Ženský fotbal

Slávistky porazily Minsk 3:1

Fotbalistky Slavie v posledním přípravném zápase před sobotním startem ligové soutěže porazily Minsk 3:1, když se střelecky prosadila Kožárová, Kozyrenko a Svitková.

Do zápasu naskočila testovaná ukrajinská útočnice Tetyana Kozyrenko (21 let). V úvodu jsme si vybrali slabší chvilky, nejdříve po špatné malé domů bylo před naší brankou rušno, ale nekonec se hostující celek do zakončení nedostal. Chlastáková později vybojovala míč, odcentrovala do vápna a Kožárová hlavou tečovala, brankářka však byla pozorná. Ve velké šanci se ocitla Pilipenko, ale z malého vápna přestřelila. Kombinace se nedařila, takže do šancí ze hry jsme se moc nedostávali. Defenziva však soupeři také mnoho nedovolila. A když se nedaří, tak standardky pomůžou. A dnes se potvrdilo. Ve 28. minutě Svitková zahrála roh, Kozyrenko šla do souboje, míč se dostal na tyč a pak poskakoval po brankové čáře a Kožárová jej doklepla. Z dalšího rohu nejdříve Kožárová trefila hlavou ruku obránkyně, následně Cahynová se snažila hlavou zakončit, ale hráčka MInsku míč odhlavičkovala z brankové čáry. Ve 32. minutě Cahynová vystihla rozehrávku, přihrála Kozyrenkové, která si naštelovala míč na levačku a z velké dálky skórovala. Ve 38. minutě z hranice vápna střílela Slisarchik, Sladká vyrazila, následná dorážka do sítě byla z ofsajdu. V závěru ještě měla šanci Kozyrenko, pak byla ve vápně faulována Kožárová a nařízenou penaltu proměnila Svitková.

Druhý poločas jsme prostřídali a na nějaké šance jsme si museli počkat na poslední dvacetiminutovku. Jarchovská z pravé strany šikovně nahrála před vápno Kožárové, která z první zakončovala těsně nad branku. Střelecký pokus předvedla Svitková, ale pouze do brankářky. A po pěkném centru Divišové málem zakončovala Necidová, bohužel na míč nedosáhla. Na druhé straně Belay střílela z velké dálky a trefila spojnici břevna a tyče. A po dlouhém nákopu a zaváhání v zadních řadách skórovala Alvin.

"Dnes to byl zápas z kategorie důrazný soupeř. Na začátku jsme se hledali, přesto jsme byli schopni dát tři branky do poločasu. Hra nebyla podle mých představ, ale Minsk jsme nepouštěli do velkých šancí. Ve druhém poločase jsme prostřídali, s čímž si holky poradily. Srovnali jsme se s důrazem, což potřebujeme do soutěže. Ale víc bych si představoval, že budeme kombinovat s míčem a mít hru pod kontrolou, což se nedařilo, bylo to rozhárané. Věřím, že do prvního mistráku si to sedne," zhodnotil utkání trenér Pavel Medynský.

Středa 09. 08. 2017 18:30

Přípravné zápasy žen, 2017/2018
3 - 1
3 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

28. Kožárová Tereza
32. Kozyrenko Tetyana
43. Svitková Kateřina pen.

FC Minsk
FC Minsk

84. Alvin

Návštěva: 50

Sestava SK Slavia Praha:
Malíková (35. Sladká) - Sedláčková, Bartovičová, Pincová (46. Dědinová), Chlastáková (71. Juračková) - Divišová (46. Jarchovská), Cahynová (60. Svitková), Svitková (46. Jarchovská), Veselá (46. Skálová) - Kozyrenko (61. Divišová), Kožárová

Komentáře (10)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slávistky porazily Minsk 3:1

    Jachym     před 7 lety 10.08.2017 10:27 |  
    0 3

    Když už nechce autor požívat přechylování, tak důsledně. V základní sestavě nastoupila Kozyrenko, ale dále čtu, že někdo přihrával Kozyrenkové... Takto vždycky skončí ta snaha být "in" jen na půli cesty...:-) Respektive spíše ještě na menším dílu cesty, uvážíme-li, kolik má čeština pádů...

    • Re: Slávistky porazily Minsk 3:1

      Zdededek     před 7 lety 10.08.2017 12:54 |  
      1 0

      Zdravím. I ty jsi ale zůstal na půl cesty. Nenapsal jsi, jaký by měl být správný tvar. Snad "nahrál Kozyrence?" To by se asi musela jmenovat Kozyrenka. Když se jmenuje Kozyrenko, tak "nahrál Kozyrenku?", "nahrál Kozyrenko?" Když se třeba nějaká Češka jmenuje Svoboda (už jsem se s tím setkal), tak by se mělo psát "nahrál Svobodě?" Nevím. Asi se zeptám nějakého profesionálního češtináře.
      A když už jsem se odhodlal k psaní, což činím od roku 2004 (co jsem na těchto stránkách registrován), teprve po osmé, tak popřeji našim holkám úspěchy v lize mistrů, Kozyrence? (Kozyrenku?, Kozyrenkové?) přestup do Slávie a našim klukům 3 body zítra a postup přes Apoel.

      • Re: Slávistky porazily Minsk 3:1

        Jachym     před 7 lety 10.08.2017 13:08 |  
        1 2

        Já jako maloměšťák, provinční nacionalista a český zamindrákovaný xenofób (vše podle současných mainstreamových definicí) bych především zůstal u přechylování:-) Jinak mě zaráží, že světáčtí "nepřechylovači" si vystačí většinou s prvním pádem a dál jsou bezradní. Když nechtějí komolit cizí jména a dotknout se osobnostních práv, ať "hezky" pokračují, že hra bez Kozyrenko stála za starou bačkoru, ke Kozyrenko směřovala nepřesná přihrávka, pro Kozyrenko je těžké najít vhodnou pozici, o Kozyrenko se bavili zahraniční skauti, a s Kozyrenko je Slavia silnější atd. atd.... Jinak i já zdravím a k tvému závěrečnému přání se připojuji.

        • Re: Slávistky porazily Minsk 3:1

          Travinho     před 7 lety 10.08.2017 13:48 |  
          0 0

          Ono to není tak jednoduché. Nezní ti pak divně, když naše Kristina Mäki porazí v závodě dejme tomu nějakou Lehtanenovou? Mně to divné teda připadá... U zahraničních jmen až předůsledně přechylujeme, ale jakmile se jedná o cizinku u nás, tak to nepoužíváme? Divné...

            • Re: Slávistky porazily Minsk 3:1

              Travinho     před 7 lety 10.08.2017 17:19 |  
              0 0

              Já vím, jak se to vysvětluje, ale přijde mi to potom vtipné, že u naší závodnice přechýlení nepoužijeme a u cizí jo. Nebo představte si to u hereček Julia Robertsová, Salma Hayeková, Courtney Coxová apod.... Zní to blbě a jsou tam už ustálené tvary bez přechýlení. Jen Ota Černý zato bojoval až do krve a vyhodil kvůli tomu Kocumovou od spolukomentování (dosazeno byla Neumannová, která neumí česky vůbec)

            • Re: Slávistky porazily Minsk 3:1

              Eluin (přítel SN)     před 7 lety 10.08.2017 18:57 |  
              1 0

              Nejste Vy náhodou ten, kdo běhá závody v triku Slavie? Např. letošní Karlštejn 19 km...? :)

              • Re: Slávistky porazily Minsk 3:1

                Jachym     před 7 lety 10.08.2017 19:27 |  
                1 0

                Jasně, všechny závody běhám ve slávistickém:-)) Ale zrovna Karlštejn jsem letos musel vynechat, ačkoli to mám jen pár kilometrů od mého bydliště. Letos jsem běžel třeba v Karlových Varech půlmaratón v den, kdy jsme hráli v Boleslavi a měl jsem informace o všech změnách stavu:-))

  2. Re: Slávistky porazily Minsk 3:1

    Richi (admin)     před 7 lety 10.08.2017 21:20 |  
    2 0

    Děkuji za výklad přechylování :-)

  3. Přechylování

    JS (přítel SN)     před 7 lety 11.08.2017 13:51 |  
    1 1

    Přechylování je dle mého gusta (nezatíženého maloměšťáckým xenofobismem) použito tak akorát. Naprosto nesnáším patvary Šarapovová nebo Jelena Isinbajevová, už zvlášť proto, že ruskojazyčný ženská jména tam tu ženskou koncovku mají. Zároveň se musí použít přechylování v jiném pádě, než prvním, aby byl zachován smysl českého jazyka. Za mě palec nahoru. Podle mě je to jediná možný způsob, jak neprznit jména dotyčným osobám a zároveň neprznit češtinu.