Ženský fotbal

Preview: Slavia - Zvezda 2005

Je tu opět ženská Liga mistrů. Po španělské Barceloně a dánském Brondby se ve čtvrtek představí v Edenu ruská Zvezda, soupeř až z dalekého Permu.

Úvodní osmifinálový duel ženské Ligy mistrů mezi Slavií a Zvezdou 2005 je na programu ve čtvrtek od 18:30 na hlavním stadionu v Edenu. V letošním roce půjde o poslední soutěžní zápas slávistek na domácí půdě. Vstupenky jsou dostupné i přes Ticketportal. Odveta se hraje 19. listopadu. Případné čtvrtfinále se bude konat na jaře příštího roku.

Město Perm


Perm leží na samém východě evropské části Ruska a má lehce přes milion obyvatel. Městem protéká šestá nejdelší evropská řeka jménem Kama. V turistických průvodcích se o Permu dočtete, že je to kulturní centrum Uralu. Sídlí zde několik divadel a také operní a baletní dům, prý jeden z nejlepších v zemi. Během studené války byl Perm tzv. "uzavřené město". Jednalo se většinou o města na odlehlých místech Uralu nebo Sibiře, mimo dosah nepřátelských bombardérů. Pohyb osob do uzavřené oblasti i ven z ní byl přísně kontrolován. Cizinci měli vstup zcela zakázán a občané Sovětského svazu museli mít zvláštní povolení. Konkrétně Perm byl sovětským centrem výroby tanků. S pádem železné opony a koncem studené války už je však Perm normálně přístupný. Třináctým největším městem v Rusku také prochází Transsibiřská magistrála, cesta vlakem z Moskvy trvá přesně 20 hodin. V 70. letech minulého století  politici uvažovali o vybudování metra, několikrát se poté ještě k nápadu vrátili, ale reálně stavět se nezačalo nikdy. Perm se nachází v jiném časovém pásmu než Praha, tamní čas je o čtyři hodiny napřed. Jméno perm také nese jedna z geologických period prvohor, skotský geolog sir Roderick Murchison ji pojmenoval právě po tomto městu.

Ruská ženská liga

Nejvyšší ruská soutěž má aktuálně šest účastníků, tři z nich jsou z Moskvy. Nejvýchodnějším ze všech je s velkým náskokem Perm, druhý nejvýchodnější účastník Rjazaň od něj leží více jak tisíc kilometrů na západ. Soutěž se hraje systémem jaro-podzim. Z pohledu koeficientu je na tom ruská liga lépe než česká, letos šel například do hlavní fáze Ligy mistrů i ruský vicemistr.

Ruská liga, to je především výběr těch nejlepších fotbalistek z východní Evropy. Najdeme zde hráčky z Ruska, Běloruska, Ukrajiny, Kazachstánu, Rumunska či Moldavska. Ale nechybí ani zástupkyně Brazílie, Pobřeží slonoviny, Kamerunu, Španělska, Portugalska nebo Jižní Korei. Na cizinky sází každý tým v lize kromě FK Chertanovo (Čertanovo) Moskva, ten je složen pouze z ruských hráček. Krasnodar má například v kádru hráčky hned z pěti zemí, z toho Brazilky má rovnou tři. To česká soutěž je o poznání méně kosmopolitní, liga je tvořena hlavně domácími hráčkami a několika fotbalistkami ze Slovenska a také z USA. Například Farzaneh a Paz ze Slovácka, Jones ze Sparty nebo Bohemačky Stelter a Brandt. Co se tedy týče Američanek, je naše liga ve vedení, protože v Rusku nepůsobí vůbec žádná.

Zvezda 2005

Historie Zvezdy započala 15. června 2005, proto také Zvezda 2005. Ten den se v Permu sešlo dvacet pět žen s tím, že chtějí vytvořit tým a organizovaně hrát fotbal, základ tvořily studentky z místních škol.

Události nabraly rychlý spád. Už v roce 2006 tým obsadil druhé místo ve druhé lize a putoval tak do ligy první. Tu hned ve své nováčkovské sezóně dokázal vyhrát s náskokem čtyř bodů před Rossiyankou, mistrem z předchozího roku. A pozor, Zvezda v roce, nebo chcete-li sezóně (hraje se jaro-podzim) 2007 ovládla i domácí pohár. Stačily tedy pouhé dva roky od založení klubu a hned tu byl zisk double. Mistrovským titulem se také hráčky Permu pochopitelně kvalifikovaly do Ligy mistrů. A tím se dostáváme z pohledu historie Zvezdy do nejzajímavější sezóny 2008(/09).

Tři roky od založení klubu šlo vůbec o jeho první účast v Lize mistrů. Tým se tehdy musel do hlavní fáze LM prokousávat z kvalifikace - tu úspěšně zvládl, stejně jako následný postup ze skupiny. Ve čtvrtfinále pak Rusky vyřadily dánské Brondby. Následovala zimní pauza a poté semifinále se švédskou Umeou, v té době finalistou posledních dvou ročníků LM (2006/07 a 2007/08). Zvezda všechny své domácí zápasy hrála v Kazani, protože její domácí stánek nesplňoval podmínky UEFA. Umea tedy přicestovala do Kazaně, kde nastalo menší překvapení. Odvezla si totiž porážku 0:2. Domácí byli na vlně, v součtu s kvalifikací to byl už jejich osmý vítězný zápas v LM v řadě. Odvetu na švédské půdě pískala Dagmar Damková, zápas skončil 2:2, oba góly hostů vstřelila Daryna Apanaschenková, ta v týmu působí stále a je to v současnosti možná jeho největší hvězda. Zvezda tedy najednou byla ve finále LM, byl to šok, před pár lety klub vůbec neexistoval a najednou se hned mohl stát nejlepším v Evropě.

Zajímavostí je, že ruská liga tehdy za moc nestála, sami její účastníci do médií žehrali nad její kvalitou. Navíc Perm šel do zmíněného semifinále bez toho, aniž by v roce 2008 odehrál soutěžní zápas. Finále Ligy mistrů se v té době hrálo na dva zápasy - doma a venku. Úvodní střetnutí bylo naplánováno na 16. května. Ruská liga už se mezitím rozjela, 7. května Zvezda porazila Ladu Togliatti 10:1. Když trenér Alexander Grigoryan dostal otázku, zdali necítí před finále nějaký handicap, když jeho tým bude mít odehraný pouze jeden ligový zápas, zatímco soupeř z Duisburgu bude plně rozehraný, odpověděl, že nikoli, jelikož prý na tréninku svým hráčkám dokáže simulovat zápasovou zátěž. Šance na vítězství pro oba týmy navíc prý vidí 50:50. Takhle vyrovnané to ale nebylo. Vlastně to nebylo vyrovnané vůbec. Duisburg si v Kazani před zraky sedmi set diváků dokráčel pro pohodovou výhru 6:0. Odveta v Německu už se hrála jen z povinnosti, narodila se v ní remíza 1:1, za hosty opět skórovala Apanaschenková. Přítomných 28 112 diváků čekalo především na předávání poháru, Duisburg tehdy slavil své první a zatím dosud jediné vítězství v LM. Zajímavostí je, že Perm a Duisburg se v roce 2007, tedy ještě před společným finále, staly partnerskými městy, obyvatelé a umělci z obou měst tak často přijíždějí do toho druhého na návštěvu a naopak.

Na domácí scéně dokázaly v sezóně 2008 fotbalistky z Permu obhájit zisk mistrovského titulu, Rossiyanka byla opět druhá. Trochu si spravila chuť alespoň v poháru, kde ve finále Zvezdu porazila. V sezóně 2009 se situace opakovala, Zvezda znovu dobyla ligový titul, už její třetí v řadě. Rossiyanka byla v lize zas na druhém místě, ale ve finále poháru přehrála Zvezdu 3:1.

Pak přišly pro Perm hubená léta, v roce 2010 byl až třetí a v poháru vypadnul v semifinále. Poté v Rusku přešli na jiný systém, zkusili hrát jako většina Evropy systémem podzim-jaro. Pro Zvezdu z toho v sezóně 2011/12 bylo čtvrté místo v lize, získala však alespoň domácí pohár po výhře nad Krasnogorskem. Ročník 2012/13 dopadl úplně stejně - čtvrté místo v lize a zisk domácího poháru za rok 2013, tentokrát za výhru nad CSP Izmailovo. Následně bylo rozhodnuto, že se systém soutěží opět změní. Ligová sezóna 2013 probíhala od srpna do listopadu, stihlo se 14 utkání a Perm skončil na druhém místě. V roce 2014 dokázal ligu po letech opět vyhrát, čímž se kvalifikoval do Ligy mistrů 2015/16 a stojí tak teď proti Slavii. Sezóna 2015 stále probíhá, v lize je aktuálně Zvezda o bod na druhém místě za Rossiyankou, ta má však odehráno o jeden zápas více. V posledním ligovém kole hráčky Permu ztratily body, když v sobotu 7. listopadu jen remizovaly 3:3 na půdě Rjazaně. Ve finále poháru, které proběhlo už v září, Zvezda zdolala Krasnodar 1:0.

Pojďme se ještě vrátit k Permu a Lize mistrů. Tam se ruský klub může pochlubit vyrovnanými výkony, nikdy totiž nevypadl v prvním kole, při každé své účasti došel alespoň mezi posledních šestnáct týmů. Nejlepším výsledkem stále zůstává ono zmíněné finále z ročníku 2008/09. V sezóně 2010/11 byla Zvezda také poměrně daleko, ve čtvrtfinále hrála s Lyonem. Úvodní duel skončil 0:0, v odvetě na Stade de Gerland pak Francouzsky zvítězily nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Loni Zvezdě v prvním kole los přisoudil islandský Stjarnan, přes ten přešla, v osmifinále však ztroskotala na Linköpingu. Úvodní duel na švédské půdě skončil výhrou domácích 5:0, v odvetě ale Rusky nic nevzdávaly a pořádně své soupeřky prohnaly, když vyhrály 3:0. Linköping byl následně ve čtvrtfinále vyřazen dánským Brondby.

Letos se los opakoval, Zvezda opět dostala Stjarnan. Znovu přes něj díky dvěma výhrám přešla. Úvodní střetnutí bylo na programu 7. října na Islandu, návštěva byla pouhých 347 diváků. Na rohy vyhráli domácí 6:4, na střely Zvezda 16:13. Na to nejdůležitější - góly - pak vyhráli hosté 3:1, všechny branky utkání navíc padly už v prvním poločase.

Odveta byla na programu 15. října. Perm hraje své domácí zápasy na Zvezda Stadium vybudovaném v roce 1969 a do roku 1991 nesoucí jméno Vladimira Iljiče Lenina. Stadion má kapacitu sedmnáct tisíc míst a povrch s umělým trávníkem. Střetnutí pískala česká sudí Jana Adámková. Na střely to bylo vyrovnané utkání (11:10 ve prospěch domácích), Zvezda však znovu zvítězila 3:1. Žluté napomenutí na ruské straně v celém dvojutkání obdržely Apanaschenková a Pozdeevová, dostanou-li tedy v Edenu proti Slavii žlutou kartu, zmeškají odvetu.

Ve městě působí i mužský fotbalový tým - Amkar Perm. Založen byl v roce 1994, v posledních letech je stálým účastníkem první ligy. V klubu působil například Slovák Michal Breznaník. Lidé říkají, že je v Permu zima, s tím si ale nedělal hlavu Tomáš Necid, ten totiž v dresu svého CSKA na půdě Permu nastupoval klasicky vždy tak, jak je zvyklý - se shrnutými stulpnami.

Na závěr malá zajímavost, dle nařízení UEFA musejí mít všichni čtvrtfinalisté ženské Ligy mistrů na dresech jmenovky. Slávistky je na těch svých nemají. Zatím.

Komentáře (5)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Preview: Slavia - Zvezda 2005

    spino     před 8 lety 09.11.2015 12:01 |  
    0 0

    Pevně věřím, že naše holky neuvidíme v této sezóně v Edenu naposledy. :)

  2. Re: Preview: Slavia - Zvezda 2005

    alois_veliky (admin)     před 8 lety 09.11.2015 16:23 |  
    0 0

    Impozantní práce autora! Snad holky k zápasu přistoupí podobně svědomitě a sfouknem je jak svíčku.

    • Re: Preview: Slavia - Zvezda 2005

      Jiri1     před 8 lety 09.11.2015 17:59 |  
      0 0

      Jsem skeptik, souper je velmi silny , půracuje v jiných nesrovnatelných podmínkách, postup bych považoval za velký úspěch, díky za derby,

    • Re: Preview: Slavia - Zvezda 2005

      Kara (přítel SN)     před 8 lety 09.11.2015 20:42 |  
      0 0

      Kdyby to dopadlo jako minule, tak bych se vůbec nezlobila :)

  3. Re: Preview: Slavia - Zvezda 2005

    knl66 (přítel SN)     před 8 lety 10.11.2015 21:30 |  
    0 0

    Sqělé info! Psané poutavě, zajímavě. Moc díky.
    Snad zápas dopadne dobře.