Mládež

Na nábor přišlo padesát dětí

V Edenu se dnes konal pravidelný jarní nábor dětí, na který rodiče přivedli padesátku dětí, z toho desítku holčiček. Trenéři vybrali zejména nejmladší děti, u starších ročníků už je těžší se do klubu dostat kvůli vysoko nastavené laťce.

Na úvod si vzali slovo generální ředitel Slavie David Trunda a manažer Akademie Jiří Plíšek, který pozorně sledoval průběh náboru trvajícího jeden poločas. Po úvodních proslovech už následovalo rozdělení dětí do skupin podle ročníků, z nichž nejvíc bylo předškolního věku. Ve všech ročnících se jim věnovali trenéři dané kategorie, kteří by je pak případně vedli. "Proti minulému náboru přišlo asi o 15 dětí víc, celkem jich dorazilo asi 51. Ty nejmenší do šesti let a mladší pro slávistickou školičku tvořily celkem třetinu," upřesnil počty trenér Michal Novák, šéftrenér přípravek. Děti měly nachystaný testovací program, který zohlednil jejich věk, ty nejmenší tak přeskakovaly nízké překážky, s míčem v ruce podlézaly branky a měly za úkol kopnutím do míče porazit kužely. Ty starší už pak hrály na dvě brány a zkoušely si slalom. 

Na počínání svých potomků z tribun dohlíželi rodiče a jeden z otců se se mnou podělil o motivaci, proč své kluky přivedl. "Jeden syn je ročník 2008, druhý 2006. Chtěl jsem dětem zprostředkovat zážitek z náboru, aby si to šly zkusit, jak funguje nábor, trénink ve Slavii, možná se tady potkaly s hráči z A týmu. To se jim povedlo, mladší syn kopal na bránu, kde chytal Pavlenka, zkoušeli si něco s Mešanovičem. Takže spíš jim udělat radost a když by to vyšlo, tak aby si mohly zkusit trénink s fotbalisty Slavie." Minimálně v případě mladšího syna přání vyšlo, byl vybrán jako jediný z dalších tří chlapců ročníku 2008, a byla mu nabídnuta účast na tréninku, kterou samozřejmě přijal. "Syn je nadšený, vysvětloval jsem mu, že to neznamená, že bude hrát za Slavii, ale že půjde na trénink, zkusí si to s dětma a pak se uvidí, co dál," dodává otec malého fotbalisty, který je slávista, stejně jako všichni v rodině. "Jsem slávista tělem i duší, proto jsem kluky přivedl sem. Dřív jsem vůbec nevěděl o tom, že nějaké nábory probíhají, až teď jsem viděl informace na facebooku. Ukazoval jsem to klukům a ti byli nadšení, že to chtějí zkusit. Kluci hrajou v Sokole Karlín, je to spíš kroužek, trénují dvakrát týdně, není to příliš intenzivní a nehrají moc zápasů."

To, zda děti dostanou šanci zažít si tréninky ve Slavii, se do značné míry odvíjí i od jejich věku. "Na tréninky jsme pozvali 25 kluků, pokud budu počítat i děvčata, číslo se bude blížit 30. Čím dříve rodiče s dítětem přijdou, tím větší šance je na to, aby se dostalo do Slavie. Čím mladší, tím větší je pravděpodobnost, že zůstane v týmu. U kategorie U10 je úspěšnost deset procent, to znamená, že u nás zůstane jeden z deseti kluků, kteří nejsou vyhledáváni, ale přijdou sami," upřesňuje statistiky výběru Novák. Ve starším věku mají šanci prakticky už jen kluci, kteří trénují a hrají na určité úrovni. "Zveme tady na tréninky skoro všechny, asi ale nemůžeme o nikom říct, že bude u nás nejlepší. Na druhou stranu tady máme kluky z Dukly, Jablonce, z Banské Bystrice, jsou šikovní, prošli už tréninkovým procesem, pozvali jsme si je na trénování."

I ti, kteří dnes neuspěli a jejich dítko je mladší ročník, dnes od trenérů dostali doporučení, aby dítě sportovalo a pracovalo na sobě a za půl roku přišlo znovu zkusit štěstí. "Atletika s gymnastikou jsou vhodnými sporty i pro kluky, i když na ně rodiče dávají hlavně holky, a kluky na míčové a týmové sporty jako je florbal, hokej a fotbal. Základem je něco dělat, ať už to jsou kroužky ve škole anebo Sokol. V mladším věku zkusit plavání, věnovat se dětem mohou sami rodiče. Ti bohužel moc času nemají, přijdou na nábor a teprve zjišťují, kolik by je to stálo času a už váhají, jestli tomu čas věnují," říká Novák.

Ne všem rodičům a dětem se dnešní termín hodil, nicméně pokud máte zájem to ve Slavii zkusit, můžete kdykoliv Michala Nováka kontaktovat na čísle 607 504 648 a posléze dohodnout zkoušku s trenérem patřičné věkové kategorie. Je to naprosto běžné, že děti chodí na zkoušku během celého roku. "Týden před náborem a po něm ještě dorazí zhruba deset dětí, během celé sezóny s námi absolvují tréninky desítky dětí," uzavírá Novák.

I když dnes na náboru nemohli uspět všichni, všechny děti si odnesly dárek v podobě slávistického kalendáře, plakátu a podepsaných kartiček od Pavlenky a Mešanoviče, s hráči se mohly i vyfotit. Snad to byl opravdu zážitek a nábor nám přinesl minimálně nové fanoušky.

Komentáře (261)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé