Fortuna liga

Slavia - Liberec 1:2

Slavia prohrála v 11. kole v Edenu s Libercem 1.2, když v první půli neproměnila několik slibných šancí a ve druhém poločase se nechala zcela pohltit negativními emocemi souvisejícími s hrou hostí a domnělými křivdami od sudího Pechance. Čestný gól vstřelil z poslední akce zápasu Tomáš Necid. Aktualizováno: Už můžete hodnotit hráče, omlouváme se za pozdní spuštění hodnocení.

Trenér Jaroslav Šilhavý podle očekávání výrazně obměnil sestavu oproti zápasu na hřišti Villarrealu, především v ofenzivě. V defenzivě chyběli zranění Deli a Ngadeu, na stoperu tak nastoupili Frydrych s Jugasem. Ve středu zálohy pak nastoupil vedle Součka Hušbauer a v ofenzivní čtveřici van Buren, Stoch, Sýkora a Škoda. Jindřich Trpišovský nechal jen na lavičce Liberce třeba Váchu nebo Pulkraba a také exslávisty Mikulu s Voltrem.

Úvod zápasu byl opatrný, v sedmé minutě ale krásnou diagonálou našel Hušbauer ve vápně volného Sýkoru, ten si ale míč špatně zpracoval a z šance nebylo nic. Také u další zajímavé situace byla Hušbauerova diagonála z hloubi pole, i tentokrát ale obrana hostů odolala. V 12. minutě už se Slavia dostala do zakončení, van Buren vybojoval míč ve středu hřiště, vyměnil si jej se Sýkorou a jeho střelu Kolář vyrazil, o chvíli později centr do vápna usměrňoval Škoda jen těsně vedle. Hodně nebezpečně vypadala také situace po výkopu Laštůvky, Milan Škoda mezi dvěma stopery těžký míč neusměrnil, pokud by se mu to povedlo, zřejmě by jej musel faulovat vybíhající brankář Kolář, případně by šel Škoda sám na prázdnou bránu. Na druhé straně střílel po signálu z rohu Coufal, skákavá střela minula bránu Laštůvky, ten navíc míč kontroloval. Ve 23. minutě to zkušil Ševčík z 25 metrů, zařízení však také netrefil. Slávisté odpověděli akcí Škody, ten ovšem při kličce ve vápně zapomněl za sebou míč. Střela Stocha pak byla rovněž nepřesná. Po několikaminutové klidnější pasáži připravil Škoda střelu Hušbauerovi, tomu ale míč v ideální pozici nesedl a skončil opět jen mimo. Jinak opět výborně hrající Hušbauer začal další akci, která vedla k šanci Slavie, zrychlil hru nečekaným obloučkem na Stocha, ten utekl po levé straně a centroval do vápna, kde Škoda na míč těsně nedosáhl a na zadní tyči zavírající Sýkora v akrobatické pozici poslal míč těsně vedle. Na neproměněné šance mohli slávisté žehrat v 36. minutě, kdy nepříliš ideální odkop Laštůvky vedl k akci hostů po pravé straně a centr Coufala poslal do sítě nikým neobtěžovaný Potočný, Bořil ani Laštůvka rozhodně nemohli mít čisté svědomí. Inkasovaný gól a několik rozhodnutí sudího Pechance v neprospěch Slavie pořádně zvedlo emoce na tribunách i na hřišti. Van Buren po zisku míče na polovině hřiště mohl jít sám na bránu, zapomněl míč za sebou, ale přesto se v situaci dva na dva dostal ke střele, Kolář v tomto minisouboji uspěl. Do poločasu se už nic nestalo a slávisté tak odcházeli do kabin frustrovaní a s jednogólovým mankem.

Přes nepříznivý stav důvěřoval trenér Šilhavý své sestavě i na začátku druhého poločasu. Hned v druhé minutě využil Škoda chybu v rozehrávce hostů, poslal dopředu van Burena, ten zkusil tentokrát oblouček přes Koláře, ovšem přehodil i bránu. A další zisk míče na polovině soupeře vedl k tutovce Sýkory, který místo střely nebo postupu vpřed nepochopitelně dělal kličku směrem k vracející se vlně obránců a o míč tak přišel. Neuběhlo ještě ani pět minut z druhé půle a další dobrou šanci neproměnil ve vápně van Buren, který netrefil dobře míč. Na druhé straně odpustil sudí Pechanec Slavii jasnou penaltu po faulu Jugase na Graiciara na hranici vápna. Hra nabrala velké tempo, Slavii přišel pomoci i Danny místo Sýkory, šance ale nepřicházely. V 66. minutě pěkně našel Danny za obranou Škodu, ten už byl ale příliš blízko Kolářovi a nedokázal míč skrz něj procedit do sítě. Emoce na hřišti planuly nadále a pokud něco, nabíraly na intenzitě. A uklidnění rozhodně nepomohla odpískaná penalta po ruce Bořila při brejku hostů. Penaltu proměnil Bosančič a šel provokovat fanoušky pod Tribunu Sever, která si to samozřejmě nenechala líbit. Další brejk hostů pak neproměnil Graiciar, když kolem Laštůvky poslal míč vedle. Slávisté ale byli úplně rozhození, místo hry se soustředili jen na kontakty s hráči soupeře a diskuse se sudím. Výjimkou byla krásná střela Bořila z dálky, i ta ale skončila na rukavicích Koláře. Liberec si závěr zkušeně pohlídal, nezalezl před vápno, naopak až do konce aktivně napadal a odebíral Slavii míče daleko dřív, než vůbec mohlo vzniknout nějaké nebezpečí. Z tohoto pohledu zaslouženě zvítězil, přestože z poslední akce zápasu skóroval Tomáš Necid. Slavia tak ukončila 36 zápasů dlouhou sérii domácí porážkou s Libercem 1:2.

Jindřich Trpišovský mohl v Edenu slavit cenné tři body: "Utkání dopadlo dobře pro nás. Až na prvních 15-20 minut jsme to utkání odehráli tak, jak jsme chtěli. V prvních minutách jsme se neudrželi na míči, pak se to zlepšilo, pomohl nám gól. Chtěli jsme hrát ve druhé půli aktivně, kromě pár situací po našich ztrátách neměla Slavia moc šancí. Spoléhali jsme také na únavu soupeře, že budeme v závěru aktivnější. Chci hráče pochválit za výborný výkon, připravovali jsme se na to celý týden. Bavili jsme se o tom, že jsme sérii Slavie začali, tak jsme ji chtěli také skončit. Vážím si tohoto vítězství hodně. Trochu nám svým způsobem hrálo všechno do karet. Zažívali jsme dva roky, jaké to je hrát po těžkém utkání v Evropě venku. Máme běhavé a pracovité mužstvo, jejich odhodlání a pracovitost tomu pomohla, chtěli jsme hrát co nejvýš, někdy z toho byl ale protiútok Slavie. Máme skvělého trenéra brankářů, připravuje Ondru Koláře dlouhodobě na to, že převezme post jedničky v Liberci. Nejvíc jsme mu dřív vyčítali hru nohama, kterou my od brankáře potřebujeme. Od stoperů potřebujeme rychlost, dynamiku, rozehrávku a to vše nám splňuje Kúdela. Oba naši stopeři mají jiné přednosti než hlavičkové souboje, ale dnes si s tím poradili. Na tabulku zatím pořád moc nekoukám, to je běh na dlouhou trať. My jsme teď schopni porazit kohokoli a prohrát s kýmkoli. Je pro nás teď výhoda, že nehrajeme Evropu, situaci u první branky jsme za uplynulý týden trénovali třikrát."

Jaroslav Šilhavý spokojený být nemohl. "Jednou jsme prohrát museli, ale že to bude dnes, to jsem si nemyslel. Věřil jsem, že v tomhle období jsme doma schopni porazit kohokoli. Nic se nám nevedlo, šance jsme měli. V první půli jsme vlastní chybou pustili soupeře do šance a hned nás potrestal. Přestože jsme nehráli v první půli dobře, měli jsme spoustu šancí, které jsme měli proměnit. Ve středu hřiště nám chyběl pohyb. Do druhé půle jsme vstoupili velmi dobře, měli jsme opět veliké šance, ale nesrovnali jsme to. Pak, když jsme tlačili, šel soupeř do brejku a dostal se do dvoubrankového vedení a pak už se nám to nepodařilo otočit. Musíme to vzít a koukat se dál dopředu. Liberec nám byl vyrovnaným týmem, hrají běhavý a bojovný fotbal, nicméně v první půli neměli prakticky nic a my jsme měli šancí plno. Šlo jen o to, abychom dali gól, zklidnili bychom se a bylo by to jiné. Simon Deli nám samozřejmě chyběl, ale je zraněný a to je ve fotbale normální věc. Chybí i Ngadeu, což je rovněž citelná ztráta. Ale každý je nahraditelný a měli jsme si poradit i bez nich. Jedenáct bodů ztráty je hodně, nechci říkat, že je to hotové, ale bude se to dohánět těžko. Uvidíme za dvě kola, až budeme hrát tam, to nám hodně napoví. Chtěli jsme hrát jednoduše, víme, že Liberec napadá vysoko a vznikají tam díry za obranou. To se potvrdilo, do šancí jsme se dostávali snadno. Myslím, že taktika byla v pořádku. Druhá část druhé půle byla hodně rozkouskovaná a my jsme tomu napomohli. Pouštěli jsme se do diskuzí se soupeřem, to určitě hráčům vyčtu. Teď nejsem schopný odhadnout, kdo se kdy vrátí do hry. Nejblíž návratu je Michael Ngadeu, s Delim uvidíme a Mešanovič se Šventem, to je ještě na několik týdnů. V Jihlavě v poháru budeme chtít postoupit."

11. kolo - Neděle 22. 10. 2017 18:00

HET liga, 2017/2018
1 - 2
0 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

90. Tomáš Necid

FC Slovan Liberec
FC Slovan Liberec

35. Potočný
73. Bosančič (pen.)

Komentáře (317)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé