Fortuna liga

Slavia - Baník 2:1

V posledním podzimním ligovém zápase porazila Slavia Baník Ostrava 2:1 brankami Škody a Frydrycha, v druhé půli však slávisté nepředvedli kdovíjak pohledný výkon. Poznámka: Již můžete hodnotit hráče!

Trenér Jaroslav Šilhavý udělal oproti zápasu v Jablonci jedinou změnu, když Jana Bořila na pravém kraji obrany nahradil exbaníkovec Michal Frydrych. Hosté nasadili do základní sestavy dva bývalé slávisty, Mičolu a Hrubého, který dokonce v Baníku dělá kapitána. První zajímavý míč poslal ve třetí minutě Frydrych na Škodu, ten si však nevšiml špatně postaveného brankáře Šustra a místo pokusu z první míč zpracovával a přišel o něj. Gól pak přišel naprosto nečekaně na druhé straně. Po zhruba pěti minutách tlaku, kdy se hosté nedostali z vlastní poloviny hřiště, přišla nepříliš rychlá akce po jejich pravé straně, centr do vápna, který nemířil vůbec na nikoho, ale dezorientovaný Michal Frydrych chtěl zahrát na roh a místo toho uklidil míč do vlastní sítě - 0:1. Slávisté odpověděli takřka vzápětí, odražený míč napálil Hušbauer z hranice vápna do tyče a z pokračující akce hlavičkoval Danny sám na malém vápně mimo! Slávisté začali dobývat bránu soupeře a Baník se stáhl v deseti lidech před vlastní vápno, jen Poznar zůstával na polovině hřiště. A sešívaní uspěli poměrně brzy, na konci 24. minuty podnikli akci středem hřiště, Danny ji zrychlil obloučkem, Zmrhal míč prostrčil na Škodu a ten s pomocí teče obránce dopravil míč do sítě  1:1. A to nebylo vše, za čtyři minuty si Danny vyměnil míč se Zmrhalem a poslal další oblouček do vápna, tam si na něj naběhl Frydrych a z voleje propálil Šustra na bližší tyči - 2:1! Pak se v Edenu pět minut nehrálo, když byl ošetřován hostující brankář Šustr a sudí Jílek pak nechal hru ještě chvíli stát, protože se nad Edenem vznášel kouř z pyrotechnického představení fanoušků Baníku. Krátce po obnovení hry brankář Šustr přece jen ukázal, že pokračovat nemůže a zase se chvíli nehrálo, protože se střídali brankáři. Ve 44. minutě dostal dost času před vápnem Baníku Hušbauer, bránu však přesto netrefil.

Skvělou pozici ke zvýšení skóre měl v druhé minutě druhé půle Stoch, po chybě obránců mohl střílet z poloviny hřiště na prázdnou bránu, místo toho vedl míč a v souboji s jediným obráncem o něj přišel. Hosté ale byli také aktivnější než v první půli a dostávali se ve více hráčích před a do vápna Slavie. Dlouhé minuty se pak hrálo bez šancí, slávisté předváděli při brejcích velké množství nepřesností a hráči Baníku si nevedli ve svých útocích o moc lépe. V 63. minutě se do dobré pozice dostali sešívaní po akci Hušbauera s Frydrychem, ve vápně ale přišla jedna nepřesná přihrávka navíc a z šance nebylo nic. Naprosto nezajímavý druhý poločas dokumentovala střela Škody z hranice vápna, slávistický kanonýr napálil odražený míč vysoko nad. O chvíli později zazdil další šanci Stoch, ke kterému se odrazil na vlastní polovině míč a místo aby vyslal Škodu jednoduchou přihrávkou samotného na brankáře Chmiela, tak míč držel a přišel o něj. Jen o minutu později se Stochovi přihrávka z přímého kopu povedla, Ngadeu byl ve vápně sám, ale hlavičkoval mimo. Po Dannyho rohu hlavičkoval Souček a Chmiel předvedl na brankové čáře parádní zákrok, zápas tak byl stále otevřený. V 85. minutě po brejku Sýkory doputoval míč až k van Burenovi, který ve velmi dobré pozici střílel daleko mimo. Na druhé straně chtěl Milan Baroš penaltu, z tribuny nešlo posoudit, zda oprávněně nebo ne, sudí Jílek každopádně nepískal, ani neudělil žlutou kartu, která by byla pro Baroše už druhá v zápase.  Z televizních záběru je patrné, že penalta se pískat měla a sudí Jílek chyboval. V 90. minutě hlavičkoval střídající Halil Altintop, brankář Chmiel míč lapil. V nastaveném čase naprosto neuvěřitelně zazdil brejk pět na jednoho nepřesnou přihrávkou van Buren. Slávisté tak uhráli povinné tři body, ale fanoušky v hledišti moc nepotěšili, druhá půle byla opravdu velice nepohledná. Po zápase proběhla rozlučka s Jiřím Bílkem, který se vzhledem k průběhu zápasu na hřiště nepodíval.

Trenér hostů Radim Kučera hodnotil porážku svého týmu takto: "Do zápasu jsme vstoupili dobře, paradoxně nám ale gól spíš ublížil. Pak jsme úplně vypnuli, byli jsme pasivní, po zisku míče přišla hned ztráta, mohli jsme chodit do brejků, ale řešili jsme to špatně. Upozorňovali jsme, že Slavia je středem velmi silná, přesto jsme po nedůslednostech dvakrát inkasovali právě středem. Druhý poločas jsme se zlepšili, ale výkonem v tom prvním jsme se připravili o bod nebo o tři. Chtěli jsme defenzivními záložníky pokrýt střed hřiště a dát prostor ofenzivním hráčům, nenechat Slavii hrát. Apeloval jsem na to, že s přibývajícím časem to bude pro Slavii těžší a těžší, některé věci našich hráčů mi přijdou nepochopitelné. Rozhodčí je člověk, každý udělá chybu, nás masírovala média za minulý zápas. To jsou věci, které neovlivním, hodnotím hráče a ne rozhodčí. S naším podzimem spokojený nejsem, na jaře to bude fuška. V některých zápasech jsme nebyli horší, ale nezvládli jsme je. Platíme nováčkovskou daň, něco plyne z nervozity, minimálně o tři čtyři body víc jsme mít určitě mohli. Tento týden si sedneme se sportovním vedením klubu a budeme situaci řešit."

Jaroslav Šilhavý řekl k zápasu následující: "Jsem především rád, že jsme to zvládli za tři body. Věřím, že jsme se naladili na ten zápas Evropské ligy, kdy půjde o hodně. Tohle utkání nebylo úplně ideální, jak jsme si představovali, chyběla mi lehkost. Byl těžký terén, závěr pak byl nervózní, Milan Baroš nám dělal problémy. Jsem rád, že to kluci zvládli. I to, že jsme brzy otočili výsledek po vlastní brance. V druhé půli se k nám vkradla nervozita, další gól jsme nevstřelili, byť jsme na něj měli šance. Frýďas je velký srdcař, to se může stát, co se mu stalo. S jeho povahou není nic nenormálního, že vlastní gól odčinil gólem a hrál velmi dobře. Byli jsme domluvení s Jirkou Bílkem, že pokud to půjde, tak se na hřiště dostane. Baník ale chodil do útoku, nechtěli jsme vůbec nic podcenit. Mrzí mě to, že to nevyšlo, ale věřím, že diváci se s ním pak rozloučili a byli rádi, že to bylo loučení tříbodové. Doktoři mi přislíbili, že Simon Deli by měl být na čtvrtek fit, měl by začít v pondělí trénovat s týmem. Situace z 85. minuty v našem vápně jsem se lekl, hodně hráčů ve vápně, tam se může stát cokoliv. Neviděl jsem to, nemůžu říct, jestli se mělo pískat. Cíl pro ligu byl prát se o titul, to nám uteklo, z toho jsme zklamaní. Teď se držíme v boji o druhé místo, rozdáme si to o kvalifikaci o Ligu mistrů. Měli jsme hodně zápasů, ztráceli jsme body venku. Měli jsme hodně nových hráčů, někdo se do toho dostal dřív někdo později. V Evropě jsme podle mě ostudu neudělali, v MOL Cupu jsme taky pořád."

Na tiskovou konferenci po zápase dorazil také Jiří Bílek: "Chtěl jsem se rozloučit na hřišti, bohužel se to nepovedlo, trenér měl jiné plány. Hlavně že se vyhrálo. Zažil jsem tady ve Slavii úplně všechno, bojovali jsme do posledních kol o záchranu, pak se to zvedalo a zvedalo, až jsme vyhráli i titul. I před zápasem byla ta rozlučka moc krásná, nevěděl jsem, co mě přesně čeká. Nejhezčí vzpomínkou je jednoznačně titul, zvládli jsme to spolu jako jeden tým, sedlo si to. Ve čtvrtek chceme postoupit, já už na lavičce nebudu, chystám se do saka. Fanouškům jsem po zápase poděkoval, byl jsem dojatý. Po příchodu trenéra Uhrina už bylo na spadnutí, že odejdu do Dukly, nakonec jsem zůstal a dostal se i do základní sestavy. Mám štěstí, že přichází Jan Nezmar, můj kamarád, často si telefonujeme, máme za sebou dost schůzek, bude pro tenhle klub velkým přínosem, můžu vedle něj růst. Doufám, že mi na to Slavia dá čas. Nějaké nabídky na hraní z nižších soutěží mám, ale nevím, jak budu časově vytížený, tak jsem ještě nikomu nekývl. Musím počkat, jak bude vypadat moje práce."

16. kolo - Pátek 01. 12. 2017 19:30

HET liga, 2017/2018
2 - 1
2 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

24. Milan Škoda
28. Michal Frydrych

FC Baník Ostrava
FC Baník Ostrava

8. Frydrych (vl.)

Komentáře (292)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé