Fortuna liga

Slavia - Jihlava 1:2

Slávisté předvedli další ostudný výkon, doma naprosto zaslouženě podlehli Jihlavě 1:2, když je od debaklu uchránil jen Berkovec a malá odvaha hostů své vedení dále navyšovat. Jediný gól Slavie vstřelil v závěru utkání střídající Dame Diop.

Slavia - Jihlava 1:2 (0:0)
Branky:
82. Diop - 51. Šulek, 65. Kučera

Slavia: Berkovec - Švec, Deli, Bílek, Tamás - Piták, Baéz - Hrubý (60. Boudjemaa), Kenia (77. Diop), Prošek (46. Červenka) - Škoda

Trenér Beránek pro zápas postrádal zraněné Latku, Mikulu a Zmrhala, pro karty chyběl Vukadinovič. Na hřiště tak vyběhla stejná sestava jako na Letné s jedinou změnou, když Deli nahradil Latku. Úvod zápasu byl hodně opatrný, slávisté se rozhodně do žádného tlaku nehnali a hosté kontrolovali míč možná o trochu častěji než domácí. Připsali si také první střelu, Šulek ale střílel slabě a doprostřed brány. Slávisté se osmělili po deseti minutách, nejdřív Baéz uvolnil Pitáka, který ve vápně hledal Tamáse, přihrávka však nebyla úplně přesná a Tamás jen na dlouhou nohu poslal míč naslepo před bránu, kde si domácí obrana poradila. O chvíli později pak Škoda krásně poslal míč za obranu na Hrubého, ten jej dostihl jen těsně před Hanušem a neměl tak příliš prostoru, jak jej překonat. Po dalších deseti minutách nudy přišel centr Proška, který našel na hranici vápna Hrubého, ten tísněn minul. Hra však byla tristní, Jihlava solidně zhušťovala prostor kolem míče, když se bránila, slávisté si s tím velmi často nedokázali poradit a jen kupili nepřesnosti. Druhým určujícím faktorem zápasu byla obrovská neochota slávistů běhat - jak směrem dopředu, tak směrem dozadu. A tak i když Baéz získal u vlastního vápna míč a nikdo jej neatakoval, stejně jej jen nakopl dopředu pro Škodu, který v souboji s dvěma obránci neměl šanci uspět. V 28. minutě se tak z tribun ozval naprosto zasloužený pískot, když Jihlava domácí dobré dvě minuty nepustili na svou polovinu. A když už se tam slávisté dostali, Baéz místo centru ve vápně upadl a Franěk pochopitelně penaltu neodpískal. V 32. minutě střílel nebezpečně hostující Kučera, Berkovec si poradil. O chvíli později Deli chyboval při rozehrávce, poslal do sóla Harbu, nakonec svou chybu ale stihl zase napravit. V 38. minutě dostal další míč do prostoru Hrubý, tísněn obráncem si ale opět nedokázal poradit a ve vápně v souboji upadl. Za chvíli dostal dost prostoru na levé straně Tamás, jeho centr ale nikoho nenašel. Akce pak pokračovala, když Tamás hezky vybojoval míč zpět, Kenia si ale na hranici vápna poradit nedokázal i proto, že mu žádný ze spoluhráčů nepomohl pohybem. V posledních minutách poločasu se jen zvyšovala frustrace na tribunách, jak hra na hřišti začala ještě o trochu víc připomínat parodii. Poločasový hvizd tak byl úlevou pro všechny.

Do druhé půle nahradil jednoho z mnoha špatných hráčů na hřišti Proška Červenka, který tak dostal poprvé pod trenérem Beránkem na hřišti šanci se ukázat déle než jen pár minut. Červenka se postavil na pravé křídlo, Kenia na levé a do středu hřiště se stáhl Hrubý. Hra se ale nezlepšila, naopak. Po pěti minutách se dostali k první kloudné akci hosté, když Kenia s Tamásem ztratili míč, byl z toho brejk 4 na 3, který hosté vyřešili ukázkově - Šulek zakončoval do odkryté branky - 0:1. Hra Slavie se ani po inkasované brance nezlepšila a tak trenér Beránek poslal na hřiště místo Hrubého Boudjemaau. Hned pár vteřin na to se dostával ve vápně do šance Piták po přihrávce Kenii, obránce byl ale opět důraznější. Obrana Slavie se však totálně rozpadla, Deli zaváhal a Harba mohl jít sám na Berkovce, po minimálně sporném souboji právě s Delim na hranici vápna spadl, Franěk ale ani tentokrát nepískal. To však hosty nemuselo vůbec mrzet, do rozložené defenzivy sešívaných podnikli další jednoduchý útok, který skončil přihrávkou na úplně volného Kučeru, který měl jednoduchou pozici - 0:2. Na zmar Slavie se nemohl dívat Deli a tak zkusil vystřelit z 25 metrů, minul jen těsně a tak si vysloužil potlesk, dnešní odpoledne výjimečný úkaz. Jinak byla hra Slavie naprosto neuvěřitelná a těžko ji nějak popisovat slovy. Hosté se naštěstí nikam nehnali, jinak by mohli poměrně pohodlně zvyšovat náskok. To se mohlo stát třeba po rohu, který kopal Boudjemaa, hosté šli do brejku, po laxním návratu slávistů dokonce 2 na samotného Berkovce, Jánoš naštěstí nepřihrál a nechal vyniknout Berkovce, který se pak na spoluhráče hodně zlobil. Slávisté se přece jen radovali z čestného úspěchu, centr Boudjemaay z přímého volného kopu usměrnil za záda Hanuše střídající Diop - 1:2. Sešívaní se pokusili o jakýsi platonický tlak, ten ale vedl jen k šanci Mešanoviče na druhé straně, kterou zneškodnil Berkovec. V poslední minutě střílel z hranice vápna Škoda, Hanuš vyrazil. Na poslední roh zápasu šel do vápna soupeře i Martin Berkovec, slávisté ale netrefili bránu a naprosto zaslouženě zůstali bez bodu po porážce 1:2.

Trenér Jihlavy Luděk Klusáček hodnotil zápas takto: "My jsme přijeli s cílem napravit nepovedený dojem ze zápasu s Duklou. Hlavní cíl byl udržet ve hře aktivitu, nedostat se pod tlak a být nebezpeční. V první půli se nám dařila aktivita, ale nebyli jsme nebezpeční. To přišlo ve druhé půli a zaslouženě jsme zvítězili. Můžete se na to dívat tak, že nám to soupeř usnadnil, nebo tak, že jsme předvedli pěkné fotbalové akce. Na jaře jsme dostali druhý gól ze standardky, to myslím, že v průběhu jara odpovídá. Inkasované branky připadají laciné nám, vstřelené branky zase přijdou jako laciné soupeři. První gól vždy ovlivní průběh zápasu, kdyby šla Slavia v první půli do vedení, hrálo by se nám o dost hůř. Myslím, že tímto vítězstvím jsme se definitivně zachránili, ale koukáme se ještě nahoru, na 5. - 7. místo. Snažíme se dlouhodobě hrát aktivně, je to prvek, který do naší hry chceme dostat, dnes se nám to dařilo. Mám tady hodně známých, neberu to sice prestižně, ale je to pro mě jiné utkání než hrát v Příbrami."

Miroslav Beránek byl hodně rozmrzelý: "Věděli jsme, co nás čeká, že je to zápas o vše. My ho bohužel nezvládli. V první půli tam byli nějaké momenty, bohužel se nám nepodařilo vstřelit branku. Do druhé půle jsme se snažili něco změnit, ale v 50. minutě jsme inkasovali po chybě v rozehrávce. Padla na nás nervozita, byli jsme zbrklí. Snažili jsme si to oživit, ale dostali jsme druhý gól. Po snížení už nám chyběl klid, abychom alespoň vyrovnali. O přestávce jsme si říkali, že chceme hrát dál aktivně. Hráčům jsme již před zápasem ukazovali videa ze zápasů Jihlavy, že jsou nebezpeční z brejků, bohužel jsme chybovali v rozehrávce a soupeř šel do brejku 4 na 3, který perfektně vyřešil. Brzdila nás nervozita a zbrklost, pokazili jsme spoustu míčů. Ve druhé půli proti zhuštěné obraně jsme chtěli hrát po stranách, ale stereotypně jsme se pouštěli do kombinací v prostorech, kde to nemělo šanci na úspěch. Série bez výhry na mě velmi doléhá, věřím, že na hráče taky. Měli jsme několik zápasů výkonem velmi slušných, ale výsledkově ne. Tentokrát tam nebyl ani ten výkon. Situace ohledně záchrany mě znervózňuje hodně, proto jsme také na hráče apelovali, že tento zápas je velice důležitý, ani přesto jsme jej však nezvládli. Martin Latka i Jaromír Zmrhal zatím trénují individuálně, nemůžu říct, jaká je šance, že zasáhnou do dalšího zápasu. Potřebujeme čas. Ohrožen se samozřejmě cítím, nebodujeme, určitě dnes nebudu mít klidné spaní."

Komentáře (269)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé