O Slavii

Slavie v časopisech ČSA I

České aerolinie jsou partnerem Slavie od léta. Kromě toho, že na zápasy dopravují slávistické fanoušky a fotbalisty, tak věnují našemu klubu značnou pozornost v palubním časopisu CSA review i interním časopisu OKNO. Nyní máte možnost si všechny články přečíst.

O Slavii nebo jejích hráčích vyšlo několik článků. V časopisu CSA review, který je k dispozici na palubách všech letadle a který si tak mohou přečíst cestující čtyř kontinentů od Kuby až po Srí Lanku, vyšel materiál o Pepi Bicanovi, dále pak informace, že ČSA se Slavií spolupracují a naposledy stránkový rozhovor s Lukášem Jarolímem. V interním časopisu pro zaměstnance OKNU pak byla stránka v prosinci věnována rozhovoru se Cesareem Victorinem, pozornosti neušla ani charitativní spolupráce ČSA a Slavie. Jednotlivé materiály budeme postupně zveřejňovat.
 
Dnes se můžete seznámit s článkem o životě a kariéře nejlepšího slávisty v historii, Pepiho Bicana, který si mohli cestující, samozřejmě i v anglické verzi, přečíst v CSA review v listopadu a prosinci, a dozvědět se tak o fotbalistovi, jehož jméno je pro hodně lidí mimo Čechy neznámé.



JOSEF BICAN
 
Čtrnáctinásobný vítěz domácí fotbalové ligy, trojnásobný vítěz novodobého českého poháru, semifinalista Poháru UEFA – to jsou jen některé z úspěchů jednoho z nejstarších a nejslavnějších českých fotbalových týmů, SK Slavia Praha. Pět ligových titulů Slavii pomohl vybojovat nepřekonatelný útočník červenobílých Josef „Pepi“ Bican, který se ještě za svého života stal opravdovou legendou.
 
Josef Bican (1913–2001) za Slavii nastoupil k 514 utkáním, při kterých vstřelil ověřených 961 branek, z toho ve 240 ligových utkáních Slavie jich nadělil 417! Je členem Klubu ligových kanonýrů. IFFHS (Mezinárodní federace fotbalových historikůa statistiků) mu přidělila titul „Nejčastější král ligových střelců“, až za ním skončili Pelé či Romário. V anketě týdeníku Gól Český fotbalista století obsadil v hlasování odborníků druhé místo za Josefem Masopustem, u čtenářů zvítězil.Do Slavie přestoupil Josef Bican roku 1937z Admiry Vídeň, a i když mu ligová premiéra nevyšla, vše si vynahradil už při dalších dvou zápasech: konta Bohemians i Náchoda zatížil hned čtyřmi góly. O rok později Slavia s významným Bicanovým přispěním triumfovala ve Středoevropském poháru. Fenomenální útočník přispěl k úspěchu například čtyřmi brankami v zápase Slavia – FC Genova 4:0 či Slavia – Ambrosiana Milano 9:0. V roce 1938 si Bican připsal také úspěšné první starty za reprezentační mužstvo. Více úspěchů už však podzim 1938 přinést nemohl. Počal se čas lidské i fotbalové neradosti v Čechách. Žádná reprezentace, žádné zájezdy do zahraničí. Bican odolával pobídkám k přijetí německého občanství, zůstal hrdým Čechem a prošlo mu to.Ve fotbalové lize se ale červenobílí vrátili na ligový trůn a pod vedením Bicana po čtyři roky suverénně vládli. Po osvobození získali sešívaní ligový titul ještě jednou – v roce 1947. Ač bylo Bicanovi daleko přes třicet, stále kraloval svým střeleckým uměním. Byl o něho velký zájem v zahraničí – miliony nabízel Juventus či kluby z Paříže. Zůstal. Jenže s nástupem komunismu se začalo smrákat jak nad ním, tak nad Slavií.
 
V roce 1949 odešel Bican do Vítkovic. Důvod byl veskrze politický: nechtěl přijít o pražský byt a pomoc mu nabídli právě ve Vítkovicích. Odvděčil se jim tím, že během tří let vytáhl mužstvo do první ligy, a to dokonce na čelné příčky. V roce 1953 – po krátkém angažmá v Hradci Králové – se jako čtyřicetiletý vrátil do Slavie a stále ještě střílel branky a dirigoval útok. Úplně poslední ligový gól padl z jeho kopačky v srpnu 1955 do sítě Jiskry Li-berec. Bylo mu 41 let, čímž drží primát nejstaršího českého ligového střelce.Po třech letech Bican červenobílé v roce 1956 opus-til a pronásledován vládnoucí stranou si jen těžce hledal obživu, musel se spokojit s prací závozníka či pomocného dělníka. V šedesátých letech mu bylo dovoleno dvouleté trenérské angažmá v belgickém Tongerenu. Tamní klub přivedl ze čtvrté ligy do druhé...V devadesátých letech se po pádu komunismu Josef Bican dočkal mnohých ocenění. Až do konce života navštěvoval utkání Slavie. S ní se radoval, s ní se trápil, než 12. prosince 2001 jeho srdce dotlouklo naposledy. Navždy bude světu velikost této osobnosti připomínat planetka nesoucí jeho jméno – Pepi Bican.

Komentáře (3)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Lenc

    (host)     před 18 lety 25.01.2006 15:56 |  
    0 0

    Tomu se říká skvělej sponzor

  2. Re: Slavie v časopisech ČSA I

    Sidonio     před 18 lety 25.01.2006 17:29 |  
    0 0

    Na jak dlouho vlastně máme s ČSA smlouvu? Mám takový dojem, že do konce sezony, ale nejsem si jistý.

    • Re: Slavie v časopisech ČSA I

      ttajpek (host)     před 18 lety 25.01.2006 18:22 |  
      0 0

      přesně tak do konce sezony......