Názory

Nesmyslné útoky na fanoušky - proč?

Včera se na Strahově konalo peklo, bohužel velkou měrou za to může Policie ČR. Z plochy jsem viděl plno neadekvátních zásahů, z čehož trpěli nevinní lidé. V dalších řádcích vám řeknu svůj nezaujatý pohled, fanouška, který není ultras, nechodí do kotle, ale zároveň nechce mít klapky před očima.

Zažil jsem již hodně utkání, hodně derby, která byla vyhrocená a v hledišti to vřelo. Tentokrát však postup těžkooděnců nemůžu ve většině případů schvalovat. Kvůli několika pitomcům byly zraněny a napadeny stovky nevinných a slušných fanoušků. Pojďme ale postupně.

Během týdne přijde Slavia s informací, že skupiny fanoušků chtějí zničit Strahov. Policie se tedy mohutně připravuje i přímo na stadionu. V novinách čteme plno článků, které by možná i někoho odradily, kdyby nebylo již vyprodáno.

Začíná samotný zápas. Sledují slávistický kotel a u hlavní brány na plochu vidím skupinku opilých primitivů, kteří neustále kopají do dveří. Nechápu, co dělají. Policie vše monitoruje, natáčí na kameru, pak jeden dokonce přijde domluvit. Samozřejmě to nepomáhá a nakopávání pokračuje. Hned si říkám, proč policie nezasáhla ihned a nevyvedla tyto primitivy. Neustále čeká a zasáhne až za hodně dlouho. V 51. minutě po velké šanci Kalivody tato skupina dokonce vyrazí plot, proto naběhnou těžkooděnci. Ale vše je zatím v klidu, brzy jsou vrata vrácena na původní místo.


Tyto taktické dělbuchy těžkooděnců létaly mezi fanoušky! Foto: Aktualne.cz, Ondřej Besperát

Hlavní události nastávají po vstřelené brance. Vrata se opět rozevřela, takže v rychlosti naběhnou těžkooděnci. Konečně zatýkají ta individua. Bohužel další blbci, zřejmě ve snaze chránit je, začnou házet sedačky a trefí i přímo policajta. Tohle naprosto nechápu. Nastupuje tedy první útok těžkooděnců, kdy mezi provinilce házejí dělbuchy, aby je rozehnali. Začnou se házet další a další. Ve většině případů mají správný směr, ale dvakrát dopadnou mezi nevinné fandy, kteří nic nedělali (na mém videu poprvé v času 1:33, podruhé v času 2:42). Prvotní úmysl zákroku jsem chápal, ale přijde mi, že to s dělbuchy přepískli.

Co však nepochopím, byly zbývající dva útoky. Při druhém útoku někdo odpálil pyrotechniku za vlajkou a pro policii to byl zřejmě signál k útoku. Naházeli dělbuchy mezi řadu nevinných lidí. Kvůli malé pyrotechnice? Proč se postupuje tak agresivně? Že je pyrotechnika zakázaná? Proč tedy policie nezasahuje na Baníku? A dokonce při zápase s Bohemkou se domnívám, že bylo použito více pyrotechniky, ale nebyl žádný problém, protože policie nezasáhla! A o tom to totiž je. Pokud by policie nebyla nesmyslně agresivní, nenastaly by takové problémy. Já prostě nepochopím, proč jednou postupuje policie nesmyslně agresivně a jindy to nechávají být.


Nevinní lidé utíkají, ucpávají si uši, někteří jsou popáleni. Proč to musí být? Foto: Aktualne.cz, Ondřej Besperát

A to nemluvím o třetím útoku, kdy rozehnali celé jádro kotle, kam chodí drtivá většina normálních fanoušků, včetně holek a dětí. Házeli nesmyslně dělbuchy do davu, díky čemuž bylo hodně lidí zraněno a popáleno. Představte si, že jdete se svou přítelkyní na fotbal, zajdete do kotle, abyste pořádně zafandili. Připadne vám adekvátní, když pak vaše přítelkyně s mírumilovnou povahou skončí s vážnými popáleninami v nemocnici? Jakým právem na vás policie zaútočila? A těchto případů je strašně moc! Celé to bylo naprosto nesmyslné, neměli důvod k takové agresi. A nepochopitelně naše security strhla dvě vlajky, které zničila. Dvě hodně cenné vlajky! Vlajky, které mnozí skalní považují za svou pýchu, vozí je na výjezdy všude po republice, chrání je, starají se o ně. A takto dopadnou ... Tím security zbytečně ještě více vyhrotili situaci. Prostě se to mělo řešit jinak.

Ze všeho mi jednoznačně vyplývá, že policie celý zásah nezvládla. Kdyby postupovala diplomatičtěji, byl by klid. Navíc policejními dělbuchy bylo doslova roztrháno plno sedaček, takže ničila nejen některá individua, ale nezanedbatelnou měrou i ti, co pomáhají a chrání.


Plný dav a policie do něho hodí dělobuch, co tihle udělali? NIC! Foto: Richi

Teď mě však vytáčí i další věc - mínění fanoušků. Díky mnoha novinářům ale i třeba panu Bosákovi, který v televizi nesmyslně uvedl, že dělbuchy házejí fanoušci, si to teď myslí celý národ! Ale zdůrazňuji, fanoušci Slavie nevhodili ani jeden dělbuch! Hodně rozruchu tak bylo v podání policie! Proto by i novináři měli přehodnotit své články a neházet vinu na fandy za ty dělbuchy!

Níže se můžete podívat na několik videí, kde uvidíte nesmyslné zásahy.
Pohled na útoky policie, hlavně útok č. 2 a č. 3 je neadekvátní! Autor: Richi

Video k přehrání na youtube.com

Pohled z kotle. Autor: zazazebra111

Video k přehrání na youtube.com

Pohled z kotle 2. Autor: zazazebra111

Video k přehrání na youtube.com

Pohled z galerky na jihu! Autor: chucksgonefreelance

Video k přehrání na youtube.com

Komentáře (310)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé