Ženský fotbal

Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

Úvodní osmifinalový duel Ligy mistryň slávistky zvládly - ruskou Zvezdu v Edenu porazily 2:1. VIDEO - rozhovory, branky, děkovačka, choreo.

Hlavní rozhodčí dnešního zápasu byla Esther Azzopardiová z Malty. Slávistky nastoupily v totožné sestavě jako ve vítězném derby proti Spartě. S ruským soupeřem se do Edenu vrátila doba komunismu, kdy měla Slavia své tradiční červenobílé dresy režimem zakázány a nastupovala v dresech modré barvy. Ač jako domácí tým, musela dnes totiž Slavia ustoupit a nastoupit v modrých dresech, Zvezda oblékla dresy červené.

První branka padla hned z první vážnější šance v 5. minutě, dlouhý míč Bartovičové našel na pravém křídle Divišovou a ta střelou po zemi na zadní tyč poslala slávistky do vedení 1:0. Domácí v úvodu tlačili, nejprve Zvarichovou prověřila Svitková z přímého kopu, následně se do zajímavého průniku dostávala Chlastáková, střelou nad se prezentovala Divišová. Zvarichová byla v permanenci, v 15. minutě jí zpoza vápna prověřila Tomášková. Zvezda udeřila z první střely na bránu, Nahiová krásným halfvolejem rozvlnila síť za Votíkovou, ta sice měla míč na ruce, ale brance už zabránit nedokázala - 1:1. Ve 22. minutě Divišová svou tvrdou ranou nastřelila břevno. Následně Divišová vybojovala standardní situaci pro Svitkovou, ta zkusila zakončit přímo, její střela minula vzdálenější tyč. Po 25 minutách hry Zvezda střídala svou kapitánku Suslovou, na hrací plochu se dostala Nurgalievová, kapitánskou pásku převzala Apanaschenková. Od 30. do 33. minuty se Zvezda dostala do tlaku, dva rohové kopy měla Pantyukhinová, jeden Andrushchaková. Ve 36. minutě se k dalekonosné ráně dostala Bartovičová, tečovaný pokus Zvarichová jen s námahou odklidila na roh. K úseku několika rohů po sobě se dostala i Slavia, tři měla Svitková, jeden Pěničková. Minutu před koncem poločasu střílela Apanaschenková vedle levé tyče Votíkové branky.

Hostující trenér Aleksić poslal do druhého poločasu Boychenkovou. A právě ona hned zkraje druhé půle vykopávala míč z brankové čáry, když po rohu Pěničkové zakončovala Necidová. V 53. minutě Svitková nebezpečně střílela k bližší tyči, Zvarichová vyrazila na roh. První roh Svitkové obrana Zvezdy zblokovala na další roh. Opět ho zahrávala Svitková, našla Necidovou a ta přesnou hlavičkou vrátila Slavii vedení - 2:1. V 59. minutě centrovala zleva Apanaschenková na Pantyukhinovou, jejíž hlavička šla jen těsně mimo. V 65. minutě po nabídce od Svitkové střílela Divišová. To byla na dlouhou dobu poslední vážnější příležitost. Emoce vzbudila až 84. minuta, Nahiová sice vstřelila gól, pro ofsajd byl však odvolán. Za dvě minuty se Nahiová drala do další šance, Votíková ale včas vyběhla. Poslední střelu na bránu v utkání měla v 89. minutě Kožárová. Pozápasovou děkovačku si na starost vzala Chlastáková.

Nadále tak platí, že slávistky v kalendářním roce 2015 prohrály pouze dva soutěžní zápasy v základní hrací době - neuvěřitelná bilance. Petra Divišová je aktuálně se třemi vstřelenými brankami za Slavii v Lize mistrů na druhém místě historické tabulky, vede Gabriela Chlumecká se šesti zásahy. Simona Necidová zaznamenala svou první branku v Lize mistrů. Barbora Votíková i po dnešku stále čeká na své první čisté konto v Lize mistrů. Andrea Budošová s Blankou Pěničkovou nastoupily do všech jedenácti zápasů Slavie v Lize mistrů. Anton Mišovec upravil svou bilanci v Lize mistrů na dvě výhry a tři prohry.

Slavia Praha - Zvezda 2005 2:1 (1:1)


Branky: 5. Divišová, 54. Necidová - 19. Nahiová
Slavia: Votíková - Tomášková, Necidová, Budošová, Benýrová - Divišová, Pěničková (K) (81. Juračková), Bartovičová, Svitková, Chlastáková - Kožárová (90+1. Malinová)
Zvezda: Zvarich - Aleksanyan, Kipyatkova, Orlova, Suslova (K) (25. Nurgalieva) - Kurochkina (46. Boychenko), Andrushchak, Makarenko, Pantyukhina (80. Pozdeeva) - Apanaschenko - Nahi
Diváci: 1745

Komentáře (38)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda

    Euforak (přítel SN)     před 9 lety 12.11.2015 18:51 |  
    0 0

    Celkem je holky mlely, škoda gólu.

  2. Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda

    Alanor (admin)     před 9 lety 12.11.2015 19:43 |  
    0 0

    Zatím výtečný výkon - ještě jeden!

  3. Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda

    Ladislav (přítel SN)     před 9 lety 12.11.2015 19:54 |  
    0 0

    Tohle je skvělý krok - Podporu od majitele SKS nemaji jen fotbaliste, ale i jejich kolegyne. Dnes budou mit hracky v LM poprve na dresu CEFC (Twitter Navara).

    • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda

      smely (přítel SN)     před 9 lety 13.11.2015 13:50 |  
      0 0

      Docela by me zajimalo, jestli je tohle uvazovana podoba i dresu Acka od zimy... preci jen by to stalo za to snizit pocet nasivek na dresech na minimum, vypadame jak pribram... :-)

      • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda

        Ladislav (přítel SN)     před 9 lety 13.11.2015 16:14 |  
        0 0

        Na kritiku designu rekl. loga CEFC na dresech holek Tvrdík na svém Twitteru odpověděl - tohle je prechodna varianta, ne finalni dres. V klidu :-)

  4. Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda

    Astrocytoma (přítel SN)     před 9 lety 12.11.2015 20:20 |  
    0 0

    Velka gratulace

  5. Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda

    kobo (přítel SN)     před 9 lety 12.11.2015 20:21 |  
    0 0

    Gratulace. :-)
    Proč ale holky nehrály v domácích dresech? To si soupeřky nepřivezly venkovní dresy? Tak to měly hrát bez dresů... ;-)

    • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda

      Radek097 (přítel SN)     před 9 lety 12.11.2015 20:25 |  
      0 0

      Na chatu během utkání někdo psal, že mají bílé a červené dresy.

      • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda

        VitK     před 9 lety 12.11.2015 20:46 |  
        0 0

        Užívání domácích a hostujících dresů je pro mě mnohdy věcí nepochopitelnou. Někdy je striktně dodržováno, že soupeři nesmějí mít ani kousek společné barvy, jindy ne. Navíc je to opravdu nelogické. Opravdu si nedovedu představit, že by se od sebe dostatečně neodlišovaly bílé dresy na jedné straně a slávistické dresy třeba s červenými trenýrkami. Mám také dojem, že jsme v letošním ročníku první ligy mužů zažily situaci, že dresy byly sice odlišných barev, ovšem odstíny si byly tak blízké, že díky této geniální aplikaci se mužstva od sebe opravdu špatně rozeznávala.

  6. Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

    Dobi     před 9 lety 12.11.2015 23:00 |  
    0 0

    Obrovská a upřímná gratulace! Škoda, že byly jen dva góly, párkrát se to tam "vrtělo". Odveta bude moc těžká, hlavně uhlídat tu "opálenou" Nahiovou. která to má v těle i nohách.

    Co mi ale vadí, je anglický přepis ruských jmen, jakož i hlášení v angličtině.... Kamenujte mě, ale nezbavíte mě názoru, že angličtina už tu je druhým úředním jazykem... Pardon, spíše prvním!!!
    Poznáte, jak se "Kurochkina" vlastně jmenuje, protože ruština má jak š, tak i ch... Kuroškina? Kurochkina? Protože nevěřím, že by přepis do angličtiny byl zcela dokonalý...

    • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

      jiri     před 9 lety 12.11.2015 23:22 |  
      0 0

      I za mě strašně velká gratulace!! Bylo to super! To nasazení od začátku! Měl jsem obavu, že toto nemohou holky vydržet, ale nakonec to zvládli SUPER. Nemít ruský team v útoku tu tmavou holku, byl by totálně marný - škoda,že tam toho nepadlo více, ruská golmanka měla "volnější" ruce. Richi, slibuji že na další kolo půjdu )))

      • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

        Richi (admin)     před 9 lety 13.11.2015 00:07 |  
        0 0

        Sliby sliby sliby ;)

    • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

      Betynka58     před 9 lety 13.11.2015 00:45 |  
      0 0

      Kdo by Tě kamenoval, Dobi, nejsi sám, komu je z toho smutno. Te anglický přepis ruských jmen by mi ani tolik nevadil, hlášení v angličtině mi je ale taky silně proti srsti. Obávám se, že naši vnuci budou za chvíli umět anglicky lépe než česky, resp. budou používat anglické výrazy častěji než české výrazy.

      • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

        MDCCCXCII (přítel SN)     před 9 lety 13.11.2015 01:40 |  
        0 0

        ? co je divnyho na ceskem a anglickem hlaseni pri mezinarodnim zapase?

        • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

          bongor     před 9 lety 13.11.2015 06:37 |  
          0 0

          Mně to taky nevadí,co mi ale vadí je používání některých cizích slov tam,kde máme naše česká,třeba že je někdo "in" nebo "cool".Připadá mi to,že si hrajeme na světáky.Dál mi vadí třeba to že se někteří spíkři snaží být angličtější než Angličani,třeba v hlášení na nádražích a že se snaží vyslovovat i česká jména stanic a zastávek s anglickým přízvukem,to je až trapný.Jinak proti angličtině nic,je to nyní už mezinárodní jazyk a ještě k tomu pěknej jazyk.
          Ale co je hlavní,ty naše holky červenobílý jsou"in",škoda že nemůžou mít profi smlouvy a věnovat se fotbalu.Jsou pěkný a šikovný.Holky děkujem a zkuste to i v tom Rusku.

          • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

            paweza (přítel SN)     před 9 lety 13.11.2015 09:17 |  
            0 0

            Jen reakce na to hlášení v angličtině např. v Praze Hl.n., v tomto oboru jsem měl příležitost pracovat a můžu vám říct, že to není snaha o anglický přízvuk u českých názvů stanic, ale on to namlouvá rodilý angličan, toho těžko budete zbavovat anglického přízvuku, navíc hlášení v anglickém jazyce slouží hlavně pro zahraniční cestující a ne pro čechy, od toho to máme i v češtině, a anglicky mluvícím lidem vyhovuje více, když je to s přízvukem..

            Jinak samozřejmě obrovská gratulace holkám za jejich výkon i výsledek. :)

        • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

          Barra     před 9 lety 13.11.2015 07:42 |  
          0 0

          At se nam to libi ci nikoliv, anglictina, francoustina a nemcina jsou oficialni jazyky Uefy, tim ze anglicka verze ma pri rozdilnem prekladu predpisu vzdy prevahu. Nikdo se asi nedivi, ze napriklad i v mezinarodni letecke doprave je anglictina povinna jako jazyk pro komunikaci mezi piloty a pozemnim personalem.

          I pro Women's Champions League existuji presna pravidla, ktere se nachazi v rezijni knize kde je presne popsano jak ma byt zapas organizovany - na tabletu mi nejde dat link, ale da se to snadno vygooglovat. Tato kniha ma 62 stran, a je v ni uvedemo ze kazdy klub musi urcit pro komunikaci s venkem anglicky mluviciho funkcionare. Hlaseni jmen v anglictine neni pro ceske divaky, ani tak pro hostujici muzstvo, ale pro mezinarodni tisk, tak pro divaky kteri sleduji v zahranici prenos. V osmi finale nebude pritomnost zahranicnoho tisku nebo prenosu do zahranici snad tak horke tema, ale stejne pravidla plati pro celou soutez, jak odrvniho kola az po finale.

          Osobne mi vice vadi jak Cesi radi dle svych pravidel komoluji cizi jmena. Nesledoval jsem prenos na Slavia TV, ale predpokladam ze v ceskem hlaseni byly jmena ruskych hracek take 'zkomolena', jestli to takhle nezdvorile muzu rict. Otazka je, kdyby za Perm hrala napriklad hracka 'Serepova', jestli by si libilo vice anglicka verze jejiho prijmeni nebo ceske 'Serepovova'. Vim ze jazokovi odbornici a puriste se mnou nebudou souhlasit, pro cizince je ale tento cesky zvyk tezko pochopitelny. Jmenuji si jak se jmenuji a je zbytecne pro pohodli ceskeho ucha z meho prijmeni delat zkomolinu. Alespon tak ti vidim ja, a ihned se omlouvam tem kteri maji jiny nazor za slovo 'zkomolit'.

          • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

            Dobi     před 9 lety 13.11.2015 08:30 |  
            0 0

            Přátelé, jsem rád, že to vyvolalo diskusi. Co se týká UEFy, na UEFA.com bývalo dřív několik jazykových verzí, kde se dalo přepínat. Vůbec nic jsem neměl proti tomu, že základem byla angličtina, ale nejraději jsem přepínal na němčinu, která mi je bližší. A pokud jsem měl čas, tak pro srovnání jsem si pustil i ruskou a francouzskou verzi. Teď jsem to nenašel, když jsem hledal zprávy o dalším vývoji ženské Ligy mistrů.
            Ještě že se toho všeho nedožil Komenský, Čapek, Havlíček či Hus, kteří vždy bojovali o čistotu češtiny. Krásné češtiny, vlastně češttiny, která bývala krásná. Řada Čechů vždy lezla někomu do zádele, kolik se jen projevilo germanismů. Kádrováci zase používali ruská slovíčka, dodnes mám v uších slova jednoho kádrováka při nástupu, který mi řekl, že to vše ještě musíme "oformlíŤ" a abych počkal "minútočku". Ale to, co se děje teď?
            Slang se obohacuje, zkuste si projít třeba brněnský hantec, kde některá slova vycházejí z němčiny - všichni se na vojně divili, že rozumím slovu zoncna (slunce - die Sonne) atd. Budiž, angličtina je mnohem jednodušší než třeba fránina, kdysi hlavní diplomatický jazyk a chápu, že hlasatel zvolil nejjednodušší cestu, tedy angličtinu, která je jaksi uváděna v předpisech jako řešení. Ta hlášení na nádražích třeba v Chebu nebo Děčíně, kam Angličan nepřijde, jsou už úsměvnější. Ale v českém textu to komolení ruských, srbských či bulharských jmen, která jsou v originále psána cyrilicí, to už tedy NE! Protože čeština má v drtivé většině odpovídající souhlásky. Kdysi byl oblíbeným literáte, a to i u nás, Ščipačov. A nedovedu si představit Shtchipatschow či jak??? Omlouvám se za OT, ale zamysleme se nad tím. Nemusíme být ve všem "in"

            • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

              Barra     před 9 lety 13.11.2015 09:33 |  
              0 0

              Ahoj Dobi, vedel jsem ze budes reagovat -;) Mas pravdu, prepis ruskeho jmena z azbuky neni tak snadny. Ja jsem zvykly na 'Tsjaikovski' a 'Solzhenitsyn', ale beru ze cestina ma souhlasky ktere se lepe blizi k originalu. Co ale udelame s nasim sefem CEFC? Budeme respektovat verzi "Chau Chauto", kterou jak se zda sam preferuje (je tak uvedeny na strankach Cesko Cinske komory, stejne jak na nasich oficialkach) a jak take pouziva Jaroslav Tvrdik, nebo budeme pouzivat 'roztomilejsi' Čau Čauto, nebo 'Čchan Čchao-tuo' jak pouzivaji ceska televize a media (alespon jak jsem na webu videl od Tydnu, Isport, Ceske televize? Ktera z techto verzi by mela mit prevahu? Anebo respektovat verzi jmena jak si dotocny sam vybere pri prekladu z cinskych znaku, azbuky, gruzinstiny atd? Budeme Levana oslovavat jako Kenia nebo Kenija? Nebo rikat jednoduse " Ken", jak tady uvedl Bongor (ktereho zdravim! 'Ken' jeste beru, kdyz jsi ale tady Sokrata55 oslovoval jako 'Soki', tak mi to pripadalo celkem ... - ne nevim, vtipne?).

              Byt cizincem v Cesku v kazdem pripade neni vubec jednoduche.

              • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

                AlesJa     před 9 lety 13.11.2015 09:58 |  
                0 0

                Ahoj Barro měl bych na tebe jeden dotaz, v ČR se nyní začíná řešit změna přestupních pravidel, směřující k tomu aby byla v souladu s FIFA. Ve stručnosti jde o to, že amatérští fotbalisté by mohli přestupovat jak chtějí tzv. volný pohyb hráčů, vlastně by tím skončilo hostování neprofesionálních hráčů, další věc je přiznání tzv. tréninkové kompenzace. Slyšel jsem od jednoho člověka, že když to Belgie zavedla tak prý skončilo 40% klubů naopak prý členská základna narostla. Nevíš o tom něco ? Ty čísla mi přišla podivná.

                • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

                  Barra     před 9 lety 13.11.2015 11:07 |  
                  0 0

                  Ahoj Alesi. V Belgii mame 3 typy hracu, ciste amatery, "ne-amatery" a profesionaly. Prvni a druha liga ma jen profesionalni kluby, ve treti a nizsi ligach jde o ne-placeny fotbal. Presto dostava rada hracu v techto nizsich ligach odmeny.

                  Jak se asi vi, Jean-Marc Bosman, podle ktereho se drasticky zmenily pomery v fotbale, byl belgicky hrac, ktery chtel prejit z FC Luik po ukonceni jeho smlouvy do francouzskeho USL Dunkerque. U Luik ani nehral, presto ho klub chtel jen "prodat" za cenu, kterou Dunkerque nechtelo/nemohlo zaplatit. Bosman se obratil na belgicky soud, kde zazalovat jak Luik tak belgickou federaci s tim, ze je porusene jedno z hlavnich principu unie, tedy volny pohyb osob a sluzeb v unii. Belgicke soudce zadal u evropskeho soudu "prejusticni" otazku, aby mu v tomto poradil a dal voditko jak soudit. A zbytek je znamy. Hrac je po uvolneni jeho smlouvy volny clovek, klub za neho nesmi zadat zadne penize pri odchodu, hrac uz neni zbozi ktere se kupuje, je nasledne majetek klubu a prodava se - tedy jen v pripade ze ma ukonceny kontrakt. Kluby tak vlastne prisly o svuj majetek a trpely v pripadech velkoklubu stamilionove ztraty (podle tehdejsich cen na trhu - ted se mluvi o miliardovych prestupech).
                  Naopak hraci mohli urcit svoji cenu pri prichodu do jineho klubu. Tak to dela take Sparta - pretahuje hrace kterym skoncila smlouva k sobe tim, ze to co usetri na transferove castce, vyplati radeji hracum. To jen abych mlade generaci vysvetlil, jak se od 1995, tedy teprve za poslednich 20 let, zmenily pomery v fotbale. Hraci jsou bohati, vydelavaji sumy o kterych se kdysi jejim kolegum jen mohlo zdat, kluby se je tak snazi na sebe navazat na x -sezon za vyssi penize.

                  V tom duchu bylo v Belgii dekretem 24.7.1996 urceno, ze amateri-hraci muzou rocne opustit svuj stavajici klub a prejit bezplane do jineho. Rocne muzou v dubnu nahlasit ze se preji zmenit klub a to jak svemu stavajicimu klubu, tak federaci. I v pripade, ze by meli podepsanou smlouvu na delsi dobu, se povazuje ze tato je neplatna a ze hraci maji moznost zmenu klubu. Aby se omezilo chytraceni klubu - amater je ten, ktery nema vyssi fixni rocni prijem nez 2,047,60 EUR za sezonu, a nema vetsi odmenu nez 164,20 EUR za vyhru a 60,90 EUR za remizu. Konkretne to znamena ze pri 30 zapasech za sezonu a napriklad 10 vyhrach, 10 remiz a 10 prohrach nesmi mit hrac vetsi prijem za sezonu nez 4.298,60 EUR, tedy cca 116 tis kc. Jestli ma mensi, je volny jako ptacek, ma ji vyssi, tak ho muze klub transferovat behem jeho smlouvy, po vyprseni je zase volny a muze jit kamkoliv chce.

                  Dlouhodobe hostovani nezname, je jen mozne behem stavajici smlouve. Myslim ze i tohle ceske specifikum by se melo vyresit. Jinak si nepamatuji ze by 40% nebo alespin moc klubu zkrachovalo. Kluby si uvedomily ze nejlepsi zpusob preziti je investice do mladeze, aby si sami vychovali dobre hrace. Drahy nakup 'fix und fertig' hracu je spis neco pro bohate anglicke kluby.

              • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

                Dobi     před 9 lety 13.11.2015 13:33 |  
                0 0

                Já - na to takovýto názor: Jména v originále v latince ponechat. Shakespeare, Schwarzenberg (ale Trautenberk, protože to je česká pohádková postava...). Něco jiného je přepis azbuky, gruzínského písma, či z čínštiny. A uváděl bych to ve výslovnosti české, u toho Kenii (nebo Keniji?) to nevidím jako problém (ale doporučoval bych se s ním dohodnout, on je výborný ruštinář i němčinář) u Číňanů spíše foneticky.
                Zajímavý je případ z někdejší srbochorvatštiny, kdy Srbové do cyrilice fonetizuj´í - tedy Šekspir, což ale platívalo i pro latinku ve Slovinsku i Chorvatsku. Rozdělením tento problém odpadl a každý si jede podle sebe, tedy na západě Shakespeare, na východě přepis do cyrilice, tedy Šekspir...

                • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

                  Dobi     před 9 lety 13.11.2015 13:38 |  
                  0 0

                  Pokud se ještě pamatuji, azbuka má JEDEN znak pro CH, jeden znak pro šč, ju, jo a je a nezná H a Ř. Ale při přepisu není problémem nahradit dvojhláskou, jen u Je/E je problém, ale zkušený člověk ví, že éto je jiné "e" než Jelena!

                  • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

                    JirkaD     před 9 lety 13.11.2015 14:16 |  
                    0 0

                    Přepis jmen je zajímavý problém a můžeme zde o něm dlouho diskutovat, ale osobně mi více vadí, že naši reprezentanti (a nejen fotbalisti) nemají na dresech háčky a čárky. Přitom třeba Němci svoje přehlásky ano, seveřané také a asi i různí "jugoslávci " háčky mají. Nevíte, zda to je tedy jen český "šlendrián" nebo nějaké pravidlo.

                    • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

                      Dobi     před 9 lety 14.11.2015 09:09 |  
                      0 0

                      Oni "Jugoslávci" mají třeba dvě "Č" - naše "č" a pak "ć", které se kraj od kraje napříč spektrem buď blíží našemu "ť", jinde spíše "č". Ť žádný z jazyků tam nemá. Ale to už je nuance. Já bych neřekl, že se při přepisu ruských jmen používají "blízké" hlásky, ale TOTOŽNÉ. A dvojshlásky "šč" se normálně přepisují dvěma písmeny, o nic jinéhonejde. Srbská cyrilice má třeba vlastní hlásku pro "dž" a "ć", což je vlastně měkká a tvrdá verze jedné hlásky. Jako je - všimli jste si toho, že máme dvě výslovnosti písmena "ř" - zkuste si vyslovit "tři" a "dři", Třinec a Dřímal apod. Ale když Jan Hus upravoval pravopis, snažil se co nejlépe přiblížit ostatním a nekomplikovat to příliš....
                      Takže podle mne jsme neporazili Zvezdu, ale Zvězdu (i tak povzbuzovalo pár fanoušků Permu poblíž mne...) A ty nápisy na zádech "KREJCI" apod. - jen se ptám, kolik ještě se kde objeví zadků, do nichž budou někteří se snažit vecpat? V tomto se snažíme být světoví..... Ona čeština stejně vydrží tam maximálně 100 let, pokud se dívám kolem sebe. Jen netuším, zda bude nahrazena angličtinou nebo arabštinou! Ale jo, tak co se čílit!

  7. Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

    FiL44     před 9 lety 13.11.2015 00:27 |  
    0 0

    Holky děkujem. Bylo to super. Byla to moje premiéra na ženskym fotbale a rád přijdu znova. Jste skvělý.

  8. Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

    Ladislav (přítel SN)     před 9 lety 13.11.2015 04:38 |  
    0 0

    Výborný výkon děvčat, ale odveta bude strašně těžká. Rusky mají nepříjemné mužstvo, navíc v Permu hrají na umělé trávě (tu jsem nikdy neměl rád) a hlavně to počasí. Momentálně je tam -6°C a předpověď na 19.listopadu, kdy se hraje odveta (v 19 hodin) je od -15°C do -18°C (a to další dny je ještě hůř, den poté -24°C a dva dny poté až -27°C). Holkám není co závidět, hlavně veškeré prádlo dvakrát (pokud bude sněžit, mohou být o půlce promočené) a o poločasu velmi vařící čas. No hlavně, aby nám tam holky nenastydly.

    http://pocasi-online.cz/rusko/perm/

    • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

      Sokrates55 (přítel SN)     před 9 lety 13.11.2015 07:32 |  
      0 0

      Dobré ráno přeji.
      "Gratias agere" všem našim děvčatům.
      Bojovnost a víra byla cítit z každého souboje a to se cení nejvíce. Moc se těším na dnešní besedu se sl. Divišovou. Je to jedna z nejlepších současných hráček v Evropě.
      Sokrates55

    • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

      travel (přítel SN)     před 9 lety 13.11.2015 07:37 |  
      0 0

      Ladislave,já myslím,že ta zima by měla nejvíc vadit tý černošce,teda aspoň doufám,protože byla od nich jasně nejnebezpečnější. Byli jsme na utkání se synem,holky hrály hezký fotbal,škoda toho golu.Dělaly na mě dojem,že cca posledních 15 min. už toho měly plný kecky.Jak říká trenér Mišovec,musíme si uvědomit,že hrály proti profesionálkám.Třeba by i v tomto mohl p. J.Š. a číňani pomoci.Jinak holkám velká gratulace a rádi přijdeme na další kolo LM.

      • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

        Ladislav (přítel SN)     před 9 lety 13.11.2015 09:58 |  
        0 0

        Taky mě to travele napadlo s tou profesionalizací, jak naznačuješ, každopádně se už první vstřícný krok udělal (na dresech už holky měly CEFC). A k té afričance těžko soudit, nakolik se těm mrazům přizpůsobila či ne.

        • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

          vlk30 (přítel SN)     před 9 lety 13.11.2015 15:18 |  
          0 0

          Ještě mají zajištěné soustředění na kanárech z čehoš mají taky radost,protože to v českém ženském fotbale nebývá zvykem.

    • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

      jane (admin)     před 9 lety 13.11.2015 17:40 |  
      0 0

      Trochu mě překvapuje, že v pravidlech UEFY nejsou stanovena nějaká teplotní minima a maxima, při kterých je možné odehrát zápas. Ono na Urale může být klidně i -35 přes den a to si pak říkám, jak ten fotbal asi může vypadat.

      • Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

        Ladislav (přítel SN)     před 9 lety 13.11.2015 19:37 |  
        0 0

        Je to asi rok, co jsem se díval na jeden ruský satelitní kanál a bylo to shodou okolností právě z Uralu, byly to nějaké závody za sněžným skútrem a bylo tam -43°C. Jen když jsem to viděl, tak mi z toho bylo zimno a ti Rusové byli naprosto v pohodě a někteří ani neměli rukavice. Čím bude větší mráz, tím to bude pro Zvezdu výhodnější.
        A UEFA, to by si na to nejdřív musel stěžovat někdo vlivný, pak by se to teprve možná začalo řešit.

  9. Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

    Eluin (přítel SN)     před 9 lety 13.11.2015 08:03 |  
    0 0

    Pěkný zápas a zasloužená výhra. Divišová má opravdu neskutečnou formu. V odvetě to bude hodně těžké a ten gól Zvezdy bude asi v konečné součtu hrát velkou úlohu, nicméně šance na postup v mrazivém Permu tu stále je, a to je podstatné.

  10. Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

    belmis (přítel SN)     před 9 lety 13.11.2015 10:54 |  
    0 0

    Čas přenosu 1.11.55 přenosu. Holky moc neznám. Ale hráčka s číslem 21 nejdřív pěkně vystřelí, pak jde kopat roh. Nejdřív levou velmi dobře, jen tam nebyla žádná z našich a ze stejného místa pravou a byl z toho gól. Neuvěřitelné -)

  11. Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

    tantalos     před 9 lety 13.11.2015 10:59 |  
    0 0

    Velká gratulace, zvlášť ten závěr byl velice hrdinský.
    Tak měl ale napadá, jestli by DU nemohl proti té permské hvězdě jménem José půjčit holkám Simču Djangovou.i

  12. Re: Osmifinále Ligy mistryň: Slavia - Zvezda 2:1

    zeleznik2     před 9 lety 13.11.2015 14:37 |  
    0 0

    Bravo holky!!!!