Liga mistrů

Slavia - APOEL 0:0

Slavia ani ve druhém zápase nedokázala vstřelit APOELu branku, v domácí odvetě jen remizovala 0:0, což znamená vypadnutí z Ligy mistrů. Sešívaným chyběl nemocný Škoda, hosté v zápase vystřelili jen jednou, zatímco červenobílým napočítala statistika 24 střel. Neujala se však ani jediná a slávisté si tak zahrají na podzim základní skupinu Evropské ligy.

Trenér Jaroslav Šilhavý nehodlal základní sestavou nijak překvapit, v rozestavení 4-1-4-1 měli nastoupit slávisté s jedinou změnou oproti utkání na Kypru, van Burena měl nahradit v sestavě Danny. Jenže na poslední chvíli vyřadily ze sestavy Milana Škodu zdravotní problémy, místo něj nastoupil na hrotu Mick van Buren. Hosté taky udělali jedinou změnu v sestavě, Oara nahradil na postu podhrotového hráče Efrem. Slavia nastoupila na soupeře s vervou, hned v prvních dvou minutách zahrávala tři rohové kopy, po tom druhém hlavičkoval výborně Frydrych a Waterman zázračně vyrazil! Hosté naopak od začátku ukazovali, že s rozehráváním nebudou nijak spěchat a stav 0:0 jim vyhovuje. Atmosféra na Tribuně Sever byla přímo frenetická a hnala slávisty k vstřeleným brankám. V sedmé minutě po rozehraném rohu na krátko a centru Stocha hlavičkoval van Buren nad bránu Watermana. Na druhé straně se k nebezpečné střele dostal de Camargo po několikanásobném zaváhání obrany Slavie, i on ale přestřelil. A hned na druhé straně to hezky zkusil Stoch z 20 metrů, těsně minul. Obrovskou šanci pak spálil van Buren, který sice vystihl malou domů Milanova, ale nedokázal si míč píchnout kolem Watermana a brankář APOELu míč lehce sebral. Slávisté měli převahu, další střelu na Watermana vyslal Rotaň, z hranice vápna po dlouhém autu Bořila ale minul. Pak se delší dobu na hřišti nic zajímavého nestalo, i proto, že dobré dvě minuty se nehrálo po Rotaňově faulu na Ruedu. Až ve 25. minutě hlavičkoval van Buren po centru zprava, i tento míč ale vzdálenější tyč minul. Hosté solidně pressovali Slavii a po jednom takhle získaném míči šli do brejku 4 na 3, Ngadeu ale centrovaný míč uklidil na roh. Slávisté se sice občas dostávali ke střelám, ale nebyly z nebezpečných pozic a netrefovaly bránu, jako hlavička Součka po Hušbauerově centru. Hosté rozhodně nepůsobili nijak odevzdaně a když se vydali dopředu, bylo to ve větším počtu a působili nebezpečným dojmem. Další hlavičku poslal směrem k Watermanovi van Buren po centru Bořila, i on ale bránu minul. V 37. minutě poslal do dobré šance Danny Součka, ten si sice míč dobře zpracoval ale po kličce soupeři pořádně netrefil balón při střele a pomalý míč skončil dost vedle. Velkou šanci pak spálil Danny, Stochův centr prodloužil patičkou Souček a Danny úplně sám na malém vápně z voleje těsně přestřelil. Pěkný míč od Frydrycha pak našel ve vápně van Burena, ten měl ale při zpracování i trochu smůlu, když se k němu neodrazil míč ve změti těl, hosté zahráli na roh. V nastaveném čase se pak zranil sám při útočné akci Miroslav Stoch a Tomáš Souček centr z hloubi pole jen líznul a Waterman neměl problém míč sebrat. Do kabin se tak šlo za stavu 0:0, Slavia měla spoustu střeleckých příležitostí, bránu ale trefovala jen výjimečně.

Do druhé půle udělali oba trenéři jednu změnu, na straně Slavie bylo střídání zřejmě vynucené zraněním, Stocha nahradil Zmrhal. Po pěti minutách druhého poločasu po rohovém kopu zakončoval Danny, bránu ale opět minul, navíc by se zřejmě stejně pískal ofsajd. Hosté nepolevovali v polehávání a zdržování, se kterým si srbský rozhodčí nevěděl příliš rady. Ukazoval sice, že to vidí a bude nastavovat, ale v prvním poločase přidal pouhé dvě minuty, byť hosté proleželi na trávníku minimálně dvojnásobek času. V 60. minutě se trenér Šilhavý rozhodl hru zjednodušit, stáhl Rotaně a poslal na hřiště druhého útočníka Mešanoviče, který se ihned uvedl žlutou kartou. Místo zvýšení tlaku Slavie se však dostavily nakopávané míče, které proti pozorné obraně APOELu neměly příliš úspěch. Po jedné z postupných akcí se dostal ke střele z hranice vápna Bořil, trefil jen prostředek brány, kde stál Waterman. V 71. minutě na hřišti Dannyho Sýkora. Jiskřičku naděje mohl vykřesat po jednom ze závarů van Buren, ale i on trefil jen střed brány. To už byl zápas těsně před svým koncem a bylo jasné, že Slavia se do Ligy mistrů tento rok nepodívá. V 90. minutě vytáhl Waterman střelu Zmrhala na roh. A když po něm nepovedenou střelu Hušbauera usměrnil van Buren mimo, naděje všech na stadionu definitivně pohasly. Zápas skončil bezbrankovou remízou, která poslala do základní skupiny Ligy mistrů kyperský APOEL, Slavia si ve své druhé sezóně po návratu do Evropy zahraje základní skupinu Evropské ligy. Los je na programu v pátek v poledne.

Trenér hostů Giorgios Donis zhodnotil zápas takto: "Jsme moc šťastní, jsem moc spokojen s výkonem našeho týmu. Byli jsme soustředění, Slavia je velmi silný tým, proto máme velkou radost z postupu do základní skupiny Ligy mistrů. Ve skupině bychom se neradi potkali s Barcelonou. Dali jsme do hry vše, byli jsme koncentrovaní, psychicky odolní. Všichni hráči se drželi našeho plánu, to nám přineslo postup."

Jaroslav Šilhavý řekl k zápasu toto: "Jsme samozřejmě zklamaní. Myslím, že mimo dvaceti minut na Kypru jsme byli lepším týmem a desetiminutovka na Kypru nás stála postup. Chtěli jsme vstoupit do zápasu tlakem, to se povedlo, bohužel jsme z něj nedali gól. Hráče musím pochválit, odvedli velký výkon. Jen nás zlobí produktivita. Soupeř je samozřejmě kvalitní na míči, má zkušené hráče, hráli takticky co se týče faulů. Je ale naše chyba, že jsme neproměnili šance, které jsme si vytvořili. Věřím, že když bychom dali gól, chytli by se i diváci ještě víc, čekali na to. Hosté měli ve druhé půli víc prostoru na protiútoků. Z toho, co jsme si vypracovali, jsme měli dát minimálně jeden gól, soupeř by mohl znervóznět. Zbyde nám Evropská liga, i v ní sem přijedou kvalitní soupeři. Teď se musíme soustředit na ligu. Nechci ze soupeře dělat nějaké chudáky. Má hodně kvalitní hráče, ale v kontextu toho dvouutkání byla šance na postup do Ligy mistrů velká. O to to mrzí víc. Plány nám narušila viróza Milana Škody, byli jsme dohodnutí, že to zkusí na rozcvičce, ale nešlo to a odjel domů. Zítra půjde na vyšetření. Mick van Buren bojoval, ale chyběl tomu gól. Miro Stoch si bohužel vyvrtnul kotník a musel jít dolů, na Dannym taky bylo poznat omezení s kolenem a kdyby byl úplně zdravý, asi by to také vypadalo jinak. Produktivita nás stála vyřazení, ale život jde dál. Hrajeme v neděli s Boleslaví ligu, pak je reprezentační přestávka, věřím, že tým se tam stabilizuje. Na příchodu útočníka pořád pracujeme. Chceme typologicky hráče jako je Milan Škoda, jak už jsem řekl dříve. V závěru jsme chtěli hrát už dlouhými přihrávkami dopředu, ale když se soupeř zatáhne, je to těžké. Je potřeba mít nějakou přípravnou kombinaci. Ta první šance Dannyho byla tutovka. Kdyby byl v pohodě, třeba by ji dal, nevím. Ani nevím, jaké týmy jsou v Evropské lize, my budeme asi ve čtvrtém koši. Těšíme se na další evropskou konfrontaci. Zdržování hostů jsme předpokládali. Samozřejmě jsem se ptal čtvrtého rozhodčího, sudí soupeře ani jednou nenapomenul. S tím já asi těžko něco udělám. V závěru jsme dali na hrot i Frydrycha, ale v takových fázích se hra většinou už úplně rozbije."

playoff - Středa 23. 08. 2017 20:45

Liga mistrů, 2017/2018
0 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

APOEL FC
APOEL FC

Komentáře (542)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé