Fortuna liga

Slavia - Slovácko 0:0

V neděli v ideální termín a za ideálního fotbalového počasí přivítala Slavia doma v Edenu Slovácko. Zápas však ideálně neskončil, když sešívaní ztratili dva body po remíze 0:0. Přestože slávisté neodehráli vyloženě špatný zápas, tak urputně bránícího soupeře překonat nedokázali.

Po minulé řežbě v Liberci se trenér Trpišovský musel vyrovnat hned se čtveřicí absencí z důvodu žlutých karet. Několik dalších hráčů také nemohlo nastoupit z důvodu zranění. Naopak po delší době se do sestavy vrátil uzdravený Jaromír Zmrhal, který hned dostal kapitánskou pásku. Díky širokému kádru však výsledná sestava nevypadala vůbec špatně navzdory zhruba deseti absencím. Předzápasový cíl sešívaných tak byl jasný - zvítězit! A pokud možno i potěšit fanoušky pohlednou hrou.

Hned ve 3. minutě udělal hrubku při rozehrávce Kolář a Slovácko se dralo do přečíslení. To ale zakončilo jen nepovedenou nepřesnou střelou. Další dobrá šance hostů přišla v 5. minutě, kdy si za obranu zaběhl Navrátil. Z mírného úhlu ale pálil nad Kolářovu svatyni. Slavia tedy začala velmi rozpačitě. V 9. minutě už přišla nadějná situace i na druhé straně. Necid pohotově pálil ze zhruba 25 metrů a jeho tečované ráně nechybělo mnoho, aby zapadla za Hečova záda! Po nenápadném střetu musel ve 20. minutě odstoupit hostující Havlík, jehož nahradil Machalík. Pak přišla dobrá pasáž Slavie. Nejdříve našel Danny hezkým křížným pasem osamoceného Floa, ten centroval do vápna, kde po podezřelém kontaktu nedokázal zakončit Necid. Akce ale pokračovala a zakončena byla Dannyho povedenou přízemní střelou, která jen těsně minula branku! Ve 30. minutě došlo ke druhému nucenému střídání, tentokrát však na straně Slavie. Odejít musel Deli, místo něho přišel Ngadeu. Decimetry ke gólu chyběly Slavii v 33. minutě. Danny geniálně uvolnil ve vápně Součka, jenž od brankové čáry posílal míč před odkrytou branku. Necidovi k doražení míče chybělo zmíněných několik decimetrů. Po vlažnějším úvodu se Slavia probrala a začala diktovat hru. Z přímého kopu se pokusil překvapit Stoch Heču, dobrou ranou však jen rozvlnil boční síť. Šanci pak měl po pěkné kombinaci Flo, ale byl příliš z úhlu a příliš blízko brankáře hostí, který si se situací poradil. Největší šance dosavadního průběhu zápasu přišla těsně před poločasovou přestávkou. Obránce hostí jen vysoko odhlavičkoval míč do vlastního vápna, tam se k němu nedokázal dostat Heča, kterého hlavičkou přehodil Souček. Na brankové čáře však brankáře zastoupil spoluhráč a míč mířící do sítě vyhlavičkoval!

Jak tedy shrnout úvodní bezbrankový poločas? Slavia začala nervózně a udělala několik nepřesností i chyb v obraně. Zhruba od 15. minuty šel ale její výkon výrazně nahoru a výsledkem byla čím dál větší převaha hráčů v sešívaném. Míč do branky však červenobílí dostat nedokázali. Částečně v několika situacích chybělo pár decimetrů a trochu štěstí, částečně by bylo třeba do druhé půle častěji a přesněji zakončovat. Nutno také uznat, že Slovácko bránilo organizovaně a houževnatě.

Dobré tempo slávistů před přestávkou pauzou trochu opadlo. Až v 56. minutě chyběl Zmrhalovi zhruba metr k zakončení pasu za obranu od Stocha. Slavia se pak dlouhé minuty snažila dobývat obranu soupeře, ale bez většího úspěchu v podobě gólové šance. V 62. minutě mohla branka padnout paradoxně na druhé straně. Po standardní situaci vyplaval uprostřed vápna volný stoper Krejčí a v ideální pozici zamířil hlavou jen vedle! V tento moment měli slávisté velké štěstí! Mladíka Buchu, který si v zápase nevedl vůbec špatně, pak nahradil obvyklý tahoun Hušbauer. Po dalších pár minutách pak přišlo posílení útoku, když Zmrhala vystřídal Škoda. A šance brzy přišla! Po Dannyho přiťuknutí trefil Hušbauer přízemní ranou tyč! Ránu z podobné pozice si Hušbauer zopakoval i o pár minut později, levačkou ale trefil jen připraveného Heču. Výkon Slavie začínal gradovat směrem k závěrečnému tlaku. Brankář Slovácka neměl problémy ani s dalekonosnou ranou Stocha. Následně přišla možnost na reparát, když byl ve velice dobré vzdálenosti od branky faulován Souček. A opět chyběly decimetry! Stoch pálil na brankářovu stranu, ten se ale pohl za zeď a jen sledoval, kam míč zamíří. Nakonec to bylo těsně vedle! V 88. se už už za obranu dostával Škoda, ale lobovanou přihrávku nakonec pořádně trefit nedokázal. Víc možností si už hráči v červenobílém ani jejich protějšcí v modrém vytvořit nedokázali.

Zápas tak skončil bezbrankovou remízou, což je vzhledem k ambicím i průběhu zápasu jasná ztráta. Slavia se sice snažila hrát po zemi a po většinu zápasu se jí to i poměrně dařilo, ale proti houževnatému soupeři si nevytvořila dostatek gólových šancí. Několikrát chyběly i decimetry, jako třeba při tyči Hušbauera či přímém kopu Stocha. Obhajoba titulu se tak pohybuje už jen v rize teoretických nadějích, reálně je ztracena. Slávisté se tak nyní musí soustředit na udržení 2. místa a vítězství ve finále poháru.

Trenér Slovácka Michal Kordula okomentoval zápas takto: "Musím říct, že jsme bod získali s obrovským štěstím. S naším výkonem jsem spokojen jen do 20 minuty, pak už jsme to ubojovali. Absolutorium zaslouží oba stopeři a brankář Heča. V úvodu jsme měli několik nadějných šancí v předfinální fázi, ale to je na celý zápas hrozně málo. Pak už byla jen jedna standardka. Možná to byl náš nejhorší výkon na jaře. Bod bych před zápasem bral, ale já chci, abychom hráli dobře a ne jen odkopávali míče. To nemůže dlouhodobě fungovat, ač t dnes bylo s kvalitním soupeřem. Předností našeho mužstva je, že je hrozně pracovité. Vzadu se nevykašleme ani na jednu situaci. Proto zvládáme udržet nulu, ale my i góly dávat musíme, bez toho o nepůjde. Co se týče přípravy na dnešní zápas, tak jsme si dávali pozor na rychlé kontry a standardní situace. Jinak se snažíme pilovat hlavně útok. Daníčkova osmá žlutá karta je pro nás komplikace. Na druhou stranu náhradnící musí být připraveni vždy podat výkon, když dostanou šanci. Atmosféra byla úžasná, tady jsou fanoušci dobří. Byl jsem zvědavý, jak na to naše mladé mužstvo zareaguje, ale bylo to dobré, spíš ho to v úvodu motivovalo."

Vyjádření k zápasu samozřejmě poskytl i domácí kouč Jindřich Trpišovský: "Zápas byl hodně náročný. Slovácko hraje fyzický fotbal, běžecky je na tom dobře. My jsme z našich šancí nedali góly, ač se naše převaha stupňovala. Měli jsme i hodně střel, ale žádná tam nespadla. Kvůli Deliho zranění jsme nakonec museli střídat trochu jinak, než jsme chtěli, takže někteří hráči už hráli hodně unavení. Když se ptáte na zdravotní stav, tak hrál, kdo mohl. Ani Deli, ani Ngadeu nebyli zcela v pořádku. Stejně tak Hušbauer, Škoda nebo Zmrhal. Ale vážím si toho, že hráči nespekulovali a šli do toho. Co se týče zákroků v pokutovém území, tak si myslím, že kdyby bylo video, tak alespoň jedna musela být ohodnocena jako pokutový kop. Přeji si, aby bylo video na každém zápase ligy co nejdříve. Pavel Bucha hrál dobře a podal hodně snaživý a sympatický výkon. Dolů šel proto, že jsme chtěli dát Hušbauera na hřiště, aby v závěru byli na hřišti hráči, kteří si víc dovolí. Proto zůstal i Danny. Na Pavlovi bylo vidět, že to má těžké, hrát před takovou kulisou a když se týmu úplně nedaří a nepomůže mu, že si pak tolik nedovolí a volí radši jisté řešení. Ale nemůžeme po mladém klukovi chtít, aby tu rozdával hned klíčové přihrávky. Brzdí nás hlavně žluté karty, proto musí hrát hráči, kteří ještě nejsou úplně uzdravení a hrozí pak, že si zranění obnoví. Hrajeme hodně soubojový fotbal a hráči do všeho chodí na maximum. Ngadeu měl hrát původně v základu, ale sám se dopoledne necítil. Snažíme se udržet obranu ve stejném složení, s Floem a Ngadeuem jsem teď nedostali čtyři zápasy za sebou gól. Nemyslíme na to, že tu Plzeň může získat titul. My koukáme na sebe a jde nám o tři body, stále je za námi skupina pronásledovatelů. Vyhrát chceme každý zápas. Součkovo vykartování mě mrzí, je to typologicky hráč, kterého v kádru moc nemáme. Budeme doufat, že bude v pořádku Ngadeu. Na to, jakou jsme měli převahu, si myslím, že jsme si měli vytvořit více šancí. Nejsme schopni si vytvořit dobré situace ze strany, kdy by hráč přešel jeden na jednoho nebo poslal do vápna dobrý míč. Ideálně si nepočínáme ani ve finální fázi, kdy často netrefujeme branku. Chybí nám klid v koncovce."

Přinášíme i pozápasový komentář Tomáše Součka: "Co se týče zákroku ve vápně ve druhé půli, tak jsem se chtěl rozeběhnout, ale úplně jsem cítil, jak mě protihráč drží. Vůbec nešlo se rozeběhnout, musel jsem spadnout. Rozhodčího hodnotit nechci, ale podle mě to byla jasná penalta. Slovácko jsme přehráli a kdyby tu dnes bylo video, tak jsme vyhráli 3:0. Dostal jsem i čtvrtou žlutou a proti Plzni nemohu hrát. Hodnotit to ale také nechci. Půjdu kluky podpořit a věřím, že to zvládnou a vyhrajeme. Titul Plzně neřešíme. Samozřejmě ale doufám, že je porazíme a slavit tu nebudou. Hlavně se však soustředíme sami na sebe a na udržení druhého místa. Dnes jsme chtěli vyhrát a je to pro nás obrovská ztráta, příště budeme chtít vyhrát zase."

26. kolo - Neděle 29. 04. 2018 15:00

HET liga, 2017/2018
0 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

1.FC Slovácko
1.FC Slovácko

Komentáře (298)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé