Fortuna liga

Slavia - Teplice 1:0

Slavia porazila v prvním ligovém zápase v Edenu Teplice 1:0, jedinou branku vstřelil ze sporné penalty Halil Altintop. Slavia nepodala dobrý výkon, byla v zápase šťastnější a vydřené tři body jsou pro ni velice cenné.

Trenér Jaroslav Šilhavý udělal navzdory svým předchozím prohlášením na dané téma hned sedm změn v základní sestavě oproti úternímu zápasu s BATE. Nastoupila úplně nová záloha i útočník a v obraně nahradil Deliho kapitán Bílek. Hosté přijeli v nejsilnější sestavě s mnoha ostřílenými ligovými borci. První střelu si připsal už po necelých 30 vteřinách hry Bořil, kterého našel křížnou přihrávkou Altintop. A brzy nato podobná spolupráce vedla k Bořilově pěknému centru, k němu se však ve vápně nedostal Mingazov a kvůli srážce s jedním z bránících hráčů musel být chvíli ošetřován. Slavia měla solidní převahu a v deváté minutě se dočkala odměny. Vše začalo u Mingazova, který krásným centrem našel ve vápně Frydrycha. Jeho hlavičku ve vyložené pozici zastavil jeden z obránců, slávisté reklamovali ruku a sudí Orel s nimi po několika vteřinách hry souhlasil a penaltu zapískal, jak ukázaly opakované záběry, zřejmě chybně. K penaltě se postavil Halil Altintop, počkal až se mu brankář Grigar hne a poslal míč na druhou stranu - 1:0! V 18. minutě předvedli slávisté hezkou akci středem hřiště, Zmrhal nahrál do šance Mešanovičovi, jeho střelu ale lapil Grigar. Inkasovaná branka však hráče Teplic vyprovokovala k větší aktivitě a postupně se dostávali k ohrožení branky Laštůvky. Krobova tečovaná střela neskončila příliš vedle, po rohovém kopu navíc slávisté chybovali, neodkopli míč a Laštůvka musel zasahovat proti střele Jeřábka. A hosté pokračovali ve výborném výkonu, slávisté naopak hodně chybovali směrem dozadu. Vondrášek hledal přízemním centrem některého ze spoluhráčů a Vaněček na míč jen těsně nedosáhl. A po rohovém kopu pak hlavičkoval znovu Vaněček jen těsně vedle. Inkasovaná branka vyloženě visela ve vzduchu, výkon Slavie vůbec nebyl dobrý. Přesto se ale sešívaní také dostali do šance, Altintop hledal jednoho z dvojice Zmrhal, Mešanovič, první jmenovaný na míč jen těsně nedosáhl. Tutovku pak spálil Zmrhal, když ho v brejku našel Mingazov. Zmrhal však zakončil slabě a nechal vyniknout Grigara, při pokusu k dorážce se nedostal k míči Altintop, zřejmě vinou faulu jednoho z bránících hráčů, sudí Orel ale další penaltu nepískl. V závěru poločasu ještě Zmrhal zkazil dva centry ze solidních pozic a šlo se do kabin, vedení 1:0 pro Slavii bylo jistě příjemné, protože hosté z Teplic měli opravdu velký počet solidních příležitostí ke skórování.

Druhý poločas začal rohem Teplic, zakončení vykopával z brankové čáry Bořil! Hosté pokračovali tam, kde skončili v první půli, tedy v aktivním přístupu a kolem 55. minuty přikovali slávisty k vlastnímu pokutovému území. Ljevakovič tohle obléhání zakončil prudkou střelou z 20 metrů, bránu Laštůvky těsně minul. Na druhé straně zkusil přelobovat Grigara Zmrhal, míč však stihl vykopnout Šušnjar asi metr před brankovou čarou. Po 60. minutě hry slávisté dokázali vyrovnat hru, ale ani tak nepředváděli nijak pohledný fotbal. Naopak, emoce na hřišti vzplály po kontaktu střídajícího Červenky s Bořilem a na hřišti se žlutilo. Zápas byl velmi hektický, v obrovském tempu, ale šance dlouho nepřicházely. Až v poslední pětiminutovce - to už kvůli křečím hrál Bílek v záloze a na stoperu střídající Ngadeu. Nejprve Zmrhal střílel z dobré pozice a Grigar lapil, na druhé straně tečovaná střela Kučery skončila jen těsně vedle branky bezmocného Laštůvky. V nastaveném čase se už nic nestalo a Slavia tak vybojovala velice cenné tři body ze zápasu, ve kterém rozhodně nebyla lepším týmem.

Trenér Teplic Daniel Šmejkal to ve Slavii dobře zná, ani ve druhém svém zápase však ze solidního zápasu v Edenu nevytěžil ani bod. "Nemluví se mi dobře, nevezeme ze Slavie ani bod. V úvodu utkání jsme dostali trochu za vyučenou, Slavia na nás nastoupila a nám chvíli trvalo, než jsme se zvedli, bohužel jsme inkasovali branku. Od 20. minuty jsme se zvedli, ale nedali jsme gól. Nějaké změny v sestavě Slavie jsme čekali, ale spíš 3-4 a ne 7. V reálu jsem penaltový zákrok viděl špatně a v televizi zatím vůbec, takže to nemůžu komentovat. Hráli jsme proti silnému soupeři, vyložené šance jsem z naší strany viděl a je škoda, že jsme je neproměnili."

Jaroslav Šilhavý zápas komentoval takto: "Jsem rád, že jsme vstoupili do nového ročníku ligy vítězně. Nerodilo se to snadno, Teplice potvrdily pověst silného týmu plného zkušených kluků. My jsme naopak po slibném úvodu a správně jsme napadali Teplice ustoupili, soupeř přebral iniciativu a my jsme tahali za kratší konec. Běhali jsme bez balónu, soupeř toho nakonec nedokázal využít. Vyložených šancí jsme asi měli víc, ale jsem rád, že jsme to ubránili. Bylo by veselejší dát z některého brejku gól na 2:0 a byl by klid. Počet změn mohl mít vliv na to, jak utkání vypadalo. Ale všichni kluci se s námi připravují a v přípravných zápasech se nejevilo, že by byli slabší než naše jedenáctka proti BATE. Zápas byl pak hodně neurovnaný, hráče chytaly křeče. Rozhodli jsme se udělat tolik změn, vyhráli jsme. Určitě jsme brali v potaz zápas, který hrajeme v Borisovu, ani ne z hlediska fyzičky, ale může se někdo zranit a to jsme nechtěli. I z pohledu toho, že je tu široký kádr, tak jsme věřili, že to zvládneme. Výsledkově jsme to zvládli, byť jsme s některými hráči spokojeni více a s některými méně. Chceme hrát poháry, tak potřebujeme všechny hráče. Flo už trénuje, ale zatím jen tři dny. Rotaň s Delim měli volno, protože by dnes byli jako 17. a 18. hráč. Základní sestavu proti Borisovu samozřejmě říkat nebudu a analýzu zápasu budu provádět nejdřív s hráči. Týmově jsme to zvládli, i když lehkost chyběla. Penaltovou situaci jsem neviděl, připadalo mi to jako penalta obojí, jak ruka ve vápně tak faul na Altintopa. Altintop je tak zkušený hráč, že se přihlásil o penaltu sám a s přehledem proměnil. Hrál první soutěžní zápas na tomto stadionu a myslím, že odvedl solidní výkon."

1. kolo - Sobota 29. 07. 2017 20:00

HET liga, 2017/2018
1 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

9. Halil Altintop (pen)

FK Teplice
FK Teplice

Komentáře (392)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé