Fortuna liga

Statistické okénko - 19. a 20. kolo

Vinou odložení zápasu v Plzni na pozdější termín přinášíme tentokrát jedno statistické okénko tentokrát pro dvě ligová kola v řadě. Slavia si v nich bohužel nepřipsala ani bod.

Poté, co se zápas v Plzni odložil o týden a půl, dostala Slavia možnost prodloužit svou sérii neporazitelnosti na devět zápasů, když nastoupila doma proti Mladé Boleslavi. Jenže pokud lze tento zápas nějak charakterizovat, tak jako návrat do podzimu. Bylo k vidění totiž množství nešvarů, na které jsme na tomto místě upozorňovali už několikrát. Slavia se sice dvakrát prosadila po standardních situacích, což byla na podzim její silná stránka, jenže také opět dvakrát po stejných situacích inkasovala. Jediný vstřelený gól ze hry pak byl málo na zisk byť jen jednoho bodu, protože zápas rozhodl v poslední minutě Wágner.

Slavia opět neudržela čisté konto (co víc, inkasovala čtyři branky, nejvíc v sezóně, a to navíc na domácím hřišti) a protože se jí to nepovedlo ani v Plzni, má bilanci pouhých dvou nul ve dvaceti zápasech. S takovou bilancí se těžko míří do vyšších pater tabulky. Jde o nejhorší bilanci z celé ligy, podobně špatnou má už jen Slovácko, které udrželo čisté konto třikrát. Ostatní týmy, které jsou v tabulce kolem Slavie, mají minimálně šest čistých kont (Ostrava s Příbramí 8, Dukla, Brno a Jihlava 6, Teplice 7). Méně než pět čistých kont mají v lize dále už jen České Budějovice.

Slavii se navíc opět povedlo ztratit body v zápase, ve kterém vedla. Celkem takto ztratila již třináct bodů v pěti zápasech a zajímavostí je, že hned šest bodů ztratila v zápasech právě s Mladou Boleslaví, protože na podzim venku rovněž vedla, ale nezískala ani bod. Podobně navíc Slavia vypadla z poháru na hřišti Žižkova. Neschopnost udržet vedení je tak další věc, která se z podzimu přenesla do jarní části sezóny.

Hodnotit statistickým pohledem zápas v Plzni je těžké, Slavia si tam prakticky nic nevytvořila a celkově ten zápas vypadal a dopadl tak trochu podle očekávání. Byla to pro Slavii druhá porážka v řadě a pokud stále platí, že Slavia chce pomýšlet na páté místo v tabulce, musí se sešívaní neprodleně vrátit na vítěznou vlnu. A především pak začít vítězit na domácím hřišti, doma totiž do konce ligy přivítají postupně Bohemians, Jihlavu, Budějovice, Duklu a Slovácko, tedy týmy, které jsou v tabulce buď za Slavií nebo před ní jen o jeden nebo dva body. V takových zápasech je nutnost vítězit nejen pokud chce tým hrát v lepší polovině tabulky, ale už jen tehdy, když se chce zachránit v lize.

Opravdu hrozivý je pak pohled na výsek sezóny od 6. kola do současnosti. Bez započítání bodů z prvních pěti kol by totiž Slavia byla v tabulce na posledním místě s pouhými 12 body (v 15 kolech!) a skóre -7. Stejně špatně by na tom byl už jen Liberec, ten by měl ale lepší skóre. Slavia v těchto 15 kolech dokázala vyhrát jen dva ligové zápasy (doma proti Příbrami a v Liberci). Tak dlouhou sérii s tak málo vítězstvími měla Slavia naposledy v sezóně 2011/12, kdy se František Straka a Martin Poustka jako trenéři podělili o sérii 16 zápasů s bilancí 2-7-6.

A co dalšího se událo v lize? Jablonec remizoval se Spartou, čímž umožnil Plzni utéct na rozdíl pěti bodů deset kol před koncem soutěže. Plzeň bude hrát ještě na Letné, Jablonec už má oba dvojzápasy se svými konkurenty za sebou a také proto ještě nemusí vzdávat boj alespoň o druhé místo zaručující předkolo Ligy mistrů, na Spartu ztrácí jen čtyři body. Ze čtyř jarních zápasů Sparta nevyhrála dvakrát a nabízí se otázka, jestli případné další zaváhání náhodou opět nerozkýve lavičku pod Vítězslavem Lavičkou. Na rozdíl od prosince je už volný třeba Zdeněk Ščasný (ale i Jiří Kotrba s Josefem Csaplárem ;o)).

Mladá Boleslav po nepovedeném vstupu do jara dvakrát vyhrála a opět si tak upevnila čtvrtou příčku. Asi málokdo pochybuje o tom, že ji uhájí, i vzhledem k tomu, jak se daří týmům za ní. Páté jsou Teplice, které mají odehrány o zápas více než ostatní díky předehrávce na Slovácku (2:2). S jarní bilancí 2-2-1 a především domácí prohrou s Brnem se ale nemají moc čím chlubit a o nějaké honbě za 4. místem nemůže být ani řeč. O víkendu navíc jedou Teplice na Letnou. Nejlepší pozici tak má zřejmě Dukla, ta sice nedokázala bodovat ani na Letné ani s Plzní, ale má už alespoň oba zápasy proti hlavním favoritům soutěže za sebou a přesto se drží na solidní šesté příčce jen tři body za Teplicemi, ovšem se zápasem k dobru. Připomeňme, že na podzim porazily Teplice Duklu 1:0 a odveta je na pořadu dne v 29. kole. To může být tou dobou přímý souboj o pohárovou Evropu.

Hned tři týmy mají 25 bodů a jsou tak čtyři body za Teplicemi. Je to jednak Slovácko, které ale na rozdíl od ostatních nemá zápas k dobru, a dále Příbram a Ostrava. Slovácku se na jaře nedaří, má bilanci 1-1-3 a to navíc hrálo třikrát doma. O víkendu to bude počtvrté a soupeřem mu budou České Budějovice, které jsou ve velké krizi. Kdy jindy brát konečně zase plný počet bodů? V lepší situaci jsou ale Příbram s Baníkem, které mají oproti Slovácku zápas k dobru. Příbram jede do Jablonce k pikantnímu duelu šíbrů Pelty se Starkou. Kdo je tady silnějším psem, zvlášť v domácím prostředí, asi není těžké odhadnout. Příbram však obecně sbírá body především doma a kdo ví, možná i to by mohlo stačit na překvapivý útok na poháry. Konečně Baník jede v dalším kole na hřiště Mladé Boleslavi. Po vzepětí proti Spartě přišel tak trochu očekávaný pád zpět do průměru v Brně (0:0) a přestřelka s Libercem (3:3). Baník tak má z posledních 5 zápasů bilanci 0-4-1, na výhru čeká už sedm kol.

Následuje Slavia, ač na desátém místě a s hrozivou bilancí v posledních 15 zápasech, stále může teoreticky myslet na účast v pohárové Evropě. Případná výhra v Brně může Slavii katapultovat lehce i na sedmé místo v tabulce, jen dva body za Teplice, které budou mít o zápas více. Je to paradoxní, ale i s tak mizernými výsledky, které Slavia objektivně v posledních měsících má, je stále v reálném dosahu 5. místa.

Jen bod za Slavií již jsou Brno s Jihlavou, oba týmy na jaře nasbíraly více bodů než Slavia. Následují Bohemians s 21 body a poslední trio Hradec (18), Budějovice (18) a Liberec (16). A to jede o víkendu Liberec do Plzně. Být devět kol před koncem ligy poslední, to už opravdu není žádná legrace.

Komentáře (25)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Poslední místo Liberec

    Mike     před 9 lety 20.03.2015 17:27 |  
    0 0

    Samozřejmě jako vždy pochvala za skvěle vyhodnocené statistiky, nicméně kromě boje o titul, je asi ,,největším hitem" letošního ročníku Liberec. Mít po 20 kolech 16 bodů a v dalších 5 kolech jet do Plzně, hostit doma Brno, jet do Boleslavi, hostit doma Spartu a jet na Slovácko, tak po 25 kolech klidně můžou mít bodů 20-21. Mají blbé vylosování. Nutně potřebují zabrat, ale tzv. hratelní soupeři je čekají až v posledních 5 kolech, kdy se mohou stírat rozdíly ve výkonnosti s nutností již bodovat. Vůbec jim to nezávidím, v Plzni asi nic neuhrají- tam to Dagmara pohlídá a výkonnost Plzně je úplně jinde a nastane tvrdá honička. Abychom se nedivili, když by následovali Olomouc.

    • Re: Poslední místo Liberec

      Mac     před 9 lety 20.03.2015 21:03 |  
      0 0

      K sestupové tématice: hlavně bych vyzdvihl Hradec, který na jaře dokázal neuvěřitelným způsobem stáhnout manko a veze se na vlně. Liberec se asi s odřenýma ušima zachrání, podobně jako my loni.

      Můj tip na sestup v tuto chvíli: jednoznačně České Budějovice, mám obavu, že Cipro sezonu nedokončí. A pak si myslím, že sestoupí ještě někdo ze zatím klidnějšího středu. Postihne ho smolná série, pár proher a Hradec s Libercem ho přeskočí. Mohla by to být třeba Ostrava, Brno nebo Bohemka. Tipnu právě jí.

      Jinak Morava asi posílí, na postup vypadá kromě Olomouce i Zlín. Tomu bych to přál kvůli Hubovi a hlavně se nám na něj vždycky dařilo.

  2. Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

    Ladislav (přítel SN)     před 9 lety 20.03.2015 17:40 |  
    0 0

    Z trochu jiného soudku, naše repre do 17 let právě hraje v Maďarsku proti domácím kvalifikační zápas o postup na MS (ve skupině je ještě Bosna a Hercegovina a Skotsko). Po první půlce je to 0-0 a ze Slavie hrají: Ondřej Žežulka (je kápo), Marcel Čermák a Alex Král. Na lavičce je mezi náhradníky ještě Daniel Krejdl. Z našich se mi nejvíc líbí Král, ale zápas je zatím dost vyrovnaný. Na MS postupuje první mužstvo ze skupiny a sedm mužstev na druhých místech z celkem osmi skupin. Chce to dvakrát vyhrát ze tří zápasů a je to doma.

    • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

      Ladislav (přítel SN)     před 9 lety 20.03.2015 17:45 |  
      0 0

      Ještě jsem zapomněl první zápas naší skupiny: Skotsko 17 - Bosna a Hercegovina 17 2-0 (0-0)

      • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

        Betynka58     před 9 lety 20.03.2015 17:57 |  
        0 0

        Tak už vedeme 1:0, teď to jen udržet.

        • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

          Ladislav (přítel SN)     před 9 lety 20.03.2015 18:26 |  
          0 0

          Teda ke konci to byly nervy, my jsme byli herně i takticky lepší, ale Maďaři tam měli hned několik vysokých kluků a naštěstí ke konci jen dva vysoké centry do vápna a to fakt hořelo. Měli jsme štěstí, ale kluci si vyhrát zasloužili. Gól dal v 66.minutě Šašinka a i náš čtvrtý hráč Daniel Krejdl se dostal v 67.minutě do hry, když vystřídal dalšího našeho hráče Marcela Čermáka. Další zápas hrajeme v neděli od 14 hod. s Bosnou.

    • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

      Travinho     před 9 lety 20.03.2015 19:41 |  
      0 0

      Nejedná se o postup na ME?

      • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

        Ladislav (přítel SN)     před 9 lety 20.03.2015 19:51 |  
        0 0

        Travinho díky za opravu, je to tak.

  3. Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

    Betynka58     před 9 lety 20.03.2015 17:55 |  
    0 0

    I já se přikláním k pochvale a poděkování za trochu té statistiky. Jenom si myslím, že není třeba příliš hořekovat na pouhými dvěma čistými konty, tenhle ukazatel podle mne zas tak moc neříká. O mnoho závažnější je tak nízký počet bodů získaný v zápasech, kdy Slavia vstřelila gól jako první. To je možná i k zamyšlení pro Beránka, jak nastavit taktiku v případě příznivého vývoje. Věřím, že s Berkovcem v zádech to bude v těchto případech teď postatně lepší.

    • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

      quelhar (admin)     před 9 lety 20.03.2015 19:10 |  
      0 0

      Já myslím, že to jde ruku v ruce. Silné týmy dají gól a mají na 70% vyhráno, protože buď neinkasují a nebo inkasují až v momentě, když vedou o více branek a kdy o nic nejde. Jenže u nás se tyhle inkasované góly v momentě, kdy už o nic nejde, prakticky nevyskytují. A tak každý zápas s inkasovanou brankou znamená buď rovnou ztrátu bodů nebo alespoň komplikaci při cestě za výhrou (třeba oba zápasy s Libercem a zápas s Příbramí). Vlastně jediný zápas, kdy jsme od první branky zápasu vedli a pak nenastala situace, kdy soupeř vyrovnal, je zápas 2. kola s Baníkem a samozřejmě výhra 1:0 nad Plzní. To je na 20 ligových zápasů pro tým, který chce hrát o 5. místo v tabulce, zoufale málo.

      Taky věřím, že s Berkovcem v bráně ještě alespoň tři výhry s nulou vzadu do konce ligy uhrajeme.

      • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

        Mike     před 9 lety 20.03.2015 20:14 |  
        0 0

        Ahoj. Tak já beru i 5 výher, a s nulou to být nemusí...
        Vím, že jsou to naše slávistické stránky, ale co si myslíš o možnosti sestupu Liberce, viz můj první příspěvek za Tvým článkem. Děkuji.

        • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

          Falk     před 9 lety 20.03.2015 20:27 |  
          0 0

          Velmi dobrá statistika a moc pěkné napsáno ,diky q.

        • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

          quelhar (admin)     před 9 lety 20.03.2015 21:07 |  
          0 0

          Tak ty tri vyhry jsem chtel s nulou, jinak chci jeste jakekoli dalsi tri vyhry, do konce ligy sest vitezstvi :o) Doma neztratit ani bod a vyhrat treba uz v Brne, pripadne za kazdou domaci ztratu vyhrat nekde jinde venku, i kdyz v Pribrami i v Hradci to bude hodne tezke.

          No, poucen z minule sezony si opravdu uz netroufnu napsat, ze Liberec nesestoupi, protoze ma proste prilis dobry tym. To mela Olomouc taky a jak to nakonec dopadlo. Takze ano, je to realne, ale porad si myslim, ze to nakonec na to 14. misto ukopou. Jako jasny sestupujici se jevi Budejovice a brzy se ukaze, jestli Hradec dokaze udrzet soucasnou formu jeste o trochu dele a nasbirat si nejaky naskok. Brno, Jihlava i Bohemka maji uz docela velky naskok, ale dokazu si predstavit, ze nekdo z nich bude hrat tak mizerne, ze uz do konce ligy nasbira jen par bodu a Liberec je nakonec taky preskoci.

          • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

            Mike     před 9 lety 20.03.2015 21:12 |  
            0 0

            Děkuji, on se Hradec hodně zvednul, jenže další 3 kola jsou hodně těžká- Jihlava, Sparta a Jablonec a může dál trčet na 18 bodech.
            Takže za mě sestup - Budějovice a Hradec.
            V Brně to bude těžké, oni doma skoro nevyhrávají, ale jsou nevyzpytatelní. Ale jenom výhra nás asi udrží v souboji o 5.příčku.

            • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

              quelhar (admin)     před 9 lety 20.03.2015 21:17 |  
              0 0

              Ohledně Brna souhlasím. Můj názor je, že kvalitou kádru je Brno bez Zavadila (doufám, že proti nám pořád ještě nebude) jasný kandidát na sestup. Ale nějakou náhodou jsou schopní tu a tam sbírat body a vyhrávat a tak se jim sestup asi vyhne. Máme jim co vracet a v současnosti je pro nás možná lepší hrát venku, kde může být větší prostor na brejky.

              • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

                bongor     před 9 lety 20.03.2015 21:44 |  
                0 0

                Vyrovnanost kaprligy je veliká.Jedině Plzeń se z toho jaksi vymyká a zaslouženě vede
                Myslím,že sestoupí Budějovice a s nimi,to si netroufám tipovat.Brno to nebude a my s nimi budeme mít hodně velkou práci.Když budeme mít i trochu štěstí,tak čekám bod.

                • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

                  Navyseals     před 9 lety 20.03.2015 21:50 |  
                  0 0

                  Pokud nebudeme porážet Brno bez nejlepšího hráče, tak se na špici nikdy nevrátíme.

                  • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

                    bongor     před 9 lety 20.03.2015 21:55 |  
                    0 0

                    V Boleslavi je to žlutá na žlutou:
                    Žlutou kartu dostal Filip Kaša (Ostrava)za sražení unikajícího Kaši.
                    Dokonce jedna padla i za vlastní sražení.
                    Hubovci vyhráli 6-0 nad Vanďákem,asi našeho Huba příští rok přivítáme v Edenu.

  4. Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

    Ravik     před 9 lety 21.03.2015 09:14 |  
    0 0

    Opravdu hrozivý je pak pohled na výsek sezóny od 6. kola do současnosti. Bez započítání bodů z prvních pěti kol by totiž Slavia byla v tabulce na posledním místě s pouhými 12 body (v 15 kolech!) a skóre -7. Stejně špatně by na tom byl už jen Liberec, ten by měl ale lepší skóre. Slavia v těchto 15 kolech dokázala vyhrát jen dva ligové zápasy (doma proti Příbrami a v Liberci).

    To by žádný jiný trenér neustál!

    • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

      klimi     před 9 lety 21.03.2015 09:35 |  
      0 0

      Jsem rád, že MB to ustál.

      Zase bych neřešil u MB jen výsledky. Je vidět podstatná změna k lepšímu, zbavil nás nepotřebných a neschopných (Gecov, Juhar,...). Hra má aspoň trochu tvář, konečně už se uzdravil brankář, podle mě je jen otázka času, kdy se začne dařit...

      • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

        Ravik     před 9 lety 21.03.2015 10:01 |  
        0 0

        Se vším souhlasím a jsem taky rád že tu MB je, ale ta bilance je opravdu paradoxní. Zvlášť když nemáme problémy s ofenzívou.

    • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

      Thorklaer (přítel SN)     před 9 lety 21.03.2015 10:28 |  
      0 0

      Taky se podívej na kadr na konci minulé sezony a ted. To je neskutečné zlepšení. Herně se také lepšíme. Jen se musí zamakat na obraně,snížit počet inkasovaných gólů.

      Nechme Beránka na pokoji,je za ním vidět kus práce a on sám si na tuto sezonu nedával žádné epochální cíle. Dle mě jede nad plán,obměna kadru proběhla výborně.

      • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

        Ravik     před 9 lety 21.03.2015 13:10 |  
        0 0

        jj souhlas, ale po sezóně nesmí odejít Tamás, Kenia, Zmrhal (těžko udržíme), Škoda, Hrubý atd. Jinak se začne znovu vše budovat. Samozřejmě to jak MB kádr prokysličil je perfektní.

        • Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

          Artur (přítel SN)     před 9 lety 21.03.2015 13:18 |  
          0 0

          Navíc už nás čeká jen Sparta a Jablonec... zbytek zápasů prostě musí být 1-3 body.. osobně si myslím, že konec ligy budeme mít luxusní snůšku bodů :o)

  5. Re: Statistické okénko - 19. a 20. kolo

    Dresco     před 9 lety 21.03.2015 12:34 |  
    0 0

    Brno bez Zavadila by melo byt smerem dopredu neskodny, tak snad budeme hrat dopredu aktivne jako prvni tri zapasy jara...