Hráči Slavie

Hodnocení slávistů - 21. kolo

Derby, které nemá dlouhá léta obdoby, bylo včera k vidění na Letné. Spartě nestačilo ani poločasové vedení o tři branky a zápas po skvělé druhé půli od Slavie skončil smírně 3:3.

Na úvod bych chtěl říct, že tohle byl fotbal, který baví. Plný stadion, proti sobě dva odvěcí rivalové a přestřelka s nevídanou zápletkou. Emoce prostě včera tryskaly proudem. Jindřich Trpišovský to v zimě sliboval a slovo zatím drží. Navíc se mu kromě nevydařeného startu v Jihlavě daří i výsledkově, takže já jsem s jeho dosavadním působením na naší střídačce spokojen. Slavia na jaře zkrátka nenudí, což je dobře. Stejně tak se mi líbí, že náš trenér je schopný (na rozdíl od směšně ubrečeného sparťana Hapala) přiznat své chyby (a snad se z nich i poučit).

A že těch chyb v základní sestavě několik bylo. První poločas se nám totiž nevydařil a byl jako z toho nejčernějšího snu každého slávisty. Naši byli nekompaktní a dělali vzadu strašné chyby, ostatně první dvě branky byly v podstatě vlastní. Sparta tak v půli zaslouženě vedla 3:0 po řádění stamilionové posily Stancia a nejeden fanoušek sešívaných by o pauze na zasněžený trávník nejradši hodil ručník. To by ovšem neudělali naši hráči ani naši fanoušci na stadionu. Týmu pomohla dvě střídání, kdy Hromada zhustil střed hřiště, kde nestíhal Danny, a Van Buren oživil naši hru za Frydrycha, se kterým v obraně cvičil Plavšič. Sparta se pak, jak už je v této sezoně jejím zvykem, zalekla vedení a byla značně pasivní. To jí vycházelo do 70. minuty, kdy Stoch parádní ranou a svým prvním soutěžním gólem ve Slavii odšpuntoval závěrečný nápor sešívaných, po kterém přišla v nastavení vyrovnávací trefa na 3:3! Za mě neskutečný zážitek, skvělý zápas, na který se bude vzpomínat roky, a remízu jsem si tentokrát užil na plné pecky, jako kdybychom vyhráli. V tom nejlepším světle se ukázala morálka našich hráčů, týmový duch i neustávající podpora fanoušků Slavie! Ukázali jsme, že jsme silnější a soudržnější klub než současná Sparta, ač posilněná rekordními přestupy.

Okomentovat tentokrát musím samozřejmě video, které hrálo až nebývale zásadní roli. Odvolány po něm byly dva góly, penalta a naopak jedna penalta byla dodatečně odpískána. Je sice pravda, že fanoušek si nemůže být hned jistý, jestli gól platí, což může snižovat bezprostřední euforii, pro mě je ale mnohem zásadnější přínos videa v podobě fair-play hry. Zvláště včera sudí nebývale chybovali (z toho jen jednou ve prospěch Slavie a třikrát v její neprospěch) a jen díky videu nebyl zápas nevratně pokažen zásadními přehmaty. Takto se hrálo o dvě minuty déle, ale zato byly všechny zásadní situace vyřešeny dle pravidel a nemusí se dva týdny spekulovat o rozhodčích a co by kdyby. Pro mě jde jednoznačně o posun kupředu, navzdory výše zmíněnému negativu videa. Kdyby rozhodčí byli dlouhodobě nestranní a chybovali na obě strany, tak bych video jako nutnost neviděl. Ale něco takového platí možná tak v Anglii. Vždyť si vemte, kolik ošemetných situací bylo písknuto ve prospěch Plzně a kolik v její neprospěch. O devadesátých letech a přelomu tisíciletí ani nemluvě. Osobně se sem tam nechám okrást o emoce (a někdy mi je naopak video přidá jako třeba v případě penalty na Tecla, která by jinak zůstala nepovšimnuta) a budu sledovat férové sportovní měření sil, než abych byl účastníkem ze zákulisí (nebo od benzinky) ovlivněné taškařice.

Hráči jsou hodnoceni od 1 (nejhorší) do 10 (nejlepší).

Ondřej Kolář - 2 - Minulé zápasy nás podržel, derby ale Ondrovi hrubě nevyšlo. První branka padla po jeho obrovské chybě, kdy si do sítě srazil Stanciovu střelu takřka z nulového úhlu. I třetí gól v naší síti vypadal všelijak. Je pravda, že střela byla lehce tečovaná, ale brankář by měl mít bližší tyč při střele z takto výrazného úhlu pokrytou. Ve druhé půli jednou nejistě vyrazil míč do Štetiny, od kterého se v jasné šanci naštěstí odrazil jen do zámezí. Připsal si i pár docela dobrých zákroků, ale šlo o střely, které by měl ligový brankář chytat.

Michal Frydrych - 3 - Minulý zápas, kdy jsme byli v tlaku a kdy se Michal často dostával do zakončení, mu seděl. V derby to bylo bohužel naopak. Sparta hrozila rychlým přechodem po stranách a Frydrych hbitému Plavšičovi od začátku nestačil. Jeho stažení v poločase bylo správným krokem.

Jakub Jugas - 5 - Asi se nedá říci, že stopeři odehráli svůj part na výbornou, když jsme dostali tři branky, ale ani bych neřekl, že ve stoperské dvojici byl zásadní problém. Snad jen tutovka Lafaty v první půli vzešla po nedůrazu Jugase. Ve zbytku zápasu si Jakub vedl celkem spolehlivě a ve druhé půli podobně jako s Olomoucí přispěl v roli dobře hrajícího posledního k našemu tlaku.

Simon Deli - 6 - Platí pro něj co pro Jugase. Občas naši stopeři, stejně jako celý tým, působili poněkud rozháraným dojmem, celkově ale nepropadli. Deli se navíc blýskl důležitou brankou na 2:3 po rohovém kopu. Ač Simon není častým střelcem a při útočných standardkách se prosazuje sporadicky, tak tentokrát za gólem zamířil naprosto nekompromisně. Skvělý moment!

Jan Bořil - 5 - Právě z jeho strany dal Stanciu úvodní branku, ale Bořilova absence ve vymezeném prostoru byla spíše důsledkem předchozí situace. V první půli měl v obraně problémy, ve druhé ale přidal a přispěl k našemu tlaku. Vyzdvihl bych i jeho parádní gólovou střelu, ač kvůli ofsajdovému postavení nahrávajícího Škody nakonec nebyla uznána.

Miroslav Stoch - 7 - Jen mohu souhlasit se slovy trenéra Trpišovského, že jdou Stochovy výkony významně nahoru. Začíná být mnohem přímočařejší a nebezpečnější, přidal dozadu a nyní se konečně i dočkal vytoužené soutěžní branky v sešívaném dresu! A gól to byl parádní a nesmírně důležitý. Při střele z velkého úhlu před ním bylo několik hráčů a místo bylo jen vyloženě těsně pod břevnem. Právě tam ale Stoch krásnou ranou zamířil. I ve zbytku zápasu patřil k našim nejaktivnějším hráčům. Za mě tentokrát nejlepší slávista. Jen tak dál!

Tomáš Souček - 5 - Jeho vlastní trefa byla strašná, tam zamířil úplně neomylně k tyči, ačkoliv nebyl intenzivně tísněn. Ještě předtím nedokázal u čáry pokrýt centr na Lafatu, který přestřelil odkrytou branku. Jinak ale nehrál špatně, naopak ve druhé půli hrál velice dobře a patřil k našim nejlepším hráčům. Získával míče, jistě je rozdával a přispěl k naší územní převaze. V součtu s tím smolným momentem ale nakonec dávám jen lepší pětku.

Josef Hušbauer - 6 - Rohy kope výborně a je v tom nejlepší z mužstva. Tentokrát po jeho rohu snížil na 2:3 Deli. Z mého pohledu je mnohem přínosnější, když je rozehrává on, než když se pokoušíme o kombinaci nakrátko, která zřídka kdy vůbec vede k centru do pokutového území. V první půli se poněkud hledal, ve druhé už patřil k viditelnějším hráčům a často se pokoušel o střelbu.

Danny - 3 - Zápas mu nevyšel a až příliš krutě odhalil jeho nedostatky vůči Hromadovi. Danny nestíhal směrem dozadu, byl až příliš laxní a naše obrana byla často průchozí. Tentokrát nedokázal využít ani svého nesporného umu a příliš se mu nedařilo ani směrem dopředu. Nepodržel míč a pokazil i lehkou přihrávku v nadějném přečíslení. O půli byl správně střídán, protože výrazně pracovitější Hromada byl tentokrát lepší volbou.

Eduard Sobol - 4 - Nedá se říci, že by vyhořel a ani neměl tak výrazně špatné momenty v útoku jako proti Olomouci. Je to ale dobře? Minule měl alespoň dobré náběhy, tentokrát toho předvedl hodně málo a patřil k nejméně výrazným hráčům na hřišti. To ve druhé půli dobře ilustroval sníh na pravé straně obrany Sparty, kde Sobol vyšlapal sotva pár cestiček, ačkoliv Slavia měla celý poločas převahu.

Milan Škoda - 6 - Ač bojoval, tak se nedá říci, že by to byl úplně jeho zápas a do šancí se nedostával. Velmi ale oceňuji, jakým způsobem proměnil těžkou rozhodující penaltu v nastaveném čase. Zachoval chladné nervy a vzal do na sebe jako správný kapitán!

Jakub Hromada - 7 - Na úvod svého vystoupení na hřišti hned dostal žlutou kartu, to byl ale jediný stinnější moment Hromadova pobytu na hřišti. Se Součkem ve středu pole poctivě pracoval, z čehož profitoval celý tým i Hušbauer, který mohl být nebezpečnější směrem dopředu. Jakub si navíc připsal i asistenci na Stochův gól. Myslím si, že poctivý výkon, asistence a odehraný vítězný poločas 3:0 na Spartě si sedmičku zaslouží.

Mick Van Buren - 6 - Nedařilo se mu sice vše, na co sáhl, jako proti Olomouci, i tak ale jeho nasazení oživilo hru Slavie. Van Buren byl aktivní a připsal si i některé hezké průniky, ač z toho větší šance nebyla. Bohužel musel kvůli zranění střídat. Vypadalo to vážně, naštěstí by ale Mick měl být ještě na jaře k dispozici, když léčba zlomené zánártní kůstky zabere okolo šesti týdnů.

Stanislav Tecl - 6 - V závěru dostal šanci a opět ukázal, že si další minuty v sešívaném dresu zaslouží. Po chybě Zahustela vybojoval svým průnikem do malého vápna Sparty rozhodující penaltu.

 

21. kolo - Sobota 17. 03. 2018 17:30

HET liga, 2017/2018
3 - 3
3 - 0
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha

12. vlastní (Kolář); 31. vlastní (Souček); 44. Stanciu

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

70. Miroslav Stoch
83. Simon Deli
90. Milan Škoda (pen)

Komentáře (272)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé