Evropská liga

Slavia - Genk 0:0

Do Edenu po dlouhých letech zavítal zahraniční soupeř v rámci jarních vyřazovacích bojů evropského poháru. Slavia se jako vedoucí tým české ligy utkala s dosavadním belgickým lídrem z Genku. Zápas měl grády, nabídl výborný fotbal a mohl skončit klidně 2:2. V pohárové matematice je však pro sešívané lepší skutečný výsledek, tedy 0:0.

Genk nebyl nejvěhlasnějším celkem v osudí, o to lepší ale prožívá současnost. Belgické lize vládne s jedenáctibodovým náskokem, hraje atraktivním útočným stylem a o jeho mladé vycházející hvězdy se zajímají kluby z těch nejlepších soutěží.

Trenér Trpišovský vyslal do utkání očekávanou základní sestavu. Oproti zápasu s Teplicemi došlo k jediné změně, když Olayinku nahradil Stoch. V sestavě Genku pak chyběla dvojice tahounů Berge a Pozuelo. První ještě léčí zranění, druhý zůstal jen na lavičce náhradníků, když si snažil v minulých týdnech vynutit přestup do Toronta.

Hned od úvodu bylo zřetelné, že oba týmy budou hrát podobným stylem. Ani Genk nepřijel bránit a hrál moderní běhavý fotbal, od svěřenců trenéra Trpišovského pak ani nešlo čekat nic jiného. První nadějnější možnost zaznamenal v 17. minutě Škoda, v tísni ale hlavičkoval jen nad. Hned o 2 minuty později přišla ještě větší příležitost, náš kapitán se uvolnil na hranici vápna a z vnější strany orazítkoval tyčku! Smůla pro červenobílé, štěstí pro Genk. Situace se obrátila ve 32. minutě. Kúdela zaváhal na kraji hřiště a pustil osamoceného Trossarda vstříc brance. Hostující hráč zakončoval z úhlu dobře, ale tyč tentokrát pomohla i Slavii! Další větší šance již první půle nenabídla. Celkově se ale hrál před skvělou atmosférou v Edenu velice svižný a vyrovnaný fotbal.

Po pár minutách druhé půle poslal kouč Clement na trávník i jednu ze svých největších hvězd - záložníka Pozuela. Jeho příchod hru Genku ještě vylepšil, nicméně nejdřív měli šanci domácí. Bořilův centr sklepl Zmrhal ve vápně Škodovi, ten ale míč trestuhodně pořádně netrefil a brankář Vukovič tak měl lehkou práci. Pak se již předvedl Pozuelo, který přesně nahrál do samostatného úniku. Ten ještě Kolář vychytal, proti následné dorážce byl již bez šance. Vzrušení ale bylo zbytečné, šlo o ofsajd. Mnohem lépe sedl Škodovi míč v 64. minutě po přesném centru střídajícího Olayinky, i tentokrát byl ale Vukovič připraven. Obdobná situace byla k vidění i o 8 minut později - Škoda střílí, Vukovič chytá. Hosté o sobě dali vědět v minutě 73., a hned šlo o tutovku! De Norre postupoval sám na našeho gólmana, Kolář ale výborným zákrokem podržel Slavii! Trenér Trpišovský se pak pokusil podpořit snahu o vítězství nasazením čerstvé dvojice Van Buren - Král, kteří nahradili Škodu s Hušbauerem. A právě Van Buren pálil v dobré pozici vedle, když mu šanci pěkně připravil Olayinka. A když v závěru Stochův centr těsně přeletěl Coufala, tak bylo jasné, že zápas skončí bezbrankovou remízou.

Ač chyběly góly, tak byl v Edenu k vidění velice kvalitní vyrovnaný zápas. Slavia podala velmi dobrý výkon a před odvetným utkáním v Belgii jistě není bez šance, byť Genk nadále zůstává mírným favoritem.

Trenér Genku Philippe Clement komentoval utkání takto: "Bylo by pro nás lepší, kdyby zápas skončil 1:1 nebo 2:2, ale výsledek musíme brát, protože to byl zápas, který můžete sice vyhrát, ale také prohrát. Co se týče Pozuela, tak jsem rád, že jeho nasazení vyvrátilo historky o tom, že je separovaný od týmu a že za něj nechce nastoupit. Srovnání Fioliče s Pozuelem není spravedlivé, Fiolič je zatím mladý a byl to pro něj jeden z prvních zápasů v Evropě.  Šance na postup vidím stále 50/50, protože vím, jak je Slavia dobrá. Ne každý si to u nás v Belgii uvědomuje, ale my jsme ji dobře nastudovali a známe její sílu."

Přinášíme samozřejmě i ohlasy domácího kouče Jindřicha Trpišovského: "Celkově jsme viděli zajímavé utkání. Já včera říkal, že rozhodne produktivita a dnes to tak bylo. Oba týmy si vytvořily dost šancí, ale zůstaly neproměněny. Když už to tedy skončilo remízou, tak 0:0 je pro nás nejlepší. Bylo to velice náročné utkání, soupeř nám nedal nic zadarmo. Zápas měl všechno - skvělou atmosféru, dobrý fotbal, dost šancí, chyběly vlastně jen góly. Soupeř byl velice dobře technicky vybavený, třeba výkon Malinovského byl výborný. V odvetě bude mít Genk výhodu domácího prostředí, ale i tak vidím šance 50/50, rozhodovat bude produktivita. Když se ptáte, jestli bych byl rád, kdyby Pozuelo odešel v týdnu do Toronta, tak říkám, že ano. Když je na hřišti, tak je to pro nás velký problém, což dnes stihl ukázat. Co se týče taktiky, tak do druhé půle jsme se snažili zkrátit hřiště a víc se držet protihráčů ve dvojicích. Dnes nám dost pomohli střídající hráči, kteří přinesli dobrý pohyb a vytvořili tlak na rozehrávku Genku. Škoda byl velmi aktivní a dostal se do několika dobrých šancí. Kdyby dal gól nebo dva, tak by to bylo skvělé. V tom zakončení je to často těžké, vypadá to jako jasná šance, ale rozhodují centimetry. Snad si Milan schoval nějaké branky do příštích zápasů. Nasazením Alexe Krále jsme reagovali na nástup Pozuela a splnilo to účel. Alex je pro nás v záloze při našem způsobu hry možná i zajímavější než na stoperu. Vedl si dobře dozadu i dopředu."

R32 - Čtvrtek 14. 02. 2019 18:55

Evropská liga, 2018/2019
0 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

KRC Genk
KRC Genk

Komentáře (525)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé