Přípravná utkání

Slavia - Hajduk Split 2:0

Slavia vyhrála v Edenu přátelský zápas proti Hajduku Split 2:0. Zápas se hrál v rámci oslav 50 let od založení Fotbalového oddílu - Odboru přátel Slavie a byl předčasně ukončen po 74 minutách hry kvůli vniknutí fanoušků na trávník.

Slavia - Hajduk Split 2:0 (1:0) předčasné ukončeno po 74. minutách hry
Branky:
 45.+5. Boudjemaa, 63. Zmrhal 

Slavia: Rakovan - Dostál, Dobrotka, Kodr, Fialka - Gecov (46. Bejbl), Hrubý (46. Zmrhal) - Prošek (46. Piták), Boudjemaa, Petr (70. Mysliveček) - Diop (46. Fotr)

Odbor přátel je nejstarší fanouškovská organizace v Čechách, má několik tisíc členů nejen po České republice. Výrazně se podílela na záchraně klubu v šedesátých letech a proto si k výročí 50 let od založení zasloužila opravdu luxusní dárek - přátelské utkání proti Hajduku Split, u jehož založení před 103 lety slávisté aktivně asistovali. Trenér Miroslav Beránek měl pro zápas k dispozici již některé navrátilce z reprezentací, a tak v základní sestavě nastoupili Robert Hrubý nebo Marek Kodr, na levém beku se představil Lukáš Fialka, který odehrál ve středu na Žižkově solidní zápas na postu stopera.

Tribuna Sever i Torcida, která obsadila na druhé straně hřiště dva sektory, vytvářely už před zápasem parádní atmosféru. Návštěva však hodně zaostala za očekáváním, mimo oba kotle byli diváci na tribunách rozeseti spíše sporadicky. Čestný výkop provedla chorvatská velvyslankyně v ČR a mohlo se začít. Na hřišti bylo brzy jasno, že se nebude hrát žádný pouťák v exhibičním tempu, ale téměř regulérní přípravný zápas. Zvlášť hosté od začátku nelibě nesli, pokud rozhodčí Ardeleánu posoudil nějaký sporný souboj v jejich neprospěch. První velká šance zápasu přišla po 15 minutách hry, Prošek napravil svou chybu a ve středu hřiště vybojoval míč, posunul jej doprava na Diopa, který střílel dobře po zemi na zadní tyč, brankář Stipica byl ale rychle na zemi a míč stihl vytěsnit těsně vedle tyče. Slávisté měli územní převahu, ta ale dlouho nevedla k žádným dalším šancím, hosté pak nebyli nebezpeční vůbec. Do zajímavé akce se hnal Prošek z hloubi vlastní půle, obhodil si posledního obránce na půlící čáře, ale míč si předkopl příliš a brankář Stipica u něj byl dříve. Na druhé straně střílel z 25 metrů nepřesně střídající Bašić. V 38. minutě mohl poslat sešívané do vedení Kodr, když hlavičkoval po rohovém kopu, branku však těsně minul. V 45. minutě to zkoušel po rohovém kopu nůžkami Diop, vysoko přestřelil. To však nebyla poslední minuta první půle, protože se v rámci oslav 50. výročí první půle hrála 50 minut. A to bylo dobře, protože právě v té 50. minutě se na levé straně uvolnil Boudjemaa a krásnou střelou poslal míč do šibenice - 1:0! Až poté sudí Ardeleánu první poločas ukončil a při odchodu hráčů do kabin proběhla kolem celého hřiště nádherná pyroshow.

Do druhé půle přišli na hřiště v sešívaném dresu čtyři noví hráči a dva z nich mohli brzy skórovat, Pitákovu střelu vyrazil Stipica k Fotrovi, kterému střela příliš nesedla, Stipica přesto musel vytáhnout parádní zákrok. O dvě minuty později střílel z hranice vápna opět Piták, opět byl úspěšnější Stipica. Poté se hra chvíli uklidnila, dokonce se i vyrovnalo držení míče, ale když přišla šance, byla znovu na straně Slavie. Kodr přehlavičkoval svého protihráče a tím dostal do tutovky Zmrhala, který zakončil naprosto suverénně a potvrdil, že v posledních dnech nabral velké herní sebevědomí - 2:0. Když v Edenu hlasatel ohlásil 5823 diváků, ozval se z hlediště pískot, očekávala se přeci jen o trochu větší návštěva. V 74. minutě hostující Torcida naběhla na trávník, k ní se brzy přidala i Tribuna Sever a ve středovém kruhu se brzy svorně skandovalo "Jebem Spartu, jebem Dinamo", a to, zda se utkání vůbec dohraje, bylo velkou otázkou. Ta byla brzy zodpovězena, když v situaci, kdy byly na hřišti stále desítky lidí, mnoho odpadků a chyběly rohové praporky, hlasatel ohlásil, že utkání bylo po dohodě obou týmů ukončeno.

Trenér Miroslav Beránek byl po zápase hodně spokojený: "Jsem rád, že jsme tento zápas mohli absolvovat, půlka mužstva je z různých důvodů mimo. Dali jsme šanci všem, co byli k dispozici. Pomůže nám to pro další zápasy v lize, někteří hráči si řekli i o základní sestavu. Damien Boudjemaa nebyl spokojen se svým výkonem na Viktorce, měli jsme s ním individuální pohovory a dnes to bylo úplně jiné. Ale i další se ukázali v dobrém světle, Fialka hrál, jako by s námi byl rok. První poločas byl delší, druhý poločas byl kratší, tak se to minutáží skoro sešlo. Kulisa utkání byla vynikající. Vidíme v hráčích z juniorky velký potenciál. Včera trénovali individuálně, trénovali s velkou chutí. Chtěli jsme pustit na hřiště i Salašoviče, to už bohužel nevyšlo. V pondělí se počet našich hráčů na tréninku zvýší, přijdou Juhar, Černý, Latka, Nitrianský, začne snad i Škoda individuálně. Jen u Bílka to bude ještě chvíli trvat. V pátek proti Brnu určitě budeme mít z čeho vybírat. Měl by s námi začít už i Mikula. Jako posledního postihla viróza Baéze, u něj to bude asi ještě o den nebo dva delší."

Igor Tudor pochopitelně s výkonem svého týmu spokojen být nemohl: "Výborné prostředí, dobrý zápas, domácí zaslouženě vyhráli. Nečekali jsme, že budeme čerství, měli jsme hodně akcí v minulých dnech, to byl dnes pro nás problém. Chybělo nám šest hráčů základní sestavy. Čekal jsem od chlapců, kteří dostali příležitost, trochu víc. Jen malý počet hráčů mě uspokojil."

Komentáře (311)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé