Hráči Slavie

Hodnocení slávistů - 4. kolo

Vršovické derby nenašlo vítěze, když duel v Ďolíčku skončil bezgólovou remízou. Slavia tak ani napodruhé nedokázala venku vstřelit branku.

Zápas asi není třeba obšírněji hodnotit, protože dění na trávníku mluvilo jasnou řečí a bylo do značné míry shodné s utkáním v Ostravě. Slavia více držela míč, ale kromě úvodní desetiminutovky nebyla vůbec nebezpečná. Ve druhé půli si pak dvě dobré příležitosti vytvořili i klokani, nicméně je také neproměnili. Nudný zápas tak skončil zaslouženou remízou a ani jeden fanouškovský tábor si nezařval kýžené "góóóól".

Hned v úvodu sezony se tak dá hovořit o ofenzivní krizi mužstva trenéra Šilhavého. Žádnou radost z toho nemám, potěchy pro oko diváka zatím zápasy Slavie přináší poskrovnu, přesto bych rád trochu přidusil menší internetovou paniku. Výsledky zatím nejsou nijak zvlášť tragické (v lize bilance 2-2-0, splněný cíl v podobě postupu přes Borisov) a v náš neprospěch mluví i objektivní okolnosti.

1) Přišlo poměrně hodně posil a bude trvat, než se mužstvo sehraje. Tak to prostě většinou je a případů, kdy si hned všechno sedne po velkých změnách, je málo. V úvodu sezony tím možná hra trpí, v dlouhodobém horizontu si ale myslím, že je dobře, že Slavia posílila. Vzhledem k našim ambicím bylo třeba provést ještě jedno výraznější posilování. Do dalších přestupních období by se ale strategie měla změnit. Základ máme kvalitní a přijít by měli vždy 2, maximálně 3, rozdíloví hráči za období. Víc by bylo kontraproduktivní a nejde mužstvo stále dokola sehrávat. Pěkný příklad je Olomouc. Když tam přišel trenér Jílek, tak vypadal jako neumětel. Kvůli špatné finanční situaci ale nenakupovali posily a hle, stejné mužstvo, které se rok sehrávalo a nebylo do něj zasahováno, najednou válí.

2) Nelehké sehrávání se souvisí nejen s množstvím příchodů, ale i s dost razantní změnou herního stylu. I hráči, co tu jsou déle, si musí zvykat na něco jiného a v začátcích to drhne.

3) Bojujeme na dvou frontách. Samozřejmě jsme si to přáli a počítali s tím dopředu, ale je prostě faktem, že zvládat výsledkově dva zápasy v týdnu je těžší. Dalo se čekat, že se to projeví pár ztrátami, které by jinak dost možná nepřišly.

To vše je si třeba dát do kontextu s dosavadním působením trenéra Šilhavého ve Slavii, které je dosud prostě naprosto parádní. Loni s námi nepočítal nikdo ani před sezonou, ani po podzimu, přesto jsme urvali nečekaný titul. Tím si na sebe trenér možná trochu upletl bič, protože část fanoušků si myslí, že to stejně bezproblémově půjde i dále. Ale potíže budou, menší krize přijdou i na ty největší světové kluby a patří k fotbalu a sportu obecně. Chápu některou věcnou kritiku a jisté výhrady ke kouči Šilhavému (třeba dva příliš ustrašené výkony venku v Evropě), ale nedělejme stejnou chybu jako Sparta s odvoláním Lavičky. Ten měl podobnou chybu, ale měl o to více předností, které se ovšem začaly brát jako standard. Na Letné si mysleli, že když ho odvolají, tak se zbaví problému přílišné pokory a malého sebevědomí venku. To se jim povedlo, stejně tak se ale zbavili i všech jeho kladů. Udělali tak krok dopředu a ve stejné chvíli i tři dozadu. Výsledky za poslední roky vidíte sami. Zkrátka chci říci, že trenér Šilhavý si zaslouží dostatek času a úvahy o jeho odvolání v současné chvíli považuji za absurdní. Asi si to myslí drtivá většina slávistů, ale ti nespokojení jsou více slyšet, proto takový sloh.

Závěrem dnešního rozsáhlého úvodu bych se vyjádřil k rozhodčím v zápase s Bohemians. Proske výborně zvládl poslední kolo minulé sezony a v sobotu opět pískal velice přesně. V zápase byl diskutabilní moment po ruce Hromady v pokutovém území. Šlo o situaci 50/50, kdy si rozhodčí může vybrat, a pískat se to jistě dalo. Já osobně si ale myslím, že by takové smolné a nechtěné situace na kraji vápna, které ani nezastaví žádnou větší šanci, neměly rozhodovat zápasy. Tvrdil jsem to po obdobné ruce hráče Baníku (posouzeno v neprospěch Slavie), tvrdím to teď (posouzeno v její prospěch). Moc nechápu stanovisko Sportu, který po Baníku horoval za to, že se taková ruka pískat nemá. Teď, když ji měl Hromada od těla obdobně, tak píše, že se to pískat má. Přitom pochybuji, že v pravidlech se píše něco o rozdílu mezi tím, když vám ji napálí protihráč, nebo spoluhráč. Že by se v tomto případě potvrdilo pořekadlo "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej"? Jsem zvědav, jaké stanovisko k tomu zaujme komise rozhodčích (dala mi za pravdu).

Hráči jsou hodnoceni na stupnici od 1 (nejhorší) do 10 (nejlepší).

Jan Laštůvka - 5 - Za celý zápas měl minimum práce, což jen potvrzuje, jak nudný zápas to byl. U obou velkých šancí domácích nakonec ani nemusel zasahovat.

Jan Bořil - 6 - Je v dobré formě. Škoda, že neproměnil dobrou šanci zhruba v 10. minutě. V takové situaci by měl alespoň trefit branku. V obraně byl jistý, ač si připsal na můj vkus o něco více zbytečných faulů za tvrdou hru tělem, v útoku se snažil. V první půli vyslal pěknou přihrávku do vápna před odkrytou branku, leč zůstal nepochopen a všichni naši hráči naopak cukli směrem dozadu.

Jakub Jugas - 6 - S jeho výkonem v zápase jsem spokojený. S přehledem vyhrál dostatek soubojů. Sice jen v malé míře, ale i tak znovu ukázal svou slabinu, když jednou nebo dvakrát zbytečně příliš aktivně vystoupil a lehce propadl. Celkově ale převažovaly pozitivní věci.

Michael Ngadeu Ngadjui - 6 - Podobně kvalitní výkon jako u Jugase. Ngadeu se mi líbil ještě o trochu více. Při obranných zákrocích byl velice jistý a vyhrával je dominantně ve stylu Deliho. Snažil se i o nápaditou rozehrávku, bohužel mu ale často nevycházela a minimálně jednou založil brejk.

Eduard Sobol - 5 - Slabší výkon než proti Jihlavě. Bránil rychlého Reitera, který byl jedním z nejnebezpečnějších hráčů Bohemky, a zvládl to průměrně, když měl několikrát problémy, ale fatálněji nepropadl. Dopředu byl o něco slabší než Bořil.

Jan Sýkora - 5 - Patřil mezi aktivnější hráče, akce mu ale vycházely jen napůl. Škoda, že si neporozuměl s Mešanovičem v úvodní šanci zápasu. Potřeboval by se dostat do formy a svou hru zkvalitnit. Snad je to po vyléčeném zranění na dobré cestě.

Tomáš Souček - 5 - Zápas zvládl a nemám k němu větších výhrad. Míče sbíral dobře. Na můj vkus byl ale až příliš nenápadný, i když by nemusel být. Dostal se s míčem na hranici vápna a měl prostor ke střele, po které ta pozice přímo volala. On ji bohužel zazdil přihrávkou do strany vápna a bylo po šanci. V úvodu sezony odehraje spolehlivý standard, když ale dojde na lámání chleba, tak na sebe věci nevezme a nadstavbu nepřidá.

Jakub Hromada - 5 - Ze středně těžkého zranění se naštěstí "vylízal" rychle. Je vidět, že ještě chvíli potrvá, než se dostane do formy, ale nezačal nejhůře. Zápas celkem zvládl, i když bych si od hráče na této pozici představoval viditelnější výkon. Po jeho smolné ruce se naštěstí penalta nepískala. Horší pětka na začátek angažmá v sešívaném.

Jaromír Zmrhal - 4 - Pokud se nepletu, tak právě on dával výbornou průnikovou přihrávku do gólovky Mešanovičovi se Sýkorou. To bylo bohužel z jeho strany za celý zápas vše. Hrál podprůměrně a může být rád za čtyřku. Situace na křídlech nás bohužel trápí - Danny je aktuálně zraněný a hraje spíše ze středu, Zmrhal je po zranění úplně z formy, van Buren dostal šanci a vůbec ji nevyužil, Sýkora se teprve zapojuje po zranění, Stoch zase po přestupu a Mingazov není ani na lavičce ať už kvůli zranění, nebo kvůli jednání o přestupu (důvod jeho absence nevím, ale normálně by na lavičce byl).

Halil Altintop - 4 - Bohužel ani po měsíci nedokázal nabrat dostatečnou kondici pro naši ligu. Je pomalý, což už se v jeho věku asi nezlepší, ale hlavně nemá ani dostatečnou výdrž. Ke konci zápasu už se ani nedokázal dostávat včas do soubojů. Své zkušenosti neprodává ani při hře s míčem. Sice se snaží a jeho přihrávky občas mají nápad a při slávistické bezzubosti patřily mezi ty kreativnější, ale nevynikaly natolik, aby dokázaly zakrýt jeho pohybové manko. Třeba Danny dokáže rozehrát ještě výrazně lépe. Altintop se do zakončení dostat nedokázal, často hrál zády k brance a míčů moc neudržel. Zatím není posilou.

Muris Mešanovič - 3 - Jeden útočník nám bohužel zoufale chybí a v této situaci bylo chybou pouštět Tecla, dokud není náhrada. A když Škoda odpočívá na Evropu, tak musí zákonitě nastoupit Mešanovič, kterému to samotnému na hrotu do kompaktní obrany vůbec nejde. Potřebuje parťáka, nebo hru na brejky, která je možná v Jihlavě, ale ne v současné Slavii. I v sobotu tak byl na hřišti v podstatě zbytečný. Zazdil úvodní šanci a jinak skoro nebyl vidět.

Miroslav Stoch - 5 - Byla na něm patrná aktivita, souhra s týmem ale zatím chybí. Když nastoupil na hřiště, tak se nejdříve nepochopil se spoluhráčem a málem založil nepřesnou přihrávkou brejk. Pak už se do hry dostal, ale v naší útočné bídě bylo těžké zazářit. Povedla se mu alespoň jedna útočná akce, kdy hezky našel Součka, který pak přihrával do šance Hušbauerovi. Snažil se i o střelbu, což je jenom dobře, bohužel však pálil nepřesně.

Josef Hušbauer - 5 - Ani jeho příchod na hřiště naši mdlou hru nevytrhl. Vidět nebyl, ale měl málo času něco se zápasem udělat, a tak dávám průměrnou známku.

Milan Škoda není hodnocen, protože hrál příliš krátce.

4. kolo - Sobota 19. 08. 2017 18:00

HET liga, 2017/2018
0 - 0
0 - 0
Bohemians Praha 1905
Bohemians Praha 1905

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

Komentáře (253)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé