Fortuna liga

Statistické okénko - 22. a 23. kolo

V tradiční rubrice si tentokrát opět musíme připomenout, že Slavia daleko nejvíc v lize ztrácí body v zápasech, ve kterých vede. Průvodním jevem jsou inkasované branky v závěrech zápasů, které se bohužel stále množí.

Dvě prestižní derby, dvakrát průběh zápasu, který krásně ilustruje celou tuto sezónu Slavie. Z mé strany je samozřejmě na místě omluva, že statistické okénko po minulém kole chybělo, ale situace se vyvinula tak, že kdybych jej napsal před týdnem, teď bych už neměl o čem psát, protože zápas na Letné jako by z oka vypadl derby s Bohemkou a ukázaly se v něm úplně stejné nešvary, na které tedy poukážeme nyní.

Nadějný start, nakonec však rozčarování. Tak lze popsat jednak sezónu jako celek, konkrétně ale také až nepříjemně velký počet zápasů Slavie v této sezóně. Slavia totiž naprosto suverénně vévodí žebříčku týmů v počtu ztracených bodů v zápasech, ve kterých tým vede. Slavia takto ztratila neuvěřitelných 18 ligových bodů v zápasech, ve kterých vedla. Stalo se tak celkem v sedmi zápasech (čtyřikrát prohrála a třikrát remizovala). Vzhledem k tomu, že Slavia má na kontě jen šest ligových vítězství, je statisticky častější případ, kdy své vedení v zápase nedotáhne ke třem bodům, než případ, že zápas vyhraje. Taková bilance je často vídána u týmů bojujících o udržení, které mají na kontě minimální počet výher, ale pro tým ze středu tabulky je to velká ostuda.

O tom, jak je 18 ztracených bodů ohromně vysoké číslo, vypovídá porovnání s ostatními kluby v lize. Druhý nejvyšší počet ztracených bodů totiž mají na kontě Příbram a Liberec, v obou případech však jde jen o 11 bodů, což je jen něco přes 60% z bodů, které ztratila Slavia. Ligový medián je potom 6,5 ztraceného bodu v dosavadní sezóně, což je skoro třikrát méně, než má Slavia. Zde můžeme hledat klíč k tomu, proč Slavia není tam, kde být chtěla, tedy na pátém místě. Na to ji totiž chybí právě těch sedm bodů, které dělá rozdíl mezi ní a druhými nejhoršími týmy v počtu ztracených bodů v zápasech, ve kterých tým vede. Samozřejmě je potřeba si klást otázku, co mají tyto zápasy společného a jaký nedostatek na straně hráčů či realizačního týmu způsobuje, že Slavia tak často ztrácí zápasy, ve kterých jde do vedení.

Mimochodem, spolu se ztracenými body jdou ruku v ruce body získané v zápasech, ve kterých tým prohrává. A nutno dodat, že těch Slavia také nemá na kontě zrovna málo, byť je to z velké části dáno hned prvním zápasem sezóny, kdy vyhrála na Slovácku 2:1 ze stavu 0:1. K tomu přidala ještě tři získané remízy, celkem to tedy dělá šest získaných bodů a v této statistice dělené šesté místo v lize - překvapivě s Českými Budějovicemi. Ještě více překvapivé je, kdo v této statistice pomyslnou tabulku vede. Není to žádný z lídrů (Sparta s Plzní takto vybojovaly shodně devět bodů, Jablonec dokonce pouhé tři), ale nenápadná Dukla, která hned třikrát vyhrála zápas, ve kterém prohrávala, a přidala k tomu vybojovaný bod proti Slavii.

Omíláme to tu stále dokola, ale i tentokrát je třeba zdůraznit, že Slavia inkasovala další rozhodující branky po standardních situacích. Na jaře Slavia inkasovala po standardkách soupeře už pětkrát, na podzim desetkrát, takže dohromady to dělá 15 inkasovaných branek po standardních situacích, tedy více než 40% z celkového počtu 36 inkasovaných branek. Žádné zlepšení v tomto ohledu tedy přes zimu nenastalo.

Co se naopak ještě zhoršilo, jsou závěry zápasů. Už jsme to nakousli výše, počet inkasovaných branek v závěrečných minutách zápasu je vysoký, Slavia naopak v posledních minutách neskóruje vůbec. Dokumentujme to bilancí vstřelených a inkasovaných branek v poslední čtvrtině zápasu, tedy od 68. minuty dále: Na jaře v tomto období zápasu Slavia nevstřelila ani jednu branku. Ve druhých poločasech se vůbec trefila jen třikrát (z deseti branek), všechny tři branky navíc přišly do deseti minut od startu druhé půle. Oproti tomu počet inkasovaných branek je vysoký: v poslední čtvrtině zápasů inkasovala na jaře Slavia v sedmi zápasech hned pětkrát (ze čtrnácti jarních inkasovaných branek), ve čtyřech případech to navíc znamenalo ztrátu bodů, jen v Brně to bylo zvýšení náskoku soupeře.

Jaký to je přitom kontrast s tím, co Slavia předváděla na začátku podzimu, tehdy v prvních třech zápasech vždy vstřelila v poslední čtvrtině zápasu minimálně dvě branky (Liberci dokonce tři). Jenže od zápasu v Teplicích ve 4. kole, kdy Škoda v poslední minutě snížil na 1:2, se Slavia v poslední čtvrtině zápasu brankově prosadila už jen dvakrát - v Českých Budějovicích z penalty (toto vedení ale ještě stihla ztratit) a doma proti Příbrami při doposud poslední domácí výhře. A opět je na místě se ptát, co konkrétně stojí za tím, že Slavia v závěrech zápasu neskóruje, naopak často inkasuje a ztrácí tím body.

Abychom nepsali však jen o negativních statistikách, rozhodně je vhodné zmínit i jednu pozitivní. Brankou na Letné, svou již čtrnáctou v sezóně, se Milan Škoda dotáhl na doposud nejlepší střelce Slavie v jedné sezóně po rozpadu federální ligy - Karla Váchu (96/97, druhé místo v tabulce střelců) a Pavla Kuku (00/01, druhé místo v tabulce střelců). A to dodejme, že ještě před pár lety by se zřejmě Škodovi připsala druhá branka proti Teplicím, která je nakonec oficiálně vlastní Grigarovou. Největší optimisté v řadách slávistů už dokonce vyhlížejí Škodův útok na dosud posledního krále střelců ze Slavie, Iva Knoflíčka, který v sezóně 84/85 vstřelil 21 branek.

Nyní už jen krátce k dalšímu dění v českém fotbale v posledních dvou týdnech. Na čele tabulky se v těchto dvou kolech nic nezměnilo, Plzeň pořád vede o pět bodů před Spartou a ta je čtyři body před Jabloncem. Právě Jablonec ale Spartu včera vyřadil z poháru, což trenér Lavička okomentoval svým typickým způsobem: "Komplikace při naplnění našich cílů to je." Ano, vypadnutí z poháru bezpochyby lze považovat za jistou komplikaci při plnění cíle, jímž je zisk poháru.

Čtvrtá Boleslav už má náskok na páté Teplice jen pět bodů a jak je pro ni typické, tak po krátké sérii výher přišly zase výbuchy, mezi něž rozhodně patří pět inkasovaných branek právě v Teplicích. Ve středu tabulky je poměrně husto, sedmé Slovácko dělí od dvanácté Slavie jen čtyři body, týmům v této části tabulky se daří střídavě, výjimkou je pouze Slavia, které se nedaří vůbec. Do víkendu byl další výjimkou Baník, který dlouho nevyhrál, ale tři body z Bohemky Baníku už prakticky zajistily záchranu.

Slavii dělí nyní shodně sedm bodů od páté příčky, na kterou chtěl Miroslav Beránek útočit, i od sestupové 15. příčky. Sedm bodů je sedm kol před koncem už hodně velký rozdíl a nelze čekat, že by se Slavia namočila jak do bojů nahoře, tak do bojů dole. O nějaké větší jistotě setrvání v lize bude možno však hovořit teprve ve chvíli, kdy Slavia alespoň jednou vyhraje. Sobotní domácí zápas proti Jihlavě je k tomu ideální příležitost.

Komentáře (44)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

    birkin     před 9 lety 15.04.2015 13:57 |  
    0 0

    ta Lavickova veta o komplikaci me taky pobavila...zrejme si mysli, ze vypadnuti z poharu jeste neni definitivni:-)

    • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

      PetCC     před 9 lety 15.04.2015 14:37 |  
      0 0

      Mimochodem, včera jsem se na to koukal kvůli Jablonci, protože tam příště hrajeme. Noa v prorvníná mi Jablonec přijde jako nejdynamičtější tým z první trojky. Nešolíchási to mezi záložníky a obránci, aniž by šel rychle dopředu, tak jako (na své možnosti) sterilní Sparta. A zase není tak kvalitní v kombinaci v okolí a uvnitř vápna, jako Plzeň.
      Před včerejším zápasem jsem dával největší naděje na zisk bodů právě v Jablonci (oproti těm dvěma), ale zase tak jednoduché to nebude. Na druhou stranu, v zápasech v Budějovicích a s Hradcem šel Jablonec do vedení až po "vlastních" gólech soupeře. Jinak měl do zavřené obrany velké potíže projít.

      • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

        birkin     před 9 lety 15.04.2015 15:05 |  
        0 0

        jojo, on je JBC takovej nenapadnej, ale pritom maj hromadu vybornejch hracu...mozna jen ten utok maj furt slabej, tan Sabala se asi nechytne...ale zaloznici jako Kopic, Dolezal, Pospisil, ktery umi zakoncit z druhy vlny, absenci klasickyho hrotaka dolkazi nahradit...naopak Sparta je asi na jare z prvnich tri jasne nejhorsi

  2. Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

    Virgil1956     před 9 lety 15.04.2015 16:33 |  
    0 0

    Ano, vypadnutí z poháru bezpochyby lze považovat za jistou komplikaci při plnění cíle, jímž je zisk poháru. Jízlivé, ale velmi vtipné. Málem jsem spadnul ze židle :)

    • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

      steev (přítel SN)     před 9 lety 15.04.2015 16:50 |  
      0 0

      To já taky.Podle mě si sednou a ještě to proberou jak ten pohár vyhrát :)

      • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

        fredydj (přítel SN)     před 9 lety 15.04.2015 17:55 |  
        0 0

        no ale už bez Lavičky :)

    • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

      Steve2924 (přítel SN)     před 9 lety 15.04.2015 19:01 |  
      0 0

      Má naučený dvě věty.
      Výhra: Hráči ukázali charakter.
      Prohra: Je to komplikace k naplnění našich cílů.
      A teď koukám, že už nic dalšího neřekne...

    • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

      Steve2924 (přítel SN)     před 9 lety 15.04.2015 19:01 |  
      0 0

      Má naučený dvě věty.
      Výhra: Hráči ukázali charakter.
      Prohra: Je to komplikace k naplnění našich cílů.
      A teď koukám, že už nic dalšího neřekne...

      • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

        steev (přítel SN)     před 9 lety 15.04.2015 22:00 |  
        0 0

        Snad jen,že je ten vyhazov určitá komplikace v cestě k dosažení našich cílů :)

  3. Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

    Virgil1956     před 9 lety 15.04.2015 16:39 |  
    0 0

    Co se týká těch gólů ze standardek, Slavia jako jedna z mála brání už delší dobu (třebaže se měnili trenéři) rohy a nepřímé kopy zónově. Přimlouval bych se aspoň za nějakou kombinaci zónové a osobní obrany. Přiznám se, že už roky trnu při každém rohovém kopu soupeře. Když k tomu připočítám, že žádný z golmanů, chytajících ve Slavii za poslední roky, od Vaniaka k Berkovcovi, si pro míče nechodí a čeká na brankové čáře, jak to dopadne, problém se zónovou obranou se tím jen umocňuje. Vážím si pana Beránka, ale něco s tím měl dělat.

  4. Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

    Kornovo     před 9 lety 15.04.2015 18:07 |  
    0 0

    OT: Lavka prave spadla. muzem o nem uvazovat pro pristi sezonu :)

    • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

      Kornovo     před 9 lety 15.04.2015 18:08 |  
      0 0

      a na scene je opet scasny jak tu kdosi z vas tipoval

    • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

      1rytir     před 9 lety 15.04.2015 18:14 |  
      0 0

      Možná by ho kluci i chtěli :-)) Byl by na ně hodný a tak...

    • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

      spino     před 9 lety 15.04.2015 18:15 |  
      0 0

      Co na tom průměrném trenérovi všichni vidíte? To, že se Sparta neprosadila v Evropě je jen a pouze jeho vina, protože prostě nedokáže (jak už jsem tu říkal asi před 4 lety) vtisknout hře nějakou tvář. Všechno je to založené jen na individuálních schopnostech hráčů. Proto je Plzeň úplně jinde.

      Beránek je mnohem lepší kouč. A snad nám to brzy ukáže.

      • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

        1rytir     před 9 lety 15.04.2015 18:20 |  
        0 0

        Už aby to bylo! :-)

      • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

        Tomski     před 9 lety 15.04.2015 18:21 |  
        0 0

        já bych ho tu nechtěl jen protože je to sparťan a když mohl sem, tak si vybral spartu...ale průměrný ? 2x titul v ČR, 1x titul v Austrálii, 3. místo s Žižkovem...loni a předloni hrála sparta celkem pohledný fotbal, vyřadil Feyenord, Bilbao a málem i Chelsea...

      • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

        JirkaD     před 9 lety 16.04.2015 10:57 |  
        0 0

        Životnost trenérů je v naší lize bídná. My máme trenéra od léta a je společně se Šilhavým a Pivarnékem pátý služebně nejstarší. Čestnu vyjímkou je Kozel v dukle, kde je jestli se nepletu od roku 2009, jinak Habanec od léta 2012, Kotal od léta 2013 a Jarolím od zimy 2014

    • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

      rak (přítel SN)     před 9 lety 15.04.2015 19:54 |  
      0 0

      Výborná zpráva. Lavičku jsem měl za vcelku slušného Sparťana. Ščasný asi není nejhorší trenér, ale jinak je to hovado, takže tam patří.

      • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

        Dobi     před 9 lety 16.04.2015 13:48 |  
        0 0

        Svůj k svému!!! Lavičkovi jsem vyčítal slova po posledních 2 zápasech (Teplice a Slavia), kdy chválil, jak to ubojovali. Ale asi spíše to byl pokus o sebeobhajobu... Čekám, že se vrátí do Liberce... Ščasný je proti němu tak nějak na nervy a jsme vědav na první facky s Váchou... Ale - přej a bude Ti přáno!

        • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

          bongor     před 9 lety 16.04.2015 19:22 |  
          0 0

          Dobře pravíš Dobi,přeju Váchovi co nejvíc pořádnejch po čumáku.

  5. Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

    Heretic (přítel SN)     před 9 lety 15.04.2015 20:17 |  
    0 0

    Odstavce hovořící o Slavii, Quelhare, podepsat a poslat emailem panu Beránkovi a v kopii Kyselovi.

    • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

      violence     před 9 lety 15.04.2015 20:35 |  
      0 0

      Karel by se tvářil kYsele :-)

      • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

        edenian     před 9 lety 15.04.2015 21:07 |  
        0 0

        Ale to je nekdy docela zdrave.

      • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

        Heretic (přítel SN)     před 9 lety 15.04.2015 21:50 |  
        0 0

        No jo. Sejde z očí, sejde z mysli (tedy alespoň tento fotbalový cestovatel).

  6. Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

    travel (přítel SN)     před 9 lety 16.04.2015 11:35 |  
    0 0

    Trochu odbočím.Včera byl hostem v Hyde Parku na ČT 24 pan P. Procházka.Bylo to zajímavé i když spousta věcí,o ktech mluvil, jsou známá.Koho by to zajímalo,tak cca v čase 52 min. se krátce zmínil o Slávii a Kellnerovi (narazil na článek v Hattricku a o žádný aprilový žert se nejedná).

    • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

      Eluin (přítel SN)     před 9 lety 16.04.2015 11:58 |  
      0 0

      Tak aspoň trochu dobrá zpráva..

      • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

        travel (přítel SN)     před 9 lety 16.04.2015 12:06 |  
        0 0

        Jde o to ,aby to na něčem (někom) neztroskotalo.Nezbývá nám než věřit,doufat a čekat (to nám slávistům nedělá problémy,na to už jsme zvyklí).

        • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

          PetCC     před 9 lety 16.04.2015 12:34 |  
          0 0

          Jedinou výhodu bych viděl v tom, že by se spojil stadion a klub. Jinak je podle mě současný majitel na morálně vyšší úrovni, než ten možný.

          • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

            rak (přítel SN)     před 9 lety 16.04.2015 13:16 |  
            0 0

            To snad nemyslíš vážně. Minimálně si nemají, co vyčítat, ale, že by byl ten současný na jakékoli morální výši, to tedy nehrozí. Rozhodně je ten perspektivní podstatně schopnější. Škoda, že to nevyšlo např. se Šimáněm. Tam o ničem kontroverzním nevím.

  7. Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

    Petr9608     před 9 lety 16.04.2015 16:15 |  
    0 0

    Tak nás opustil další slávista (?).....

    • Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

      Thane (přítel SN)     před 9 lety 16.04.2015 22:49 |  
      0 0

      No to je takový..este nez jsem to cet tak jsem premejslel ktery tri by to byli..Skoda a Kenia jsou celkem jasny ale tretiho jsem nevymyslel..napad me Zmrhal za zacatek jara nebo i Deli ale stejne jako Berkovce jsem je zavrh...mozna bych volil Tamase..

  8. Re: Statistické okénko - 22. a 23. kolo

    orias (přítel SN)     před 9 lety 16.04.2015 19:02 |  
    0 0

    Neví někdo kdo je Uche ?

    Podle onlajny.com dneska nastoupil na posledních 6 minut za juniorku.