Ženský fotbal

Slavia - USV Jena 5:2

Fotbalistky Slavie v přípravě nadále válí, v Edenu na umělé trávě porazily silného protivníka z Německa USV Jenu 5:2. Po dvou brankách vstřelily Svitková a Divišová, jednu přidala Kožárová.

Jena leží v německé spolkové zemi Durynsko a má přes sto tisíc obyvatel, místní ženský fotbalový klub hraje nejvyšší soutěž - Bundesligu. V minulé sezóně skončil tým na osmém místě z dvanácti účastníků, když devátý Leverkusen předskočil jen díky lepšímu skóre (v Německu o konečném pořadí na rozdíl od ČR rozhoduje skóre). V letošním ročníku Jena přezimovala na devátém místě, svěřenkyně jednatřicetiletého trenéra Daniela Krause, mimochodem bývalého brankáře Jeny, končily ligu 19. prosince, úvodní jarní duel je pak čeká 14. února.

V Jeně působí i dvě třiadvacetileté české legionářky. Útočnice Lucie Voňková byla v podzimní části ligy desetkrát v základní sestavě (z dvanácti možných případů), vstřelila jeden gól. Obránkyně Jana Sedláčková byla v základu šestkrát. Hráčky Jeny jsou profesionálky, Sedláčková se nechala slyšet, že v Česku by Jena získala mistrovský titul, stejně tak Voňková do médií prohlásila, že v porovnání se Spartou a Slavií jsou kvalita a zkušenosti na jejich straně.

Domácí trenér Mišovec se musel v zápase obejít bez zraněného kvarteta Votíková, Budošová, Pincová a Benýrová. Na utkání do hlediště dorazili i reprezentační trenéři Krejčík, Hebousse a Juska. Slávistky se velkého soupeře nezalekly a hned v úvodu šly po brance Svitkové do vedení. Odpovědět mohly na druhé straně Voňková a Van den Heiligenbergová, prvně jmenovaná však pálila mimo, druhou vychytala Sladká. A tak se ke slovu dostaly opět domácí hráčky, Svitková tentokrát v roli přihrávající našla rozběhnutou Divišovou, která následně překonala vybíhající brankářku Laengertovou - 2:0. Už na 3:0 zanedlouho upravila Kožárová střelou k levé tyči. Hostující hráčky začaly být lehce nervózní, takový průběh hry nepředpokládaly. Hru hostů dirigovala ze středu pole chorvatská internacionálka Landeková, kapitánka týmu. Zahrávala také rohové a přímé kopy. Pro balón si často do středu hřiště sbíhala i útočnice Voňková. Domácí hráčky ale byly v obraně pozorné (za zmínku stojí snad jen další střela aktivní Van den Heiligenbergové), a tak první poločas skončil za stavu 3:0.

Rozhovory Slavia - USV Jena 5:2

Pavla Benýrová se po zápase s Jenou (výhra 5:2) ujala rozhovorů s Kateřinou Svitkovou, Karolínou Dlouhou a trenérem Antonem Mišovcem.

Zveřejnil(a) SK Slavia Praha ženy dne 30. leden 2016


Začátek druhého poločasu patřil opět hráčkám v červenobílých dresech, střílenou přihrávku z levé strany od Chlastákové zakončila za zadní tyči Divišová - 4:0. Šance střídala šanci, o minutu později skórovala Hausickeová, její gól však pro ofsajd nebyl uznán. Obrana Slavie ale toto varování nevzala vážně a tak se za další minutu ve vápně gólově prosadila teplická rodačka Voňková - 4:1.  Hned vzápětí tu byl další gól, Hausickeová střílela k levé tyči - 4:2. To ale nebylo vše, diváci se dočkali rovnou čtyř gólů během pěti minut, na 5:2 dávala v 51. minutě Svitková. V další šanci byla v 59. minutě Voňková, dokázala si i položit na zem brankářku Sladkou, nakonec však z úhlu zakončovala mimo tři tyče. Na druhé straně poté dobře napadala a vybojovala míč Divišová, Laengertová však její přízemní ránu kryla. Následně hru rozdrobilo několik střídání na obou stranách. Trenér Mišovec také sáhl k taktické variantě, kdy si Dlouhá a Tomášková na krajích obrany vyměnily pozice. Další příležitost ke skórování měla v 73. minutě Voňková, která se z více jak 25 metrů pokoušela přehodit Sladkou. Poté slávistická útočnice Kožárová inkasovala žlutou kartu, když se brankářce Gornowitzové, která nahradila Laengertovou, snažila bránit ve výkopu. Další šanci měla hostující nově příchozí Martinová, Sladká totiž zaváhala při odkopu a poslala míč přímo k jejím kopačkám, na poslední chvíli však míč směřující do branky ještě vyhlavičkovala Čiperová. Chvíli před koncem měla šanci Hausickeová, když se dostala ke střele na zadní tyči po centru zprava od Martinové. V poslední minutě pak pro ofsajd nebyl uznán další gól Divišové. V závěru ještě obdržela žlutou kartu hostující Rudelicová za poznámky směrem k hlavnímu rozhodčímu. Hráčky a fanoušci Jeny byli vůbec často kolikrát nespokojení s rozhodnutím arbitrů.

Po porážce mnichovského Bayernu v letní přípravě si tak slávistky připsaly další cenný skalp bundesligového celku. V zimní připravě má zatím Slavia bilanci tří výher ze tří zápasů.

Slavia Praha - USV Jena 5:2 (3:0)

Branky: 3., 51. Svitková, 14., 47. Divišová, 20. Kožárová - 49. Voňková, 50. Hausickeová

Slavia: Sladká - Tomášková, Necidová, Juračková (65. Čiperová), Dlouhá - Divišová, Svitková. Bartovičová, Pěničková (K) (89. Šušolová), Chlastáková (83. Malinová) - Kožárová

Jena: Laengert (64. Gornowitz) - Heinze (64. Schoepope), Melhado (64. Sedláčková), Breitenbach, Van den Heiligenberg (70. Loeser) - Weiss (68. Martin), Silva, Landeka (K), Arnold (68. Rudelic) - Hausicke, Voňková

Komentáře (9)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slavia - USV Jena 5:2

    jarmik     před 8 lety 30.01.2016 23:22 |  
    0 0

    Do Lyonu ještě času dost. Nic není nemožné. :)

    • Re: Slavia - USV Jena 5:2

      bongor     před 8 lety 31.01.2016 06:01 |  
      0 0

      pro Slávistky opravdu ne.

  2. Re: Slavia - USV Jena 5:2

    Kara (přítel SN)     před 8 lety 31.01.2016 10:22 |  
    0 0

    Pěkný výsledek :)

  3. Re: Slavia - USV Jena 5:2

    Eluin (přítel SN)     před 8 lety 31.01.2016 12:19 |  
    0 0

    Proti Lyonu určitě nebudeme favorité (respektive favoritky), ale určitě to zase nebude jednostranná záležitost, aspoň v to tedy doufám.

    • Re: Slavia - USV Jena 5:2

      Sokrates55 (přítel SN)     před 8 lety 01.02.2016 11:20 |  
      0 0

      Dobrý den přeji všem slávistkám.
      Držím Vám palce a vzpomeňte na slova výborného herce Radka Brzobohatého - :" Hlavně se z toho nepo...........t." :-)
      Ani to nemusím dávat v latině.
      Sokrates55

      • Re: Slavia - USV Jena 5:2

        Eluin (přítel SN)     před 8 lety 01.02.2016 12:13 |  
        0 0

        Mě napadlo takové to okřídlené Per aspera ad astra. :) Ale hvězdu na dresu už holky mají, tak nevím :).

      • Re: Slavia - USV Jena 5:2

        Ladislav (přítel SN)     před 8 lety 02.02.2016 19:44 |  
        0 0

        Zdravím Sokrate, pokud si dobře vzpomínám, tak to taktéž byla "oblíbená" věta Ivana Hlinky ...

  4. Re: Slavia - USV Jena 5:2

    paweza (přítel SN)     před 8 lety 01.02.2016 14:04 |  
    0 0

    Super reportérka u rozhovorů, měli by ji nechat točit rozhovory pro slaviatv s klukama z Áčka. :)

    • Re: Slavia - USV Jena 5:2

      paweza (přítel SN)     před 8 lety 01.02.2016 14:10 |  
      0 0

      Našel jsem, že je to Pavla Benýrová.. Kdyby nebyla tak dobrá fotbaliska, tak by se mohla živit tímto. :)