Přípravná utkání

Slavia - Nice 4:1

Slavia porazila v Edenu v generálce na třetí předkolo LM třetí tým francouzské ligy OGC Nice vysoko 4:1, když otočila poločasový výsledek 0:1. Slávisté předvedli krásný fotbal, který pomohl zužitkovat v branky především Mick van Buren. Ten dvě branky vstřelil a dvě připravil pro Milana Škodu.

Slavia nastoupila zřejmě v nejsilnější sestavě, na postu defenzivního záložníka s Tomášem Součkem místo Michaela Ngadea, ve středu pole s Hušbauerem a Rotaněm, Halil Altintop tak zůstal pouze na lavičce. Danny se poprvé postavil na pravé křídlo, nalevo nastoupil uzdravený Zmrhal. Na postu levého beka dal trenér Šilhavý přednost Bořilovi před Floem.

V úvodu zápasu drželi míč hosté a slávisté si jej příliš neužili. Když už se k němu dostali, předvedli zajímavé věci, ale centr Zmrhala nakonec odvrátila obrana Nice. A hráči francouzského týmu se také brzy radovali z první branky. Centr z přímého kopu po faulu Bořila našel ve vápně trestuhodně volného Boscagliho, který se nemýlil - 0:1! Hosté i nadále drželi míč, ale občas při tom chybovali, jenže slávisté tyto chyby v úvodu nedokázali trestat. A že šance k tomu byly, nejprve Danny hledal Škodu, ale byl pískán ofsajd, podruhé Zmrhalův centr zablokovala na poslední chvíli obrana. Potřetí už z toho byla dobrá šance, Dannyho centr našel Škodu, jehož hlavičku vyškrábl Benitez a při dohrání akce několika slávistům chyběli jen centimetry. Slávisté předváděli v poli opravdu pěkný fotbal, hosté se naopak mezi 15. a 20. minutou prakticky jen bránili. Další Dannyho míč našel Frydrycha, který z úhlu usměrňoval míč, ale bohužel mimo tři tyče. Slávisté po hodně opatrném úvodu zápasu byli i nadále lepší než hosté, dokázali získávat míče ve středu pole, ve finální fázi jim ale často chyběla přesnost. Po půlhodině hry slávisté také trošku přitvrdili v soubojích, což se hostům příliš nelíbilo. V 41. minutě Danny rychle rozehrál standardní situaci a Frydrych střílel z dobré pozice, Benitez však vyrazil na roh.

Do druhé půle Slavia prostřídala 5 hráčů včetně celého středu zálohy a hned po minutě hry Mick van Buren vybojoval míč, nacentroval do vápna, kde jeden z hostujících bránících hráčů zahrál rukou a sudí Zelinka odpískal penaltu. K té se postavil Milan Škoda a přestože si Benitez na míč sáhl, nezabránil mu v cestě do sítě - vyrovnáno 1:1! A než se hosté nadáli, měli v síti druhou branku, byl to opět van Buren, který krásnou kličkou pronikl do vápna, nahrál zpětnou přihrávkou Škodovi, který napálil míč do sítě - 2:1! Na druhé straně se po dlouhé době připomněli i hosté, Pléa ale střílel vedle. Hosté po inkasovaných brankách opět přidali a zvýšili své procento držení míče. Jenže pak v rozehrávce chybovali, Ngadeu krásně uvolnil van Burena, který korunoval svůj výborný výkon brankou - 3:1! A to nebylo vše, Ngadeu poslal z hloubi pole z přímého kopu dlouhý míč do vápna, tam Bořil dokázal vyhrát souboj a sklepnul míč na van Burena, který se nemýlil ani tentokrát - 4:1! O chvíli později mohl po další krásné akci dokonce van Buren završit hattrick, opět mu dobrou pozici připravil Bořil, tentokrát ale nad miláčkem publika v Edenu přece jen zvítězila obrana. To ale nemohlo změnit nic na tom, že Eden na konci zápasu slavil vysoké a zasloužené vítězství nad třetím týmem francouzské ligy.

Trenér Jaroslav Šilhavý po zápase svůj tým chválil: "Samozřejmě jsem rád, že se nám podařil takový výsledek s takovým soupeřem. Myslím, že i kvalita naší hry oproti zápasu se Celticem šla nahoru. Líbilo se mi to, nejen čtyři branky, ale i ve hře je progres. Chceme se takto prezentovat v dalších zápasech. Těší mě, že jsme byli tak produktivní. Škoda si udržel produktivitu, Mick van Buren tam vletěl jako velká voda. Ale nepřeceňujeme to, nešlo o body ani o postup. Vítězství se však cení. Pokud se van Buren bude prezentovat takovými výkony, dostane daleko víc prostoru. Čím víc hráčů bude mít takovou formu, tím snažší bude pro nás dělat body. Mick byl nespokojen s vytížeností, spekulovali jsme, jestli by nebylo lepší jít na hostování, ale říká si o místo na slunci tady ve Slavii. Mick na tréninku pracuje poctivě, každý má nějaké silné stránky, on je bojovník, poctivý a charakterní hráč, mnohdy jsme mu vyčítali nižší produktivitu. Celý kádr budeme ještě finalizovat spolu s vedením. Zápasy jako dnes nás obohacují a posouvají nás dál. Takové týmy vás nutí do kvality a do tempa. Čím víc takových zápasů odehrajeme, tím víc půjde naše kvalita nahoru. Základní sestavu pro další zápas mám v hlavě tak na 60 - 70 %. Co se týče odchodů na hostování, zatím ještě neodpovím, ale v hlavě to samozřejmě máme. Všechny nové hráče musím pochválit, jsou to skromní a pracovití kluci, zapadli do kabiny. Na hřišti věřím přinesou klid, rozvahu a kvalitu. Souček je jeden z hráčů, kteří se připojili později, není tu zatím dlouho, ale známe ho, dostal se až do A týmu nároďáku, myslím, že potřebujeme tak kvalitní hráče. S Michaelem Ngadeuem to může být tak, že jeden bude hrát ligu a jeden poháry. Věřím, že se ještě budeme dále zlepšovat, nemůžou se nám stávat momenty jako u inkasované branky. Tam si tohle nemůžeme dovolit, to bude boj. Borisov je rychlý tým, dobře brání, hraje na brejky. Nice chtělo hrát, ten zápas bude asi trochu jiný. Výsledkově to byly dva různé poločasy, ale herně tam z naší strany zas takový rozdíl nebyl, občas jsme se v první půli chovali trochu naivně nebo nám chyběla kvalita, ve druhé půli jsme dali dva góly a soupeř pak byl trošku překvapený. Velké týmy, se kterými jsme teď hráli, to bylo všechno přípravné zápasy. My čekáme od posil právě totéž i v soutěžních zápasech, že nám přinesou také klid do kabiny, přehled a nadhled. A s tím by měli růst i naši mladší hráči. Teď je ještě brzo na to říkat, jak moc budeme rotovat tým v zápasech. Bude rozhodovat více faktorů, pro nás je důležité, že nám neutrpí kvalita, když některé hráče prostřídáme. Zápasy Libora Holíka na Euru U19 jsem neviděl, reference samozřejmě máme. Teď s ním ale nepočítáme do A týmu, u nás by neměl prostor pro další růst, hledáme mu hostování. Do Jerevanu pojede Jirka Chytrý s Honzou Kmochem, budeme mít informace přímo naživo. Plán na dalších osm dní máme připravený, ale více bych ho nechtěl specifikovat."

Zápas třetího předkola by se měl hrát v úterý v 19:00, klub to brzy potvrdí oficiálně.

Neděle 16. 07. 2017 19:00

Přípravné zápasy, 2017/2018
4 - 1
0 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

47. Milan Škoda (pen)
50. Milan Škoda
69. Mick van Buren
78. Mick van Buren

OGC Nice
OGC Nice

8. Boscagli

Komentáře (328)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé