střílel ve vápně po nahrávce Hušbauera, těsně minul. Poté se hra vyrovnala, na obou stranách začaly převládat nepřesnosti a míč se do pokutových území příliš nedostával. V 25. minutě dostal krásný dlouhý míč do vápna k noze Necid, nedokázal si jej ale zpracovat, přišel o něj a z šance nebylo nic. Na druhé straně prohrál Frydrych osobní souboj s Schoenfeldem a dobrou příležitost měli domácí, Rikanovi střela v pokutovém území ale nesedla a Laštůvka neměl problém míč sebrat. V 30. minutě krásnou křížnou ranou, která byla jemně tečovaná, trefil Zmrhal břevno, dorážku pak zazdil Necid. Slávisté zase na chvíli přidali, měli v okolí vápna několik zajímavých akcí, ve kterých byl zapojen dobře hrající Zmrhal, branka však nepadla. Sám před golmanem se objevil Necid, přehodil sice Rajkoviče, ale střela byla slabá a metr před brankovou čarou ji stihl vykopnout Yeini. Když už to vypadalo, že se do kabin půjde za nerozhodného stavu, chybovali hosté v rozehrávce, míč získal Zmrhal, potáhl jej k vápnu soupeře, kde jej předal Hušbauerovi, který napřáhl z 22 metrů a nechytatelnou střelou trefil šibenici - 0:1! Hned vzápětí sudí odpískal konec poločasu.

Obraz hry se ani v druhé půli příliš nezměnil, slávisté měli mírně navrch a působili nebezpečněji. Hušbauer to zkoušel znovu zpoza vápna, ale trefil jen přebíhajícího Zmrhala. Nemusel však smutnit dlouho, v 54. minutě zase chybovali domácí, míč sebral Ngadeu a podobně jako při první brance před vápnem předal míč Hušbauerovi, který tentokrát mířil naprosto přesně po zemi k tyči - 0:2! Domácí jakoby druhou inkasovanou brankou ztratili naději a víru v dobrý výsledek, Zmrhal střílel zpoza vápna, ale jeho střela byla zablokovaná, Ngadeu napálil odražený míč těsně vedle. Pak se hra zase na chvíli uklidnila a slávisté se stáhli ke svému vápnu. Jenže domácí v 60. minutě dvakrát vystřídali a střídající hráči hře Maccabi ohromně pomohli. Golaso rozehrál do strany a po centru do vápna trefil Atar kopem přes hlavu břevno, akce pokračovala a ke střele se znovu dostal Atar a Laštůvka vyrazil před sebe, tam už se o míč postarala obrana. Slávisté se ani nadále nedostávali už na dostřel brány Maccabi Tel Aviv a soustředili se na bránění, nepřesnosti domácího týmu jim v tom výrazně pomáhaly. Sešívaným se čas od času otevřela možnost k brejku, ale ani oni už nepředváděli v takových akcích nic, co by stálo za zaznamenání. Neprosadila se ani v nastaveném čase trojice střídajících hráčů van Buren, Škoda a Danny, vadit to ale nikomu nemuselo, protože sudí brzy zapískal konec a slávisté podruhé v základní skupině Evropské ligy zvítězili. Díky třem bodům se dostali zpět na druhé místo tabulky a k postupu do jarní fáze jim bude stačit v posledním utkání ve skupině i remíza v Edenu s Astanou. Villarreal už má jisté první místo v tabulce, Maccabi bylo naopak bez šance na postup už před tímto zápasem.

skupina, 5. kolo - Čtvrtek 23. 11. 2017 21:05

Evropská liga, 2017/2018
0 - 2
0 - 1
Maccabi Tel Aviv F.C.
Maccabi Tel Aviv F.C.

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

45. Josef Hušbauer
54. Josef Hušbauer

Komentáře (287)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé