O Slavii

Petr Hurych: Covid je obrovský zásah do chodu Akademie

Pandemie covidu 19 nepříznivě ovlivňuje nejen profesionální, ale i neprofesionální a mládežnický fotbal. Manažer Akademie Petr Hurych nastínil, jaký vliv mají současná opatření na chod slávistické Akademie a jaké mohou mít do budoucna důsledky. „Faktem je, že mladé hráče pauza zpomalí ve vývoji. Ale věřím, že se všechno dá dohnat,“ říká Hurych.

Vzhledem k vládním nařízením je aktuálně možné, aby trénovaly a hrály zápasy pouze týmy první a druhé ligy, což jsou profesionální soutěže. Vzhledem k tomu, že slávistické béčko je profesionálním mužstvem, tak trénovat může, ale ČFL je do konce roku pozastavena. Stejná situace je i u všech mládežnických týmů slávistické Akademie.

Slávistický A tým funguje ve velmi přísném režimu, který má zabránit vzniku nákazy a jejímu šíření mezi hráči. Hráči tak několikrát týdně podstupují testy na covid. Poté, co v polovině září došlo k celkovému testování hráčů a trenérů v Akademii, výsledek odhalil 20 pozitivních testů mezi hráči a trenéry napříč kategoriemi a přišlo nařízení z hygienické stanice o zastavení činnosti všech týmů, tedy jak trénování, tak i hraní zápasů. „Některé případy se bohužel objevovaly už před tím, ale byly to jednotky. Postupem času, jak se nákaza celkově šířila společností, tak přibývaly případy i u nás. Postupovali jsem podle aktuálních vládních nařízeních, ale i tak se nám nákaze a jejímu šíření nepodařilo předejít. Těch 20 pozitivních testů se objevilo ve chvíli, kdy jsme chtěli trénovat alespoň s B týmem, který je profesionální. Uvažovali jsme také, jak rozdělíme hráče Akademie na skupiny po 6 a nebudeme používat šatny, nechtěli jsme ve zhoršujícím se počasí ohrožovat zdraví hráčů tím, že by se někteří museli převlékat venku anebo jít ve zpocených věcech na autobus a jet domů. Bohužel celkové otestování odhalilo ten zmíněný vyšší počet pozitivních lidí a Hygiena nám Akademii kompletně zavřela,“ vrací se Petr Hurych o tři týdny nazpět. Jen deset dnů poté však přišlo přerušení všech mistrovských soutěží do konce roku ze strany FAČRu, takže v tomto ohledu Akademii nařízení Hygieny neznevýhodnilo oproti jiným týmům.

Aktuálně mají všichni hráči všech kategorií individuální tréninkové plány. „U starších hráčů se snažíme, aby si udrželi kondici a pracovali individuálně na věcech, na které třeba v běžné sezoně není tolik prostoru. Trenéři s nimi hodně komunikují, snaží se je motivovat. Někteří hráči to mají v sobě, někteří potřebují trošku popostrčit. U menších dětí je to hlavně formou výzev, aby je to bavilo a zároveň se udržovaly v určitém pohybu. Je to samozřejmě složité. Kluky můžete motivovat týden, dva… Ale dál je to těžké.“ Situace negativně ovlivňuje všechny hráče od přípravky až po B tým. „Je to obrovský zásah do výchovy všech kategorií. V této době chybí pohyb obecně u všech dětí, takže tím, že se nemůže trénovat, budou v budoucnu tyto hodiny a dny bez tréninku chybět. Kluci ztrácí pohybové vzorce, vytrácí se přirozená kondice, cit pro míč. Smutné je, že se děti nemůžou scházet, zažívat legraci, prožívat radosti, které na trénincích a zápasech jsou,“ vyjmenovává Hurych širší dopady.

Hráči trénují proto, aby předvedli své umění a schopnosti v mistrovských zápasech. Trénovat individuálně a čtvrt roku neodehrát ani jeden zápas je z pohledu zvenčí dost demotivující a bezcílné. Petr Hurych to ale vnímá trochu jinak. „Těžko říct, jestli je horší netrénovat společně nebo nehrát zápasy, ale bez utkání se to nějaký čas vydržet dá. Tréninky kluky baví, určitě se dají udělat zábavně a ty zápasové situace v nich nasimulovat, sestavit tak tréninkové cvičení. To je vlastně jedna z věcí, které se snaží Tomáš Heidenreich do tréninků společně s trenéry dostat. Aby v trénincích hráči dělali to, co po nich pak chceme v utkáních.“

Několikatýdenní pauza postihla i A tým, naštěstí ale díky novému vládnímu opatření došlo k obnovení Fortuna ligy, Kariéra profesionálního fotbalisty je krátká, mladí hráči mají na svůj fotbalový vývoj relativně více času, koho celá situace postihuje podle názoru šéfa Akademie víc? „Já bych neřekl, že profíkům utíkají roky kariéry, zatím jsou to pořád jen týdny naštěstí. Je to pro ně určitě nepříjemné, vyjdou z rytmu, ale neřekl bych, že to bude nějak fatální. Mladé fotbalisty to trochu zpomalí ve vývoji, to je fakt. Ale věřím, že se to všechno dá dohnat a nerad bych, abychom se pak za rok, za dva na něco vymlouvali, že jsme tenkrát nemohli nějaký čas pořádně trénovat.“

Během pozastavení první ligy došlo ve Slavii k trochu paradoxní situaci, že mladí hráči z béčka se dostali na lavičku a mohli si „zakopat“ alespoň v zápase Evropské ligy proti Nice. „Samozřejmě je pro kluky z Akademie skvělé, že se můžou dostat do A týmu, trénovat s ním, vidět hráče, jak makají. To je pro ně neskutečná škola," říká Hurych.

Problémy situace přináší i na úrovni řízení Akademie. „Všechno se výrazně ztížilo. Nemůžeme se vzájemně potkávat, takže naše debaty s trenéry probíhají jen online a to prostě není ono. Od léta působí v klubu nově šéftrenér mládeže Tomáš Heidenreich a pro jeho práci a celkový posun Akademie je důležité se s trenéry potkávat, být s nimi na hřišti a debatovat o stylu trénování, obsahu tréninku. Ten proces se teď částečně zastavil.“

Asi největším problémem je nejistota, co bude s neprofesionálním fotbalem dál, a kdy to bude. „Nejsem odborník na covid, ale podle všeho to asi úplně nezmizí nikdy, tak bych spíš chtěl, aby nám obecně někdo řekl, jak s tím fungovat tak nějak normálně. Asi by bylo dost výrazně demotivující, kdyby měly přijít další vlny a my zase nevěděli, jak se s tím vypořádat. Ono stačí to, že nikdo neví, kdy bude možné vrátit se alespoň k normálním tréninkům.“ Že by kvůli covidové pauze v Akademii někteří hráči skončili, si Petr Hurych nemyslí. „Nepředpokládám, že by nás něco takového zasáhlo ve Slavii. Ani v dalších, řekněme ligových klubech nebo klubech, kde mládež tradičně slušně funguje. Ale dovedu si představit, že na nižších úrovních nějaké procento kluků ubude. Můžou trošku zlenivět a pak se k fotbalu už nevrátit. To se asi stát může.“ Tréninkový a zápasový výpadek může mít i širší důsledky a ovlivnit kvalitu hráčů i na reprezentační úrovni. „To asi nikdo nedokáže předpovídat, ale nějaký vliv to mít může. Rozhodně krátkodobý, klukům zase bude chvíli trvat, než se do toho dostanou. Ale že by to měl být nějaký generační problém, tak to snad nebude.“

 

 

Komentáře (3)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Petr Hurych: Covid je obrovský zásah do chodu Akademie

    Ladislav (přítel SN)     před 3 lety 14.11.2020 09:22 |  
    2 0

    Zajímavé povídání, díky Jane.

  2. Re: Petr Hurych: Covid je obrovský zásah do chodu Akademie

    Juventus turin     před 3 lety 14.11.2020 09:28 |  
    4 1

    Všechno jednou skončí, tak snad se svět vrátí do normálu

  3. Re: Petr Hurych: Covid je obrovský zásah do chodu Akademie

    Akuls     před 3 lety 14.11.2020 10:51 |  
    0 1

    Určitě to není plnohodnotná příprava registrovaného fotbalisty v žákovském či dorosteneckem věku, ale zdá se mi, tedy alespoň u nás na Severním městě, že se v coronavirové době paradoxně konečně plní hřiště a plácky mladými fotbalisty. Dříve nebyl problém, abych si tam zašel s vnuky v kteroukoliv dobu kopnout, protože si tam na krásném házenkářském hřišti s umělým povrchem, obehnaným sítěmi většinou dělali až pozdě odpoledne chuť na pivo jen fotřici 50+, tak nyní se tam hraje od rána do večera jak za mých mladých let. Jsem rád, že tam vedle kluků v teplákovkách Meteoru, Admiry, Čakovic, Třeboradic běhá i jeden kluk v červené bundě s nápisem Slavia Praha a patří tam k nejlepším. Tak snad si alespoň takto udržuje svoji kondičku a zlepšuje hru a míčovou techniku na malém prostoru. Otázkou ovšem je, jak vlastně funguje školní distanční výuka a zda vzhledem k současné neutěšené hygienické situaci není třeba hra 6 na 6 na házenkářském hřišti, z hlediska možné nákazy covidem, poněkud riskantní.