Názory

Druhá liga volá. Jak se jí vyhnout?

Slavia se nachází ze sportovního hlediska zřejmě v nejtěžší situaci minimálně za období samostatné české ligy. Do konce ligy zbývá pouhých šest zápasů a červenobílí mají na 14. místě tabulky náskok jediného bodu na Bohemians. V článku naleznete detailní informace o tom, co týmy ohrožené sestupem v závěru soutěže čeká a co může nakonec hrát v tabulce roli.

Už to zřejmě došlo každému (včetně autora tohoto textu) - Slavia prostě hraje o holé přežití v Gambrinus lize. A bohužel v ruce nemá příliš trumfů, ba právě naopak, o výkonech hráčů na hřišti a přinejmenším podivné personální politice už bylo popsáno mnoho stran. Soustředění na vlastní zápasy a potřeba bodovat naplno je prioritní, při ztrátách bodů (které se bohužel asi dají očekávat) se však slávisté budou muset dívat v tabulce kolem sebe. Proto přinášíme tento servis, kde naleznete přehledně, jaké zápasy ještě zbývají odehrát.

Nejprve však aktuální data z ligové tabulky. Osobně považuji Slovácko, Jihlavu a Jablonec už jako zachráněné týmy - Slovácko má na Bohemku náskok 10 bodů, Jihlava osmi bodů, na své straně má však vynikající formu. Jablonec má také náskok osmi bodů, ale i kdyby byl ten náskok menší, stejně je jisté, že klub předsedy fotbalové asociace prostě nesestoupí (bylo by však jistě pikantní sledovat, jakým způsobem by v závěru soutěže sbíral potřebné body). Pro Slavii je tak relevantní situace od 10. místa níže.

10. Brno 7-5-12 25:38 26 bodů
11. Příbram 7-5-12 27:41 26 bodů
12. Olomouc 6-6-12 36:48 24 bodů
13. Znojmo 5-8-11 27:37 23 bodů
14. Slavia 6-5-13 19:44 23 bodů
15. Bohemians 5-7-12 20:34 22 bodů
16. Ostrava 3-10-11 19:40 19 bodů

Na tomto místě je také potřeba zmínit, že při rovnosti bodů dvou týmů rozhoduje v závěrečné tabulce vzájemný zápas a nikoli celkové skóre, které se využívá k tvorbě tabulky v průběhu sezóny. Ovšem pozor, na rozdíl od klasického pohárového počítání se nepoužívá pravidlo o vstřelených brankách na hřišti soupeře a tak např. při výsledcích 1:0 doma a 1:2 venku se aplikuje již k rozhodnutí o pořadí v tabulce celkové skóre! Protože Slavia dokázala Znojmo dvakrát porazit, nachází se fakticky v lepší pozici v tabulce než ligový nováček. S ostatními týmy ovšem bilance Slavie tak dobré nejsou:

Brno: doma remíza, zápas venku se bude teprve hrát.
Příbram: venku remíza, zápas doma se bude teprve hrát
Olomouc: dvě porážky
Znojmo: dvě vítězství
Bohemians: doma vítězství, zápas venku se bude teprve hrát
Ostrava: doma remíza, zápas venku se bude teprve hrát

Jak vidno, Slavia má zaděláno na problémy, protože případné remízy s Brnem, Příbramí a Ostravou budou znamenat, že při rovnosti bodů bude rozhodovat mezi těmito týmy celkové skóre, které má ale Slavia jasně nejhorší z celé ligy. V zápasech je tedy důležité bodovat už proto, aby toto pravidlo na konci ligy nemuselo vůbec rozhodovat, ale je vhodné mít na paměti, že remízy se třemi nadcházejícími soupeři budou znamenat, že Slavii nebude stačit dorovnat jejich konečný bodový zisk, aby se před ně dostala.

Ještě složitější situace bude, pokud nastane rovnost bodů mezi více než dvěma týmy. V takovém případě by se Slavia raději měla vyhnout Olomouci a naopak doufat, že ve skupině týmů se stejným počtem bodů bude i Znojmo.

Nyní tedy to nejdůležitější - zbývající los všech sedmi ohrožených týmů:

Slavia: Plzeň doma, Bohemians venku, Příbram doma, Brno venku, Slovácko doma, Ostrava venku
Brno: Teplice venku, Boleslav doma, Jihlava venku, Slavia doma, Plzeň venku, Jablonec doma
Příbram: Olomouc venku, Znojmo doma, Slavia venku, Jablonec doma, Jihlava venku, Boleslav doma
Olomouc: Příbram doma, Slovácko venku, Ostrava doma, Sparta venku, Znojmo doma, Liberec venku
Znojmo: Ostrava doma, Příbram venku, Liberec doma, Slovácko venku, Olomouc venku, Dukla doma
Bohemians: Jihlava venku, Slavia doma, Boleslav venku, Dukla doma, Jablonec venku, Plzeň doma
Ostrava: Znojmo venku, Dukla doma, Olomouc venku, Jihlava doma, Teplice venku, Slavia doma

Jak všichni víme, Slavii čekají hned čtyři zápasy proti ohroženým týmům, nejvíce ze všech ostatních. Navíc tři z těch čtyřech zápasů bude hrát Slavia venku a jeden jediný doma. Tři zápasy proti ohroženým týmům čekají Příbram (2 venku, 1 doma), Olomouc (3 doma!), Znojmo (1 doma, 2 venku) a Ostravu (1 doma, 2 venku), Brno a Bohemians hrají s ohroženými týmy jen jeden zápas (oba doma proti Slavii).

V této fázi soutěže je již velice těžké říci, co je lehký a co je těžký los. V jiné fázi sezóny bychom se asi shodli, že nejtěžší los má Brno, ovšem v závěru soutěže už je třeba takové soudy brát trochu s rezervou, byť je pravdou, že zápasy proti týmům, které již o nic nehrají, má Brno venku (Jihlava, Plzeň) a až v posledním kole hostí Jablonec. V českém prostředí na druhou stranu vůbec nelze vyloučit zákulisní dohodu, která umožní projít Plzni "lehce" do finále domácího poháru výměnou za to, že v předposledním kole bude Plzeň doma proti Brnu zkoušet hráče širšího kádru pro další sezónu. Nepočítaje zápas se Slavií osobně čekám, že Brno získá ve zbylých pěti zápasech 5 bodů a na konci soutěže tak bude mít 31 bodů + zisk ze zápasu proti Slavii.

Nepochybuji o tom, že Příbram se s rezervou zachrání. Znojmo doma jistě porazí, i kdyby to mělo být po podobném průběhu, jako byl ten proti Liberci. Nejspíš Příbram porazí i Jablonec a to bude stačit. Čekám, že Příbram získá v pěti zápasech (nepočítaje zápas v Edenu) 7 bodů, v tabulce tak bude mít 33 bodů + zisk ze zápasu proti Slavii.

Olomouc to nemá vůbec jednoduché, doma proti Příbrami asi nemůže počítat s tím, že by jí sudí nějak pomohli a po porážce v Brně na tom tým asi také není psychicky nejlépe. Ani případná výhra na Slovácku (pořád nemůže pustit z hlavy to, že si moravské týmy nakonec pomohou) nezvrátí pak to, že proti Ostravě to bude zápas o mnoho a klidně se může stát, že Olomouc bude potřebovat vyhrát i zápas předposledního kola proti Znojmu. Celkově čekám, že Olomouc do konce ligy posbírá 8 bodů a ligu zakončí s 32 body.

Znojmo má stejnou výchozí pozici jako Slavia a nepříliš lehký los, kde klíčovým zápasem bude hned ten první proti Ostravě. Výhra Znojma by zřejmě definitivně poslala Baník do druhé ligy, naopak výhra hostů by hodně namočila Znojmo do sestupových vod. Remíza pak nic moc neřeší ani pro jeden tým, i když horší je jistě pro Baník. Tak či tak by mě překvapilo, kdyby Znojmo do konce ligy posbíralo více než osm bodů, čekám tak, že ligu zakončí se ziskem maximálně 31 bodů - a na tento zisk by dle mého měla mířit také Slavia.

Bohemians zřejmě budou hrát v 30. kole o všechno proti Plzni a tak je pro mě dost těžké odhadnout, kolik nakonec posbírá bodů. Dost to dle mého bude záviset právě na přístupu Plzně k tomuto zápasu. Optimisticky (vzhledem ke Slavii) budu předpokládat, že Plzeň v Ďolíčku v posledním kole neprohraje a tak mi vychází, že Bohemka nejspíš do konce ligy bude brát 6 bodů + zisk ze zápasu proti Slavii, celkově tedy 28 bodů + zisk proti Slavii.

Nakonec Baník, který začne těžkými zápasy venku proti velice motivovaným soupeřům (Znojmo, Olomouc), mezi tím hraje doma s Duklou, což jsou povinné tři body, bez nichž Baník nejspíš nemá šanci na záchranu. I s nimi mi to vychází tak na 8 bodů + zápas proti Slavii, tedy v součtu 27 bodů + zisk proti Slavii.

Jak jsem již zmínil, dle mého názoru by Slavii na záchranu mělo stačit 31 bodů, tedy v nadcházejících šesti zápasech získat 8 bodů. Přirozeně je otázkou, kde je vzít. Klíčem by měly být dle mého domácí zápasy. Alespoň bod by Slavia měla vybojovat už proti Plzni (což je samo o sobě velice těžký úkol), nutností jsou pak tři body proti Příbrami (ta bude sbírat body především doma a venku by nemusela tolik tlačit na pilu) a zřejmě bude potřeba také porazit velmi nebezpečné Slovácko - v takovém případě by stačilo přivést z venkovních zápasů jen jeden bod, který jako nejpravděpodobnější vidím v Brně. Poslední kolo na Bazalech by pak Slavia už mohla odehrát v klidu. Roli však také hraje, jak jdou zápasy po sobě. Případná remíza s Plzní a porážka v Ďolíčku by před zápasem s Příbramí poslala Slavii takřka jistě na sestupovou pozici a co by s týmem udělalo, kdyby se nacházel 4 kola před koncem soutěže na sestupové pozici, o tom raději ani nechci přemýšlet.

Situace Slavie je velmi neveselá, získat osm bodů do konce ligy bude v aktuálním rozpoložení týmu velice obtížný úkol. Sestup do druhé ligy opravdu není jen nějaký mýtický strašák, ve který ve skutečnosti nikdo nevěří. Tato hrozba je velice reálná a bez adekvátní bojovnosti v posledních ligových zápasech se zřejmě také naplní. Nad Slavií se vznáší obrovský varovný prst. Snad jej hráči a realizační tým vidí.

Komentáře (278)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé