Fortuna liga

Statistické okénko - před Gambrinus ligou

Už jen několik dní zbývá do startu nového ročníku ligy a s ní se vrací i tradiční statistická rubrika. V jejím předligovém vydání se ohlédneme za přípravou Slavie a zkusíme si zatipovat, jak liga skončí.

Slávisté v přípravě měli odehrát deset zápasů, ale protože dvojzápas proti Ústí a Varnsdorfu byl zrušen, zůstalo jen u osmi. Slavia skončila s výrazně nepříznivou bilancí 0-3-5 a skóre 7:15. Tři remízy přišly v posledních třech zápasech na soustředění v Itálii, prvních pět utkání s ligovými soupeři Slavia prohrála. Kde hledat příčinu takových výsledků? Jistě nebude náhoda, že ve všech zápasech, které Slavia v přípravě prohrála, chyběl levý bek Trubila a místo něj na tomto postu nastupovali Koreš, Dostál a Hurka. V ofenzivě pak v těchto pěti zápasech nastupovaly kombinované sestavy, kdy mladíky doplňovali jen jeden nebo dva zkušení hráči. I zde je možno hledat příčiny toho, že v pěti zápasech Slavia skórovala jen dvakrát. Nejvytíženějším hráčem přípravy se stal Václav Prošek, který si zřejmě vybojoval místo v základní sestavě a v pátek nebude na hřišti chybět. Následují jej zkušení Kaufman, Jarolím a Hubáček. Nejméně toho odehráli Tusjak a Měsíček, první jmenovaný vinou zranění z prvního zápasu, které jej smolně vyřadilo ze zbytku přípravy, druhý v bráně jen zaskakoval, když byl Hanuš na Euru U21 a Čontofalský ještě ve Slavii nebyl. Celkem do zápasů zasáhlo jen 25 hráčů (z toho čtyři brankáři), což je nejméně za posledních několik přípravných období. I to ukazuje, že hráčský kádr Slavie se značně zúžil. Navíc z 21 hráčů do pole jich téměř polovina neměla prakticky žádné zkušnosti s ligovým fotbalem (Prošek, Hurka, Petrák, Vondráček, Šimeček, Zákostelský, Charuza, Voráček, Tusjak). Přestože se někteří mladíci jeví velice slibně, je zřejmé, že výpadek dvou nebo tří zkušených hráčů by v současnosti pro Slavii znamenal velmi vážný problém.

Přestože se z klubu dají vyčíst náznaky, že na posilách se pracuje, žádná zatím nepřišla a i kdyby nyní nějaký zkušenější hráč přišel, pár dní mu jistě bude trvat, než se s týmem sžije. S vědomím, že přestupové okno je otevřené a že i v zimě bude prostor k posílení týmu, tipuji Slavii na 5. místo v lize a jen při příznivé shodě okolností boj o 3., tedy pohárovou příčku. Pro Slavii jistě bude zajímavý Ondrášovka Cup, ve kterém má poměrně příznivý los.

Nyní krátce k ostatním ligovým týmům. Mistrovskou Plzeň většina expertů bude tipovat na obhajobu titulu - a není divu. Ze základní sestavy odešel jen Rezek, naopak přišly náhrady v podobě Pilaře a Hory, obrannou řadu vyztužil dobře se jevící Čišovský. Plzeň už se na jaře naučila, jak nastupovat do zápasů z pozice favorita a byla v tom úspěšná. Plzeň je i pro mne největším favoritem na titul - 1. místo.

Kam se Spartou? V létě proběhl zase velký počet změn v kádru (Vidlička, Mareš, Juhar, Slepička, ...), herní projev je podle zpráv v médiích však stále stejný, spoléhající na Kweukeho v útoku. Sparta by měla bojovat o titul, ale stejně jako loni bude neúspěšná - 2. místo. U Sparty se ještě na chvíli zastavím. Sparta nakoupila v létě tři velmi kvalitní teenagery - Brabce, Adamce a Jiráska - k už tak velmi kvalitní mládeži kolem 19 let věku. Nutně ji tak brzy doběhne stejný problém, jako měla Slavia s "Dočkalovou" generací - hromada talentů, ale v áčku pro ně místo nebude. Osobně budu velmi zvědavý, jak se s tím Sparta vypořádá.

Třetí skončil loni Jablonec, který rovněž kádr nijak výrazně nezměnil. Přesto jej tentokrát tipuju "až" na 4. místo. Peltovi se nepovedlo nikoho prodat, už na jaře se proslýchalo, že výplaty chodí v Jablonci se zpožděním a tento problém zřejmě přetrvá, zvlášť když Jablonec nejspíš z Evropy rychle zmizí, Alkmaar je v předkole jasným favoritem.

Čtvrtou Olomouc zřejmě korupční skandál nedostihne, ale odchody ofenzivních hráčů se projeví - 6. místo.

Naopak pátá Mladá Boleslav solidně posílila a bude mít tradičně vysoké ambice, které tentokrát i potvrdí - 3. místo.

Bohemians pustili klíčového hráče Štohanzla a trenéra Hoftycha, finanční situace taky není kdovíjak růžová, ovšem i tak by se měli vyhnout přímému boji o záchranu - 8. místo.

Liberec asi pustí reprezentanty do 21 let, což bude velké oslabení už tak nepříliš silného kádru. Do útoku sice přišli nadějní Rabušic a Šural, ale kádr se mi zdá docela slabý - 9. místo.

Hradec Králové je stabilizovaný klub, přestože se říká, že druhá sezóna v lize je nejtěžší, i tady to vidím na lehké udržení ligy - 11. místo.

Teplice opět budou mít ambice a opět z nich nic nebude - 7. místo.

České Budějovice odehrají svou klasiku - 12. místo.

Slovácko tipuji na těžký boj o záchranu spolu s Příbramí a Baníkem - 13. místo.

Dokáže se Příbram i tentokrát vyhnout sestupu? Bude to hodně těsné - 14. místo.

Asi je hodně kontroverzní tipovat na sestup tak tradiční ligový klub, jakým je Baník, jenže problémy, které se klubu dařilo celé jaro tutlat pomalu vyplouvají na povrch, v přípravě to byl jeden trapas vedle druhého, kádr je slabý a jakkoli se majitel Petera tváří, že se nic neděje, samotná existence klubu může být ohrožena podobně, jako na jaře v případě Slavie. To vše podle mě způsobí, že Baník bude následovat Brno a spadne - 15. místo.

Mistr druhé ligy Dukla má prý rovněž finanční potíže, ale kádr celkem kvalitní a zákulisní vliv rovněž nemalý, proto ji tipuji na bezproblémovou záchranu - 10. místo.

Zato Žižkov je úplně jiný případ, dluhy, prodej kanonýra Markoviče do Dukly, prorokuji rychlý pád do druhé ligy - 16. místo.

A co vy, jak vidíte ligovou tabulku po této sezóně? Vyjádřete se v diskuzi.

Komentáře (32)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

    mirecek1111     před 13 lety 25.07.2011 13:12 |  
    0 0

    Já si také myslím, že je Slavia zbytečně podceňována. Navíc vidím perspektivu i v tom, že když už ne teď, tak v zimě by se mohl kádr zase o jednoho/dva hráče vylepšit. Takže bych nás též tipoval na 3-5 místo.

    Naopak Baník bude mít sice problémy ale asi né tak vážné jako Brno, přece jenom jim tam pár zkušených a zároveň kvalitních hráčů ještě zůstalo, aby se měli okolo koho semknout, jako Marek, Šenkeřík, Lukeš + minimálně dva tři talentovaní kluci. Pro Baník bude asi stěžejní, jak se Peterovi podaří vyřešit finanční situaci. Kdyby měli ještě prodávat, tak by ten problém byl asi už závažnější. Ale zároveň tipuju Marka jako prvního trenéra, který bude v lize odejit..

    Já myslím, že o NEsestup budou do posledního kola bojkovat Slovácko, Žižkov a Příbram.

    A nám z celého srdce přeju toho třetího fleka nebo abychom na jaře dostali pohár naplněný ondrášovkou :)

    • Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

      PetCC     před 13 lety 25.07.2011 13:38 |  
      0 0

      "bude v lize odejit" - jděte už do hajzlu s tímto termínem, když mu nerozumíte.

  2. Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

    Rodion     před 13 lety 25.07.2011 13:14 |  
    0 0

    1, Mladá Boleslav
    2, Plzeň
    3, Jablonec
    4, Slavia
    5, Sparta
    6, Teplice
    7, Liberec
    8, Ostrava
    9, Olomouc
    10, Slovácko
    11, České Budějovice
    12, Hradec králové
    13, Dukla
    14, Příbram
    15, Bohemians 1905
    16, Viktoria Žižkov

    Je to trochu nečekané...ale v této podprůměrné lize...

    • Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

      Jiri1     před 13 lety 25.07.2011 13:19 |  
      0 0

      Ano vyhrajeme ligu, postoupime do ligy mistru, vyskolime Spartu, ne vazne , to ,ze tady basni Quehlar dnes uz temer profesionalni zamestnanec Slavie budiz, to ze Rebicek jasne rika, zadna posila , budiz, to , ze nas ceka sileny podzim budiz, ale optravdu mi ostatni snad blaznit nemusime.

      • Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

        quelhar (admin)     před 13 lety 25.07.2011 13:26 |  
        0 0

        Jiri, vzdyt vis, ze jsem uplatna svine, zaplat a budu psat pro tebe :o)

      • Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

        PetCC     před 13 lety 25.07.2011 13:41 |  
        0 0

        Lepší šílený podzim než-li Jiřího šílený mozek.

    • Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

      paweza (přítel SN)     před 13 lety 25.07.2011 13:24 |  
      0 0

      1.Plzeň
      2.Mladá boleslav
      3.Jablonec
      4.Sparta
      5.Slavia
      6.Hradec Králové
      7.Teplice
      8.Liberec
      9.Olomouc
      10.Dukla
      11.Ostrava
      12.Bohemians 1905
      13.České Budějovice
      14.Slovácko
      15.Viktoria Žižkov
      16.Příbram

      Můj tip, sice úplně nevím všechno o všech, ale takhle to vidím,..akorát doufám že nakonec přecejen skončíme do 3. místa.

      • Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

        Jiri1     před 13 lety 25.07.2011 14:02 |  
        0 0

        Nic takoveho jsem nikdy nenapsal o uplatne svini atd., ale nadhled v nekterych clancici a diskuzich by ti slusel, takhle te i muj pomerne velmi konzervativni kamos prekrtil na levou nohu Platila.

        • Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

          birkin     před 13 lety 25.07.2011 14:06 |  
          0 0

          nechtel bych videt web, se kterym ty bys byl spokojenej

    • Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

      moody     před 13 lety 25.07.2011 14:16 |  
      0 0

      1. Plzeň
      2. Mladá Boleslav
      3. Sparta
      4. Liberec
      5. Jablonec
      6. Slavia
      7. Dukla
      8. Olomouc
      9. Slovácko
      10. Teplice
      11. České Budějovice
      12. Bohemians 1905
      13. Ostrava
      14. Hradec Králové
      15. Žižkov
      16. Příbram

  3. Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

    lassiter     před 13 lety 25.07.2011 13:26 |  
    0 0

    Titul Plzeň, sestup Žižkov a Bohemka. Slavia sedmá s vítězstvím v poháru :-)
    Mimochodem řekl někdo Kukovi, že fotbal se hraje už v pátek? Že by třeba lístky mohl začít prodávat...

    • Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

      PetCC     před 13 lety 25.07.2011 13:42 |  
      0 0

      Máme zavřený stadión tak na co lístky? :-)

      • Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

        sadlos (přítel SN)     před 13 lety 25.07.2011 14:16 |  
        0 0

        My možná, ale bohemka ne ^^

  4. Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

    Ferguss     před 13 lety 25.07.2011 15:19 |  
    0 0

    Čelda ven, Cicman dovnitř - potvrzeno.

  5. Liga

    Mac     před 13 lety 25.07.2011 16:29 |  
    0 0

    Naší Gambáč ligu je velice těžké tipovat. Kdyby někdo loni v létě řekl, že titul získá Plzeň a sestoupí Brno, všichni bychom ho posílali do blázince. Pod vlivem loňské sezony někteří zkouší podobné šoky - titul Ml. Boleslavi či sestup Baníku.

    Já si myslím, že letošní liga bude méně překvapivá. O titul bude bojovat silná trojice Sparta, Jablonec a Plzeň. Mám obavu, že ho po roční pauze získá Sparta. Jablonec potáhne Piták a v zákulisí Pelta, tipuju stříbro. Plzeň nezvládne náročný program a tlak obhajoby a bude až třetí.

    Trochu nechápu optimistické vize ohledně nás. Výrazně jsme oslabili a pokud se na jaře kvalitně neposílíme, budeme rádi za 8. místo. Co se týče sestupu, tak o záchranu bude hrát opět polovina ligy, tentokrát už půjde dolů Příbram a s ní jeden pražský klub (Dukla, Žižkov, problémy bude mít i Bohemka bez Hoftycha), asi to bude ten Žižkov.

  6. Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

    tomolak     před 13 lety 25.07.2011 16:49 |  
    0 0

    1. SLAVIA
    2. JABLONEC
    3. HRADEC
    4. DUKLA
    5. BOHEMIANS
    6. BANÍK
    7. PLZEN
    8. SIGMA
    9. ZIZKOV
    10.C.B.
    11.SLOVACKO
    12.TEPLICE
    13.LIBEREC
    14.PRIBRAM
    15.M.B.
    16.sparta

    • Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

      denydzlSKS     před 13 lety 25.07.2011 17:21 |  
      0 0

      1. Jablonec
      2. Sparta
      3. Plzeň
      4. MB
      5. Slovan
      6. Slavia
      7. Teplice
      8. Olomouc
      9. Budějce
      10. Hradec
      11. B1905
      12. Dukla
      13. Slovácko
      14. Baník
      15. Příbram
      16. Žižkov

  7. Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

    knaphi     před 13 lety 25.07.2011 16:50 |  
    0 0

    1. Jablonec
    2. Ml. Boleslav
    3. Sparta
    4. Plzeň
    5. Slavia
    6. Liberec
    7. Olomouc
    8. Hr. Králové
    9. Dukla
    10. Teplice
    11. Slovácko
    12. Budějovice
    13. Příbram
    14. Bohemians 1905
    15. Ostrava
    16. Žižkov

    O sestup bude hrát celé dolní polovina tabulky asi až do posledního kola, posle mě to tam bude hodně vyrovnaný a strašně špatně se bude dát tipovat kdo sestoupí, já zvolil tyto 22 týmy ale bůh ví :)

  8. optimistické prognózy

    JS (přítel SN)     před 13 lety 25.07.2011 17:06 |  
    0 0

    jsou velmi neúměrné našemu kádru. Jak již bylo napsáno, polovina hráčů ze soustředění nemá ligovou zkušenost, většina z nich přišla z Béčka, se kterým spadli do divize.. kvalitních hráčů je u nás pomálu a to sice jeden, tvoří ho polovina Kaufmana a polovina Jarolíma.. při srovnání s kádrem z předminulé sezony je to totální propad, při srovnání z minulé neúspěšné je to propad. Přiznejme si konečně, že se budeme pohybovat okolo desátého místa a budeme rádi, že nepadáme.. I kdyby se tým dostal do nějaké euforie, dva hráči se zraní a nastupujeme víceméně s loňským béčkem.. takže vaše třetí až pátá místa zní až směšně naivně

  9. Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

    Rottax (přítel SN)     před 13 lety 25.07.2011 17:27 |  
    0 0

    1. Plzeň
    2. Ml. Boleslav
    3. Sparta
    4. Jablonec
    5. Slavia
    6. Liberec
    7. Olomouc
    8. Hr. Králové
    9. Teplice
    10. Dukla
    11. Bohemians 1905
    12. Budějovice
    13. Příbram
    14. Slovácko
    15. Ostrava
    16. Žižkov

  10. Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

    slavista74     před 13 lety 25.07.2011 18:29 |  
    0 0

    1.Plzeň
    2.Jablonec
    3.Sparta
    4.SLAVIA
    5.M.Boleslav
    6.Dukla
    7.Olomouc
    8.Teplice
    9.Liberec
    10.Bohemians
    11.Hradec
    12.Slovácko
    13.Ostrava
    14.Č.Budějovice
    15.Příbram
    16.Žižkov

  11. Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

    Artur (přítel SN)     před 13 lety 25.07.2011 19:43 |  
    0 0

    1. PLZEN
    2. BOHEMIANS
    3. SPARTA
    4. M.B
    5. JABLONEC
    6. SLAVIA
    7. SIGMA
    8. LIBEREC
    9. TEPLICE
    10. BANÍK
    11. SLOVACKO
    12. Č.B
    13. PRIBRAM
    14. DUKLA
    15. H.K
    16. ZIZKOV

    • Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

      bongor     před 13 lety 25.07.2011 20:49 |  
      0 0

      1.Jablonec
      2.Boleslav
      3.Slavia
      4.Plzeň
      5.Dukla
      6.Liberec
      7.Hradec
      8.Teplice
      9.Slovácko
      10.Bohemka
      11.Žižkov
      12.Brno/bude hrát místo Olomouce/
      13.Příbram
      14.Budějovice
      15.Ostrava
      16.Sparta

  12. Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

    FrancoisMerlin     před 13 lety 25.07.2011 20:52 |  
    0 0

    Co mi říká rozum
    1. Sparta
    2. Plzeň
    3. Jablonec
    4. Mladá Boleslav
    5. Liberec
    6. Bohemians
    7. Slavia
    8. Olomouc
    9. České Budějovice
    10. Hradec Králové
    11. Teplice
    12. Dukla
    13. Slovácko
    14. Baník
    15. Příbram
    16. Žižkov

  13. Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

    Barlblog     před 13 lety 25.07.2011 21:22 |  
    0 0

    1. - 4. místo: Plzeň, Sparta, Jablonec, Boleslav
    5. - 6. místo: Olomouc, Liberec
    7. - 8. místo: Teplice, Liberec
    9. místo: Bohemians 1905
    10. - 11. místo: Slavia, Slovácko
    12. místo: Dukla
    13. místo: Příbram
    14. místo: Baník
    15. místo: Budějky
    16. místo: Oraniště uprostřed Prahy, kde hrají spíše ragbisté, než fotbalisté.

    • Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

      Barlblog     před 13 lety 25.07.2011 21:24 |  
      0 0

      8. místo Hradec

  14. Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

    honzah (přítel SN)     před 13 lety 26.07.2011 07:23 |  
    0 0

    1. Plzeň
    2. Jablonec
    3. Sparta
    4. Boleslav
    5. Teplice
    6. Olomouc
    7. Slavia
    8. Budějovice
    9. Liberec
    10. Bohemka
    11. Dukla
    12. Hradec
    13. Slovácko
    14. Ostrava
    15. Příbram
    16. Žižkov

  15. Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

    Eluin (přítel SN)     před 13 lety 26.07.2011 09:33 |  
    0 0

    Raději tipovat nebudu. V GL je možné snad vše, takže můžeme skončit na "bedně", ale klidně také hrát o záchranu až do posledního kola.

    • Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

      eomer (přítel SN)     před 13 lety 26.07.2011 14:13 |  
      0 0

      Tak, tak- netřeba slov

  16. Re: Statistické okénko - před Gambrinus ligou

    pogin     před 13 lety 26.07.2011 10:58 |  
    0 0

    1.Sparta
    2.Plzeň
    3.Jablonec
    4.Liberec
    5.M.Boleslav
    6.Slavia
    7.Teplice
    8.Olomouc
    9.Č.Budějovice
    10.Bohemians 1905
    11.Hradec
    12.Baník
    13.Slovácko
    14.Dukla
    15.Příbram
    16.Žižkov