O Slavii

Tisková konference před začátkem sezóny 2022/23

Tradiční předzápasovou tiskovou konferenci uspořádalo vedení SKS týden před ostrým startem A týmu ve druhém předkole Evropské konferenční ligy v prostorách slávistického muzea a Slávistické Noviny měli na místě svého zástupce, aby připravil souhrn pro fanoušky, kteří by neměli možnost sledovat tiskovou konferenci na živo. Setkání vedení s novináři přenášela přímým přenosem O2TV.

Tradiční moderátoři slávistických zápasů Martin Cihláš a Lukáš Vala přivítali novináře i diváky na tiskové konferenci, které otevírá sezónu v níž Slavia bude slavit 130 let své existence.

První potlesk si vyslechl šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, který připomněl, že pokud bychom považovali druhé místo za neúspěch, bylo by to neuctivé nejenom k našim hráčům i trenérům, ale i k soupeřům. Následovala gratulace mistrovské Plzni i s poznámkou, že celý Český fotbal potřebuje, aby všechny kluby byly úspěšné v Evropských pohárech. 

Dále byla hodnocena sezóna z pohledu velého klubu: děvčata získala double, což znamená postup do posledního předkola žesnké Ligy mistrů. V rámci přípravy si slávistická děvčata v Edenu 10.8. zahrají proti Realu Madrid. Titul získaly mládežnické celky U19, což znamená mládežnickou ligu mistrů a U17. Nečekaný postup do druhé ligy zaznamenalo béčko, jehož přínos spočívá i v tom, že někteří hráči budou pokračovat na podzim v A týmu. Pochvalu si zasloužil i "projekt Vlašim", kdy tým nejenomže skončil na druhém místě, ale připravil i další dva hráče do letošní přípravy A týmu.

 V rámci oslav bude 22.11. uspořádán zápas mezi současnou Slavií a legendami, kteří Slavií prošli. účast přislíbili nejenom současní reprezentanti jako Tomáš Souček, Vladimír Coufal, Alex Král, Jiří Pavlenka, či Milan Škoda, ale i bývalé zahraniční hvězdy Alexander Bah, Miroslav Stoch, Michael Ngadeu a starší legendy jako David Hubáček, nebo Martin Latka.

Následovala představení nových partnerů. Společnost Fortuna se stala novým generálním partnerem, jehož jméno se objevilo v názvu stadionu.  Dalším novým partnerem se stává Aures holding se svou značkou Mototechna. Slavia v současnosti ve sponzorských smlouvách překročila hranici 200 milionů. Mezi finančními partnery byli zmíněni i samotní fanoušci. Těm, kteří si nestihli obnovit svou permanentku, bylo nabídnuto zvýšení počtu  permanentkářů na deset tisíc.

 

Nové logo

Slavia představila nové logo. Nová identita je založena na pěticípé hvězdě postavené na jednom hrotu v bílém poli. Slavia se vrací k historickým kořenům, kdy podobné logo bylo použité na první vlajce i na prvních dresech. Součástí nové identity je i nový font písma s tím, že v každém písmenu je část hvězdy. 

 

Výzdoba stadionu

Vizuální změnou prošel koridor za východní tribunou. Objevil se v něm velký obraz Bohumila Hrabala, zakládajícího člena odboru přítel s jeho textem o slávistickém dresu, který doprovází obrázek historicky prvního kapitána Slavie Karla Freji.

Tím byla u konce první část tiskové konference věnovaná stotřicetiletému výročí klubu.

 

Sportovní část tiskové konference

Uvolněná místa před novináři obsadili na jedné straně Ibrahim Traoré v pozici jenoho z nových kapitánů a nová poslia Ewerton Paixao da Silva, na druhé kapitánka ženského týmu Diana Bartovičová a také nedávný kapitán Slavie Karel Piták, který byl představen jako nový trenér ženského týmu.

Ibrahim Traoré byl představen nejenom jako nový kapitán, ale i jako budoucí člen managementu, kam se přesune po ukončení nového dvouletého kontraktu. Ibrahim už v současné době výrazně pomáhá vedení ve stavbě jednoho z nových pilířů sportovního růstu SKS a to je vyhledávání a socializace hráčů z černého kontinentu. Slavia v současné době nespolupravuje jenom s Evianem, ale i s předními akademiemi v Nigérii a v Senegalu, které Slavii dodávají své odchovance. Moses Usor je první vlaštovkou, další hráči by měli přijít na konci července. Od samotného Traorého se očekává navázání spolupráce akademií v Pobřeží Slonoviny. 

O Ewertona usilovala Slavia již v zimě, kdy sháněla náhradu za Stancia, přestup klapl až v současné době. Brazilský legionář dal Slavii přednost před z řadou nabídek ze zahraničí. Slavia v současné době usiluje o jednoho hráče na pozici stopera, má tip na dva hráče a věříme, že jeden z nich se v Edenu ještě v tomto období objeví.

Trenér Trpišovský promluvil o kádru s tím, že k zeštíhlení dojde, ale jsme velice opatrní k tomu, abychom pouštěli hráče ještě před tím, než skončí přestupní období ve větších ligách, protože bychom ještě mohli čelit nabídkám na naše hráče. 

Při dotazu na nutnost postupu do základní skupiny EKL zdůraznil Jaroslav Tvrdík, že finančně by to pro klub nepostup problém nebyl, neboť Slavia má za sebou finančně velice úspěšný rok, ovšem bylo by to velké sportovní zklamání, protože hráčům by konfrontace s evropskými soupeři samozřejmě chyběla. 

Karel Piták byl představen jako nástupce odcházejícího úspěšného trenéra ženského týmu Michala Kolomazníka. V krátkém proslovu zdůraznil, že si uvědomuje, jak těžký úkol na sebe bere, když přebírá ženský tým po zisku double a jeden dvojzápas před branami Ligy Mistrů. 

Na závěr dostali mikrofon do ruky zástupci hráčů. Nejprve pohovořila o cílech ženského týmu kapitánka Diana Bartovičová, posléze přes tlumočníka poděkoval vedení Slavie nový kapitán Ibrahim Traoré a přidal pár slov o letní přípravě. Podobně zakončil tuto část tiskové konference Ewerton.

 

Po krátké přestávce následovalo představení nových dresů.

 

 

 

Komentáře (408)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé