Liga mistrů

Slavia - BATE 1:0

Slavia v prvním zápase třetího předkola Ligy mistrů porazila BATE Borisov 1:0. Jedinou branku vstřelil Milan Škoda z penalty. BATE hrálo 70 minut v oslabení a slávisté trefili dvakrát brankovou konstrukci.

Slavia nastoupila v očekávané sestavě, s krajními beky Frydrychem a Bořilem, defenzivním záložníkem Ngadeuem a křídly Dannym a van Burenem. Hru měli tvořit Hušbauer a Rotaň, třetí velká letní posila Halil Altintop zůstal na lavičce, ani tam se nevešli například Flo, Zmrhal nebo Ščuk. Hosté nastoupili v defenzivním rozestavení s trojicí středních záložníků defenzivnějšího ražení Kendyš, Dragun a A. Volodjko, obvyklý ofenzivní záložník Ivanič tak nastoupil z křídla a jen na lavici zůstal Gordejčuk, tedy hráč, který dvěma brankami rozhodl o postupu BATE přes Alaškert.

Úvodní minuty zápasu byly hodně neuspořádané, žádný z týmů nedokázal držet míč na svých kopačkách delší dobu než pár vteřin. Hosté se na hřišti velice dobře pohybovali a napadali akce slávistů už v zárodku. Po pár minutách se však přece jen přesunula aktivita na kopačky slávistů, první roh vybojoval van Buren, nic z něj ale nebylo. Hosté hrozili z rychlých brejků, jeden takový hasil za cenu žluté karty už v 15. minutě Jugas. Na druhé straně se slávisté dožadovali penalty v 18. minutě po ruce jednoho z bránících hráčů, kopal se však jen roh. Jenže po něm už se slávisté oné penalty dočkali. Jablonski nedovoleně zastavil Frydrycha, který se zjevil sám před brankářem a za svůj faul dostal navíc červenou kartu. K penaltě se postavil kapitán Milan Škoda a nemýlil se - 1:0! Slavia tak byla ve skvělé pozici, s vedením 1:0 a výhledem na dlouhou 70minutovou přesilovou hru. Hosté navíc byli donuceni vystřídat jednoho ze svých ofenzivních hráčů Ivaniče stoperem Buljatem. Milan Škoda se dostal v dalších deseti minutách ke dvěma střelám, obě ale byly jen slabé a Ščerbickij s nimi neměl problém. Na druhé straně vybojovali hráči BATE po půlhodině hry první roh a po něm bylo před Laštůvkou hodně rušno. S vypětím všech sil se slávisté ubránili a nepustili soupeře do zakončení. V 36. minutě krásně přešel přes soupeře Frydrych a po centru do vápna slávisté kopali další roh. Po něm se dostal v ideální pozici ke střele Ngadeu, ale Ščerbickij vytáhl neskutečný zákrok a vyrazil na další roh. Do konce poločasu už se pak nic zajímavého nestalo, slávisté tak šli do kabin za solidního stavu 1:0. Hra, kterou sešívaní předváděli, by však jistě snesla ještě trochu zlepšení.

Do druhého poločasu ani jeden z trenérů nestřídal. V úvodu druhé půle chtěl odpískání další penalty Danny poté, co nastřelil ruku jednoho ze soupeřů, tentokrát se nepískalo. O chvíli později poslal Danny dopředu Hušbauera a jeho střela z úhlu trefila břevno a poté tyč! Slávisté však oproti první půli viditelně přidali, tlačila je skvělý Tribuna Sever. Hosté se v té době jen bránili a tahali čas. Další dobrá šance Slavie přišla v 59. minutě, Danny střílel zpoza vápna a Ščerbickij předvedl prapodivný zákrok hrudí. Kolem 60. minuty se na hřišti trošku přiostřilo a padlo několik žlutých karet. Velkou šanci pak spálil Frydrych, když k němu prošel míč po rohovém kopu, bránu však přestřelil. A hned o chvíli později van Buren ve výborné pozici trefil jen střed brány a Ščerbickij neměl problém. Slávisté měli tlak, ale kýžená druhá branka nepřicházela, proto přišel na hřiště místo Rotaně Mešanovič. A ten se hned po pár minutách dostal k hlavičce, bránu ovšem přestřelil. V 74. minutě kapitán hostí Stasevič z přímého kopu přestřelil bránu. V 77. minutě naopak na druhé straně zahrozil Ngadeu, hlavičkou po rohu Hušbauera jen těsně minul bránu. V 81. minutě trefil Škoda hlavou tyč! Do většího závěrečného tlaku už se ale Slavia nedostala. V nastaveném čase to ještě zkusil z velké dálky Hušbauer, ale Ščerbickij se nachytat nenechal. Když v poslední akci zápasu prošel vápnem Hušbauer a dal zpětnou přihrávku, jeden ze spoluhráčů ji promáchl a Bořil pak přestřelil. Zápas tak skončil vítězstvím Slavie 1:0. Slavia zvítězila a neinkasovala, přesto však po zápase zůstala mírná pachuť, že vítězství mohlo a mělo být vyšší.

Trenér Jaroslav Šilhavý shrnul pocity asi většiny fanoušků Slavie: "Přáli jsme si výsledek s nulou a vítězství, toho jsme dosáhli. Nicméně nejen já, ale i kabina byla trochu zaražená. Hráli jsme tři čtvrtě zápasu proti deseti lidem, chtěli jsme přidat další branky, to se nám nepodařilo a proto jsme zklamaní. Šancí jsme měli dostatek alespoň na vstřelení druhé branky, to se nám nepodařilo buď špatným řešením nebo jsme trefovali tyčky. Věřím, že i venku jsme schopni dát minimálně jeden gól a věřím, že to zvládneme. Hra soupeře vycházela z toho, že byli oslabení a nechtěli inkasovat. Nemyslím, že jsou na takovou hru zvyklí, myslím, že doma budou hrát útočněji, očekáváme jiné utkání. Začátek byl z naší strany neurovnaný, nepřihráli jsme si pořádně, ale ještě před tou penaltou už se naše hra zklidnila a začali jsme hrát kombinačně. Po vyloučení jsme asi deset minut byli trochu překvapení z té situace, ale pak jsme zase začali být víc aktivní a začali jsme si vytvářet šance. Hráči, kteří nás v létě doplnili, mají zkušeností dost, nemyslím, že bychom měli být před odvetou nervózní. BATE teď musí dát minimálně dvě branky, věřím našemu mužstvu, že alespoň jeden gól vstřelí. Pojedeme do Běloruska určitě s pokorou, ale také s vírou, že to zvládneme. Dobývání takové obrany je na fotbale nejtěžší. Myslím, že jsme měli dost hezkých akcí, ale také jsme měli dost situací, kdy jsme to uspěchali a nakopávali například z hloubky místo ze strany. Věřím, že se naše hra bude ještě zlepšovat. Rotaně jsme nestřídali kvůli špatnému výkonu, ale vyplynulo to ze hry, kdy jsme chtěli dát do hry druhého útočníka, tentokrát se ale Mešanovič do hry moc nedostal. Pepa Hušbauer hrál skvělý zápas, měli jsme nachystané střídání za Halila Altintopa, ale nebylo potřeba. Obměnu základní sestavy na zápas s Teplicemi máme v plánu, ale kolik hráčů vyměníme, to teď neřeknu. Myslím, že i kdyby BATE hrálo v plném počtu, tak by hráli podobně. Při pádu Ngadeua nám zatrnulo, ale zdá se, že se mu při tom nic nestalo a je v pořádku. Nemyslím si, že by naše uvažování před Teplicemi bylo jiné, kdybychom vyhráli dnes vyšším rozdílem."

3. předkolo - Úterý 25. 07. 2017 19:00

Liga mistrů, 2017/2018
1 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

20. Milan Škoda (pen)

FK BATE Borisov
FK BATE Borisov

Komentáře (355)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé