Fortuna liga

Slavia - Jablonec 1:3

V situaci, kdy budoucnost Slavie jako klubu je značně nejasná, odehrála Slavia v Edenu poslední domácí soutěžní zápas sezóny. Jablonci podlehla 1:3, když nevyužila velké množství šancí.

Trenér Jindřich Trpišovský postavil do třetího zápasu v řadě stejnou základní sestavu s Janem Sýkorou pod hrotem Stanislavem Teclem. Nastoupila tak stejná sestava jako před deseti dny proti témuž soupeři ve finále MOL Cupu, které Slavia vyhrála v Mladé Boleslavi 3:1. Hosté postrádali zraněného Masopusta, kterého v základní sestavě nahradil Chramosta. První velká šance zápasu přišla ve 4. minutě, Stoch krásnou diagonálou našel Zmrhala, ten hlavou sklepl na hranici vápna míč pro Frydrycha. Pravý bek Slavie střílel nečekaně levačkou krásně k tyči, Hrubý ale vytáhl fantastický zákrok, z pokračující akce pak opět hlavičkoval Zmrhal, tentokrát ale hodně nepřesně. V osmé minutě pak aktivní Zmrhal pálil z hranice vápna po rohovém kopu mimo. O dvě minuty později centr zprava usměrňoval hlavou Souček těsně nad. Přes převahu Slavie se jako první v zápase radovali hosté. Jakub Považanec napřáhl snad z 30 metrů a míč k překvapení všech na stadionu skončil v síti - 0:1. Vyrovnat mohla Slavia hned za necelé 4 minuty, Hušbauerovu prudkou střelu vyrazil Hrubý před sebe, dobíhající Sýkora však docela prudký míč nestihl usměrnit do brány. V 19. minutě však bylo už hodně zle, špatný míč středem hřiště ukořistil Holeš, potáhl jej až k vápnu, dal jej na střed hřiště, kde byl volný Chramosta a ten se z ideální pozice nemýlil - 0:2. Slávisté dále útočili, Sýkora střílel po rychlé kličce těsně nad. V 30. minutě chybovali slávisté u vápna soupeře, hosté šli do brejku, který zastavil Jugas 20 metrů od brány faulem. Z přímého kopu z ideální pozice se pak do sítě trefil Trávník a upravil na hrozivých 0:3. I v dalších minutách se slávisté dostávali do zajímavých pozic, Tecl na míč z hloubi pole jen těsně nedosáhl, poté Sýkora střílel zase vedle. Slavia nepůsobila ve hře špatně, ale prakticky všechny chyby směrem dozadu Jablonec potrestal a tak se do kabin šlo za pískotu tribun a ostudného skóre 0:3.

Do druhé půle vystřídal dvakrát trenér Trpišovský, místo Zmrhala s Teclem přišli na hřiště Danny se Škodou. Hned v první minutě druhé půle pak hlavičkoval ve vápně Škoda nad bránu po centru zleva. V 54. minutě po krkolomné akci ve vápně Jablonce střílel nakonec z otočky Škoda, opět bránu jen těsně minul. O chvíli později šli slávisté do brejku, ten ale skončil nepochopením mezi Jugasem a Stochem, z protiútoku pak Doležal naštěstí nenašel úplně volného Chramostu. Střelu Hušbauera za chvíli Hrubý vyrazil před sebe, z pokračující akce byl ve vyložené pozici Danny, ale také on na Hrubém pohořel. Počet střel na straně Slavie utěšeně narůstal, ale branka pořád nikde, ani po dvou pokusech Stocha zpoza vápna. Na konci 68. minuty pak Hušbauer trefil tyč a opět akce pokračovala hlavičkou Součka, kterou odvracel vedle brankáře jeden z bránících hráčů v poli. Jen o minutu později střílel na bránu z velké dálky Stoch, Hrubý vyrazil opět před sebe, ale nikdo z dobíhajících slávistů míč už netrefil. V další pěkné akci vysunul Danny Součka, ten vracel Škodovi, jehož pokus z otočky skončil vedle, jak už se v tomto zápase stalo pravidlem. Uplynulo pár minut, Stoch dobře centroval z přímého kopu, Škoda hlavičkoval a už nikoho nemohlo překvapit, že opět vedle. Až v 83. minutě se slávisté konečně dočkali, Sýkora se ve vápně dostal k míči a přece jen překonal Hrubého - 1:3! Slávisté chtěli vyrovnat, po Dannyho centru vykopával Frydrychovu hlavičku z brankové čáry jeden z bránících hráčů. V závěru zápasu už si jen připsali žluté karty Hromada se Sýkorou, další šance Slavie už však nepřišly, snad až na tečovanou střelu Dannyho, kterou lapil Hrubý. Červenobílí se tak s Edenem pro tuto sezónu rozloučili porážkou a titul se slaví v Plzni. Slávisté budou pro jistotu druhého místa v lize potřebovat uhrát bod v Teplicích.

Trenér Petr Rada byl po zápase hodně spokojený: "Jsem rád, že jsme zůstali v boji o třetí místo. Máme ještě jeden zápas, který bude hodně důležitý. Vyhrát na Slavii - manšaft zaslouží poklonu. Slavia je v dobré formě, což ukázala v poháru, kdy Slavia byla lepší. My jsme sem jeli s tím, že to máme ve svých rukou, že tu chceme vyhrát, upravili jsme k tomu sestavu, hráli jsme na dva útočníky. V první půli jsem i já byl překvapený, že jsme vedli 3:0, ale bylo to zasloužené, dali jsme tři krásné branky. Slavia byla trochu otřesená, podržel nás i Vlasta Hrubý. V druhé půli jsem upozorňoval hráče, že musíme přečkat prvních deset minut. Slavia měla střely, které z lavičky vypadaly, že šly těsně vedle. Obrana fungovala dobře, měli jsme i štěstí. Slavia pak hrála nakopávané míče na Škodu. Dost jejich míčů končilo v autu, což byla voda na náš mlýn. Nakonec jsme jeden gól dostali, ale hráči si v zápase hrábli na dno, odmakali to, měli jsme i dobré věci dopředu. Mohli jsme i ve druhé půli dát nějaký gól, ale to už by asi bylo přes čáru. Doma máme za týden poslední zápas, musíme ho odmakat, pak se podíváme na tabulku a uvidíme, jak skončíme. Jestli pokukuju po druhém místě? Já pokukuju po tom, ať jsme zdraví, ať se nám zahojí šrámy, pokud tam ta šance je, tak budeme bojovat. Ale co se týče třetího místa a postupu do Evropy, byla by škoda pustit šanci, kterou máme. Pohárový zápas se Slavií jsme si rozebrali, tam Slavia byla agresivnější po všech stránkách. Hráčům jsem říkal, že pokud budeme hrát jako jsme hráli pohár, tak nemáme šanci. Hráči byli odhodlaní, to, že jsme vstřelili branky, je hodně uklidnilo. Kdybychom začali po nich jen bránit, tak ten zápas ztratíme. Chtěli jsme udělat co nejméně standardních situací a rohů, to se nám docela povedlo. Určitě jsme na dnešní zápas byli lépe připravení než na ten pohárový."

Jindřich Trpišovský zažíval pochopitelně úplně opačné pocity. "My jsme paradoxně měli nejlepší vstup do utkání za poslední dobu, než jsme dostali gól. Hra byla celkově velice dobrá, ale místo abychom vedli, dostali jsme gól z autobusového nádraží. Výkon Jablonce se zvedl a náš šel naopak dolů. Měli jsme pak vyloženou šanci za stavu 0:1, kdy jsme netrefili prázdnou bránu a dostali jsme gól ze situace, o které jsme se na trénincích hodně bavili a po chybě, kterou jsme posledních šest zápasů neudělali. Pak jsme inkasovali ještě jeden gól. V druhé půli jsme to prostřídali, měli jsme dost šancí, ale kolem vápna a uvnitř jsme měli obrácené kopačky. Mohli jsme mít ještě víc střel, ale branku jsme dali až v závěru. Jablonec od gólu na 0:1 hrál výborně, obětavě, my jsme naopak na některé situace nebyli koncentrovaní. Plzeň udělala nejvíc bodů, takže je titul pravděpodobně ve správných rukou, na podzim předvedli neskutečnou jízdu. Dnes jsme si mohli zajistit druhé místo, to jsme nezvládli, ale jsme každý zápas pod stejným tlakem, podobné to bylo třeba na Dukle. Máme to ve svých rukou, ve fotbale se stane jen výjimečně, že o nic nehrajete. Je to podobné jako v semifinále nebo finále poháru. Dění kolem CEFC nás neovlivňuje vůbec, v klubu funguje vše jak má, pro nás se nic nezměnilo."

29. kolo - Sobota 19. 05. 2018 16:00

HET liga, 2017/2018
1 - 3
0 - 3
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

83. Jan Sýkora

FK Jablonec
FK Jablonec

13. Považanec
19. Chramosta
30. Trávník

Komentáře (306)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé