Ženský fotbal

Hráčky Zvezdy 2005

Největší zápas v novodobé historii žen Slavie se hraje už ve čtvrtek. Přečtěte si, jaké fotbalistky se v Edenu představí. Víte, že Blanka Pěničková už nasázela gólmance Zvezdy tři góly? Nebo že hlavní hvězda Permu nastupuje za reprezentaci už od svých šestnácti let?

Jméno, v závorce číslo dresu. Žádná fotbalistka už v průběhu Ligy mistrů své číslo dresu nemůže změnit, takže s těmito čísly určitě nastoupí proti Slavii.

Iryna Zvarich (23) - Brankářská jednička. Ve výčtu jejích předchozích angažmá najdeme mimo jiné ukrajinský Chernihiv (česky Černihiv), ruskou Rossiyanku, dánskou Fortunu Hjorring či francouzský Montpellier, odkud se po sezóně 2014/15 přesunula právě do Permu. Je nejstarší hráčkou v týmu, v květnu oslavila své 32. narozeniny. Za svůj vzor má Gianluigiho Buffona. Pochází z Ukrajiny. V LM debutovala v 18 letech v roce 2001, jednalo se tehdy o premiérový ročník ženské LM, nyní má na kontě už 42 startů. Je univerzálkou, nestála vždy jen mezi tyčemi. Například v sezóně 2004/05 nastoupila v poli za svůj ruský tým Energiya Voronezh (Voroněž) proti makedonskému KFF Sciponjat, na výhře 13:0 se podílela hattrickem, v LM má tedy bilanci tří vstřelených branek, což je více, než kolik má jakákoli slávistka ze současného kádru. Ukrajinky byly ve své historii jen jednou na ME (v r. 2009), Zvarichová tehdy byla členem kádru, jednou se na turnaji objevila v základní sestavě. V kvalifikacích na ME 2013 a 2009 byla Ukrajina v jedné skupině se Slovenskem, zachytala si tak proti Dianě Bartovičové (celkem 2x: 2011 a 2012) a Andree Budošové (také 2x: 2007 a 2011). Největší expertkou na Zvarichovou je ale Blanka Pěničková. Češky se s Ukrajinkami střetly v kvalifikacích na MS 2003 a ME 2005. Zvarichová proti ČR odchytala tři duely a ve všech třech jí současná slávistická kapitánka dokázala vstřelit branku! V r. 2002 v Blšanech při porážce 2:3 dávala poslední gól utkání, obloučkem zpoza vápna dokázala přehodit gólmanku a dostat se tak se svou parádní trefou až do Branek, bodů, vteřin. O rok později v ukrajinském Lucku v 84. minutě vyrovnávala na 1:1 ("Ženy vezou skvělý bod z Ukrajiny" psaly tehdy noviny) a nakonec v r. 2004 v Roudnici nad Labem dávala při výhře 4:1 opět poslední gól zápasu (výstavní střelou, která se otřela o břevno). V národním týmu je Zvarichová i v dnešních dnech stále jedničkou a navíc dělá kapitánku. Za svoji kariéru dokázala několikrát vyhrát ligu a pohár jak v ukrajinské, tak i v ruské nevyšší soutěži. 

Daria Makarenko (18)
- Jeden z pilířů Zvezdy, sestava se bez ní prakticky neobejde. Třiadvacetiletá stoperka si prošla ruskými mládežnickými výběry, účastnila se např. ME U19 v roce 2011. Už jako člen seniorské reprezentace jela na EURO 2013, kde zasáhla do jednoho zápasu. Třikrát vyhrála ruský pohár (2015, 2013, 2012) a jednou ligu (2014). Dokáže dát gól z poloviny hřiště. Ve volném čase ráda bruslí. Zkušenosti s Makarenkovou už má Diana Bartovičová, v srpnu 2014 v Moskvě se obě potkaly během kvalifikačního utkání na MS 2015, obě odehrály celý zápas a Rusky tehdy porazily Slovenky 3:1.

Elena Suslova (2) - Kapitánka. Ve svých jednatřiceti letech je v týmu třetí nejstarší. Velmi zkušená hráčka, v Lize mistrů debutovala už v roce 2004, celkem k dnešnímu dni posbírala v této soutěži 29 startů. V roce 2009 se v dresu Zvezdy účastnila finále LM. Hraje na pozici levého obránce. Ráda podporuje útok, ruské servery o ní také píší, že má výborné čtení hry. Podobně jako Zvarichová dříve působila v Energii Voroněž, se kterou má dva tituly, další už přidává v Permu, kde působí od roku 2007. Byla v nominaci ruského národního týmu na ME 2009, ale o turnaj nakonec přišla kvůli zranění.

Lyubov Kipyatkova (24) - Čtyřiadvacetiletá ruská obránkyně letos zatím v LM nechyběla ani minutu. Třikrát vyhrála ruskou ligu, jednou pohár. Měří 162 centimetrů, kromě fotbalu má ráda tanec a stolní tenis. Na hřišti je velkou bojovnicí, ale hraje slušně, za poslední tři sezóny dostala v lize jen dvě žluté karty.  

Valentina Orlova (13) - Obránkyně, 22 let, 174 cm. Mezi její koníčky patří například rybolov. Dres národního týmu hájí od roku 2011, za ruskou reprezentaci si zahrála proti Slovence Bartovičové. Ve Zvezdě je od roku 2012, předtím působila v Samarě.

Daryna Apanaschenko (17) - Ukrajinská hvězda týmu. V LM debutovala v 15 letech v listopadu 2001 v utkání ukrajinského Černihivu proti francouzskému Toulouse (byl to stejný duel, ve kterém poprvé v LM nastoupila i brankářka Zvarichová). K dnešnímu dni má v LM statistiku 16 gólů ve 32 zápasech. V úvodním kole letošního ročníku LM dala Stjarnanu ve dvou utkáních tři góly. Do osmifinále si přenáší žlutou kartu. Uvidí-li tedy v Edenu žlutou kartu, dostane trest a nebude moci hrát odvetu. Hrála za již zmiňovaný Černihiv, dále za ruskou Voroněž a Rjazaň (anglicky Ryazan), posledních šest let je ve Zvezdě. A právě za Zvezdu dala gól ve finále LM 2009. Ve své sbírce má medaile za zisk titulu a domácího poháru jak z Ukrajiny, tak z Ruska. V letech 2009 a 2014 vyhrála korunu královny střelkyň v ruské lize. Je velmi dobře technicky vybavená, může nastoupit v záloze i v útoku, jejími oblíbenými hráči jsou Xavi a Iniesta. Trenér Zvezdy Goran Aleksić o ní v jednom rozhovoru prohlásil, že je to Zinédine Zidane ženského fotbalu. Je historicky nejlepší střelkyní ukrajinské reprezentace. Samozřejmě nemohla chybět na dosud jediném ME Ukrajinek v roce 2009, kde byla pokaždé v základní sestavě a navíc se i jednou střelecky prosadila v utkání základní skupiny proti Dánsku. Za národní tým třikrát nastoupila proti České republice (poprvé v r. 2002, když jí bylo pouhých 16 let). Shodou okolností to byly přesně ty tři duely, ve kterých se trefila Blanka Pěničková. Ale ani Apanashenková nám nezůstala nic dlužná a v r. 2003 rozvlnila síť za českou brankářkou Pincovou. V rámci kvalifikace na ME 2013 si zahrála i proti Slovenkám Budošové s Bartovičovou. Reprezentační dres obléká doteď. K dnešnímu dni také vévodí tabulce střelkyň ruské ligy s dvanácti zásahy.

Iya Andrushchak (21) - V mládí dělala gymnastiku, atletiku a plavání, nakonec však zvítězil fotbal. Narodila se před osmadvaceti lety, první velké úspěchy zaznamenala v Černihivu, za který v roce 2006 debutovala v LM a se kterým vyhrála ukrajinskou ligu a pohár. Do Permu se přesunula v roce 2013 z Krasnodaru. V dresu Zvezdy už také vyhrála pohár i ligu. Je členkou reprezentace, 22. října byla společně s kolegyněmi Zvarichovou, Apanaschenkovou a Boychenkovou v základní sestavě Ukrajiny proti Rumunsku (kvalifikace na ME), k remíze 2:2 přispěla jedním gólem. Nastupuje ve středu zálohy, v letošní sezóně LM má odehraný plný počet 180 minut.

Anastasia Pozdeeva (8) - Pochází ze Samary, prošla si ruskými mládežnickými reprezentačními výběry, v roce 2011 se zúčastnila ME U19, v létě 2013 jela na seniorské ME, kde si tehdy jako dvacetiletá zahrála v jednom zápase. Do Permu přišla v roce 2012 z Křídel Sovětů Samara. Ví jaké to je vyhrát ruský pohár a mistrovský titul. Nastupuje v záložní řadě, fotbal hraje od svých devíti let. Stejně jako Apanaschenková si do osmifinále přenáší žlutou kartu.

Olesya Kurochkina (7) - Jedna z nejnebezpečnějších hráček soupeře. Zatím se trefila v každém zápase letošního ročníku LM, ke dvěma gólům navíc přidala jednu asistenci. Velmi často střílí, během dvou utkání se do zakončení dostala hned sedmkrát. Nyní dvaatřicetiletá záložnice s fotbalem začínala v Čertanovu Moskva, vyzkoušela si i angažmá v exotickém Gömrükçü Baku, v jehož dresu v létě 2003 debutovala v LM, v této soutěži má k dnešnímu dni odehráno 28 utkání a vstřeleno 11 branek. Moskevská rodačka v Permu působí už od roku 2007, zažila s ním tedy naprosto všechny jeho úspěchy, každý zisk titulu a poháru. Za Zvezdu samozřejmě nastoupila i ve finále LM proti Duisburgu. V letošní sezóně ruské ligy je se čtyřmi góly třetí nejlepší střelkyní týmu, hned za Apanashchenkovou a Boychenkovou. Za národní tým nastoupila k více jak padesáti utkáním. Byla účastníkem ME 2009, ve všech třech zápasech Ruska ve skupině byla v základní sestavě, proti Anglii, v zápase který řídila Dagmar Damková, se i gólově prosadila. Nechyběla ani na ME 2013, tam už ale zasáhla jen do jednoho duelu. Shodou okolností to byl opět zápas proti Anglii, na lajně tehdy byla Lucie Ratajová.

Kristina Aleksanyan (9) - Arménská záložnice a reprezentantka, 26 let. S fotbalem začínala v Jerevanu, z arménské ligy má i mistrovský titul. Následovala angažmá v Libanonu a na Ukrajině, až nakonec zakotvila v Permu. S národním týmem si dvakrát (2011 a 2012) zahrála proti České republice v kvalifikaci na ME 2013. Na jednom hřišti už se tak potkala například s Anetou Malinovou, Jitkou Chlastákovou nebo Petrou Divišovou.

Alena Nurgalieva (22) - Dvacetipětiletá záložnice je další z hráček, co letos v LM odehrála plný počet 180 minut. V létě se zúčastnila univerziády, kde Rusky získaly stříbrné medaile. V kádru pro univerziádu byly také spoluhráčky Makarenková, Kochnevová, Pantyukhinová, Orlovová, Kipyatkovová a Pozdeevová. Celkem tedy sedm hráček Zvezdy. Je zde určitá paralela se Slavií, Anton Mišovec vzal s sebou do Jižní Korei slávistek také hned sedm (Benýrová, Malinová, Němečková, Sladká, Svitková, Chlastáková, Necidová). Nurgalievová, rodačka z Omsku, by ráda jednou byla trenérkou, jejím koníčkem je sbírání magnetů se symboly ruských měst.

Olha Boychenko (88) - Šestadvacetiletá rodačka z Oděsy je další z ukrajinských internacionálek v týmu. Jedná se o drobnou útočnici, měří 157 cm a váží 47 kg. V LM debutovala v roce 2010, v letošním ročníku má zatím odehraný plný počet 180 minut, navíc vstřelila jeden gól. Jako dvacetiletá jela na ME 2009, jednou tehdy byla v základní sestavě, dvakrát přišla do hry jako střídající hráčka. Dnes působí v reprezentaci stabilně v základní sestavě. Na Ukrajině hájila barvy Legendy Černihiv, vyhrála pohár i ligu. Ve Zvezdě působí od roku 2010, jen v roce 2012 si nakrátko odskočila do ukrajinského Naftokhimiku Kalush (česky Kaluš). I v už Rusku vyhrála ligu a pohár. S devíti brankami je aktuálně druhou nejlepší střelkyní probíhajícího ročníku ruské ligy.  

José Nahi (25) - Útočnice z Pobřeží slonoviny. Má velkou sílu, je dobrá v krytí míče. V LM jí zdobí bilance devíti utkání a devíti branek, v loňské sezóně byla nejlepší střelkyní Zvezdy v LM, ve třech zápasech se trefila pětkrát. V rodné zemi hrála za týmy Amazones de Koumassi a Omness de Dabou. Ročník 2013/14 strávila v srbském Spartaku Subotica, kde získala double a poprvé okusila Ligu mistrů. Po sezóně se stěhovala do Permu, se kterým k dnešnímu dni už také vyhrála ligu a pohár. V loňském roce přesně ve stejný den, kdy Slavia doma prohrála s Barcelonou 0:1, nasázela v Reykjavíku čtyři branky do sítě Stjarnanu. Letos zatím hrála v LM proti Stjarnanu 64 minut úvodního duelu na islandské půdě, i tak si stihla zapsat jednu gólovou asistenci. V ruské lize není jedinou zástupkyní Pobřeží slonoviny, krajanka Ines Nrehyová hraje za Rossiyanku. Šestadvacetiletá Nahiová je také členem národního týmu, účastnila se i letošního MS. Na něj jela jako jedna z opor svého týmu, před turnajem měla na kontě 12 gólů za reprezentaci, ze soupisky pro MS měla více už právě pouze Ines Nrehyová (13). Na šampionátu Nahiová zasáhla do všech tří zápasů, které Pobřeží slonoviny ve skupině odehrálo. Proti Thajsku se navíc zapsala mezi střelkyně, čímž vyrovnala Nrehyovou a se 13 brankami tak spolu vévodili žebříčku nejlepších střelkyň své země. V podstatě je tedy nejlepší útočnicí své země, navíc střelkyní gólu na MS. Zvezda má ale tak silný kádr, že často začíná utkání pouze na lavičce.

Ekaterina Pantyukhina (11)
- Dres Zvezdy obléká celou svou dospělou kariéru od roku 2011. Nyní dvaadvacetiletá útočnice v LM debutovala 8. října 2014 na půdě Stjarnanu, ve stejný den doma slávistky hostily Barcelonu. K dnešnímu datu má v této soutěži bilanci šesti utkání a jedné branky. Letos byla v LM jednou v základní sestavě a jednou se do hry podívala z lavičky.

Elena Kochneva (77) - Většinou plní roli náhradní brankářky. Je jí 26, měří 179 cm, maminka byla profesionální volejbalistkou, ona sama v mládí volejbal také zkoušela. V roce 2006 získala s Ruskem bronzovou medaili na ME U19. Je v širším kádru seniorské reprezentace, má účast na ME 2009. V létě 2014 se Rusko utkalo v kvalifikaci na MS se Slovenskem, za které nastoupila záložnice Bartovičová nebo třeba také bývalá slávistická brankářka Korenčiová. Na ruské straně ale zůstala Kochnevová jen na lavičce. Jednou vyhrála ruskou ligu (2014), třikrát pohár (2015, 2013, 2012). V LM má jeden start, loni v osmifinále proti Linköpingu vychytala výhru 3:0. Dříve působila v ruských klubech Čertanovo a Izmailovo, dres Zvezdy obléká od roku 2012.

Trenér: Goran Aleksić - Čtyřiačtyřicetiletý držitel UEFA PRO licence, původem ze Srbska. Jako aktivní hráč působil například v FK Radnički Bělehrad a v FK Čukarički, vyzkoušel si i angažmá v řeckém PAOK Soluň nebo francouzském Créteil. Po skončení kariéry se vrátil do Čukarički, kde postupně trénoval mládežnické výběry U15, U16 a U17, dostal se i k srbské reprezentační sedmnáctce. Mezi jeho nejznámější svěřence z té doby patří Adem Ljajic (nyní 24 let, angažmá ve Fiorentině, AS Řím a Interu) a Aleksandar Ignjovski (24, Werder Brémy, Eintracht Frankfurt). V roce 2009 se přesunul do Ruska, Amkar Perm si ho vybral jako trenérskou posilu své mládežnické akademie. V Permu se dokázal vypracovat, dokonce už trénoval i A-mužstvo Amkaru. Nyní působí u ženského družstva. V ženské Lize mistrů má šest odkoučovaných zápasů s bilancí pěti výher a jedné prohry. Domluví se plynně anglicky, francouzsky a rusky.

Základní sestava Zvezdy na letošní úvodní duel LM se Stjarnanem: Zvarich - Akimova, Kipyatkova, Makarenko, Suslova (K) - Apanaschenko, Andrushchak, Nurgalieva, Kurochkina - Boychenko - Nahi

Odveta proti Stjarnanu: Zvarich - Aleksanyan, Kipyatkova, Makarenko, Suslova (K) - Boychenko, Nurgalieva, Andrushchak, Kurochkina - Apanaschenko - Pantyukhina

Sestava na sobotní ligový zápas (7.11.) proti Rjazani (Ryazan): Zvarich - Aleksanyan, Makarenko, Kipyatkova, Suslova, Boychenko, Orlova, Nurgalieva, Kurochkina, Apanaschenko, Pantyukhina

Rozestavení k zápasům Ligy mistrů jsou dle stránek uefa.com, sestavu k ligovému utkání má Zvezda na svých oficiálních webových stránkách uvedenou v azbuce a bez rozestavení.

LM = Liga mistrů, ME = mistrovství Evropy, MS = mistrovství světa

Komentáře (8)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Hráčky Zvezdy 2005

        před 8 lety 10.11.2015 13:12 |  
    0 0

    ufff hezké čtení, pokud k tomu dám včerejší článek tak super! Kdyby o tom české deníky psali, určitě budou odtud čerpat.

    • Re: Hráčky Zvezdy 2005

      Pepino44     před 8 lety 10.11.2015 16:47 |  
      0 0

      moc dobrá práce - díky. České deníky o tom psát nebudou,vždyť je to "jenom" osmifinále LM. To jenom o spartě se v x- tém předkole popíše mnoho stran.

      • Re: Hráčky Zvezdy 2005

        Dobi     před 8 lety 10.11.2015 21:32 |  
        0 0

        Perfektně zpracováno! Naše média? Nějaká Slavia, Nějaké osmifinále? Nějaké ženské? A navíc hrají proti Ruskám?

        Takže to zpracování - klobouk dolů! I když prameny byly zřejmě Slovanů hodně vzdálen - Boychenko, či jak to píší. Ale to zase tolik nevadí, když ten rozbor, to je analýza par excellence!

        Hlavně, aby to byl hezký a čistý fotbal a holky si vezly "tudá na Ural!" co nejlepší výsledek!!!!

        • Re: Hráčky Zvezdy 2005

          Grindery     před 8 lety 10.11.2015 22:23 |  
          0 0

          Prameny byly zhruba 60 % ruština, 30 % angličtina, 10 % ostatní jazyky. :) Dalo to fakt zabrat. Chápu že Boychenko apod. je trošku faul na češtinu, ale když on k těm fotbalistkám ještě nikdo žádnou českou variantu většinou ještě nenapsal. Navíc mi přijde, že už je taková doba, kdy lidi řadši píšou například Benayoun nebo Kenia než Benajun a Kenija. :)

          • Re: Hráčky Zvezdy 2005

                před 8 lety 10.11.2015 23:11 |  
            0 0

            škoda, že jste se nepotkali včera na akci, Dobi tam byl. Mohlo dojít k diskuzi. Slovanista Dobi by ti jistě rád poradil :-)

    • Re: Hráčky Zvezdy 2005

      knl66 (přítel SN)     před 8 lety 10.11.2015 21:34 |  
      0 0

      souhlas!
      Jen mě zarazila čísla dresů 77, 88... Myslel jsem, že taková čísla nejsou ve fotbale povolena.

      • Re: Hráčky Zvezdy 2005

        Grindery     před 8 lety 10.11.2015 21:40 |  
        0 0

        Co jsem tak nedávno četl manuál UEFA, tak myslím, že jsou povolena čísla 1-99. S tím, že pokud chce někdo číslo jedna, tak to musí brankář, ne hráč v poli.