Ženský fotbal

Slávistky vítězky turnaje

Slávistky dnes dosáhly dalšího úspěchu, na mezinárodním turnaji v Lázních Bělohrad získaly poprvé první místo, které vybojovaly po dramatických penaltách ve finále. V článku též naleznete přes padesát fotografií!

V Lázních Bělohrad se konal již třetí ročník mezinárodního turnaje žen „O putovní pohár města Lázně Bělohrad“. Rok co rok se zvyšuje prestiž, o čemž svědčí stále rostoucí počet účastníků a také týmů ze zahraničí. Prvního ročníku se účastnily pouze čtyři týmy, ani jeden zahraniční. Vítězem se stal tým DFC Slavia Hradec Králové. Minulý rok byla účast dvojnásobná, včetně Sparty, která také turnaj vyhrála. Zúčastnil se také jeden zahraniční tým, FK Hoffman čadca ze Slovenska. Tento rok již měl deset účastníků, z toho tři zahraniční. A právě na tomto se nám již dařilo a vyhráli jsme ho, přičemž jsme turnajem prošli bez prohry.

Vše začalo v sobotu 2. srpna, kdy se začaly hrát zápasy ve skupinách na dvou hřištích místního sportovního areálu TJ Lázně Bělohrad. V první skupině byla SK Slavia Praha A (mistr čR), ŠK Slovan Bratislava (2.místo v SR), SKP Rapid Sport Plzeň (6.místo v čR), SK D.F.O. ředice (8.místo v čR) a DFC Slavia Hradec Králové B (7.místo v 2.lize čR). Ve druhé skupině byly týmy AZS Wroclaw (mistr Polska), DFC Compex Otrokovice (4.místo v čR), FC ROTOX Šala – Nitra (4.místo v SR), DFC Slavia Hradec Králové A (5.místo v čR) a SK Slavia Praha B (1.místo v 2.lize v čR).

Sobotního programu jsem se neúčastnil, proto vám můžu pouze zprostředkovat, jak se slávistkám dařilo. Celkem bylo na programu 14 zápasů na dvou hřištích, tedy sedm na každém. Začalo se v půl desáté a skončilo v půl páté. Slavia sehrála první tři zápasy ve skupině a vedla si znamenitě, vše vyhrála. První zápas hraném na 2x20 minut jsme hráli proti Plzni, ale překvapivě jsme po první půli prohrávali 0:1, naštěstí se naše hráčky vzpamatovaly a ve druhém nasázely soupeři čtyři branky, takže nakonec vyhrály 4:1. Druhé utkání jsme hráli proti Slovanu Bratislava, který jsme přejeli 3:0. Závěrečné utkání tohoto dne jsme sehráli proti ředicím, které jsme porazili 2:0. Po úspěšném dni si mohli jít odpočinout do penzionu Pardoubek, což bylo místo jejich ubytování. V jeho blízkosti je rybník, takže se hráčky klidně mohly jít vykoupat.

První den hrálo také naše béčko, které je však složeno z velmi mladých hráček, takže spíše sbírá zkušenosti. Jen tak pro zajímavost, v týmu máme i hráčku ve věku tuším třinácti let! První zápas ve své skupině sehrály proti slovenské Nitře, ale nebyly úspěšní a prohrály 1:4. Druhé utkání naše béčko zvládlo lépe, proti favorizovaným Otrokovicím uhrálo remízu 0:0. Další utkání již nehrály, vše mohlo pokračovat dalším dnem.

Na neděli jsem si již udělal čas a přijel. Měl jsem tak možnost poprvé v životě vidět na vlastní oči naše hráčky. Po příjezdu do Lázní Bělohrad jsem zrovna dorazil na závěr utkání našeho béčka, hrály proti Hradci A. A nepřivezl jsem jim štěstí, chvíli poté totiž dostaly gól, což byl zároveň jediný, takže béčko prohrálo 0:1. To podstatné však nastalo později. V půl dvanácté bylo na hlavním hřišti naplánované utkání Wroclaw – Slavia B a na vedlejším Slavia A – Hradec B. Samozřejmě mě zajímalo áčko, ale nejdřív se zmíním o béčku. Tomu se opět nedařilo a toto utkání prohrálo 0:2.

Naše první mužstvo mohlo jít do utkání proti Hradci B v klidu, jelikož postup měly zajištěn. I z tohoto důvodu dostaly příležitost i ostatní hráčky, hlavní opory měly tedy odpočinek. Náš tým hraje stylem 4 – 4 – 2, tedy jako muži. Nastoupili jsme v tomto složení: Hasíková – Marková (kapitánka), Hreňová, Šteffanová, Petranová – Zubková, Pilařová, Šmahelová, Hejlová – Jeřábková, Šimanovská. V sestavě chybělo několik reprezentantek, např. Chlumecká, Pěničková či Budošová. Přesto jsme si vedli náramně. Hradecké béčko bylo velmi neškodné, prakticky se nedostalo na dostřel naší brány, my jsme naopak neustále útočili, zkoušeli střelbu, ale všemu dokázala zabránit malá a mladá hradecká brankářka. Měla i plno štěstí, my naopak smůlu, mohli jsme dát snad pět branek, ale urodila se pouze jedna, to když se trefila Alena Petranová. Druhý poločas byl však už mnohem lepší v produktivitě, přidali jsme totiž další tři branky, které vstřelily Hreňová, Jeřábková a znova Petranová. Celý zápas byl pohledný, protože jsme soupeře drtili.

Těmito zápasy skončily základní skupiny, které dopadly následovně:
SKUPINA A:
1. SK Slavia Praha A – 4 – 0 – 0 – 13:1 – 12 bodů
2. ŠK Slovan Bratislava – 2 – 1 – 1 – 6:4 – 7 bodů
3. SK D.F.O. ředice – 2 – 1 – 1 – 5:3 – 7 bodů
4. DFC Slavia Hradec Králové B – 1 – 0 – 3 – 1:8 – 3 body
5. SKP Rapid Sport Plzeň – 0 – 0 – 4 – 1:10 – 0 bodů

Zápasy:
Slavia A – Plzeň 4:1 (2x Zubková, Chlumecká, Budošová), Slovan – ředice 1:1, Plzeň – Hradec B 0:1, Slavia A – Slovan 3:0 (Mocová, Zubková, Jeřábková), Plzeň – ředice 0:3, Slovan – Hradec B 3:0, Slavia A – ředice 2:0 (Mocová, Pěničková), ředice – Hradec B 1:0, Slovan – Plzeň 2:0, Slavia A – Hradec B 4:0 (2x Petranová, Hryňová, Jeřábková).

SKUPINA B:
1. FC Rotox Šala – Nitra 3 – 0 – 1 – 8:5 – 9 bodů
2. DFC Compex Otrokovice – 2 – 1 – 0 – 4:2 – 7 bodů
3. DFC Slavia Hradec Králové A – 2 – 1 – 1 – 4:3 – 7 bodů
4. AZS Wroclaw – 1 – 1 – 2 - 4:5 – 4 body
5. SK Slavia Praha B – 0 – 1 – 3 – 1:7 – 1 bod

Zápasy:
Wroclaw – Nitra 1:2, Otrokovice – Hradec A 0:1, Nitra – Slavia B 4:1, Wroclaw – Otrokovice 0:2, Nitra – Hradec A 2:1, Otrokovice – Slavia B 0:0, Wroclaw – Hradec A 1:1, Hradec A – Slavia B 1:0, Otrokovice – Nitra 2:1, Wroclaw – Slavia B 2:0.

Nyní bylo jasné, jaké dvojice se utvoří. Následovaly boje o umístění, tedy o 9. místo, o 7. místo, o 5. místo. O deváté místo hrály Plzeň a Slavia B, týmy se však dohodly, že nesehrají zápas, ale odkopou pouze pokutové kopy. Jak už bylo řečeno, naše béčko je tvořeno mladými hráčkami, takže nejsou zkušenosti, dá se říci, že jsou to dorostenky. I proto penalty nedopadly dobře, Plzeň nakonec vyhrála 4:1 a naše béčko tak skončila na turnaji poslední.

O sedmé místo bojovaly Wroclaw a Hradec B, zde vyhrály Polky v poměru 4:0. V boji o páté místo se utkaly ředice a Hradec A, o něco šťastnější byl hradecký tým, který vyhrál 1:0. Pak již mohly nastat semifinálové boje, na vedlejším hřišti se utkala Nitra se Slovanem, který byl úspěšnější, vyhrál 2:0 a postoupil do finále.

Naše hráčky nastoupily v nejsilnější sestavě, přeci jen nastaly nejdůležitější boje. V útoku tedy operovala Chlumecká a v záloze Pěničková. My jsme byli lepší, soupeře jsme přehrávali a vytvářeli si i šance, ale opět se nám nedařilo je proměňovat. Naštěstí se nám však v první půli podařilo skórovat, prosadila se Petranová, což byla její třetí branka na turnaji a stala se společně se Zubkovou nejlepší střelkyní týmu. Druhý poločas jsme již pouze kontrolovali zápas a nakonec tak zaslouženě vyhráli 1:0 a postoupili do finále.

Zbývaly pouze dvě utkání, boj o třetí místo a vyvrcholení celého turnaje, finále. Nejdřív byl na programu boj o bronz, ve kterém se utkaly Otrokovice a Nitra. Zápas skončil remízou 0:0, proto došlo na penaltový rozstřel, v něm se radovaly hráčky Nitry. Poté následovalo naše finálové utkání proti Slovanu Bratislava. Jelikož jsme je ve skupině porazili 3:0, tak se mnozí mohli domnívat, že bychom tento zápas měli zvládnout. Naše hráčka Blanka Pěničková charakterizovala soupeře takto: “Nejsou příliš agresivní, jsou pomalejší, ale myslí u toho, takže si dávají narážečky.“

Na finálové střetnutí jsme nastoupili v následující sestavě:
černá – Marková (kapitánka), Hreňová, Šteffanová, Petranová – Kaplanová, Pěničková, Budošová, Zubková – Mocová, Chlumecká

První poločas jsme hráli velice špatně, Slovan Bratislava se na nás dobře připravil, naše záloha se úplně vytratila, proto jsme často zkoušeli nakopávané míče, jenže ty dobře pokrývaly bratislavské obranářky. Slovan měl hodně času míč na kopačkách a když jsme ho získali my, tak jsme zbytečně špatně nahráli a ztratili ho. Největší šanci měl Slovan v páté minutě, kdy útočnice dostala krásný pas, jenže její hlavička skončila pouze na naší tyčce. My jsme zahrozili pouze jednou, ve dvanácté minutě se dostala do šance Budošová, ale ve vhodné příležitosti nedokázala propasírovat míč do brány, k této šanci se dostala po centru Kaplanové a při?uknutí Chlumecké. V 15. minutě jsme střídali, na hřiště přišla Hejlová a vystřídala Zubkovou. Ani to však nepomohlo ke zlepšení naší hry.

Do druhého poločasu jsme nastoupili beze změn. Trenér měl však proslov, který nejspíš pomohl. Najednou jsme byli lepším týmem, začali více držet míč na kopačkách, vytvářet si šance. Slovanu nejspíš docházely síly. Radovat z vedoucího gólu jsme se mohli v 26. minutě, krásnou kolmicí do vápna našla Pěničková spoluhráčku Hejlovou, která nekompromisně umístila míč pod břevno. Soupeř se snažil o vyrovnání a podařilo se jim to ve 30. minutě, kdy rozhodčí odpískal diskutabilní pokutový kop. Slovan proměnil. Stav byl 1:1 a jelikož nemáme příliš zkušené gólmanky, dosti jsme se obávali pokutových kopů, proto jsme se snažili vstřelit druhý gól. To se však nedařilo, hra začala být nervózní. Museli jsme taky dávat pozor na obranu, v závěru jsme mohli inkasovat, ale vše jsme zažehnali, takže se šlo na pokutové kopy.

Do naší branky se místo černé postavila Hasíková. Kopat začaly slovenské hráčky. První střela skončila nad. Pak nastoupila Kaplanová, ta však bohužel také přestřelila. Ve druhé sérii byl Slovan úspěšný, ale naše hráčka Šteffanová taky. Ve třetí sérii jsme se dostali do vedení, nejdříve skvěla chytla naše gólmanka střelu mezi nohy a poté proměnila svoji penaltu Petranová. Ve čtvrté se gólmanka Hasíková opět předvedla, vystihla směr střely a vyrazila. Rozhodující penaltu měla na noze Hejlová, která se nemýlila a Slavia tak mohla slavit první vítězství na zdejším turnaji.

Konečné pořadí:
1. SK Slavia Praha A
2. ŠK Slovan Bratislava
3. FC Rotox Šala - Nitra
4. DFC Compex Otrokovice
5. DFC Slavia Hradec Králové A
6. SK D.F.O. ředice
7. AZS Wroclaw
8. DFC Slavia Hradec Králové B
9. SKP Rapid Sport Plzeň
10. SK Slavia Praha B

Co říci závěrem. Turnaj to byl kvalitní a dobře zorganizovaný. Bylo dostatek tekutin i jídla. Navíc v sobotu večer probíhala diskotéka, na které bylo kolem 300 lidí. I na zápasy se přišla podívat slušná návštěva. Jelikož jsem tímto pronikl do ženského fotbalu, musím říct, že se mi to velice zamlouvá. Je to pohledné a každému doporučuji se někdy přijít podívat na zápas. První mistrák sehrajeme 16. srpna od 14 hodin na hřišti SK Vršovice. Naše stránky se ženskou kopanou nyní budou zabývat, čímž chceme tento sport více zpopularizovat. Kdy jindy začít s propagací, než teď, když jsme mistři čR! Poprvé v české historii! Holky si zaslouží uznání a rozhodně bych je neodsuzoval.



Utkání SK Slavia Praha A – DFC Slavia Hradec Králové B:






Penaltový rozstřel v zápase o deváté místo mezi SK Slavia Praha B a SKP Rapid Sport Plzeň:




Semifinálový zápas mezi SK Slavia Praha A a DFC Compex Otrokovice:



Finálový zápas SK Slavia Praha A – ŠK Slovan Bratislava:





FINÁLE – PENALTY:
1. série (Slovenka neproměňuje):


1. série (Kaplanová přestřeluje):


2. série (Slovenka proměňuje):


2. série (Šteffanová proměňuje):


3. série (Slovenka neproměňuje):


3. série (Petranová proměňuje):


4. série (Slovenka neproměňuje):


4. série (Hejlová proměňuje):


Slávistické napětí při penaltách:




Radost z vítězství na turnaji a předávání cen:







Komentáře (5)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slávistky vítězky turnaje

    (host)     před 21 lety 04.08.2003 09:19 |  
    0 0

    Myslím, že není co dodat, Richi to napsal způsobem vyčerpávajícím (v tom dobrém slova smyslu!) perfektně. A k tomu galerie obrázků!!
    Dovolím si jen 3 doplňky. Kolem kopané žen jsem se točil ve Slavii na konci nejslavnější éry, tedy v 70. a začátkem 80.let, kdy se hrála ale jen skromná liga (6 mužstev) a dařilo se nám přes odpor mocipánů protlačit aspoň tabulečku s článečkem do MF. Tehdy nebyla celofederální soutěž, ale prakticky ji nahrazoval prázdninový turnaj o Srdce Mladého světa. Slavia tehdy kralovala naprosto suverénně většinou před Spartou, Na Slovensku tehdy byla nejlepší Slávia Holíč, později navázala Trnava.
    Součástí turnaje byly i společenské akce, které má perfektně zmáknuta místní velmi čilá a agilní odbočka slávistů v čele s Ing.Rolfem. To, že nikdo neměl hlad ani žízeň, je hlavně jejich zásluhou! Vedle diska je to i přijetí představiteli města a lázní, které má vždy v nedělní poledne vysokou úroveň. Pravidelně se zúčastňuje starosta města Ing.Šubrt i ředitel lázní (jméno mi skleróza vyhnala z hlavy). Jedná se o představení města, lázní, ale i o neformální besedu zástupců družstev - zde se dost táhne za jeden provaz, řevnivost zde není na místě!
    Bělohradští tak spolu se zástupci FO-OP Slavie založili hezkou tradici - osobně bych uvítal i spoluúčast či sponzoring nějakého časopisu (co některé ty Vlasty nebo Katky?), Srdce MS (bylo tehdy perníkové!!) mělo přece jen zvuk celostátní! Nesmíme upřít ale snahu regionálního tisku s řadou prefektních článků a pozvánek i Richiho líčení! Ale člověk se nesmí spokojit a usnout na vavřínech!

    Dr.M.Dobiáš
    jednatel výboru FO-OP Slavie

    • Re: Slávistky vítězky turnaje

      (host)     před 21 lety 04.08.2003 15:37 |  
      0 0

      Jménem naší odbočky v L.Bělohradě vám oběma redaktorům,kamarádům slávistům děkuji za skvělou propagaci a prezentaci našeho turnaje,snažíme se dělat vše peo to,aby byli všichni účastníci alepoň trošičku spokojeni.Pokud se nám to alespoň částečně podařilo,jsme velmi rádi a těšíme se již na další ročník.Naše radost je o to větší,že jsme mohli konečně předat putovní pohár kapitánce naší milované Slavie.
      J.Rolf,předseda odbočky OP FO SK Slavia Praha v L.Bělohradě

      • Re: Slávistky vítězky turnaje

        (host)     před 21 lety 06.08.2003 15:20 |  
        0 0

        I my bychom se rády připojily a též VŠEM SLÁVISTůM, kteří se na turnaji podíleli a po celou dobu se o nás starali, poděkovaly za skvělou propagaci ženské kopané a ujistily je, že jsme byly spokojené a to nejen vzhledem k tomu, že jsme se staly vítězkami tohoto turnaje!Pohár je opravdu v „dobrých rukou“!Už se těšíme na další ročník!
        Za SK Slavia Praha – fotbal ženská kopaná kapitánka týmu Martina Marková



  2. Re: Slávistky vítězky turnaje

    (host)     před 21 lety 07.08.2003 08:53 |  
    0 0

    Já bych jen autora článků upozornil, že není nic divného, když za ženy hrají 13-ti leté dívčiny. Ony totiž do 12 hrají za žáky-chlapce, poté již nemohou a v drtivé většině hrají právě za ženy (stačí se někdy na některou ženskou soutěž jít podívat!). Myslím, že větší znalost problematiky by neuškodila.......

    • Re: Slávistky vítězky turnaje

      Richi (admin)     před 21 lety 07.08.2003 09:37 |  
      0 0

      Ano, vetsi znalost by neuskodila, ale jak bylo v clanku napsane, videl jsem zensky fotbal poprve, takze se teprve musim vice zorientovat a zjistit, jak to vse vubec chodi. Ted zacnu chodit na zenskou kopanou pravidelne, takze si sem jist, ze brzy budu mit dokonaly prehled.