Hráči Slavie

Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

Jistě si každý pravý slávistický fanoušek jednou za čas vzpomene na své bývalé oblíbené hráče, kteří kdysi hájili naše barvy. Spousta z nás si několikrát melancholicky pomyslela: „Za koho ten teď asi tak kope?“ Vypadá to, že po některých se téměř slehla zem a skoro se nedají vypátrat. Čechy, ty ještě najdeme celkem dobře, ale se zahraničními hráči už to může být složitější.

Já jsem se o dohledání těchto bývalých cizineckých akvizic v našem článku přesto pokusil. Zaměřil jsem se na hráče, kteří z našeho týmu odešli v posledním přestupním období, až po rok 2006. Zajímalo by vás, kde ve své kariéře pokračovali úspěšní cizinci hájící naše barvy jako třeba Mickael Tavares, Tijani Belaid či Bekim Balaj, ale i ti, co skoro neuspěli, mimo jiné Joseph Mensah, Bassirou Dembelé nebo Milan Bortel? Potom není nic jednoduššího než si přečíst tento trojdílný „seriál“ a všechny odpovědi na podobné otázky najít.

Hráči jsou řazeni podle období, kdy u nás působili (od roku 2006). Letopočty v závorkách za hráčem toto období vymezuje.

Evandro Adauto da Silva (2002 - 2006) - Oblíbeného brazilského útočníka si jistě pamatuje většina našich příznivců. Sám Adauto má na Slavii velmi dobré vzpomínky, což bylo vidět i při jeho nedávné návštěvě Edenu. Po angažmá u nás Adauto 2 roky stagnoval: v tu dobu zažil neúspěšná angažmá v rodné Brazílii (Ponte Preta) a chvíli snad i měl trénovat s pražskou Krčí. Záchranou jeho kariéry nakonec bylo angažmá v Žilině. Tam odešel roku 2008. Nastoupil do 52 zápasů a vstřelil 17 branek. „Šošonům“ dokonce vykopal postup do základní skupiny tehdy ještě poháru UEFA. Na sklonku kariéry si ještě zahrál doma v Brazílii za týmy Gremio Prudente a Atibaia. Dnes působí jako fotbalový agent.

Zoltán Hercegfalvi (2005 - 2006) - Maďarský útočník za naše barvy odehrál pouze 9 utkání a nevstřelil žádnou branku, a tak v roce 2006 následoval jeho (celkem logický) návrat do vlasti. Za tým Honvéd Budapešť odehrál 3 solidní sezóny. Mimo slušné osobní statistiky (79 zápasů, 27 gólů) dosáhl i úspěchu na poli kolektivním. V roce 2008 oslavil zisk maďarského poháru. Nebylo tak ani velkým překvapením, když si Zoltán po ukončení svého angažmá v domovině vysloužil atraktivní přestup do Kansasu. Za tamní Wizards si připsal 10 utkání a 2 branky. Toto angažmá nešlo hodnotit jako úspěšné, a tak se Zoltán rozhodl znovu a naposledy vrátit do vlasti. Za Vasas SC ale opět nepřesvědčil, a tak v roce 2012 ukončil profesionální kariéru.

Ante Aračič (2006 - 2007) - Na Anteho působení u nás asi nebudou mít slávističtí fanoušci úplně nejlepší vzpomínky. Nejslavnější moment tohoto chorvatského zadáka totiž přišel v duelu předkola Ligy mistrů, kde byl vyloučen v duelu se Žilinou. Od té doby v červenobílém už nikdy nenastoupil. Aračič tak musel hledat nové využití. Našel ho v hlavním městě Belgie. Nehrál však za slavný Anderlecht, ale za menší bruselský tým Brussels FC (tento tým roku 2012 zanikl kvůli finančním problémům). Tam ovšem neuspěl. V další kariéře posbíral pár startů ve své domovské chorvatské lize a to za týmy: Hajduk Split, Šibenik, Varaždim a Imotski. Aračič ukončil v roce 2013 aktivní kariéru.

Michel Costa (2007) - Za Slavii tento brazilský záložník nastoupil pouze čtyřikrát. Do paměti slávistů se zapsal hezkou brankou proti Brnu, kterou rozhodl zápas. A ani po angažmá v našem klubu se mu nijak zvlášť nedařilo. Chvíli nastupoval za Sokolov, poté za Příbram. Všechny slávisty pak zasáhla zpráva z minulého roku. Michel Costa v řijnu roku 2017 podlehl dlouhé nemoci.

Rogério Gaucho (2006 - 2007) - Po angažmá u nás se po brazilském střelci téměř „slehla zem“. Je jen zřejmé, že nějaký čas strávil na Slovensku. A to konkrétně v Senci a bratislavském Slovanu, v něm si ale Gaúcho připsal pouhých 10 zápasů. Následoval tak návrat domů. Chvíli nastupoval za tým z nižší brazilské ligy Toledo. Poté v roce 2013 ukončil kariéru.

Goce Toleski (2008) - Svého času velmi očekávaná posila, která snad i kvůli červenobílému dresu měla odmítnout vábení Bundesligy, to byl makedonský internacionál Goce Toleski. Angažmá u nás však vzbuzovalo spíše rozpaky, než nadšení, a tak se Goce rozhodl pro odchod. Nikde už však nenašel svou bývalou „mosteckou“ formu. Zkusil dvě působiště v Česku (Olomouc, Mladá Boleslav) a dvě v Makedonii (Renovo, Fk Ohrid). V roce 2011 ukončil profesionální kariéru, možná i s myšlenkou, že kdyby tehdy nedal Slavii přednost před Německem, tak si mohl kopnout proti Bayernu, Dortmundu a dalším gigantům. Takový už však fotbalový život někdy je.

Mickael Tavares (2007 - 2009)- „Míša“ fanoušky české ligy, hlavně ty „sešívané“, udivoval svými výkony 2 roky. Následovalo laso z Bundesligy, které Tavares nemohl odmítnout. Přestup na sever Německa, do Hamburku, se však nepovedl. Mickael si připsal pouhých 15 startů. Následovala ne zcela povedená hostováni v Norimberku a v anglickém Middlesbrough. Bylo tak překvapením, že v sezóně 2012/2013 „Míšu“ vykoupil tehdy prvoligový Fulham. Ačkoliv Tavares byl oficiálně členem tohoto mužstva celou sezonu, tak minutu v lize nedostal k dispozici ani jednu. „Míša“ tak musel opět volit změnu prostředí. Sezónu 2013/2014 nastupoval za Waalwijk v Eredevisie. Ovšem ani Nizozemsko našemu bývalému středopolaři nesedlo. Sedm startů bylo prostě málo. A tak „Míša“ zvolil návrat do země, kde se mu dařilo nejlépe, do Čech. V Mladé Boleslavi se opět sešel s trenérem Jarolímem. Ani jemu se však nepovedlo Tavaresovy výkony vrátit do staré formy. Mickael potřeboval větší, razantnější změnu. K té sáhnul roku 2015. To se totiž rozhodl vydat za novým fotbalovým dobrodružstvím k protinožcům. V Austrálii byl od roku 2014 do roku 2017. Vystřídal 2 kluby: Sydney FC a Central Cost Mariners. Obzvláště první angažmá se Tavaresovi povedlo. Získal s týmem 2. místo a nasbíral slušných 34 startů. Dnes je 35letý bývalý reprezentant Senegalu bez angažmá a dá se očekávat, že pokud přes toto přestupní období nedostane žádnou uspokojivou nabídku, tak s kariérou skončí.

Gianluca Litteri (2008 - 2009) - Jeden ze dvou hráčů v novodobé historii, kteří u nás hostovali z milánského Interu. Gianluca Literri svou celou další kariéru po Slavii (odehrál za nás pouze 2 zápasy) strávil v Itálii. Z milánského klubu dále hostoval ve Vicenze a Salernitaně. Bylo očividné, že na klub velikosti Interu Litteri nemá, a tak vzal roku 2011 za vděk přestupem do Serie B, do Ternany. V ní strávil 3 sezóny s bilancí 93 zápasů, 17 gólů. Následovala 2 jednosezonní angažmá ve Virtus Entella a Latina. V roce 2015 pak Literri přestoupil do Citadelly. A bylo to štastné rozhodnutí. V tomto týmu letos kroutí už 3. sezónu. Tu minulou vstřelil v Serii B velmi slušných 13 branek. I letos patří Litterimu místo v základní sestavě. Citadella je momentálně na sedmém místě. Má však ztrátu pouhých 2 bodů na postupové 3. místo. Literri tak dále může ve svých 29 letech snít svůj sen o Serii A, tedy o soutěži, kterou si nikdy nezahrál.

Milan Ivana (2007 - 2009) - Slovenský fotbalista, který zažil mistrovské sezóny v našem klubu, se pokusil po sešívaném angažmá prorazit v rodné zemi. V bratislavském Slovanu však dal ve 3 sezónách pouhé 3 branky. To je na útočníka věru málo, a tak se musel vydat jinam. Zvolil 3. ligu v Německu a jak dále uvídíme, udělal dobře. 2 sezóny strávil ve Wehenu Wiesbadenu. Nebylo to špatné angažmá. Ivana však bude mnohem více vzpomínat na tým, který v jeho kariéře následoval. V roce 2013 přestoupil do Darmstadtu. A tam se děly věci. S Ivanou v základu se tomuto celku povedly hned 2 postupy za sebou! Sezónu 2015/16 tak Ivana na „stará fotbalová kolena“ nakoukl do Bundesligy. Připsal si sice pouhé 2 starty, ale i tak je to pěkný příběh bývalého slovenského reprezentanta. Dnes Ivana působí v nižších německých ligách. Po Elvesbergu letos nastupuje za Rochling Voklingenk.

Ronald Šiklič (2008 - 2009) - Oblíbený levonohý obránce zažil svůj opravdový vrchol kariéry v našem červenobílém klubu. Po nás totiž okusil pouze angažmá v Českých Budějovicích, Hlučíně a nakonec v druholigovém chorvatském týmu Lučko. Ale nikde již prakticky nenastupoval. Šiklič tak v roce 2013 ukončil profesionální kariéru.

Peter Grajciar (2008 - 2010) - Grajciar za náš klub nastupoval v době, kdy začínal strmý pád Slavie k průměru až podprůměru naší ligy. Nebylo tak překvapením, že dobře hrající Grajciar roku 2010 využil možnosti ke změně. Přestoupil do tureckého Konyasporu. Neprožil vůbec špatnou sezonu. Za 28 zápasů vstřelil 7 gólů, velmi dobrá čísla na středního záložníka. Grajciar však možná trochu překvapivě po sezóně v Turecku volí návrat do české ligy. Ne však k sešívaným, ale do barev našeho největšího rivala. To pobouřilo velkou část fanoušků slávistické obce, kteří mu, zejména při derby, nemohli přijít na jméno. Působení u rudých však nebylo vůbec povedené. Jako mnohým mu Sparta v rozvoji kariéry vůbec nepomohla. Následovalo krátké angažmá v Gruzii (Dinamo Tbilisi, zde vyhrál ligu i pohár) a ve Vlašimi. Vysvobození z uvadající kariéry tak představoval přestup do polské Wroclawi. Za místní Slask odehrál od roku 2015 do roku 2017 slušných 47 utkání. Grajciar však v kariéře ještě nekončí. Minulý rok opět zvolil návrat do Čech a s Příbramí bojuje o návrat do ligy.

Matej Krajčík (2003 - 2010) - Slovenský pravý bek, který zažil slávistickou zlatou jízdu, ukončil kariéru již před 5 roky. Než se tak stalo, tak si Matej vyzkoušel naší nejvyšší soutěž ještě ve 2 jiných týmech. Nejdřív s Jabloncem a pak s Českými Budějovicemi. Nejlepší kariérní období tak Krajčík zažil rozhodně u nás. Za dílčí úspěch se pak jistě dá považovat 12 startů v Serii A za Reginnu v sezoně 2008/2009, ve které ze Slavie hostoval.

Dušan Vasiljevič (2009 - 2010) - Zatímco u většiny zahraničních fotbalistů po angažmá ve Slavii nastane úpadek, u Vasilijeviče tomu bylo přesně naopak. Soutěží zaslíbenou se pro Vasiljeviče stala liga maďarská. Působil v Újpesti, Videotonu, znovu v Újpesti a Honvedu. Ve všech týmech zanechal dobrou stopu a s každým týmem vyhrál nějakou trofej. S Újpestí pohár a 2x superpohár, zatímco ve zbylých dvou angažmá pozvedl pohár pro vítěze ligy. Nicméně do reprezentace se i díky obrovské konkurenci v srbské záloze nikdy nedostal. Dnes kariéru dohrává za tým Budafoki, kde jinde, než v Maďarsku, tentokrát už ale ve 2. nejvyšší soutěži.

Mirko Ivanovski (2010) - Hráč, který dal v našem dresu v 9 zápasech 3 branky, v Praze poměrně překvapivě skončil již v roce 2010. Jeho následující kariéra je však vskutku zajímavá. Až do letoška, Ivanovski nastupoval v 5 různých zemích. Nejdříve zakotvil v polské Gdyni, kde nastupoval za místní Arku. V tomto angažmá vydržel 2 roky. Po první sezóně musel řešit nepříjemnosti spojené se sestupem. Nicméně Mirko se nesvezl s týmem a jeho výkony byly velmi obstojné, a tak přišlo v roce 2012 vysvobození v podobě přestupu do Rumunska, konkrétně do Astry Giurgiu. V ní tento útočník vstřelil ve 45 zápasech 11 gólů. Na konci svého angažmá v tomto klubu Mirko oslavil vítězství v poháru. Následoval přestup do CFR Cluj, pouhých 14 zápasů za tento tým a přestup do jiné země, do Maďarska. Ivanovski ve Videotonu strávil dvě ne zcela povedené sezóny (po osobní stránce, jinak klub získal titul), i přesto však přestoupil do lukrativního Turecka, ovšem pouze do druhé ligy, do klubu Boluspor. Ani sezóna 2015/2016 však pro Ivanovskiho nebyla úspěšná, a tak opět a zatím naposledy volí stěhování. Jeho dalším týmem se stal tým z nejvyšší chorvatské ligy Slaven Koprivnica. A Mirkovi se zde daří. V minulé sezóně dal 10 branek. Tato sezóna bude možná ještě lepší. Z 15 zápasů již má 8 přesných zásahů. Mimo to přidal 27 startů v makedonské reprezentaci. A kdo ví? Třeba si vystřílí přestup do další, dosud neobjevené země.

Komentáře (55)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

    TSeguinTS     před 6 lety 17.01.2018 13:04 |  
    5 0

    Díky za námahu! Zajímavý článek a informace, zvlášť v období informačního sucha. Také vám připadá, že od nástupu JiT se o nás méně mluví a píše?

    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

      rak (přítel SN)     před 6 lety 17.01.2018 13:29 |  
      5 0

      Nevím, jestli o nás, ale nejsou informace od nás. Tím myslím, že se mužstvo snad vrátilo ze Španělska, ale nikde o tom ani řádka. Trenér nic neřekl k soustředění. Kromě informace o Žižkovu ticho a klid.

      • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

        Akuls     před 6 lety 17.01.2018 15:40 |  
        7 0

        Pokud vím, tak tým přiletěl v noci z pondělka na úterý. V úterý dostali hráči volno. Dnes měli ráno sraz, kde jim měl být oznámen další program. Po zápase s VŽ by se měli hráči dozvědět kdo zůstává v kádru a letí s týmem 23.1. do Dubaje a kdo ne. Asi je v týmu ještě dost otazníků ohledně případných odchodů i příchodů.
        Jinak bych také přivítal, aby na oficiálkách byl podrobný program A-týmu. Výčet zápasů nestačí. U západních týmů je běžné, že je uveden například program tréninků (kdy, kde). Pak není divu, že na každý trénink třeba Bayernu chodí běžně i 1000 diváků, 5 televizních štábů a 20 píšících novináŕů. Pamatuji si, že si to velmi pochvaloval bývalý italský trenér Bayernu Giovanni Trapattoni, který se hned v Německu cítí jako doma v Itálii, kde je to běžné i u provinčních klubů Serie A. Tam ale neexistuje jen jediný a navíc profláknutý sportovní deník jako u nás. Babiš, Bakala a další majitelé novin sport ve svých periodikách prakticky zlikvidovali.

    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

      akovalda     před 6 lety 17.01.2018 13:48 |  
      3 0

      Je to tak. Souvisí to jistě i s tím, že JT už není na twitteru tolik aktivní, jako býval dříve. Jeho tweety byly vodou na novinářské mlýny. I když mi to jako fanouškovi trochu chybí, považuji to od něj za profesionálnější přístup.

  2. Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

    Michal86     před 6 lety 17.01.2018 13:26 |  
    0 0

    Díky za článek! Dobře zpracované a zajímavé.

  3. Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

    knawi     před 6 lety 17.01.2018 13:29 |  
    1 0

    Pěkně napsané připomínky cizinců s rozdílně naplněnými ambicemi ve Slavii. Děkuju.

  4. Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

    Travinho     před 6 lety 17.01.2018 13:47 |  
    2 0

    Zajímavý článek. Za mě velký palec nahoru. Jsme zvědavý jestli dojde i na Krasniqiho, Cousinse a několik podobných akvizic.

  5. Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

    kjandourek (admin)     před 6 lety 17.01.2018 14:06 |  
    10 1

    Toleskiho mi je líto.... Podle mého názoru na jaře 2008 přispěl výrazně k titulu... dobře nakročil i do podzimní části, kde nejprve "doplatil" na dobrou formu, kterou si z MS U20 přivezl Tomáš Necid a následně na neskutečný comeback Vládi Šmicera na Letné....
    I tak jsem očekával, že v zimě v konkurenci často zraněného Šmíci, Šenkeříka a Ivany po Necidovi převezme roli útočné jedničky ..
    Jenomže tehdejší vedení ve svém megalomanství jako náhradu za Necida přivedlo nejprve na hostovačku Pavla Fořta, potom z Brna vyřazeného Aleše Bestu a ve finále dotáhlo i hostování Pekharta... bylo jasné, že sedm hráčů je na dva posty už příliš a protože logicky nešlo po zimní přípravě poslat na hostování nově příchozí (zvláště, když u nás sami hostovali), museli uvolnit místo kmenoví hráči Šenkeřík a Toleski...
    Zklamaný Goče potom v Olomouci na jaře víceméně propadl a to byl konec jeho angažmá v Čechách...
    Jsem přesvědčen, že kdybychom nové útočníky, kteří u nás stejně odehráli jenom jaro, nepřivedli, tak by nás i Toleski dotáhl k titulu na jaře 2009 a dnes bychom na něj vzpomínali jako na hráče, který u nás své ambice naplnil měrou vrchovatou...

    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

      Akuls     před 6 lety 17.01.2018 15:53 |  
      2 2

      Také jsem si tehdy od něj hodně sliboval, v Mostě mu to tam padalo, nakonec se ale ukázalo, že to byl další ze střelců jen na jednu sezónu, kterých SKS koupila co pamatuji za velké peníze hned několik (Radolský, Sýkora, Hogen, Kouřil atd.), kteří bohužel svou střeleckou formu ve Slavii, ale ani v žádném dalším klubu již nezopakovali. Proto si myslím, že ani Toleski by žádnou díru do světa nikde neudělal a už vůbec ne v Německu. Siegl by mohl vyprávět.

      • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

        kjandourek (admin)     před 6 lety 17.01.2018 16:03 |  
        2 1

        No s tím úplně nesouhlasím - Toleski na jaře rozhodl zápas ve Zlíně a ve chvílích, kdy nám teklo do bot nejvíce - tři kola před koncem po prohře s VŽ - dával góly v Olomouci v MB... tedy v těch zápasech, které nás souběžně se ztrátami rudé konkurence posunuly k titulu.... I v tom posledním zápase, když ho střídali, tak komentátor prohlásil, že hrál výborně...

        A o tom podzimu jsem psal... opět dal tři góly - a když nastoupil v základu, tak byl znát...

        • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

          Akuls     před 6 lety 17.01.2018 16:15 |  
          0 1

          Ale ano, ale já od něj čekal, že dá takových 15-20 gólů za sezónu. Opravdový střelec by to v Kaprlize zvládnout měl. Navíc šance na to byly, Slavia přece soupeře tehdy často drtila, ve vápně soupeře se hrálo často a on hráčem do vápna byl. To třeba další "kanonýr" Kelič, kterého koupila a snad dosud platí Sparta, byl hráč brejkový a tak nebylo žádným překvapením, že mu to v ACS proti často zaparkovanému autobusu nestřílelo.

          • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

            kjandourek (admin)     před 6 lety 17.01.2018 16:24 |  
            3 1

            On ale zase tolik příležitostí nedostal.... celkem 1200 minut... šest ligových branek - to je gól za 200 minut... Já vím, že se tady nedá pracovat s dvoučlenkou, ale čistě matematicky ta střelecká úspěšnost skoro odpovídá těm požadovaným 15 gólům za 30 kol (2700 minut) ... :-)

            • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

              Akuls     před 6 lety 17.01.2018 16:42 |  
              2 0

              Ale ti Fořtové, Bestové a Pekhartové přišli proto, že to Toleskimu ve Slavii moc nestřílelo. Potom už hrál stále méně a méně. Třeba potřeboval delší čas na aklimatizaci v Praze a ve a Slavii. Těžko říct. Čekal jsem ale, že se vzpamatuje v Olomouci, ta o něj hodně stála, ale bohužel zase nic.

              • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

                kjandourek (admin)     před 6 lety 17.01.2018 17:05 |  
                3 1

                Právě proto, že to byl hráč do vápna a Olomouc hrála spíše na brejky...

                Můj dojem byl ten, že priorita byl Pekhart, ale když se to dlouho nedařilo, tak vzali Fořta a pak hodili lano i Bestovi, který byl vyhozen z Brna a měl namířeno někam do zahraničí.... a najednou se povedl i Pekhart... prostě tři lidi místo jednoho, to nemohlo dělat dobrotu....

                • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

                  Akuls     před 6 lety 17.01.2018 17:36 |  
                  2 0

                  Nakonec jsme tehdy asi za titul byli nejvíc vděční Fořtovi, který v Toulouse žádnou díru do světa také neudělal a navíc se mi zdálo, že byl ještě pomalejší a neobratnější než když tam odcházel, ale jeho střelecké zkuśenosti se v koncovce díky bohu projevily.

                  • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

                    kjandourek (admin)     před 6 lety 17.01.2018 20:08 |  
                    0 0

                    Vypadalo to tak, protože Fořt se rozestřílel v závěru, kdy dal dva góly Budějkám a na Viktorce, kde nám výhra už zajišťovala titul.... ale neméně důležité byly dva góly Pekyho - v Jablonci po tom úžasném sprintu přes půl hřiště, kdy si namazal na chleba dva obránce a doma se Zlínem...

                    Prostě oproti tomu, co píšu výše to zase tak špatné nebylo, že jsme střelců přivedli víc, protože každý chytil formu v jiný čas :-)

                    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

                      Akuls     před 6 lety 18.01.2018 15:12 |  
                      0 0

                      Na ten Jablonec si pamatuji moc dobře. Pekhart střídal asi 10 min. před koncem za stavu 1:1 (góly Fořt a Lafata) Fořta a asi 5 minut potom, plný sil utekl obraně a dal hodně důležitý vítězný gól. Pamatuji se, že jsme nehráli nic moc a navíc nás jako tradičně v Jablonci řezal sudí. Tipnul bych si, že už to byl Přihoda.
                      Se Zlínem se hrálo v době, když už se těžce klopýtalo k titulu (např. prohra 2:1 na Kladně údajně režírovaná kapitánem Brabcem). Na jediný a vítězný gól Pekharta se už moc nepamatuji, ale vzpomínám si, źe jsme v prvním poločase přežili tutovku rychlíka Žurka, který šel sám na bránu, ale zbrkle střílel vedle. Mám pocit, že jsme doma hráli na 2 útočníky (Fořt a Pekhart), ale vůbec se nám nedařilo. Tuším, že Fořta střídal Besta. Pekhartův gól byl pro SKS tenkrát vysvobozením. Nepamatujete se náhodou proti komu Pekhart neuvěřitelně svými zády vyrazil balón z brankové lajny? Hlavičkoval snad z půl metru do prázdné brány, trefil tyč i břevno, šlo to na jeho záda když už ležel na brankové lajně a ven z brány. Tento moment obrátil fyzikální zákony naruby. Bylo větším uměním gól nedat než dát. Bylo to na branku pŕed TS.

                      • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

                        kjandourek (admin)     před 6 lety 18.01.2018 15:49 |  
                        0 0

                        Je to tak napůl - Jablonec máte v hlavě do puntíku... i toho sudího....

                        Ta Pekhartova neskutečná "lachtanovina" se odehrála v zápase s Ostravou, který tomu v Jablonci předcházel... vyhráli jsme 1:0 brankou Marka Jarolíma...

                        Zápas se Zlínem se odehrával hned po Jablonci a gól vypadal následovně: Erich Brabec od půlící čáry, skoro u levé postranní lajny poslal křížný pas na pravé křídlo (no ne úplně na křídlo, ale zhruba na roh vápna), Jarda černý si jej na prsou zpracoval, zatáhl až k brankové čáře a po zemi mezi nohama obránce našel Pekharta úplně volného mezi penaltou a malým vápnem - ten pravačkou uklízel balón k levé tyči...

                        Zápas s Kladnem se odehrál až později - po Zlínu jsme prohráli v Olomouci, plichtili doma se Spartou (trefoval se Janda) a teprve potom se jelo na Kladno....

                        Ale na střídání máte neskutečnou paměť... :-)

                        http://www.eurofotbal.cz/kluby/cesko/slavia-praha/zapasy/1-fotbalova-liga-2008-2009/?cID=19&sID=16

                        • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

                          Akuls     před 6 lety 18.01.2018 17:40 |  
                          1 0

                          Jo, jo. Už je to holt dávno. Děkuji za připomenutí. Na to Jandovo vyrovnání přes Řepkovi jesle ale nezapomenu do smrti. Tak drtivý tlak, jaký jsme tehdy proti Spartě před tím vyrovnáním měli, se hned tak nevidí. Hrálo se pořád v jejich vápně a ne a ne to tam spadnout. Měl jsem tenkrát už strach, že pánbůh je opravdu Sparťan a neuhrajeme ani tu plichtu.

                          • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

                            kjandourek (admin)     před 6 lety 18.01.2018 20:29 |  
                            2 0

                            Ale ten měsíc byl šílený: prohra v Olomouci, plichta se Spartou, prohra na Kladně, plichta s MB, prohra v Brně... pět zápasů a favorit na titul uhraje dva body z patnácti možných...

                            To se stát letos, tak budou fanoušci odvolávat i prodavače ve fanshopu....

                            • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

                              padre     před 6 lety 18.01.2018 21:09 |  
                              0 0

                              Tak přejme si, aby se to právě letos stalo ... a to té bláznivé od splavu ...

                              • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

                                kjandourek (admin)     před 6 lety 18.01.2018 21:15 |  
                                0 0

                                Ač nerad připomínám, že tehdy jsme i přes tento kolaps obhájili titul tři kola před koncem... a to jsme o zimní přestávce vedli o méně, než ta od splavu letos... :(

                                • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

                                  padre     před 6 lety 18.01.2018 21:30 |  
                                  0 0

                                  Mluvím - v návaznosti na předcházející post - výhradně o "šíleném měsíci" ... kdo jim prodava ve fanshopu je mi putna ...

                            • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

                              Akuls     před 6 lety 18.01.2018 22:59 |  
                              0 0

                              S 62 body a ještě k tomu s 6-ti bodovým náskokem už ligu nikdo nikdy nevyhraje.

                • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

                  Akuls     před 6 lety 19.01.2018 11:23 |  
                  0 0

                  Most hrál také na brejky a střílelo mu to tam. Asi si ho za tu sezónu obránci přečetli a on asi i trochu usnul na vavřínech.

                  • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

                    kjandourek (admin)     před 6 lety 19.01.2018 12:05 |  
                    0 0

                    Nemohlo v tom být spíše zklamání? přeci jenom výkon z devadesáti procent ovlivňuje psychika...

        • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

          fredydj (přítel SN)     před 6 lety 17.01.2018 16:29 |  
          3 0

          na ten Zlín si pamatuju, sněhová vánice, oranžový míč :)))

    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

      Akuls     před 6 lety 17.01.2018 17:44 |  
      1 0

      Mně bylo zase trochu líto Litteriho. Moc šancí asi i vzhledem k mládí nedostal a nakonec si ještě přetrh vaz v koleně. Za trénovaní KJVCD nebyl sám komu se to ve Slavii stalo. Podle mne ale zabijácký instinkt, alespoň pro Kaprligu, v něm byl.

  6. Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

    Stahler     před 6 lety 17.01.2018 15:48 |  
    0 0

    Mám pocit, že Adauto v té Krči nejen trénoval, ale hrál i zápasy. Sparta Krč tehdy hrála druhou ligu a pár zápasů nejspíše odehrál. Ale jestli dal nějaké góly, to nevím. Spíše asi ne. Oni byli tehdy hodně špatní a dneska se plácají v pralesních ligách. A jako domácí stadion měli tehdy v druhé lize Strahov. Na jednom nebo dvou zápasech jsem tam z nudy tehdy zašel. Jinak moc hezký a zajímavý článek, díky za něj !

    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

      Akuls     před 6 lety 17.01.2018 15:57 |  
      0 0

      On si tehdy Adauto hlavně v zápase v Liberci přetrhl achilovku a to tenkrát často znamenalo konec kariéry. Byl to zázrak, že se do toho v té Žilině zase tak dostal.

    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

      knl66 (přítel SN)     před 6 lety 18.01.2018 22:06 |  
      0 1

      Super článek!
      Snad se nepletu, ale dovolím si malou opravu u Adauta: šošonům nevykopal základní skupinu EL, ale Ligu mistrů. V předkole sestřelil i Spartu. (Řval jsem tenkrát v hospodě jak kráva:) )

  7. Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

    antiluky86     před 6 lety 17.01.2018 17:12 |  
    0 1

    Ještě si vybavuji Zorana Milutinoviče v době krize a jeho krásnou branku z dálky do sítě Teplic při výhře myslím že 4:1.

  8. Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

    mats     před 6 lety 17.01.2018 19:52 |  
    1 0

    Zajímavý nápad i čtení... Jsem zvědavý na další díly.

  9. Díky

    Crispo     před 6 lety 17.01.2018 20:46 |  
    2 0

    Dobrej článek, těším se na další.
    Nejvíc me mrzí jak u nás skončil Toleski. Škoda že KJ jeho vlastností nevyužil lépe, co si matně pamatuju tak mu vadilo že tolik nebrání, ale tohle byl koncák jak víno, dobré zakončení a síla...
    Bůhví co by předvedl Litteri kdyby se nezranil, ten se jevil taky velmi dobře...

  10. Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

    dArtagnan     před 6 lety 17.01.2018 22:17 |  
    7 0

    Trochu mi tam chybí Belaid, toho jsem měl rád.
    S odstupem času se často ukazuje, že ať je Jarolím jaký je, ze spousty hráčů dokázal dostat nejlepší formu v jejich kariérách.

    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

      kjandourek (admin)     před 6 lety 17.01.2018 22:26 |  
      4 0

      Budou ještě dva články, určitě se dočkáš. ;-)

      • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

        dArtagnan     před 6 lety 17.01.2018 22:50 |  
        0 0

        Super :-)

    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

      Travinho     před 6 lety 18.01.2018 08:06 |  
      3 0

      To platí ostatně i o spoustě našich hráčů. Nebo se podívej, jak pod ním hráli někteří borci v Boleslavi (Čermák, Skalák), také už to nedokážou zopakovat... Jako dobrá ilustrace slouží knížka od Ondry Zlámala Vzpomínky mistrů (tuším, že se to tak jmenuje), tam se všichni hráči shodují, že nikde už se na takovou výkonnost nedostali.

  11. Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

    A.Lima     před 6 lety 18.01.2018 07:52 |  
    1 0

    Výborný článek, krásně jsem si početl :) Palec hore a jen tak dále kamaráde :)

  12. Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

    Petr9608     před 6 lety 18.01.2018 10:48 |  
    1 1

    Super článek.

    Doufám, že se dočkáme v dalších dílech i legendy největší.

    #JD

    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

      afro     před 6 lety 18.01.2018 14:10 |  
      2 0

      Jestli ti chybělo 24 hráčů, tak klobouk dolů. Mně když se po skončení testu objevili někteří hráči, na které jsem zapomněl, tak jsem si rval vlasy... :-)

      • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

        Travinho     před 6 lety 18.01.2018 15:24 |  
        0 0

        Já si z těch důležitých vzpomněl na vše... Zajímavé bylo, že jsem zapomněl spíš na borce z posledních let. Až do roku 1999 jsem měl vše.

    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

      Balvan86     před 6 lety 18.01.2018 16:13 |  
      0 0

      Dal jsem 170/253
      Nejvíc mě mrzí, že jsem zapomněl na Latku a Fořta. :(

    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

      ElBrody     před 6 lety 18.01.2018 20:39 |  
      1 0

      181/253 a nevzpomnel jsem si na Huba. Jdu se zastrelit :)

  13. Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

    SvatyBojovnik (přítel SN)     před 6 lety 18.01.2018 12:19 |  
    3 0

    Věřím/doufám, že v dalších dílech se dozvíme kde je James Dens :)

    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

      smely (přítel SN)     před 6 lety 18.01.2018 12:52 |  
      4 2

      nabira kondici v juniorce...

      • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

        knl66 (přítel SN)     před 6 lety 18.01.2018 22:01 |  
        0 0

        Podle mých zákulisních informací dře do úmoru na rotopedu. Do formy se prý brzy dostane, vypadá to nadějně.

    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

      Mirek15     před 6 lety 18.01.2018 13:25 |  
      2 0

      V současnosti (od roku 2015) působí jako agent, po odchodu od nás hrál 2 roky v Chorvatsku, kde ve dvou sezonách nastoupil ke 43 třem zápasům z toho 41x v základní sestavě)-jednu sezonu hrál za NK Záhřeb, druhou za Hajduk Split-čili velmi dobré dva roky. Pak šel do Larnaky, kde si ale (asi kvůli zranění moc nezahrál). Pak se vrátil domů do Brazílie, kde dohrál kariéru v klubu Rio Branco-kde si po pár zápasech zranil koleno a už se nevrátil...

      • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

        VaSsa     před 6 lety 18.01.2018 15:20 |  
        1 0

        Jenom čeká, až obnovíme "B" tým. Prozatím nabírá kondici.

      • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

        knl66 (přítel SN)     před 6 lety 18.01.2018 22:18 |  
        0 1

        To ale píšeš o někom úplně jiném! Tohle nemůže být James Dens, to sis určitě spletl. :)

  14. Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

    Petr9608     před 6 lety 19.01.2018 02:49 |  
    1 0

    Taky doufám, že se také nezapomene na Afrošvýcara Eschmanna.

  15. Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

    Dobi     před 6 lety 20.01.2018 13:42 |  
    2 0

    Smekám klobouk nad výsledkem obětavé práce a dovolím si několik malých doplnění.
    Ante Aračić:
    Byl vyloučen v té Žilině a KJVCD, jak známo, neodpouští. 189 cm vysoký obránce mi možná připadal trochu neohrabaný, ale bojovník k pohledání. Párkrát už byl jen v civilu, bavili jsme se spolu o rodné Dalmácii (pocházel z Imotsého na druhé straně Biokova) a byl dost zklamaný. Pak přestoupil do Bruselu a poté prošel několik klubů v Chorvatsku - Hajduk, Šibenik, varaždin, Imotski a nyní je v klubu Zmijavci, kousek od Imotského, který jsem nenašel ani ve III.lize
    Slađan Ašanin:
    Dovolil jsem si sáhnout hlouběji do minulosti, ve Slavii byl 1996-98, pak přestoupil do Mönchengladbachu a poté Ahlenu. Do Slavie přešel z Interu Zaprešić, což je klub z předměstí Záhřebu (takové Říčany nebo Hostivice). Několikrát přijel do ČR a překvapil výbornou češtinou! Lituje, že nepřijal české občanství, na chorvatskou reprezentaci neměl za Tuđmana šanci - tatínek byl Černohorec... Asi po měsíci pobytu jel na besedu do Dobříše na odbočku a tatínkovi jsem se zaručil, že nebude jazykově ztracen... Beseda s inteligentním hráčem byla báječná! Je mu 47 let a točí se kolem fotbalu hlavně v Záhřebu.
    Aleksander Šeliga:
    Slovinský brankář, který za Kozáčikem moc příležitostí nedostal, hlavně když byl Matúš vyloučen - jednou v lize a jednou v Poháru UEFA. V posledním kole skupiny nesměla Slavia v Hamburku prohrát více než 0:2 a za stavu 0:2 byl Kozáčik vyloučen a kopala se penalta. Aleksander ji zneškodnil a postup nakonec vychytal!
    Goran Sanković:
    Další Slovinec, levý bek, kterému moc zdravíčko neposloužilo (koleno), charakterní chlap, který se pak věnoval hráčskému trhu a Slavii několik hráčů doporučil.

    • Re: Bývalí slávističtí cizinci a jejich další kariéra I

      Dobi     před 6 lety 20.01.2018 14:00 |  
      2 0

      Ještě doplněk. Šeliga se pak vrátil(ten zázrak v Hamburku se stal v roce 2005) do Slovinska o Celje, kde působí i Sanković. Roku 2009 přestoupil do Sparty Rotterdam a nakonec skončil v NK Olimpija Lublaň.
      K Makedoncům bych ještě doplnil, že jeden čas byli v kádru 4 Makedonci: Duranski, Ivanovski, Toleski a Riste Naumov, který přišel ze Žižkova jako renomovaný střelec. Ale moc toho nenahrál, když mu teplický Klein zlomil zákeřným zákrokem holenní i lýtkovou kost. Do formy se už nedostal a končil pak v rodné Makedonii.