Můj příběh

Jihoamerický deník slávistického trenéra

Myšlenka navštívit jihoamerické fotbalové akademie vznikla během loňského fotbalového mistrovství světa v Brazílii, kdy mě velice okouzlila hra jihoamerických týmů, která byla plná dynamiky, rychlosti a individuální techniky. Zejména předváděná hra Chile mě nadchla. S touhou poznat, pochopit a srovnat práci i filozofii mládežnických akademii jsem na konci srpna vyrazil na čtyřměsíční putování po fotbalovém kontinentu.

První zastávka byla Lima v Peru, kde jsem v navštívil akademii klubu Ciclista Lima F.C., která je jednou z mládežnických akademií klubu Alianza Lima (hraje I. peruánskou ligu). V akademii jsem strávil tři dny, kdy jsem měl možnost s prezidentem akademie Juan Pedro Guevara P. navštívit tréninkovou jednotku, dvě mistrovská utkání (U14, U19) a celodenní turnaj U13.

Zejména trénink mě zaujal, jednalo se o devadesáti minutovou kondiční jednotku, kdy trenér (bývalý trenér U15 Peru) vedl přibližně 70 hráčů dohromady (kategorie U11 - U16)! Pomáhali mu sice dva trenéři, ale skladba a vedení tréninku byla neskutečná, všichni hráči pracovali naplno a nedovolili si vypustit jediné cvičení. Zajímavé bylo, že následující den měli hráči kategorie U14 utkání a i přesto měli takto náročný trénink. Při rozhovoru s trenérem jsem zjistil, že místní mládežnický fotbal je založen především na výborné kondiční připravenosti a proto v trénincích vyžaduje od hráčů 100% nasazení.

Jednotlivá cvičení se od novodobého pohledu na získávání kondice moc nelišila: žádné nesmyslné běhání bez míče, ale většina cvičení s míčem u nohy, na malém prostoru a v rychlosti. Mistrovská utkání se hrají většinou na hřištích s umělou trávou, kterých není v Limě dostatek, proto není problém jet na utkání i 1 - 2 hodiny. Sledovaná utkání byla hrána ve vysokém tempu, v rozestavení na dva hrotové útočníky a s velkým počtem dlouhých vysokých přihrávek, kdy zejména záloha byla zcela ignorována. Hra byla tedy plná hlavičkových soubojů, rychlostních náběhů a soubojů 1 vs. 1.

Ve srovnání s českým fotbalem musím vyzdvihnout zaujetí hráčů v utkáních i v tréninku, i přes horší podmínky: dlouhé cestování městem, umělé trávníky 1. a 2. generace, nekvalitní travnatá hřiště či chybějící zázemí, je pro ně hrát fotbal a být členem akademie velká čest. V utkáních mi scházelo více mezihry po zemi, která byla v utkání minimálně. Nicméně při srovnání pouze v kondiční připravenosti hráčů (síla a vytrvalost) bychom zřejmě mírně zaostávali.

Druhá zastávka měla být v nejchudší zemi Jižní Ameriky Bolívii, ale na poslední chvíle stáž v akademii prvoligového týmu Fútbol Club Bolívar odpadla. Navštívil jsem tedy jen prvoligové utkání v nadmořské výšce 4000 m. n. m. a nechápavě kroutil hlavou, jak mohou hráči utkání v takových podmínkách odehrát. Už po 20 minutách jsem ale pochopil, jak se místní fotbal hraje. Obrana raději neútočí, útok nebrání a prakticky dvě třetiny utkání jsou v chůzi. Ale vzhledem k tomu, že já jsem hledal dech i při obyčejné chůzi do schodů, tak jsem měl pro předvedenou hru pochopení.

Poslední zastávka byla naplánovaná v Santiago de Chile a hlavní cíl celé mé cesty byly akademie klubů Universidad de Chile a Colo - Colo. Klubů, které se právě přetahovaly o mistrovský titul, jelikož sezóna v Chile je v pořadí jaro - podzim. Postavení a rivalita těchto týmů by se dala přirovnat k soupeření Slavie a Sparty v Praze.

Vzhledem k tomu, že Chile je jednou z nejbohatších zemí Jižní Ameriky, se nebojím říci, že zázemí a vybavenost těchto dvou akademií jsou srovnatelné s Evropou, ne-li lepší. V obou akademiích mají k dispozici 8 - 10 hřišť s přírodní trávou, 1 - 2 hřiště s umělou trávou, posilovnu, zázemí pro trenéry a další.

V akademii U. de Chile jsem strávil týden při pozorování tréninků a utkání kategorie U14, kterou vedl trenér Marcelo Pena (bývalý ligový hráč se zkušenostmi z Austrálie či trénováním v Boca Juniors). Předváděná hra jeho týmu byla taková, jak jsem ji viděl u chilského národního týmu na MS v Brazílii. Rychlé narážečky, první myšlenka vždy směrem k soupeřově brance, dynamické obcházení soupeře, vedení míče ve vysoké rychlosti, ale i občasná nepozornosti v defenzivě.

V týmu U14, stejně tak jako v ostatních týmech od U13 - U20, bylo 30 hráčů, konkurence byla tedy značná. Nemluvě o dalších hráčích, kteří týden co týden přichází na testy a to nejen z Chile, ale i ze sousedních zemí (např. Kolumbie, Bolívie). K testování hráčů slouží i středeční přátelská utkání, které hrají kategorie U11 - U15 místo tréninkové jednotky.

Samotný tréninkový týden je podobný tomu českému, 4x týdně tréninková jednotka, 2x týdně utkání. Rozdíly jsem ale viděl v náplni tréninků. Vzhledem k tomu, že tréninky týmů U11 - U15 začínaly ve stejnou hodinu (díky množství travnatých ploch), mohli jednotliví hráči první část tréninku pracovat na svých nedostatcích či přednostech dle individuálního plánu. Na hřištích tedy bylo několik stanovišť, kdy jsem mohl vidět skupiny hráčů kategoriemi napříč, např. trénink juda (silová a koordinační připravenost), trénink pouze útočníků (střelba) či obránců (1 vs. 1). Ostatní pracovali se svým trenérem a hráči z individuálních stanovišť se přibližně po 30 minutách připojili. Zbytek tréninkové jednotky se nijak nelišil od těch českých.

Osobně jsem marně hledal speciální cvičení na rychlost, či výbušnost, ale jak mi Marcelo prozradil, žádná neznáma super cvičení v tom nejsou. Hráči se s těmito schopnostmi prostě v Chile rodí a trenér je potom pouze zdokonaluje v tréninku.

Sám Marcelo, stejně tak jako ostatní trenéři akademie, se řídil v rozvoji hráče metodikou klubu (číslování postů, rozestavení, jednotlivé úlohy hráčů, respektování věku aj.) spojenou s vlastními myšlenkami (mládežnický trenér by měl vychovávat člověka a teprve potom hráče, trenér nesmí zničit hráči sny a podobně).

I z těchto myšlenek je patrné, že v akademii U. de Chile nejde jen o fotbal, ale zároveň i o výchovu mladého hráče do života. Už při vstupu vás všichni zdraví podáním ruky (hráči, trenéři, ale i hlídač u brány), stejně tak se pozdraví i každý hráč při příchodu na hřiště s trenérem. Trenéři znají prakticky každého hráče v akademii a naopak hráči znají jednotlivé trenéry. Napomáhá tomu i společná jídelna či společenská místnost uvnitř akademie. Vzájemný respekt a úcta je prostě všudypřítomná.

Po návštěvách takovýchto akademií se nevyhnete srovnáním s akademiemi v Česku. Samozřejmě zde hrají velkou roli peníze a možnosti klubu (rozpočet akademie U. de Chile je cca 2 mil. dolarů ročně), nicméně si osobně myslím (a tyto stáže mi to jen potvrdily), že základní faktory při rozvoji mladého hráče jsou nakonec stejně dva: hráč a jeho ochota na sobě pracovat a rozvíjet se, a trenér, který mu pro tento rozvoj ukazuje cestu. Nezdá se mi až tak moc důležité, zda je tato cesta na precizně sestřiženém trávníku či sešlapané umělce, ale spíše zda tato cesta má jasný cíl, je předem kvalitně naplánovaná a ti co po ní kráčí, nemají strach z občasných překážek a nehledají pohodlné zkratky.

Mládežnické akademie v Česku, stejně tak jako naše slávistická, postupně tyto cesty nacházejí, právě tak jako trenéry, kteří se nebojí tyto cesty měnit a zlepšovat. Pevně věřím, že tomu nebude dlouhá doba a na konci těchto cest se opět objeví noví Bicanové, Masopustové či Nedvědové.

O autoroviMatěj Laža, asistent trenéra SK Slavia Praha U14

Fotbalový trenér a nadšenec, který po studiích FTVS UK navštěvuje trenérské konference a zahraniční mládežnické akademie, kde získává podněty pro práci ve fotbalové akademii SK Slavia Praha. Po trenérském působení u týmů dospělých ČAFC Praha a SK Slavia Praha ženy se dlouhodobě věnuje ve slávistické akademii ročníku 2001, s kterým získává úspěchy jak v republice, tak v Evropě. Tuší, že fotbal nemá často logiku a existuje faktor X, ale zároveň zastává názor, že fotbal je v dnešní době skutečná věda, a jako každou jinou vědeckou disciplínu ho lze zkoumat, testovat a hlavně zdokonalovat.

Komentáře (24)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

    naplavnik     před 9 lety 27.03.2015 16:09 |  
    0 0

    Díky, zajímavé, skoro až s dotekem na něco obecnějšího, tedy nejen fotbalového ("mládežnický trenér by měl vychovávat člověka a teprve potom hráče, trenér nesmí zničit hráči sny a podobně", nebo "hráč a jeho ochota na sobě pracovat a rozvíjet se, a trenér, který mu pro tento rozvoj ukazuje cestu").

  2. Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

    spino     před 9 lety 27.03.2015 16:17 |  
    0 0

    OT: Bohemka si v repre pauze zajela pro debakl 4:0 do Jihlavy. :DDD

    Mám o ní už celkem strach, vršovické derby by mi chybělo.

    • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

      carfi-sks (přítel SN)     před 9 lety 27.03.2015 16:33 |  
      0 0

      No a s jakou hráli sestavou ? Slavia taky jela do Brna pro body a jak to dopadlo...

  3. Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

    Fulham     před 9 lety 27.03.2015 20:48 |  
    0 0

    Česko U21 - Anglie U21 aneb Slavia 3 : Fulham 2 (Zmrhal, Hrubý, Petrák - Woodrow , Bettinelli) takže - hezky pěkně....:-)

    • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

      miru     před 9 lety 27.03.2015 21:11 |  
      0 0

      Ahoj Fulham,

      taky koukám, a mohlo by to tak i skončit 3:2 a střelci by mohli být taky (Zmrhal, Hrubý, Petrák - Woodrow , Bettinell) :) Doufám, že se dostane Hrubý do sestavy.

      • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

        Fulham     před 9 lety 27.03.2015 21:31 |  
        0 0

        Tak Marcus z kasy asi nezavesi :-) , ale fotbalek zatím peknej - už se tesim na červen...

        • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

          miru     před 9 lety 27.03.2015 22:03 |  
          0 0

          jo zatím jo, taky se těším na euro, se půjdu mrknout, přál bych jim medaili

  4. Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

    Fulham     před 9 lety 27.03.2015 20:49 |  
    0 0

    Česko U21 - Anglie U21 aneb Slavia 3 : Fulham 2 (Zmrhal, Hrubý, Petrák - Woodrow , Bettinelli) takže - hezky pěkně....:-)

  5. Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

    edenian     před 9 lety 27.03.2015 22:44 |  
    0 0

    No ta posledni veta me trochu zarazila.

    • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

      vlk30 (přítel SN)     před 9 lety 28.03.2015 08:33 |  
      0 0

      Pro mě jenom ti Bicanové :-)))))

      • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

        jane (admin)     před 9 lety 29.03.2015 08:18 |  
        0 0

        Jsme na tom už tak špatně, že neuznáváme vynikající fotbalisty jenom proto, že nejsou slávisti?

        • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

          edenian     před 9 lety 29.03.2015 17:14 |  
          0 0

          Ale no tak Jane, snad jsem toho tak moc nerek. "zarazilo" neni doufam tak negativni vyraz, aby se s nej dalo neco usuzovat :-)

        • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

          rossobianco     před 9 lety 31.03.2015 20:06 |  
          0 0

          Důvodů proč nemít rád Nedvěda je snad habaděj,to nemá moc co dělat s tím,že je ze Sparty...I mezi sparťany se jistě najdou takoví,které musí hluboce respektovat i jejich největší rival,má-li trochu soudnosti-jako Víťa Lavička nebo až donedávna(konkrétně do 89.minuty zápasu proti Teplicím) David Lafata.

          Ale Nedvěd k nim tedy fakt nepatří...Když si člověk vzpomene na to jeho neustálé padání(pověstné ,,kotouly plavmo"),na jeho dosti bezohledný styl hry,kdy chodil do soubojů tak,že mu bylo jedno,jestli kopne do míče nebo do hráče,jeho pověstnou nedisciplinovanost a neustálé hádky s rozhodčími nebo jeho doslova dětinská slova o tom,že ,,sudí Collina nemá Čechy rád"(vždyť měl tu neskonalou drzost vyloučit ho,stejně jako pány Řepku či M.Haška-takové vzory čisté hry a disciplíny :-)))),která mu tehdy přitom tolik lidí tak zaslepeně baštilo...

          Doslova kult osobnosti,který se tehdy kolem něj vytvářel,přitom není příjemný ani u hráčů,které má člověk rád.Takový Svěcený jím byl doslova posedlý,k tomu by se profesionální moderátor nikdy neměl snížit...

          Takže ano,přání ,,nových Nedvědů" vskutku působí poněkud nešťastně...Zvláště v kontextu toho,jak uprostřed článku autor píše,jak se v Jižní Americe sympaticky dbá v tréninkovém procesu nejen na výchovu hráče,ale i člověka.Toho druhého se Nedvědovi zjevně moc nedostalo(myšleno chováním na hřišti,v mimofotbalovém životě ho neznám)

          • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

            Kornovo     před 9 lety 02.04.2015 16:43 |  
            0 0

            tak pozor, velmi jednostranna kritika, asi jsi ten pamatny zapas z Eura 2000 nevidel, kdyz pises takove kliny. nedved mel fotbalove chovani takove, ze dostal zlaty mic, opavdu strasny rabiat. evidentne mas z pavla trochu komplex

    • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

      steev (přítel SN)     před 9 lety 28.03.2015 12:57 |  
      0 0

      Ano,třeba já.

    • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

      Nosorozec     před 9 lety 28.03.2015 15:11 |  
      0 0

      Pyro na fotbal patří. Na fotbal nepatří bezmozci, kteří ho házej po hráčích.

      • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

        judy     před 9 lety 28.03.2015 15:33 |  
        0 0

        Fotbal je plný bezmozků a to jak na hřišti tak samozřejmě ve větším počtu ( to hlavně díky množství ) i v tribuně...
        Pyro když se užije tak jak má a v ve správném čase tak je to až hypnotyzující a atmosféře to strašně pomůže a já jsem jedině pro aby se pyro používat mohlo ale jak něčemu podobnému zabránit je asi nemožné, když prostě idiot ( omlouvám se ale myslím že toto slovo jsem prostě sedne ) chce někomu ublížit tak to prostě udělá a je mu jedno jestli hodí světlici někomu na hlavu nebo hodí dlažební kostku , no zakázat dlažební kostky jaksi taky nelze.
        Dojde to pak tak daleko že budou fanoušci ( ti hodní ) "bičováni" za ty idioty a nakonec na to akorát doplatí že se zpřísní to a to ale uvědomte si že to je vždy jedinec či pár bláznů a nikdy ne většina..
        Abych to schrnul a nabídl možná nějakou alternativu tak by stačila natáhnout nějaká sít aby tam nic neprolítlo a pyro může být klidně používáno, je mi jasné že sítí hromadu lidí naserete ale proti váha v používání pyra při fotbale by to mohla vykompenzovat nemyslíte ?

        • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

          Radek097 (přítel SN)     před 9 lety 28.03.2015 21:56 |  
          0 0

          Co kdyby nějaký ''idiot'' (jak je nazýváš) hodil na tu síť pyro.

          • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

            judy     před 9 lety 29.03.2015 11:02 |  
            0 0

            čemu by to vadilo ? síťe v našem století dokážeme vyrobit i z nehořlavých materiálů..

        • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

          rossobianco     před 9 lety 31.03.2015 21:04 |  
          0 0

          Chceme-li se atmoškou aspoň trochu přiblížit Turecku,Řecku,Německu,neřku-li Argentině,tak musíme mít stadiony obdobně zabezpečené,jako je tomu pravidlem ve zmíněných zemích,kde se téměř nemůže stát,aby kotel,je-li blízko hřiště,nebyl zabezpečen sítí.Pyro na fotbal patří,ale jen na adekvátně zabezpečené stadiony.Současný Eden takovým rozhodně není...

          Komu snad vadí sítě,tak ať sedí doma na gauči nebo mezi páprdama na hlavní tribuně a kouká na fotbal odtamtud,takový v kotli nikomu chybět nebude.Ve výše zmiňovaných zemích s bezpečnými stadiony rozhodně problém s nízkou návštěvností kotlů řešit nemusí...

      • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

        PetCC     před 9 lety 28.03.2015 16:12 |  
        0 0

        Čímž se nám to vylučuje. Průnik množin bezmozci a pyro je totiž vždycky nenulový.

        • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

          Steve2924 (přítel SN)     před 9 lety 28.03.2015 23:48 |  
          0 0

          Průnik bezmozci a auta /=0 tak zakážeme auta. Bezmozci a letadla /=0 tak zákažeme letadla. Bezmozci doktoři /=0, zrušíme nemocnice. Jo tak ne, tahle logika asi nebude fungovat.

          • Re: Jihoamerický deník slávistického trenéra

            bongor     před 9 lety 29.03.2015 12:18 |  
            0 0

            Průnik národní mančaft/sralťani.3 nejhorší známky včera dostali tři weltmajstři,
            Krejčí,umělecký letec Lafata a jeho včerejší plagiátor Dočkal/ten se ale divil,že jeho
            včerejší umělecké dílo rozhodčí vůbec neocenil.To jsou ale móresy v tom mezinárodním fotbale.Zato diváci ho ocenili známkou 4,4/z pěti možných/