Rozhovory

Laštůvka: Nuly neřeším, důležité jsou výhry

Druhé čisté konto ve druhém soutěžním zápase za Slavii si připsal Jan Laštůvka. Celkově šlo už o jeho jubilejní 100. nulu v profesionální kariéře.

První ligový zápas, první výhra, ale bylo to hodně upocené.

Myslím, že začátek jsme zvládli dobře. Prvních 15 minut jsme hráli fantasticky. Pak jsme začali mít asi trošku strach, měli jsme hodně ztrát a ten zápas se nevyvíjel tak, jak bychom chtěli. Chyběl tomu 2. gól, abychom se více uklidnili. Ale Teplice jsou silný soupeř a i v minulé sezoně ukazovaly, že umí hrát fotbal. Každá výhra se cení. Máme 3 body. i když jsme vyhráli jenom 1:0, takže si myslím, že musíme být spokojení.

Chvílemi jste se v brance hodně rozčiloval.

Myslím si, že jsme mohli hrát i trochu více zezadu. Byl to fotbal nahoru dolů, my jsme se snažili ten zápas rozhodnout, ale nepodařilo se nám to. V závěru bylo hlavní už udržet výsledek 1:0 a my jsme měli vzadu velké díry. Zvládli jsme to, jak jsme to zvládli a zaplať pánbůh za to.

Zatrnulo vám v závěru po tečované střele, která šla jen těsně mimo?

Určitě zatrnulo. Byla to taková trochu šmudla, ale naštěstí to tam nespadlo. Takže jen dobře pro nás.

Za Slavii máte za sebou 2 zápasy a z nich 2 čistá konta. Z osobního pohledu jste tedy spokojený?

Zatím to nebudu vůbec hodnotit. Teď máme před sebou velice důležitý zápas ve středu. Já bych určitě tuhle nulu vyměnil za zvládnutý středeční zápas. Musíme se dívat od zápasu k zápasu. Víme, že to bude nesmírně těžké, o čemž jsme se přesvědčili doma. Ale vedeme 1:0 a nemáme se čeho bát.

Co bude třeba udělat, aby to ve středu dopadlo dobře?

Všichni víme, že ten tlak bude. Ten je na nás v lize i v pohárech. Takže se s tím musíme vypořádat a hrát uvolněně. Jsou horší věci na světě než tlak před zápasem. Chceme to zvládnout. Všechno bude o hlavě a maximální bojovnosti.

Hlasatel po zápase oznámil, že jste vychytal 100. nulu v kariéře. Co na to říkáte?

Já to ani nevěděl. Mně to říkal po zápase náš tiskový. Já na statistiky nějak nedám. Říkal jsem to i v Karviné, že pro mě jsou důležité výsledky a výhry mužstva. Jestli to skončí 2:1 nebo 3:2, to je mi opravdu jedno. Naopak kdyby to bylo 0:0, tak mám sice nulu, ale jako tým jen 1 bod, takže bych byl nespokojený.

Ale ta stovka je pořádné číslo.

Tak je to důkaz, že hraju pěkně dlouho fotbal. Nedávno se mě někdo ptal, jak dlouho hraju a já mu říkal, že asi 29 let. Tak jsem se sám podivil, jestli jsem to dobře spočítal.

Zkušený gólman, který přijde do Slavie před předkoly Ligy mistrů, to tu už bylo před 10 lety. Vnímáte tam paralelu?

Ne, to nevnímám. To je historie. Vše je zapomenuté, já tu začínám od nuly a dívám se jen dopředu. Jestli jsem zkušený, nebo ne, to se ukáže jen na hřišti. A výkony poroste má image a hlavně i týmový výsledek.

Co jste říkal tolika změnám, které trenér udělal? Překvapilo vás to osobně?

Máme široký kádr a zápasů bude hodně, takže rotace hráčů bude. Trenér se takto rozhodnul, má na to právo a vyhráli jsme, takže vůbec nemá cenu nad tím uvažovat. Trenér to tak cítil, tak to udělal.

Čím si vysvětlujete tolik okének v defenzivě?

Je začátek sezony. Nechci se na to vymlouvat a měli jsme přípravu se silnými soupeři. Ale sami cítíme, že to dnes nebylo úplně ono a věřím, že se ten výkon bude zlepšovat a každý se poučí ze svých chyb. Určitě si to v kabině zanalyzujeme. Doufám, že to zvládneme už ve středu, aby bylo inkasovaných gólů co nejmíň a že postoupíme do dalšího kola.

Nemrzí vás, že jste si 100. nulu přenesl až do Slavie a nestihl jste to v Karviné?

Nemrzí. Já jsem šel do Karviné, abych pomohl mužstvu a abychom udrželi ligu. To se nám povedlo. V Karviné se hlavně počítaly ty výsledky, o nuly tak nešlo. Vůbec nelituju, že jsem tam šel. Vzpomínám na to moc rád a budu jim teď fandit. Nesmírně si cením, s jakými hráči a bojovníky jsem tam mohl hrát. A také jak se předvedli fanoušci po takové době v lize a na novém stadionu. Opravdu nás povzbuzovali a byla to i jejich velká zásluha, jak jsme hráli.

Není to tedy hezký vklad do nového angažmá, hned si přinést 100. nulu?

Nechci nic zakřiknout, ale já hlavně doufám, že mužstvu pomůžu k výhrám. Já na ty nuly nedám, pro mě jsou důležitá vítězství.

Do Karviné šel místo vás Berkovec. Je to dobrá náhrada?

Vím, že je to výborný gólman. Trochu je mi líto Braňa Pindrocha, ale to nebudu rozebírat. Berky je výborný gólman, dnes vyhráli. Přál jsem mu i před zápasem, ať se mu daří a ať si užije premiéru na novém stadionu. Strach o brankáře v Karviné nemám.

V dnešním zápase jste měl jeden vážnější zákrok po střele z otočky po rohu. Jak jste to viděl? Bylo důležité zmenšit úhel?

Já jsem spíš čekal, nechtěl jsem jít zbytečně rychle na zem. Trefilo mě to, možná jsem trochu zareagoval, ale od toho tam jsem. Každý má na hřišti nějakou funkci a musí ji plnit. Tady ve Slavii nebo i ve Spartě to mají brankáři těžší, protože na ně jde třeba jen 1 nebo 2 střely a oni ji musí chytit. V té Karviné na vás jde střel 6, když 4 chytíte a vyhrajete 3:2, tak se řekne, že jste něco chytil. Ale tady je to víc o koncentraci. Může být střela v závěru a vy ji musíte chytit.

Komentáře (11)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Laštůvka: Nuly neřeším, důležité jsou výhry

    tomblesk     před 7 lety 30.07.2017 13:39 |  
    3 0

    Má prostě hlavu na správném místě. Určitě ještě něco chytne, . Chlap na správném místě - to potěší. A hodně!!! Díky Honzo. A ty odkopy, ti šly určitě líp než dřív .....

  2. Re: Laštůvka: Nuly neřeším, důležité jsou výhry

    DrFe     před 7 lety 30.07.2017 15:31 |  
    1 1

    Laštůvka předvedl několik důležitých jistých zákroků, byl oporou. Mám z něj dobrý pocit. Horší hru nohou bych nedramatizoval, to je druhotné. Hlavně nepřihrát soupeři. Jinak to není až tak podstatné.

  3. Re: Laštůvka: Nuly neřeším, důležité jsou výhry

    Petr9608     před 7 lety 30.07.2017 18:31 |  
    7 0

    Dnes jsem potkal na Štvanici čaroděje a potvrdil mi, že jako Laštůvka byl dobrej kauf :o) Ani jsem tedy nevěděl, že je teď prý na volné noze.

    Méně mne už potěšilo, že jsem na stejném místě zahlédl Marka Víta. :-x

    • Re: Laštůvka: Nuly neřeším, důležité jsou výhry

      Petr9608     před 7 lety 30.07.2017 22:10 |  
      0 0

      https://www.instagram.com/p/BXLuRXAl9KI/

      Aha - tak čaodějova dcera je kamarádka dcery brankáře Josefa Muchy, která dnes hrála na Štvanici finále :o)

  4. Re: Laštůvka: Nuly neřeším, důležité jsou výhry

    zeleznik2     před 7 lety 30.07.2017 21:09 |  
    0 0

    2 zápasy a dvě nuly..to je rozjezd jako hrom. Jen tak dál. S Jugasem jasně nejlepší letní nákup..100 nul celkově, to už pěkné číslo, moc Honzovi gratuluji. Jen ten věk by mohl být nižší, tak za dva tři roky budeme, potřebovat, stejně kvalitní jedničku.

    • Re: Laštůvka: Nuly neřeším, důležité jsou výhry

      sasky     před 7 lety 31.07.2017 08:32 |  
      0 0

      Za dva, tři roky najdeme nebo dovychováme pět dobrých gólmanů. Proto jsem výměnu Pavlenka Laštůvka celkem ocenil, protože bylo jasné, že za Pavlenku bychom hledali náhradu již příští léto. Teď přestoupil do Liverpoolu Víťa Jaroš, tak pokud v 18 nebude hrát PL (což při vší úctě spíš nepředpokládám), tak bychom ho mohli stáhnout na třeba dvouleté hostování případně zpětný odkup.

  5. Re: Laštůvka: Nuly neřeším, důležité jsou výhry

    zeleznik2     před 7 lety 30.07.2017 21:10 |  
    0 0

    Bohemka potěšila 1:1 na Letné to je skvělé a pozor 20 minut odehrál Rosický.

    • Re: Laštůvka: Nuly neřeším, důležité jsou výhry

      travel (přítel SN)     před 7 lety 30.07.2017 21:39 |  
      0 0

      Chvíli jsem se díval a pak poslouchal odborníky Řepku a Rajnocha ve studiu a jen jsem čekal,kdy začnou ronit slzy.

      • Re: Laštůvka: Nuly neřeším, důležité jsou výhry

        sasky     před 7 lety 31.07.2017 08:33 |  
        3 0

        Řepka je pako, ale Rajnoch je celkem v klidu.

        • Re: Laštůvka: Nuly neřeším, důležité jsou výhry

          jufoun (přítel SN)     před 7 lety 31.07.2017 22:10 |  
          2 1

          Dokonce bych řekl, že Rajnoch docela fandí Slavii :)

          • Re: Laštůvka: Nuly neřeším, důležité jsou výhry

            sasky     před 7 lety 01.08.2017 06:34 |  
            1 1

            Nevím, jestli vyloženě fandí, ale averze tam určitě není :)