Fortuna liga

Slavia - Slovácko 4:0

Slavia porazila Slovácko vysoko 4:0 brankami Škody, Masopusta, Hušbauera a Součka. Udržela se tak v čele tabulky o tři body před Plzní, která v souběžně hraném zápase vyhrála v Opavě 2:1.

Trenér Jindřich Trpišovský tentokrát nemohl využít vykartovaného Olayinku a zraněné nebo nemocné Zmrhala, Bořila a Ševčíka. Poprvé na jaře tak nastoupil na levém beku Jaroslav Zelený, po povedených čtvrtečních výkonech si základní sestavu zopakovali Masopust s Králem. Na stoperu nastoupil tentokrát opět Deli a Ngadeu zůstal jen na lavičce. Slavia začala dobře, hned ve druhé minutě nebezpečně hlavičkoval Škoda, Trmal míč kryl. I nadále si sešívaní udržovali převahu a byli nastěhovaní na polovině soupeře. Na druhé straně to z dálky zkusil Janošek, o dobré dva metry minul. Hosté se po deseti minutách hry opravdu osmělili a Kolář musel konečky prstů vytáhnout hlavičku Zajíce na roh. Pak i druhá střela Janoška zpoza vápna skončila mimo. Tlak Slavie byl tou dobou definitivně minulostí. Po čtvrthodině vyloženě slabé hry ze strany červenobílých šli domácí překvapivě do vedení. Dlouhý míč Krále z vlastní poloviny našel Masopusta v náběhu, ten pak ve vápně hledal Součka, míč však zablokovala obrana Slovácka. Dva bránící hráči se však přitom srazili a dovolili tak Milanu Škodovi sebrat míč, udělat s ním pár kroků a s vydatnou pomocí teče Daníčka poslat míč podél Trmala do sítě - 1:0! O šest minut později mohlo být ještě veseleji, Slavia předvedla typickou akci Trpišovského fotbalu, Souček poslal míč do křídla Zelenému, ten se pěkně uvolnil a poslal nadýchaný centr na Coufala za posledního obránce, pravý bek Slavie ve vyložené šanci nepochopitelně nestřílel a chtěl akci vyšperkovat přihrávkou na Škodu, v cestě však stál obránce Kadlec. Na druhé straně zase musel zasahovat Kolář, po centru Havlíka z přímého kopu posílal míč pod břevno nabíhající Daníček, byl z toho naštěstí jen roh. Ve 40. minutě se Eden radoval podruhé a bylo to po nádherné akci, Deli poslal dlouhý míč po lajně kolem Zeleného, Škoda odstavil bránícího hráče a pustil přitom míč za sebe na volného nabíhajícího Stocha, ten přesným centrem našel ve vápně Masopusta, ten se v tutovce nemýlil a zaznamenal svůj první soutěžní gól v sešívaném dresu - 2:0. Do konce poločasu už se nic zajímavého nestalo a slávisté odešli do kabin za velmi cenného dvoubrankového vedení.

Trenér Slovácka Martin Svědík udělal v poločase překvapivě hned dvě změny, stáhl ofenzivní Havlíka se Zajícem a nahradil je Hellebrandem a Rezkem. Úvod druhé půle se nesl v poměrně poklidném duchu, který rozčísla rychlá akce na konci 56. minuty, Stoch vedl míč středem hřiště, dal jej do strany Hušbauerovi, ten si míč připravil ve vápně na střelu a křížný míč poslal do sítě - 3:0 a zápas byl rozhodnutý. V 69. minutě vystřídal trenér Trpišovský Lukáše Masopusta a poprvé na jaře si zahrál Alexandru Baluta. Ten hned po svém příchodu poslal za obranu Součka, jehož centr na Škodu byl odvrácen na roh. V 73. minutě se srazili ve vápně Slovácka Souček s Rezkem, sudí Ardeleánu nejprve odpískal faul Součka, po přezkoumání videem ale ukázal na penaltový puntík. K pokutovému kopu se postavil Milan Škoda, bránu však přestřelil! Jen o minutu později však vystřelil z hranice vápna Baluta, Trmal vyrazil míč jen před sebe, kde byl nejrychleji Souček a ten si připsal už sedmý ligový gól v sezóně - 4:0. V 83. minutě dostal Kúdela žlutou kartu a předchozí minuty silně naznačovaly, že to bylo jeho úmyslem. Byla pro něj v sezóně čtvrtá a v zápase v Ďolíčku se tak Slavia bude muset obejít bez něj. Zápas se pak už jen dohrával, několik zajímavých akcí Slavie nedošlo zakončení a pak už mohla proběhnout další domácí vítězná děkovačka. Tu tentokrát rozeřvával Muris Mešanovič, se kterým se tímto Tribuna Sever pěkně rozloučila. Mešanovič před několika dny přestoupil ze Slavie do Mladé Boleslavi.

Jako první hodnotil zápas trenér Slovácka Martin Svědík: "Musím pogratulovat Slavii k zaslouženému vítězství. Utkání ovlivnila první branka, kterou jsme inkasovali v první půli. Bohužel jsme inkasovali z brejkových situací, to je pro mě nepochopitelné. Slavia se dostala do vedení 2:0, to je pak strašně těžké hrát. Slavia přidala další dva góly a bylo hotovo. Rozdíl v práci Milana Škody a našeho Zajíce byl diametrální. Zasloužené vítězství Slavie a od stavu 3:0 se utkání jen dohrávalo. Zápas se nepovedl jak týmu tak jednotlivcům. Nemyslím si, že by se Slavii nedlo čelit, ale ve chvíli, kdy dá gól a uklidní se, je to těžké. Má rozdílové hráče. Dostat gól ze dvou brejkových situací, to se nám v Edenu nesmí stát. Jestli si proti Slavii vytvoříte šanci, musíte ji proměnit, to se nám taky nepovedlo. Produktivita nás trápí dlouho. Při vykázání na tribunu jsem se zlobil na Navrátila, že ztratil míč, a na to, že jsme dostali dvě přísné žluté karty. Další náš zápas bude pro mě speciální z toho pohledu, že jsme prohráli dnes o čtyři branky, takže musíme pracovat na přípravě mužstva."

Jindřich Trpišovský mohl být po domácím ligovém zápase opět spokojený. "Já jsem rád, že tým dokázal navázat na výkon z Genku, nasazením, souboji, chtěním na hřišti. Jsem po delší době spokojen jak s výsledkem tak s tím, jak jsme to měli v rukou. Slovácko bylo nažhavené, nám chvíli trvalo, než jsme rozběhali nohy. Velmi dobrý výkon, při troše lepšího řešení některých situací mohlo být vítězství ještě vyšší. Slovácko není snadný soupeř, jsou kompaktní, běhaví, stálo nás úsilí ten zápas zvládnout. Hlavní bonus pro nás byl, že se hrálo v pondělí, ten jeden den navíc týmu hodně pomůže. My jsme nic nepodcenili, věděli jsme, že to bude těžký zápas, pod trenérem Svědíkem zaslouženě vyhráli pět zápasů ze šesti, mají výborný pohyb, nedovolí soupeřům moc šancí. Hodně jsme se o tom bavili a viděli jsme, jak to bereme vážně. Pro výstavbu hry potřebujete pohyb, odskakování, Slovácko je v tomhle nepříjemné. Skládat sestavu bylo asi podobně těžké jako v Genku. Bylo nám jasné, že nějaké změny musí přijít ohledně typologie. Věděli jsme, že Pepa Hušbauer a Miňo Stoch budou hrát. Cítíme, že kluci mají formu, nebylo jednoduché vytáhnout ze sestavy Traorého, který má slušnou formu. Na střídačce byli i další hráči, kteří si zaslouží hrát. Hledali jsme také čerstvé stranové hráče. Definitivně jsme se rozhodli dnes dopoledne po tréninku, někteří přetížení hráči dostali volno. Někteří mají drobné zdravotní problémy, Honza Bořil měl navíc i problémy v rodině. Jarda Zmrhal si prošel drobnější virózou. Teď si odpočinou, mají týden k dotrénování. Petr Ševčík si dnes dopoledne zranil tříslo, původně byl v nominaci. Neproměněná penalta nás dneska moc nebolela. Zápas Sevilly s Barcelonou jsem sledoval, Barcelona nám ukázala recept, jak se proti Seville prosadit, teď už to jen aplikovat. Byl to skvělý fotbal. Hrají v rozestavení 3-5-2, jsou skvělí v kombinaci s míčem, Navas nebo Ben Yedder jsou hráči na úrovni Barcelony, dokáží se jim ve hře vyrovnat. Pokusíme se jim vnutit náš styl hry. Konečně jsme dostali ten velký tým, který jsme si přáli, tak se teď musíme ukázat. Zápasy s Bohemkou a Sevillou budou úplně jiné. Prostředí v Ďolíčku je specifické, nám vyhovuje náš široký kádr, kdy máme možnost reagovat jinými typy hráčů na soupeře."

22. - Pondělí 25. 02. 2019 18:00

Fortuna liga, 2018/2019
4 - 0
2 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

26. vlastní branka
40. Lukáš Masopust
57. Josef Hušbauer
76. Tomáš Souček

1.FC Slovácko
1.FC Slovácko

Komentáře (453)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé