Fortuna liga

Statistické okénko - 14. kolo

V tradičním ohlédnutím za ligovým děním jsme se tentokrát zaměřili na to, že Slavia je "nejlepší" v lize ve ztrácení zápasů, ve kterých vede.

Slávisté před reprezentační přestávkou remizovali na hřišti Dukly 2:2 a připsali si tak osmnáctý bod do tabulky. Díky němu se opět o malinko přiblížili pohárovým příčkám, protože nyní na čtvrtý Baník Ostrava ztrácejí pouhé tři body a na pátou Mladou Boleslav dokonce pouhé body dva. Vzhledem k losu zbývajících dvou podzimních kol je jisté, že pokud červenobílí zvítězí v obou zápasech, přezimují v tabulce nejhůře na pátém místě (případně horší ale jen o skóre a ne počtem bodů).

Co je méně potěšující, je fakt, že Slavia opět nedokázala dotáhnout k vítěznému konci zápas, ve kterém vedla (tentokrát dokonce dvakrát). Stalo se jí to už počtvrté v sezóně a v této bilanci je na tom nejhůře z celé ligy. Pro srovnání: tři zápasy takto ztratily Plzeň, Příbram a Teplice, sedm týmů ztratilo dva zápasy, Mladá Boleslav a České Budějovice jeden a pokud se dostaly v zápase do vedení, tak už jej nepustily týmy Sparty, Baníku Ostrava a Jihlavy. Slavia také takto ztratila nejvíce bodů - celkem deset (tři v Boleslavi, tři s Brnem, dva v Budějovicích a dva nyní na Dukle). Příbram takto ztratila osm bodů, Plzeň sedm, Teplice a Hradec Králové šest.

Naopak radost mohou mít slávisté ze střelecké produktivity svého týmu. Ve 14 kolech nastřílela Slavia už dvacet branek, to je jen o čtyři méně než za celou minulou sezónu! Dvacátou branku vstřelila Slavia minulou sezónu na jaře v jinak naprosto ostudném zápase na hřišti Bohemians 1905, šťastným střelcem byl Tomáš Necid po přihrávce Jana Vošahlíka. Slavia má pátý nejproduktivnější tým, více branek nastřílely zatím jen Plzeň, Jablonec, Teplice a Slovácko. Ruku v ruce s tím jde však bohužel i nepříliš dobrá obrana, protože Slavia má také šestý nejvyšší počet inkasovaných branek (po Hradci, Budějovicích, Příbrami, Brnu a Bohemians). Jediná vychytaná nula ve 14 odehraných kolech je opravdu tristní bilance.

Největším překvapením kola byla výhra Jihlavy nad Plzní, o to víc, že Plzeň v poločase vedla 1:0. Jak už jsme zmínili výše, je rozhodně zajímavé, že Plzeň, která má bilanci 10-2-2 a nevyhrála tak jen čtyři zápasy, vedla hned ve třech z těchto čtyř zápasů a přesto je nedokázala vyhrát. Jediným zápasem, ve kterém Plzeň tento ligový ročník nevedla - a jediným zápasem, ve kterém nevstřelila ani jednu branku - je zápas v Edenu. Opravdu hodně pikantní, že lídr ligy nevstřelil branku v jediném zápase, a to v zápase, který je naopak pro ten druhý tým jediným, ve kterém neinkasoval. Jihlava se každopádně díky dalšímu vítězství (13 bodů v posledních 5 kolech) posunula už výrazně mimo sestupové pásmo a na předposlední Brno má náskok již čtyř bodů.

Zbylé dva privilegované týmy a tedy favorité na titul tentokrát nezaváhaly. Sparta měla v tomto kole papírově asi o trochu těžší úlohu než Plzeň a Jablonec, když hrála na hřišti Slovácka, které v průběhu celého jara bylo pasováno na černého koně boje o poháry. Jenže bez Libora Doška je Slovácko poloviční a když exsparťan Kalouda pomohl svému bývalému týmu k úvodní brance, bylo téměř rozhodnuto. Sparta má z osmi venkovních zápasů bilanci 5-1-2, přestože v nich vstřelila jen deset branek. Slovácko po solidním startu do sezóny prohrálo čtyři z posledních šesti zápasů a podzim zakončí dvěma zápasy venku na hřišti Boleslavi a Bohemians. Před Slavií je přitom Slovácko jen o tři branky ve skóre.

Jablonec porazil doma Mladou Boleslav jediným gólem Mingazova a je už pouhé dva body za vedoucí Plzní. V posledních osmi zápasech má bilanci 6-2-0 a nasbíral v nich tak více bodů než Sparta i Plzeň (6-1-1). Mladá Boleslav těží z toho, že když zápas neprohraje, většinou jej dokáže vyhrát, ve 14 kolech má dvě remízy a po šesti výhrách i porážkách. I to stačí na páté místo, které může být tuto sezónu pohárové. V posledních čtyřech zápasech však Boleslav prohrála hned třikrát, 17 vstřelených branek dává průměr jen něco málo přes 1,2 vstřelené branky na zápas.

Čtvrtá je v tabulce stále Ostrava a to přesto, že toto kolo prohrála v Českých Budějovicích. Na bilanci Baníku je nejvíce pozoruhodné skóre: 11:18. Baník hraje o poháry s druhým nejhorším útokem v lize a pouze průměrnou obranou. I Slavia vstřelila skoro dvakrát tolik branek co Baník. Ostrava navíc hrála doma pouhých šest zápasů a venku osmkrát, jeho domácí bilance 4-2-0 se skóre 6:2 je rovněž dost výmluvná. české Budějovice se díky vítězství vyšvihly dva body nad patnácté Brno.

O trochu výše mohly tabulkou poskočit Teplice, v Příbrami však jen remizovaly 1:1 a bilance 4-6-4 tak stačí pouze na osmnáct bodů a sedmé místo, před Slavií jen o šest branek ve skóre. Stále platí, že Teplice venku v této sezóně ještě nevyhrály, a to už na to měly sedm pokusů. Příbram po útěku ze sestupových vod poněkud zpomalila bodový přísun (jediná výhra z posledních čtyř zápasů), i tak to však stačí na tříbodový náskok před předposledním Brnem.

Další zápas Liberce a další remíza, již osmá ve 14 odehraných zápasech. A protože severočeši dokázali porazit v lize jen Baník a Bohemians, jsou stále na 14. místě pouhý bod nad předposledním Brnem. Zajímavostí jistě je, že díky šestibrankové výhře nad Baníkem má Liberec stále kladné skóre (+2), pro srovnání o bod lepší České Budějovice mají skóre -13. Liberec končí podzim zápasy s Jihlavou a v Příbrami a pokud alespoň jeden nevyhraje, bude přes zimu v pěkné bryndě. Připomeňme, že Slavia startuje jarní část sezóny na konci února právě zápasem v Liberci. Poslední Hradec ze získaného bodu asi moc velkou radost nemá, stále je beznadějně poslední a na první nesestupovou příčku, na které je právě Liberec, tak ztrácí stále sedm bodů.

V posledním zápase dvou týmů s delšími sériemi porážek (Bohemians 3, Brno 5) se tak trochu podle očekávání zrodila remíza. Brno je však i přesto stále na sestupové pozici, podzim však končí zápasy doma proti Příbrami a v Hradci Králové, má tedy slušnou naději se ještě před zimní přestávkou dostat trošku výše.

Komentáře (15)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 14. kolo

    PetCC     před 9 lety 14.11.2014 15:58 |  
    0 0

    Nic zvláštního, vloni na podzim, jsem venku 3 zápasy vedli 1:0 a nakonec 2x prohráli 2:1 a jednou remizovali 1:1. K tomu jsme venku vyhráli 2 zápasy 1:0.

  2. Re: Statistické okénko - 14. kolo

    Betynka58     před 9 lety 14.11.2014 16:38 |  
    0 0

    Malá oprava - Slavia má ne pátou, ale šestou až osmou nejhorší obranu.

    • Re: Statistické okénko - 14. kolo

      quelhar (admin)     před 9 lety 14.11.2014 20:23 |  
      0 0

      opraveno

  3. Jihlava

    Mike     před 9 lety 14.11.2014 20:44 |  
    0 0

    Tak v uplynulém kole je jednoznačnou událostí výhra Jihlavy nad vcelku dosud suverénní Plzní, podle mě jednoznačné podcenění hráčů Plzně, hlavně po poločasovém laciném vedení 1-0.
    Dále mě fascinuje, že Jihlava po tragických výkonech pod trenérem Radou najednou neuvěřitelně ožila a pod vedením trenéra na záskok bez licence nasbírala 13 bodů v 5 zápasech. To může napovídat o 2 věcech, nebo je to samozřejmě jenom náhoda a Jihlava zase půjde tabulkou dolů. . Trenér Rada se hráčům asi zajídal a ligové mužstvo může trénovat jakýkoliv nýmand.

  4. Re: Statistické okénko - 14. kolo

    Petr9608     před 9 lety 14.11.2014 23:23 |  
    0 0

    Neplatilo dříve (i po instalacích vyhřívání), že týmy ze severu by neměly hrát první jarní kola venku?

    21. února může v Liberci bejt sněhová vánice a -5 °C... no zkrátka ideální fotbalové počasí.

    Proč se radši nemůže hrát už od první půlky července a třeba až do začátku června.

    • Re: Statistické okénko - 14. kolo

      judy     před 9 lety 15.11.2014 00:16 |  
      0 0

      Protože fotbalu šéfují zkorumpovaná prasata a hovada.

    • Re: Statistické okénko - 14. kolo

      Petr9608     před 9 lety 15.11.2014 02:32 |  
      0 0

      Pardon, blbnu. Na začátku června je ještě jedno kolo kvaldy.

      Ale začátek "podzimu" by mohl více zabíhat do léta a možná i třeba do začátku prosince.

      Sec jenom je větší šance, že bude sněhová nadílka na konci února než na začátku prosince (byť v roce 2010 na přelomu listopadu a prosince ta nadílka skutečně byla - možná si vzpomenete na tu schůzi s Mírou, co se k nám choval hodně slušně a jaký bylo tehdy počasí)

      ...a myslel jsem samozřejmě, že by seveřani neměli hrát doma, ale naopak venku. V Praze nebo třeba v Brně nebo na Slovácku :o)

  5. Re: Statistické okénko - 14. kolo

    Fulham     před 9 lety 15.11.2014 11:45 |  
    0 0

    Ahoj - byl někdo včera na repre 21?? Co jsem viděl sestřih,tak Karel by ten první gol určité mel....a jak to vypadlo celkové? Zmrhal třeba?

  6. Re: Statistické okénko - 14. kolo

    hamlo1 (přítel SN)     před 9 lety 15.11.2014 12:22 |  
    0 0

    tak Mikula musel střídat v Písku, kde hrál za Admiru.
    Snad to nebude nic vážného

    • Re: Statistické okénko - 14. kolo

      ortevor     před 9 lety 15.11.2014 16:39 |  
      0 0

      psali, ze pro oba hrace prijela sanitka, takze ocekavam klasiku, ze do konce sezony mimo :/

      • Re: Statistické okénko - 14. kolo

        steev (přítel SN)     před 9 lety 15.11.2014 17:46 |  
        0 0

        To snad neni možný. Držme palce at to neni nic vážnýho.

      • Re: Statistické okénko - 14. kolo

        Thorklaer (přítel SN)     před 9 lety 15.11.2014 19:08 |  
        0 0

        nějaké info, jak na tom Mikula je?

        • Re: Statistické okénko - 14. kolo

          bongor     před 9 lety 16.11.2014 10:33 |  
          0 0

          V těch nižších třídách se to řeže naplno.Nechci být sejček.

          • Re: Statistické okénko - 14. kolo

            klimi     před 9 lety 16.11.2014 12:18 |  
            0 0

            Viďte, a to všichni volají po tom, aby tam mladí hráli co nejdříve, že ČFL je důraznější a bojovnější než JL. Tady jde vidět, jak to někdy dopadá.... :)))