Fortuna liga

Statistické okénko - 29. kolo

Ve chvíli, kdy už o nic nejde a je jasné, že smělé zimní cíle Slavie zůstanou nenaplněny, sešívaní zase bodově zabrali a vylepšují tak dojem z další šedé sezóny. Do první poloviny tabulky se však nakonec neprotlačí.

Slavia patří k nejlepším týmům tabulky a míří do Evropy. To bychom mohli napsat, kdyby se nepočítalo prostředních 20 zápasů sezóny. V prvních pěti zápasech totiž Slavia uhrála 12 bodů a v posledních čtyřech 9 bodů, dohromady tedy 21 bodů v devíti zápasech, průměr výrazně nad 2 body na zápas. Nikdo jiný v těchto zápasech neuhrál více bodů, ani Sparta, ani Plzeň. Ke smůle Slavie však 20 utkání znamená dvě třetiny sezóny a zoufalá bilance 2-7-11 (tedy jen 13 bodů) v těchto dvaceti zápasech Slavii odsoudila do druhé poloviny tabulky.

Výsledky na začátku a na konci sezóny jsou ale jinak pozoruhodně podobné. Tehdy se mezi čtyři výhry vklínila jedna porážka 1:2 venku, podobné to může být i nyní na konci sezóny, pokud Slavia dokáže porazit doma Slovácko. Co je potěšující, je snížený počet inkasovaných branek, zatímco na začátku sezóny sešívaní vítězili téměř vždy s inkasovanou brankou (jedinou výjimkou je výhra 1:0 nad Plzní), poslední tři výhry Slavie přišly s čistým kontem (2:0, 2:0 doma a naposledy v Hradci 1:0). Počet čistých kont za celou sezónu se tak z hrozivého počtu 2 po 25 zápasech zvýšil již na pět, což přeci jen nevypadá až tak tragicky.

Slavia také na poslední chvíli vylepšuje skóre (nyní 39:42) a blíží se pomalu k nezáporným hodnotám, aby své skóre alespoň vyrovnala, musí však Slovácko v posledním zápase porazit o tři branky. Motivaci k tomu bude mít velkou, protože hrdina této sezóny Milan Škoda bude na dálku bojovat s letcem Lafatou o titul krále střelců. Po opakovaném zásahu komise historiků a statistiků FAČR mají oba hráči nyní na kontě 19 branek. Tento naprosto mimořádný výkon jednoho útočníka Slavie zřejmě doceníme pořádně až v budoucnu. Znovu připomeňme, že žádný hráč Slavie nenastřílel v jedné sezóně tolik ligových branek od sezóny 1984/85, kdy Ivo Knoflíček vsítil 21 branek. To už je přitom 30 let, téměř třetina století! Není divu, že o Škodu je zájem nejen v české lize, ale i v zahraničí. Pokud tedy Škoda ze Slavie v létě odejde, bude to pravděpodobně do zahraničí a ne do týmu předsedy FAČR Pelty (který - je třeba to opakovat neustále - se nachází v obrovském střetu zájmů).

Protože mají sešívaní za sebou již všechny zápasy venku, můžeme se podívat na jejich celkovou venkovní bilanci. Ta se ani v této sezóně nijak zvlášť nezlepšila oproti sezónám minulým. Letos slávisté nasbírali venku 12 bodů s bilancí 3-3-9 se skóre 14:22. To je jen o bod více než loni (3-2-10), velký rozdíl je však ve skóre, které loni bylo 9:26. Slávisté tak vstřelili o pět branek venku více a inkasovali o čtyři méně. Zatímco loni inkasovali hned čtyřikrát venku tři nebo více branek, letos se to stalo jen jednou, navíc ne na hřišti žádného z favoritů, ale v Brně. Slavia tak nemá za sebou tak ostudnou sezónu venku jako loni, ale bodově si prakticky vůbec nepomohla a pachuť zůstává zejména po zápasech na hřišti "hratelných" týmů - kromě již zmíněného Brna to jsou především podzimní zápasy v Jihlavě, v Budějovicích a v Ďolíčku. Bída v zápasech venku je problém Slavie dlouhodobě, posuďte sami: sezóna 12/13: 11 bodů, 2-5-8, skóre 11:22, sezóna 11/12: 7 bodů, 1-4-10, skóre 7:25. Až v sezóně 2010/11 najdeme bilanci, za kterou se Slavia nemusí zas tolik stydět (2-9-4, 15 bodů, skóre 16:21). Takže suma sumarum již čtyři sezóny v řadě Slavia nenahrála venku více než 12 bodů, s takovými bodovými zisky přitom může jen těžko pomýšlet na posun tabulkou výše.

V lize je už to nejdůležitější dávno jasné, zbývá zodpovědět jen dvě otázky. Zda se nejlepším střelcem ligy stane Škoda nebo Lafata, či se oba hráči o tuto trofej podělí, a také, kdo doplní již známé účastníky evropských pohárů. Protože ve finále poháru FAČR překvapivě zvítězil Liberec nad Jabloncem a získal tak právo účasti v předkole Evropské ligy, do Evropy nakonec nepůjde pátý tým ligové soutěže. Je tak jasné, že o poslední postupové (tedy čtvrté) místo si to v posledním kole rozdají na dálku Mladá Boleslav, která hostí Jihlavu, a Příbram, která jede do Plzně. Oba týmy mají nyní stejný počet bodů, přičemž vzájemné zápasy hrají ve prospěch Mladé Boleslavi. Ovšem pozor, pokud by oba týmy v sobotu prohrály a Dukla zvítězila v Ostravě, nastala by bodová rovnost tří týmů a v minitabulce by na tom nejlépe byla Příbram, která má 7 bodů (Boleslav 6 a Dukla 4). Ve vlastních rukou však má postup Boleslav, pokud porazí Jihlavu, nemusí se ohlížet na žádné další výsledky a půjde do předkola Evropské ligy.

Komentáře (38)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 29. kolo

    Barra     před 9 lety 28.05.2015 13:08 |  
    0 0

    Dekuji za tuto peknou analyzu. Co se tyka posledniho zapasu sezony, chtel bych jen dodat ze Slovacko ma po Budejovicich a Hradci s 45 inkasovanymi brankami treti nejhorsi obranu v lize. Milan by toho mohl vyuzit, a myslim ze cele muzstvo by se melo semknout a mu pomoci aby k svym 19 brankam nejakou (a nejradeji nejake) pridal. Myslim, ze hraci si jsou velmi dobre vedomi toho, ze bez Milana Skody by pohled na jejich vyplatni pasky v teto sezone by byl velmi smutny. A myslim ze by si i Milan zaslouzil aby ho co nejvetsi publikum v Edenu podporovalo, zvlast kdyz se bude jednat o jeho mozna posledni zapas u nas.

    • Re: Statistické okénko - 29. kolo

      Betynka58     před 9 lety 28.05.2015 19:31 |  
      0 0

      Bude zajímavé sledovat, jestli za účelem co největší Milanovy podpory nebude tentokrát v sestavě více ofenzivních hráčů. Přiznám se, že tentokrát bych možná i víc bral remízu 3:3 s Milanovým hattrickem než vítězství 1:0 s nějakým vlastencem.

  2. Pohároví účastníci

    Petr9608     před 9 lety 28.05.2015 22:42 |  
    0 0

    Není bez zajímavosti, že ani 5 pohárových míst nerozšířilo počet klubů, které si od sezóny 2011/12 zahrají Evropu. Byla to vždy Sparta s Plzní jako základ a na dalších dvou místech se pak střídala Bolka, Jablonec a Liberec. Přístí sezónu to tedy bude o tom, že se dostane na každého z této trojičky.

    Minulou pětiletku (tj. 2006/07 - 2010/11) to bylo devět týmů - SPA, SLA, LIB, JAB, MBO, PLZ, OLO, TEP, OST (Intertoto nepočítám)....

    • Re: Pohároví účastníci

      winter (přítel SN)     před 9 lety 29.05.2015 00:00 |  
      0 0

      Letošní sezona v pohárech bude hodně zajímavá.

      U plzně beru jako samozřejmost, že projde minimálně do základní skupiny LM ale myslím si že mají umetenou cestu rovnou do LM. Sralta vypadne ve 3. předkole LM tudíž pujde do play-off EL, kde bude záležet na losu, ale vzhledem k nasazení čekám že se tam ty šmejdi dostanou. Jsem hodně zvědavý na Liberec, který může těžit z relativně slušnýho koeficientu který by jim měl zaručit nasazení ve 3. předkole EL. Jablonec má pak zase poměrně slušný mančaft, chybí jim pořádný útočník (doufám že se jím nestane Škoda) ale se štěstím na los mají určitě šanci. Naopak moc nevěřím Bolce, tu čekaj případně tři předkola, z druhýho musí povinně postoupit a pak záleží na losu kde ani jednou nebude nejspíš nasazená.

      Ale celkově si myslim že Plzeň se sraltou půjdou do skupin a osobně věřím tomu že se do základní skupiny EL podívá ještě jeden český tým. Pokud by se tak opravdu stalo a ČR měla 3 mančafty ve skupinách, tak by byla šance udržet 13. pozici na kterou se na začátku příští sezony posuneme. To je místo, který za určitých okolností (když vítěz LM skončí ve svojí lize na pozici LM zaručující) znamená pro mistra 13. země postup přímo do skupiny LM. A jelikož je to celé o sezonu posunuté, týkalo by se to mistra sezony 16/17, kterou se po těch letech trápení, zmaru a beznaděje prostě musí zázračně stát naše Slávinka :))

      • Re: Pohároví účastníci

        Lukavo     před 9 lety 29.05.2015 12:25 |  
        0 0

        Píšete, že pohár bude hrát Bolka. Nemyslím si to. Jelikož Starka prohlásil, že si nadělil poháry k 60. narozeninám, tak Jihlava za nechtěné ukrutné pomoci vyhraje v Bolce, stejně jako Pukla u Chacharů. Aby se neřeklo a zároveň to nebyla pořádná ostuda, tak Starkovci prohrajou v Plísni. A poháry pudou do Příbrami...

        • Re: Pohároví účastníci

          klimi     před 9 lety 30.05.2015 03:22 |  
          0 0

          Za tvého scénáře by však šla poháru MB...

  3. Re: Statistické okénko - 29. kolo

    Tomski     před 9 lety 29.05.2015 09:07 |  
    0 0

    tak ve sportu dávají Beránkovi 5% na udržení v další pozici, prý by neměl přežít změny ve vedení...nahradit by ho měl Trpišovský nebo Uhrin junior...stejní trenéři by měli vyměnit i Radu v Teplicích...

    • Re: Statistické okénko - 29. kolo

      Navyseals     před 9 lety 29.05.2015 09:09 |  
      0 0

      hodně se mluví i o Habancovi

      • Re: Statistické okénko - 29. kolo

        Tomski     před 9 lety 29.05.2015 09:19 |  
        0 0

        to jsem zaregistroval v létě a jinak jen v diskuzích...nelíbil by se mi ani jeden...možná ten Trpišovský, ale tam se bojím napojení na Horníka...

        • Re: Statistické okénko - 29. kolo

          DavidM     před 9 lety 29.05.2015 11:15 |  
          0 0

          změny ve vedení? co si pod tím máme představit?

          • Re: Statistické okénko - 29. kolo

            Tomski     před 9 lety 29.05.2015 11:34 |  
            0 0

            je to skoro přesný přepis toho co bylo ve sportu...nijak víc to nespecifikovali...potom, co v létě psali, že určitě nepříjde ani Beránek a ani Latka jim zase tak moc nevěřím...spíš aby tady řeč nestála :-)

      • Re: Statistické okénko - 29. kolo

        AlesJa     před 9 lety 29.05.2015 12:27 |  
        0 0

        i v tom sportu je u Habance zmíněno, že Slavia by ho brala hned :-)

        • Re: Statistické okénko - 29. kolo

          Tomski     před 9 lety 29.05.2015 12:57 |  
          0 0

          to sorry...já koukl jen na nás...já bych ho nechtěl...letos jsou na tom stejně jako my a hrají na veterána Doška celou dobu, co tam Habanec je...

          • Re: Statistické okénko - 29. kolo

            klimi     před 9 lety 29.05.2015 13:01 |  
            0 0

            Takže jsou na tom herně prakticky jako my :))

            • Re: Statistické okénko - 29. kolo

              Tomski     před 9 lety 29.05.2015 13:13 |  
              0 0

              právě...čím si pomůžeme, když sem příjde ? to ať tady radši zůstane Beránek do konce podzimu a uvidí se jestli příjde progres...mě ta hra taky nebaví, ale pořád je to lepší než loni (jak herně, tak bodově i skorém) a před sezonou sám Beránek řekl, že to letos bude střed tabulky a jestli se povede se Slováckem, tak to tak i dopadne...třeba nás Slovácko přejede totálním fotbalem a můžeme se o tom Habancovi bavit, ale podle rozhovorů s ním mi příjde trošku jako alibista (před sezonou "musíme pořídit alternativu za Doška", při Doškově zranění "nedostal jsem náhradu za Doška"...na tom je vidět, že to asi moc progresivní od něj není a kádr slabý nemají...)

              • Re: Statistické okénko - 29. kolo

                Vhoo (přítel SN)     před 9 lety 29.05.2015 13:20 |  
                0 0

                a z pohledu Řebíčka mu Beránek vydělal i slušné peníze tím že dokázal herně dostat do pohody Skodu a Zmrhala.

                • Re: Statistické okénko - 29. kolo

                  Travinho     před 9 lety 29.05.2015 23:19 |  
                  0 0

                  Zmrhal hrál v pohodě možná nějakých 8 zápasů z 25... Do pohody i do prodejní ceny jej dostává Dovalil.

                  • Re: Statistické okénko - 29. kolo

                    fredydj (přítel SN)     před 9 lety 30.05.2015 01:03 |  
                    0 0

                    To myslis jako vazne? :o

    • Re: Statistické okénko - 29. kolo

      Slawek     před 9 lety 29.05.2015 20:33 |  
      0 0

      Copak Sport, tam vědí všechno i výsledky jenže jim téměř nic nevychází. Jsou to diletanti jaksepatří. Vše je teprve ve fázi návrhů a analýz, vyčkejme do konce května. Pak už s tím budou muset ven. Ale teď ještě není hotové nebo definitivní nic. Snad až na toho Chvalovského, ten nepřijde.

  4. Re: Statistické okénko - 29. kolo

    jira123     před 9 lety 29.05.2015 10:39 |  
    0 0

    Ahoj lidi , máte nějaké nové dění ze zákulisí ??Co ten Horník ,Beránek , Janda ?

    • Re: Statistické okénko - 29. kolo

      Pavlik     před 9 lety 29.05.2015 14:47 |  
      0 0

      Už jsem to psal jinde-z řekněme dobrého zdroje mám to,že přijde Habanec.A stále je ve hře Chvalovský a skupina investorů kolem něho

  5. Re: Statistické okénko - 29. kolo

    PetCC     před 9 lety 29.05.2015 11:37 |  
    0 0

    K první části článku, ono to bylo dané hodně losem, mít za sebou 4 x doma na podzim a 4x venku na jaře Plzeň, Spartu a Jablonec, proloženo Brnem (na který nám to teď opravdu nejde), to zkrátka moc bodů nedá a zároveň to dostane tým psychicky dolu. Na podzim se to pak i těžko znovu rozjíždělo, takže jsme třeba doma neporazili ani Hradec.
    A k těm kanonýrům, nedal Kuka před svým odchodem víc než 21 branek? Já mám ten dojem že jo, ale statistiku nemám.

    • Re: Statistické okénko - 29. kolo

      Mike     před 9 lety 29.05.2015 12:21 |  
      0 0

      Ano, v sezoně 1992/1993 nastřílel Pavel Kuka 23 branek, to znamená, že v článku je drobná chybka. Kuka o 2 branky překonal Iva Knoflíčka ze sezony 1984/1985.

      • Re: Statistické okénko - 29. kolo

        PetCC     před 9 lety 30.05.2015 12:31 |  
        0 0

        Tak vida, moje paměť není až tak děravá. Těch 23 gólů jsem si myslel.

  6. Re: Statistické okénko - 29. kolo

    JirkaD     před 9 lety 29.05.2015 12:54 |  
    0 0

    Všechny prvoligové celky dostaly licenci na příští rok. čtyři po odvolání, jeden z legislativních důvodů, že by chybějící ředitel?

    • Re: Statistické okénko - 29. kolo

      Barra     před 9 lety 29.05.2015 13:07 |  
      0 0

      Coz znamena, ze Slavie nema zadne dluhy oproti hracum.

      • Re: Statistické okénko - 29. kolo

        JirkaD     před 9 lety 29.05.2015 13:34 |  
        0 0

        Minimálně nemá veřejně přiznané dluhy.

    • Re: Statistické okénko - 29. kolo

      jane (admin)     před 9 lety 30.05.2015 13:22 |  
      0 0

      Kde je zveřejněná informace o licenčním řízení? Vůbec jsem to nenašla. Díky.

  7. Re: Statistické okénko - 29. kolo

    alois_veliky (admin)     před 9 lety 29.05.2015 14:17 |  
    0 0

    Dotaz pro redakci - neplánujete po sezóně udělat anketu, jako tomu již bylo v minulosti, jejímž tématem by bylo přání diskutujících ohledně trenéra SKS pro příští sezónu? Tedy z těch reálně nabízejících se možností.... Docela by mě zajímal názor místní komunity.

    Díky!

    • Re: Statistické okénko - 29. kolo

      sadlos (přítel SN)     před 9 lety 29.05.2015 14:55 |  
      0 0

      Raději ne, zase by přišla nejvíc nechtěná varianta, jako v případě Straky a Rady :-D

      • Re: Statistické okénko - 29. kolo

        Markus     před 9 lety 29.05.2015 16:19 |  
        0 0

        Taky si myslím, zvláště když Michal Bílek je stále k dispozici. Kdyby to vypadalo na odchod Beránka, třeba Chvalovský by ho nejspíše podpořil.

        • Re: Statistické okénko - 29. kolo

          Barlblog     před 9 lety 30.05.2015 10:23 |  
          0 0

          Nepotřebujeme nového trenéra. Potřebujeme kvalitní hotové hráče. 3 do zálohy, 1 do obrany a 1(2) do útoku.

          • Re: Statistické okénko - 29. kolo

            alois_veliky (admin)     před 9 lety 30.05.2015 10:39 |  
            0 0

            Taky si nemyslím, že potřebujeme nového trenéra. Kdyby taková anketa byla, hlasoval bych pro Beránka.

            Hodně bude záležet na tom, kdo v létě odejde. Pokud od nás zmizí Škoda, Tamás i Zmrhal, budeme je jen těžko nahrazovat, i kdybychom na přestupovém trhu vyvinuli zvýšenou aktivitu...

            • Re: Statistické okénko - 29. kolo

              Barlblog     před 9 lety 30.05.2015 10:51 |  
              0 0

              Zmrhala mám rád, ale myslím si, že ho nahradit dokážeme. Škoda a Tamás - absolutní souhlas. Pokud bych se měl rozhodnout, asi bych nekupoval Vukadinoviče. Zadarmo, proč ne, ale dávat Jablonci opci? Zatím to není hráč, který nám pomůže hned, potřebuje zkušenosti v 1. lize a trpělivost.

              • Re: Statistické okénko - 29. kolo

                alois_veliky (admin)     před 9 lety 30.05.2015 11:45 |  
                0 0

                Dokážeme ho nahradit jako středního záložníka, ale jako křídlo (mně osobně se tam dost líbil) už by to bylo těžší. Alternativami v kádru jsou Prošek a Černý + Vukadinovič a Boudjemaa, kteří jsou dost možná na odchodu... Zvěsti o příchodu Jandy mě k nějakému přehnanému optimismu zrovna nenutí...

                • Re: Statistické okénko - 29. kolo

                  Barlblog     před 9 lety 30.05.2015 12:12 |  
                  0 0

                  Nezapomínej na Bazala. Hodně dobrou sezonu měl Vávra, Sýkora i Linhart. Líbí se mi Folprecht a Voltr ze Žižkova a David Vaněček z Hradce.

          • Re: Statistické okénko - 29. kolo

            afro     před 9 lety 30.05.2015 11:26 |  
            0 0

            Osobne bych MB taky nemenil, i kdyz me svym pojetim fotbalu dost pil krev. Mam na mysli treba rezignaci na vetsi drzeni mice nebo pasivitu po nasem vedeni v zapase. Ale nemyslim si, ze by takovej Habanec nebo Kozel byli nejaky terno, kdyz se podivam na to jaky fotbal hraje Slovacko nebo lampasaci. Pokud by zustal Skoda a Tamas mel by idealne prijit pravy bek (Mikula ani Svec podle me nespluji naroky na moderniho krajniho obrance), tvorivy zaloznik typu Pospisila z Jablek, a obe kridla. Opci na Vukadinovice bych neuplatnil, rozloucil bych se s Dostalem a pokusil bych se zbavit Baeze. DZ by hral Deli s alternaci Svece. Ale obavam se, ze moje predstavy jsou naivni a pripadni nove prichozi se budou rekrutovat z hracu po vyprseni smluv jako je treba Janda. Coz je hrac, ktery za dva roky odehral 14 zapasu a tezko nas spasi...