Evropská liga

Rio Ave - Slavia 1:1

Slavia postoupila do čtvrtého předkola Evropské ligy po remíze 1:1 na hřišti Rio Ave. Postupovou branku na hřišti soupeře vstřelil v první půli Josef Hušbauer, Rio Ave hrálo celý druhý poločas v deseti hráčích. Los další fáze EL proběhne hned v pátek v 13:00.

Do důležitého zápasu poslal trenér Uhrin sestavu s několika změnami oproti úvodnímu utkání, Keniu nahradil v záloze nečekaně stoper Mikael Ngadeu-Ngadjui, Mihalíka pak na levé straně zálohy Zmrhal. Dušan Uhrin to v rozhovoru pro ČT před zápasem odůvodnil tím, že chtěl posílit osobní souboje ve středové řadě. Úvod zápasu byl vyrovnaný, první dva rohy si připsala Slavia, ale centry Hušbauera nenašly spoluhráče. Zmrhal o chvíli později vystihl rozehrávku soupeře, utekl po levém křídle, ale na jeho centr nestačil doběhnout van Kessel. Na druhé straně Yazalde hlavičkoval tísněn nad Pavlenkovu bránu. Ve 20. minutě přišla první obrovská šance zápasu, Ngadeu-Ngadjui vyslal dobře vpřed Hušbauera, ten z první centroval na Škodu, jehož hlavička orazítkovala tyč za bezmocně plachtícím Cássiem. O chvíli později už se ale slávisté radovali, dobře napadající van Kessel donuti Cássia jen odevzdat míč, který Mikula hned vrátil vpřed van Kesselovi, míč se dostal zpět k Mikulovi, který skvěle našel na hranici Hušbauera a ten předvedl svou silnou stránku, tvrdou střelou na vzdálenější tyč nedal Cássiovi šanci - 0:1. V tuto chvíli měla Slavia k postupu velmi blízko, mohla si dovolit dokonce jednou inkasovat a pořád by postupovala. Až ve 34. minutě přišla první nebezpečná akce domácích, na míč z hloubi pole si na hranici ofsajdu zaběhl Yazalde, toho stínoval Bílek nedůrazně a útočník Rio Ave střílel z úhlu, Pavlenka jeho pokus vyrazil před sebe, kde další bránící hráči míč odkopli. V 38. minutě táhl akci Slavie van Kessel, sám vystřelil, ale bránu o dva metry minul. Pět minut před koncem první půle fauloval Deli, dostal přísnou žlutou kartu, následný nebezpečně vypadající centr z přímého kopu lapil jistě Pavlenka. V nastaveném čase pak Nadjack ostře a zbytečně zajel do Hušbauera a inkasoval druhou žlutou, tedy červenou kartu. Do kabin tak šly oba týmy v naprosto odlišném rozpoložení, slávisté s vedením a vědomím, že o postup je připraví jen dvě inkasované branky. Domácí naopak věděli, že zápas musí otočit v deseti hráčích.

Domácí trenér Capucho udělal do druhé půle hned dvě změny, slávisté pokračovali ve stejné sestavě. Obraz hry se v druhé půli nijak zvlášť nezměnil, slávisté nikam nespěchali a snažili se především neinkasovat. To se ale nepovedlo, když v 57. minutě Deli neskutečnou minelou na hranici vlastního vápna pustil ke střele Gila Diase, jeho pokus Pavlenka rovněž nepříliš jistým zákrokem vyrazil na tyč, od které se míč odrazil do hřiště a Ruben Ribeiro měl lehký úkol - 1:1. V 66. minutě stáhl trenér Uhrin ze hry van Kessela a nahradil jej překvapivě Ščukem. Slavia, přestože hrála přesilovku, nedržela vůbec míč a nechávala hrát domácí. V 74. minutě mohl vrátit klid na kopačky slávistů Škoda, ale z otočky trefil jen Cássia. O chvíli později Škoda místo nahrávky úplně volnému Ščukovi střílel těsně za hranicí vápna mimo. Zápas byl v tu dobu rozdrobený do mnoha osobních soubojů a nebyla to příliš pěkná podívaná. Kolem 80. minuty zase zavřeli domácí slávisty před vlastní brankou, byly z toho ale jen tři rohové kopy bez zakončení a střela Rúbena Ribeira daleko mimo. Na druhé straně střílel Zmrhal tvrdě a přesně, Cássio byl ale pozorný. A hned na druhé straně střílel Gil Dias z dálky, naštěstí nad. V 87. minutě střílel z úhlu docela nebezpečně Heldon, Pavlenka míč vyboxoval. V 90. minutě fauloval Ščuk u postranní čáry a domácí dostali možnost zahrávat nebezpečnou standardní situaci. Vzhledem k mnoha přerušením a ošetřováním nepřekvapilo pětiminutové nastavení, navíc už po jeho ukázání byl dlouho ošetřován Ngadeu-Ngadjui. Hráči Rio Ave se ani v závěru zápasu neuchýlili k nakopávání míčů, což Slavii hrálo do karet, ze hry se totiž nedostali k ničemu. Naopak, v 97. minutě mohli slávisté rozhodnout, Barák však nastřelil Cássia a napodruhé místo nahrávky spoluhráčům před odkrytou bránu střílel vysoko nad. Mrzet to ale sešívané nemuselo, protože vzápětí odpískal sudí Dallas konec zápasu a remíza 1:1 znamenala, že Slavia postoupila do čtvrtého předkola Evropské ligy.

3. předkolo - Čtvrtek 04. 08. 2016 21:00

Evropská liga, 2016/2017
1 - 1
0 - 1
Rio Ave F.C.
Rio Ave F.C.

57. Rúben Ribeiro

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

22. Josef Hušbauer

Komentáře (390)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé