Evropská liga

Slavia - Leverkusen 1:0

Slavia porazila v druhém kole základní skupiny Evropské ligy v Edenu Bayer Leverkusen 1:0 brankou Petera Olayinky. Hosté hráli 70 minut v oslabení po přísném vyloučení Bellarabiho, Stanciu ve druhé půli za nerozhodného stavu neproměnil pokutový kop.

Trenér Trpišovský zvolenou sestavou doslova šokoval. Palčivý post pravého beka vyřešil Masopustem, vedle Kúdely postavil Zimu, do středu zálohy se vrátil Holeš, kterého doplnili Ševčík a Provod. Na křídla napsal Trpišovský Oscara a Malínským a na hrot útoku postavil Ondřeje Lingra. Ve třetí minutě Ondřej Kolář chybou v rozehrávce nabil Bellarabimu, ten z úhlu naštěstí odkrytou bránu minul. Hosté od začátku jen málokdy půjčili slávistům míč a ti se většinu času jen bránili. Leverkusen napadal hráče Slavie hluboko na jejich polovině a ti neměli čas na kombinaci, pod tlakem jen nakopávali na polovinu hřiště a tam obránci německého týmu lehce míče získávali. Ve 22. minutě Bellarabi zastavoval brejk Provoda ještě na polovině Slavie dost nebezpečně vypadajícím skluzem a skotský sudí Collum překvapivě tasil přímo červenou kartu! Obraz hry se rázem změnil a k držení míče se konečně dostala i Slavia, ohrožení branky však nepřicházelo ani na jedné straně. Slávistům chyběl pohyb, snaha se uvolnit, kontrola míče na soupeřově polovině byla tak pro hosty naprosto neškodná a neznamenala žádné nebezpečí. Ve 43. minutě přišla první pořádná střela Slavie, zpoza vápna to zkusil Holeš, ale našel jen připravenou náruč Hradeckého. Poločas bez šancí nemohl skončit jiným výsledkem než 0:0.

Do druhé půle poslal trenér Trpišovský Musu místo Lingra, hosté nasadili rychlého Bailyeho místo Alaria. Hned na počátku druhého poločasu se dvakrát dostal do zakončení Zima, poprvé jeho pumelici zablokoval Tah, podruhé jeho střelu z hranice vápna kryl Hradecky. Po deseti minutách druhé půle zablokoval Kúdela střelu Baileyho. Po hodině hry přišli oživit snahy Slavie Olayinka se Stanciem. V 64. minutě právě Olayinka vybojoval pokutový kop, když byl u odraženého míče o krapet dříve než Hradecky. Stanciu však penaltu zahodil a Hradecky kryl i dorážku. Po nějaké době se dostal na hřiště i Sima, který se postavil na pravou stranu zálohy místo Malínského. Minuty utíkaly a šance nepřicházely, zápas zdánlivě spěl k bezbrankové remíze. V 77. minutě to zkusil z poměrně těžké pozice Sima, Hradecky střelu k tyči lapil. O chvíli později to zkusil snad z 30 metrů Stanciu, Hradecky vyrazil na roh. Ten rozehrál Stanciu, míč si ve vápně našel Olayinka a poslal jej hlavou do sítě, přestože jej u toho ještě nakopl Dragović - 1:0! Hosté po inkasované brance hned ožili, Dragovićovu střelu tečoval Zima na roh, o chvíli později Baumgartlinger střílel mimo a stejně tak si vedl i Diaby. V 89. minutě se do tutové šance dostal Amiri, kterého nestíhali Zima ani Traoré, záložník hostů usměrnil míč naštěstí jen těsně vedle tyče. Slávisté se pouze bránili a jen odkopávali, přestože jich bylo na hřišti o jednoho více. V poslední minutě nastaveného času se po faulu Traorého před vápnem postavil k míči Amiri, z 25 metrů však přestřelil. Slávisté se tak mohli radovat z cenného vítězství proti favoritovi skupiny, výkon Slavie však nebyl zdaleka ideální.

2. - Čtvrtek 29. 10. 2020 21:00

Evropská liga, 2020/2021
1 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

80. Peter Olayinka

Bayer Leverkusen
Bayer Leverkusen

Komentáře (551)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé