Fanoušci Slavie

První informace od Natland Group

Na otázky členů SDS odpovídali zástupci Natland Group na včerejší schůzi zhruba hodinu a souhrn řečeného vám nyní přinášíme. Zástupcům skupiny jsme rovněž předali otázky od čtenářů SN a bylo přislíbeno jejich brzké zodpovězení.

Na schůzi SDS zastupovali skupinu Natland Group vedoucí právního oddělení Pavel Pražák, který zajišťuje právní okolnosti převzetí Slavie a tiskový mluvčí Rostislav Starý. Na většinu otázek odpovídal pan Pražák, občas jej doplnil pan Starý.

 Nejprve svou společnost krátce představili a shrnuli současný stav:

"Jsme investiční skupina s desetiletou historií v Česku, zabýváme se finančními službami, private equity a real estate. Asi není potřeba opakovat vše, co se objevilo už dříve v médiích. Sport podporujeme dlouhodobě, máme mimo jiné zkušenost s basketbalem v Pardubicích, kde nastala trochu podobná situace jako ve Slavii, ale samozřejmě v menším. Majoritními akcionáři skupiny jsou Tomáš Raška a Jan Koťátko. Skupina investuje peníze i dalších privátních a institucionálních investorů, v případě Slavie se ale angažuje zcela sama, hodlá do klubu investovat vlastní prostředky a nedělá tento obchod pro nikoho jiného."

"Dlouho jsme sledovali situaci, a před zhruba 14 dny jsme do jednání vstoupili. Společnost nyní auditujeme, prozkoumáváme, pokračují jednání se všemi stranami, proto nemůžeme být úplně otevření. . V obecné rovině Slavii ovlivňuje dlouhodobý spor mezi akcionáři a špatná aktuální situace. Není možné řešit jedno bez druhého. Kdyby situace byla po právní stránce jednodušší, tak jsme dnes asi mnohem dál.

Jednání vedeme na všech stranách - s představenstvem, se všemi akcionáři, i s Enicem, setkali jsme se také se zástupci E-Side Property."

"Z jednání máme dobrý pocit, pokud se situaci podaří komplexně vyřešit, budeme o tom samozřejmě transparentně informovat a představíme i další kroky. Neříkáme, že krize Slavie je už u konce, ale snad je to začátek konce této krize. Podle mého odhadu se blížíme k bodu, kdy budeme moci otevřeně komunikovat," uzavřel Pavel Pražák úvodní část diskuze.

Protože SDS vnímá obavu fanoušků z propojení Natlandu se současnými majiteli či s Petrem Sisákem, jeden z prvních dotazů směřoval právě na skutečnosti, které jsou dohledatelné v obchodním rejstříku.

"Jednoznačně odmítáme, že bychom měli jakékoli spojení s panem Sisákem či se současnými majiteli. Natland Group vlastnila společnost Smart Office and Companies, což je lídr na trhu s tzv. ready-made firmami. Její činnost je zcela legální, prodej ready-made firem je běžný na celém světě. Protože založení akciové společnosti nebo s.r.o. nějakou dobu trvá, vyplatí se obchodovat s prázdnými "předzaloženými firmami", které touto procedurou už proběhly a zákazník tak může doslova během několika hodin mít svou akciovou společnost nebo s.r.o., která je právně naprosto v pořádku. Smart Companies takových společností prodá stovky ročně, kupují si je avokátní kanceláře, developeři, atd. Takovým způsobem vznikla společnost Falkonida, společnost Monte Bravia i společnost Constantine Development, která se nyní jmenuje Městský stadion Eden. Natland Group s nimi však nemá společného nic víc, než že jedna z bývalých dceřiných společností tyto firmy založila a prázdnéprodala jako ready-made společnosti. Jak s nimi nový vlastník nakládá, to už je čistě jeho věc, je rovněž na něm, aby zajistil zapsání všech změn v obchodním rejstříku."

Redakce SN doplňuje odkaz na stránky společnosti Smart Office and Companies - www.smartcompanies.cz - kde se čtenáři mohou dočíst více o ready-made společnostech.

V čem je nyní největší nebezpečí, že by vaše aktivita nevedla ke kýženému cíli?

"Největší nebezpečí spočívá v tom, že by se někteří zúčastnění začali chovat iracionálně. Všichni musí mít racionální očekávání a vůli k dohodě. Zatím nemáme důvod si myslet, že taková vůle není."

Jste schopní garantovat tiskovku s výsledky?

"Abychom byli upřímní, stále nelze vyloučit, že se dohodu se všemi stranami nalézt nepodaří. Na druhou stranu dosavadní průběh jednání v nás vyvolává mírný optimismus. V každém případě, ať už jednání dopadnou nebo skončí nezdarem, budeme o tom informovat."

Jak vnímáte ENIC a jeho postavení?

"Jednání s Enicem už probíhají, více se k nim ale v této fázi vyjadřovat nemůžeme. Hledáme komplexní řešení, proto nám prosím nechte ještě chvíli času, abychom to mohli doladit a prezentovat."

Máte nějaký termínový deadline, do kterého chcete jednání uzavřít, a v opačném případě z jednání odstoupíte?

"Když jdou jednání dopředu, tak nemáme potřebu si taková omezení klást. Víme, že limit je v zásadě daný licenční komisí. Připravujeme odvolání vůči neudělení licence ve spolupráci s panem Platilem. V současnosti věnujeme veškerou aktivitu tomu, aby Slavia licenci obdržela a první ligu hrála i v příští sezóně. Proto vám ani nebudu odpovídat na to, co by se stalo, kdyby licenci nedostala. Všichni děláme vše pro to, aby taková situace nenastala."

Jak si představujete budoucnost Slavie, pokud to dobře dopadne?

"Společnost potřebuje adekvátní sportovní řízení. Víme, kam Slavia historicky patří, nechceme, aby Slavia kopala o záchranu s Příbramí. Na druhou stranu stabilizace asi bude nějakou dobu trvat, nemá cenu si nic nalhávat. Každopádně sportovní záležitosti v současnosti nejsou tím hlavním, čemu se věnujeme."

Jaký máte názor na čtvrteční události při pohárovém zápase?

"Mrzí nás to především kvůli fotbalistům. Navíc Slavia mohla postoupit do Evropské ligy, což by bylo i finančně zajímavé. Z hlediska investora to jsou tedy samé minusy, ale co se stalo, to se stalo. Pokud Slavii převezmeme, samozřejmě budeme chtít, aby se to neopakovalo."

Jak budete chtít spolupracovat s fanoušky v případě, že Slavii převezmete?

"Pokud to dopadne dobře, tak budeme rádi diskutovat o tom, jaká forma spolupráce bude adekvátní pro fanoušky, jsme otevření návrhům."

Na závěr zástupci Natland Group slíbili brzké zpracování odpovědí na dotazy čtenářů SN, které jsme jim předali.

Komentáře (10)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Hezký....

    Euforak (přítel SN)     před 13 lety 11.05.2011 19:03 |  
    0 0

    Aspoň můžu mít zase chvíli radost :)

    • Re: Hezký....

      travel (přítel SN)     před 13 lety 11.05.2011 19:23 |  
      0 0

      Tak to já budu mít radost až ,když to dobře dopadne.

  2. Re: První informace od Natland Group

    Markus     před 13 lety 12.05.2011 07:46 |  
    0 0

    Až uvidím kvalitní strategii na záchranu, rozvoj klubu a jasně vyřčenou vizi cílového stavu, zástupce Natlandu ve vedení fotbalového klubu s plnou zodpovědností za tutu aktivitu a umoření všech dluhů, uvěřím. Docela by mě zajímalo, jak se poznají čisté peníze (zmíněné vlastní prostředky Natlandu) od peněz investorů, které jsou pro mě řekněme šedé a dost možná prošly rukama lidí jako je Roman Janoušek či Tomáš Hrdlička. Třeba banka nesmí s podezřelými subjekty vůbec obchodovat a pokusy o to hlásí ministerstvu financí.

  3. Re: První informace od Natland Group

    martin (přítel SN)     před 13 lety 12.05.2011 12:02 |  
    0 0

    A hlavně čas běží, vážený Natlande. Už dala Slavia odvolání doplněné o bezdlužnost vůči hráčům, státu a akcionářskou strukturu?

    • Re: První informace od Natland Group

      quelhar (admin)     před 13 lety 12.05.2011 13:32 |  
      0 0

      Bylo naznaceno, ze v idealnim pripade Slavia poda odvolani tehdy, kdyz bude Natland jejim majoritnim vlastnikem.

      • Re: První informace od Natland Group

        travel (přítel SN)     před 13 lety 12.05.2011 14:26 |  
        0 0

        Aha,takže na tomhle to ztroskotá,jak přesvědčivé...

        • Re: První informace od Natland Group

          quelhar (admin)     před 13 lety 12.05.2011 14:35 |  
          0 0

          Slavia má na odvolání sedmidenní lhůtu od písemného vyrozumění o neudělení licence. Toto rozhodnutí bylo z fotbalového svazu odesláno v úterý 10. května. Klub z pražského Edenu má tedy čas na odvolání přibližně do konce příštího týdne.

          • Re: První informace od Natland Group

            travel (přítel SN)     před 13 lety 12.05.2011 15:01 |  
            0 0

            Tím ztroskotáním jsem myslel majoritu Natlandu ve Slavii.Nechci Vám brát iluze o Natlandu,přesto pro Vaši informaci:
            Firma Natland je z nouze ctnost, ale holt ji vlastní ty dvě firmy na Seychelech. Měli by jasně říct, kdo ty firmy (Magna a Bovis) vlastní. Pak mohou být fanoušci Slavie klidní. Jinak zase začnou spekulace, že firmy na Seychelech vlastní Sisák, Kroužecký či mrtvý bin Ládin.

            Istvan Léko

            • Re: První informace od Natland Group

              quelhar (admin)     před 13 lety 12.05.2011 15:57 |  
              0 0

              Rikaji, ze majoritnimi akcionari jsou Raska a Kotatko.

              • Re: První informace od Natland Group

                travel (přítel SN)     před 13 lety 12.05.2011 16:37 |  
                0 0

                Říkat můžou,ale co to radši doložit,to neumějí?