Liga mistrů

Ferencváros - Slavia 2:0

Slavia v klíčovém zápase začátku sezóny naprosto selhala, v ofenzivě se nedokázala prosadit a navíc doslova darovala soupeři dva góly a postup do play-off Ligy mistrů se jí výrazně vzdálil. Aby si zahrála přece jen proti Kluži nebo Young Boys Bern, musí doma porazit Ferencváros o tři branky.

Trenér Trpišovský při tvorbě základní sestavy nesáhl k žádnému vyloženému překvapení, ovšem zařazení Lukáše Masopusta se možná úplně nečekalo, v rozestavení poskytnutém klubem před výkopem byl navíc Masopust napsán na pozici pravého beka, před ním na křídle měl hrát Alexander Bah. Ve druhé minutě zápasu chytře slávisté rozehráli přímý kop v hloubi pole a volný Masopust mohl ze strany centrovat, míč však jen sebral Dibusz, aniž by jej kdokoli ze slávistů atakoval. Masopustovi se nevyvedl ani druhý centr, kdy dostal míč do strany ze hry, opět byl úplně nehlídaný, ale ani tentokrát nenašel vůbec nikoho ve světlemodrém. Sešívaní byli velice aktivní, další centr z dobré pozice posílal do vápna Plavšič, ani on však nebyl úspěšný. Ve 13. minutě získali slávisté před svým vápnem míč a rychle rozehráli vpřed, když byl Stanciu seslán k zemi Uzunim úderem ramenem do hlavy a musel být ošetřován, naštěstí se vrátil do hry. V 16. minutě poprvé zahrozili i domácí, po nepřehledné situaci a neodpískaném faulu na Ševčíka střílel R. Mmaee, obrana jeho pokus ztlumila a Kolář míč snadno sebral. Ševčík pak byl dlouze ošetřován, ze hřiště odkulhal s nakomputným kotníkem, brzy se ale vrátil. Ve 20. minutě vybojoval Kuchta u vápna soupeře míč, následně byl Kharatinem faulován. Stanciu vystřelil z přímého kopu přímo na bránu, ale Dibusz se nenechal nachytat. O čtyři minuty později získal Kuchta míč po chybě soupeře v rozehrávce, šel jeden na jednoho, ale nedokázal obejít bránícího hráče a o míč přišel. Ve 25. minutě musel přece jen Ševčík střídat a na hřišti jej nahradil Ibrahim Traoré. Vzápětí Kuchta jen těsně ve vápně nedosáhl na Plavšičovu přihrávku. Ve 29. minutě prošel krásně Stanciu do vápna, z úhlu překvapivě střílel na bránu a Dibusz předvedl světový zákrok! Ve 33. minutě se po krásné akci po levé straně dostal ve vápně ke střele Kuchta, jeho pokus byl ovšem zablokován. O minutu později se slávisté dostali k centru zprava, Masopust ale opět nenašel v dobré pozici žádného spoluhráče. Nebezpečný průnik domácího Laidouniho do vápna skončil jen jeho přihrávkou na kopačky Traorého. V 38. minutě střílel Stanciu zpoza vápna jen doprostřed brány. O minutu později slávisté neodvrátili přihrávku z pravé strany a Nguen střílel volný ve vápně, naštěstí mu střela nesedla a míč odskákal jen vedle brány. Byla to však největší šance dosavadního průběhu zápasu. Stanciův dlouhý pas pak na hranici vápna vybojoval pro sebe Masopust, ale ani jemu střela nesedla. Ve 44. minutě předvedl šokující hrubku Kolář, Kačaraba hasil rychlý brejk dobrým zákrokem, odrazil míč na Koláře, před ním míč poskočil na drnu a nad nohou slávistického brankáře prošel do brány - 1:0 pro domácí. Navíc hned vzápětí musel žlutým faulem hasit další brejk domácích Plavšič a domácí získali možnost kopat nebezpečnou standardní situaci. Uzuniho střelu lapil v klidu Kolář. Do kabin se tak šlo za vedení domácích a slávisté se mohli zlobit jen sami na sebe, že nevedli oni, převaha nad soupeřem byla pouze platonická.

V poločase přišel na hřiště Peter Olayinka místo nevýrazného Srdjana Plavšiče. Noční můra pokračovala ve čtvrté minutě druhého poločasu, Kačarabův nešikovný obranný zákrok posoudil rozhodčí jako faul a přisoudil domácím penaltu, kterou Kharatin se štěstím proměnil, Kolář na míč jen těsně nedosáhl. A tím nic neskončilo, Holeš předvedl další šílenou chybu a poslal do sóla Nguena, toho tentokrát Kolář vychytal a následná střela zpoza vápna už skončila mimo. Trpišovský poslal vzápětí do hry Schranze a Musu místo Masopusta s Kuchtou. V 56. minutě připravil velkou šanci pro Olayinku centrem Holeš, nigerijský útočník ale poslal míč hlavou nad bránu. O tři minuty později se stejně vedlo S. Mmaeemu po centru z přímého kopu. Mimo hlavičkoval také v těžké pozici Petar Musa. V daleko lepší pozici byl Musa po centru Oscara, míč ale lízl jen tak, že zamířil na rohový praporek. V 70. minutě našel Traoré ve vápně volného Schranze, ten však křížnou střelou trefil Dibusze do nohy! Další pokus vyslal do vápna Stanciu, ten však bránu minul tentokrát o hodně. Na posledních dvacet minut přišel na hřiště Lingr místo Holeše, bylo to už poslední možné slávistické střídání. V 77. minutě srazil Bahovu pumelici bránící Čivič do tyče! Tlak Slavie sílil, ale další šance nepřicházely. Domácí závěr chytře rozdrobili střídáními, zahustili vápno a slávisté si tam nedokázali najít prostor. Slávisté tak vezou domů dvoubrankovou porážku, což znamená jediné. Pro postup musí vyhrát doma tříbrankovým nebo vyšším rozdílem, pokud vyhraje o dvě branky, bude se prodlužovat a případně kopat penalty.

3. předkolo - Středa 04. 08. 2021 20:00

Liga mistrů, 2021/2022
2 - 0
1 - 0
Ferencvárosi TC
Ferencvárosi TC

44. vlastní (Kačaraba); 48. Kharatin (pen.)

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

Komentáře (928)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé