Hráči Slavie

Hodnocení slávistů - Slavia - Astana 0:1, aneb co dál s trenérem?

Slavii doma stačila k postupu do jarní části Evropské ligy i remíza, avšak Astaně po špatném výkonu podlehla 0:1 a v Evropě končí. Podzim je tak nutno hodnotit jako nevydařený.

Astanu bych nechtěl podceňovat, protože svou kvalitu má a kazašskému fotbalu dominuje už několik let. Na druhou stranu ji ani nepřeceňujme, z hlediska evropského fotbalu jde o ryze průměrný klub. A pokud byla situace před vzájemným zápasem dána tak, že k postupu stačila Slavii doma remíza, tak včerejší porážku nelze hodnotit jinak než velmi negativně. Navíc toho soupeř mnoho nepředvedl a Slavia se (pokolikáté už na podzim) spíše porazila sama. Co bylo včera špatně?

1) Chybějící opory Deli a Hušbauer. Tady je v tom trenér Šilhavý nevinně. Zdravotní stav týmu nebyl dobrý a bohužel se nakonec nepovedlo uschopnit ani jednoho z našich dvou klíčových hráčů. Pravdou je, že v důležitých evropských zápasech nám stěžejní hráči chyběli víc než by bylo zdrávo (viz dvojzápas s APOELem). Zvláště Deli byl na podzim zraněný hned několikrát a věřím, že kdyby včera on a Hušbauer hráli, tak bychom zápas zvládli mnohem pravděpodobněji. Oslabení to tedy bylo jasné, ale vymlouvat se na to nejde. Kádr má Slavia kvalitní a uhrát doma remízu se soupeřem typu Astany by měla zvládnout i tak.

2) Mizerná první půle. Hráči se sice nechali slyšet, že hrát na remízu by se mohlo krutě nevyplatit, ale přesně to předvedli. První poločas doslova promrhali a po inkasované brance se do půle hra úplně rozpadla.

3) Celkově opět sotva průměrná hra a nevyužité příležitosti. Slavia na podzim nemá svou tvář a hra je veskrze průměrná (vzhledem ke kvalitě mužstva). Velmi trenérovi vyčítám prohození křídel, kdy hrají oba "dovnitř" hřiště. Zmrhal si sice v zápasovém magazínu pochvaloval, že se dostane lépe ke střelu, o což se opakovaně pokouší i Stoch, ale žádný takový gól jsme dosud nedali. Nemluvě o tom, jak zpomaluje hru, když si musíte míč zastavit a přehodit na druhou nohu k centru. Co se týče hry, tak trenér argumentuje množstvím posil v létě, ale srovnejte zápasy s BATE a s Astanou. Proti BATE jsme hráli lépe a za celý podzim není vidět žádný pokrok. Samostatnou kapitolou jsou pak zahozené šance, kdy pravidelně dostáváme brankáře soupeře do sestavy kole. Včera zahodili tutovku Zmrhal a Van Buren.

4) Faktor Laštůvka. Co dodat, tento přestup se nepovedl. Zkušený gólman neměl za podzim žádný zápas, kde by nás vyloženě podržel, naopak předvedl několik hrubých chyb (jen co mě teď napadne - na BATE, ve Zlíně, v Plzni, teď s Astanou), které nás stály body v lize a nyní i postup v Evropě. Je pravda, že příliš gólů nedostává, ale to je spíše zásluhou kvalitní obrany. Spekuluje se o zájmu Baníku o jeho osobu a já bych ho s klidným srdcem pustil. V Ostravě na něj půjde 10-15 střel za zápas a třeba bude zase za hvězdu jako v Karviné. Ve Slavii je to ale o něčem jiném a podle mě nemá příliš cenu čekat, jestli si 35letý brankář přes zimu vzpomene, jak se chytá.

A konečně finální resumé a můj názor na pozici trenéra Šilhavého. Ten má za sebou ohromný úspěch v podobě titulu a skvělou šňůru 36 zápasů bez prohry. Z tohoto pohledu by byl jeho brzký vyhazov až nespravedlivý. Je ale třeba se na situaci Slavie koukat v širším kontextu. Kouč Šilhavý měl vždy úspěch v prvním roce svého angažmá, kdy dokázal tým stmelit a vsadit na jednoduchý, přímočarý a efektivní fotbal. Po úspěchu ale vyhořel i v Liberci, i v Jablonci, protože soupeři proti jím vedeným týmům už hráli mnohem defenzivněji a opatrněji. S tím si trenér Šilhavý neví rady, protože není trenérem, který by zvládl svůj tým naučit moderní nátlakový a dominantní styl. Tedy přesně to, co Slavie potřebuje. Můj názor je, že Jaroslav Šilhavý je kvalitní trenér a že kdyby i pro jaro zůstal na lavičce Slavie, tak odvede slušný standard. Ale to nejlepší v Edenu už má za sebou, na vrchol už Slavii znovu nedovede, úspěch z minulé sezony nezopakuje a dříve či později stejně bude odvolán. Proto si myslím, že je zbytečné ztrácet čas a že je v zájmu Slavie vyměnit trenéra již teď v zimě. I tak bych ale před prací Šilhavého pro Slavii smekl. Zanechal tu významnou stopu, ale je čas jít dál.

Když se řekne A, tak je třeba dodat i B. Tedy kdo by měl dle mého názoru být novým trenérem. V médiích se hojně probírá jméno Jindřicha Trpišovského a je to logická volba. Trpišovský se velmi dobře zná s Nezmarem, se kterým úzce spolupracoval v Liberci. Navíc není jen půlroční kometou. V Liberci odvádí výbornou práci již několik let, jméno si udělal už na Žižkově. Neztratil se ani při liberecké účasti v pohárové Evropě. Navíc vyznává moderní útočný styl, který v současné chvíli podle mě Slavia potřebuje. Jistě, jsou tu i nějaká negativa. Mnozí namítnou, že Trpišovský nemá zkušenost s vedením špičkového celku. Ale je mladý, jeho cesta je postupná a dostat šanci v top klubu by byl další logický krok. Navíc jistotu, že trenér bude úspěšný nemáte nikdy. Neberu ani argumenty diskutérů, že Liberec třeba prohrál proti slabé Jihlavě a měl slabý minulý rok. Při libereckých podmínkách je nemožné jen vyhrávat a z mého pohledu z toho dvojice Nezmar - Trpišovský dlouhodobě dostávala maximum. Navázání na tuto spolupráci i ve Slavii by dávalo smysl.

Hráči jsou hodnoceni od 1 (nejhorší) do 10 (nejlepší).

Jan Laštůvka - 2 - Věnoval jsem mu část textu už v úvodním slovu. Včera (opět) fatálně selhal, když při brankové situaci vyběhl a míč úplně promáchl. Že si pak připsal asi dva středně těžké zákroky? To už bylo nepodstatné.

Michal Frydych - 4 - Dopředu mu to vůbec nešlo. Spousta zkažených centrů, měl i technické potíže se zpracováním míče. Sobol na druhé straně byl ale ještě horší. Čtyři méně.

Jakub Jugas - 5 - Jeden z trojice hráčů, která podala obstojný výkon. Bojoval a byl naším nejlepším hráčem z obranné řady, i on ale měl pár slabších momentů. Ač možná není tak nápadný, tak jsem velmi rád, že ho slávistická veřejnost začíná uznávat za nejlepší letní posilu. Mám také takový názor a jsem rád, že to vidí i ostatní.

Michael Ngadeu Ngadjui - 4 - Odbránil to jakž takž, ale těch odvrácených míčů přímo na nohu soupeře bylo víc, než by bylo záhodno. V závěru podzimu není v nijak zvlášť dobré formě, v záloze mi pak přijde lepší a jistější než na stoperu.

Eduard Sobol - 3 - Mizerný konec podzimu od Sobola. V první půli ho nachytal Twumasi, který ho snadno oběhl, navíc byl tentokrát Sobol nezvykle katastrofální i směrem dopředu. Tolik špatných centrů snad nedal za celý podzim. Ale neodepisoval bych ho, pořád je to pro mě velice nadějný mladý hráč. Jeho budoucnost ve Slavii vzhledem k absenci opce by ale měla být otázkou.

Jaromír Zmrhal - 4 - Dvakrát se dostal za obranu. Jednou postupoval ze strany a míč si nakonec ukopl, podruhé už šel sám na brankáře. Byl bohužel lehce tísněn a vyloženou šanci poslal nad. Celkově nebyl moc výrazný, ale v první půli, kdy byla Astana vytaženější, byl nebezpečnější než Stoch.

Tomáš Souček - 5 - Podobně jako Jugas snesl i Součkův výkon v tomto případě měřítko. Makal dozadu i dopředu, nakonec se pokoušel i o střelbu. Jen mi v několika momentech přišlo, že míč alibisticky odevzdával na hůře postaveného Dannyho, ale to ostatně dělali všichni.

Ruslan Rotaň - 4 - Moment, kdy jsme potřebovali vstřelit gól, Rotaň chtěl dát zbytečně přihrávku dozadu stoperům a celý stadion začal naštvaně hučet, takže si to hráč rozmyslel, tak nějak charakterizuje podzimní působení ukrajinského reprezentanta ve Slavii. Za zbytečného v současném týmu byl aktuálně označen i statistikem Dobiášem. Jinak včera nehrál nejhůře a dozadu byl svědomitý. Celkově je ale na hřišti celkem zbytečný.

Danny - 6 - Pozice ve středu hřiště mu svědčí a ke konci podzimu se rozehrál do dobré formy. Včera byl neúnavný a vymýšlel jednu dobrou rozehrávku za druhou. Hezky třeba vyslal do samostatného úniku Zmrhala. Bohužel na něj spoluhráči až příliš spoléhali a on tak musel akce zakládat, takže už se nedostával k zakončení či finální fázi. Jeho příchod se za trefu určitě označit nedá, zklamáním ale pro mě Danny také není. Dle mého názoru patřil na podzim jasně k tomu lepšímu, byť jeho přínos jsme jistě čekali ještě větší.

Miroslav Stoch - 4 - Nemá smysl, aby hrál na levém kraji v současném systému. Všimněte si, kolikrát si míč zastavil, otočil se a pak se vracel ke středovému kruhu, aby z otočky mohl nacentrovat kopeček do vápna, se kterým soupeř samozřejmě neměl problém. Do vápna se s míčem dostal snad jen dvakrát a v obou případech situaci vyřešil špatně. Kromě toho bylo v jeho hře i příliš mnoho nepřesností. Rohy kopal dobře.

Milan Škoda - není hodnocen - Pro zranění musel opustit hřiště již v 18. minutě. Do té doby se do zápasu podobně jako zbytek spoluhráčů příliš nedostal.

Tomáš Necid - 4 - Nakonec dostal hodně prostoru, příliš ho ale nevyužil. A ani nemohl, protože to je hráč do vápna, kam mnoho dobrých centrů nešlo. Dobře zakončoval hlavou i nohou, hlavně hlavička byla nadějná a možná mohla být umístěna lépe. V mezihře pak byl slabší a měl problémy se zpracováním.

Mick Van Buren - 4 - Hru příliš neoživil, navíc zahodil tutovku po rohu, kdy byl zcela osamocený mezi penaltou a vápnem. Z toho musí být gól.

Jan Sýkora není hodnocen, ale podotkl bych, že hru celkem oživil a rohy kopal dobře.

skupina, 6. kolo - Čtvrtek 07. 12. 2017 19:00

Evropská liga, 2017/2018
0 - 1
0 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

FC Astana
FC Astana

38. Aničić

Komentáře (328)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé