Mládež

Slavia na Strahově ovládla dorostenecká derby

Dorostenecké týmy Slavie dokázaly vyhrát derby na sparťanské půdě. Kategorie U19 tak soupeři překazila mistrovské oslavy, slávistická U17 pak vítězstvím jen potvrdila suverénní prvenství v soutěži.

U19: Sparta - Slavia 0:0, na penalty 3:4

Sestava Slavie: Markovič – Drozda, Mach (70. Zinhasovič), Kosek (74. Čerňanský), Krobot, Havránek (83. Azilinon), Janoušek, Petrák, Macháček, Vlček, Schneider Karel

Sestava Sparty: Pecháček – Tvaroh, Plechatý, Boula, Šnajdr, Flak (33. Peřina), Fortelný, Šimáček, Sedláček, Konopásek (77. Majka), Patrák (54. Hložek)

Karty byly před zápasem rozdány jasně. Sparta potřebovala v posledním kole zvítězit alespoň na penalty (které se v dorosteneckých soutěžích kopou po nerozhodném výsledku a vítěz získává o bod navíc), pokud chtěla udržet titul a účast v mládežnické Lize mistrů. Bylo totiž jasné, že druhá Olomouc na hřišti beznadějně posledního Frýdku-Místku neztratí. Naopak Slavia již měla zajištěné 6. místo bez ohledu na výsledek zápasu. Bylo však jasné, že ač jí tabulkově o nic nešlo, tak motivaci překazit úhlavnímu rivalovi oslavy měla obrovskou. Před začátkem samotné reportáže, bych ještě poznamenal, že domácí zápas v této kategorii slávisté prohráli 3:5. Na Strahově pak nastoupili v mladší základní sestavě (SKS: 3x ročník 1999, 4x 2000 a 4x 2001 vs. ACS: 6x 1999, 5x 2000).

Zápas ve velkém horku a za početné divácké kulisy začal opatně. Sparta sice měla mírnou územní převahu, ale šance si nedokázala vytvářet a na druhé straně nehrozila ani Slavia. K vidění tak byl fotbal plný soubojů za velkého nasazení obou týmů. Těžiště hry ale bylo převážně mezi šestnáctkou Slavie a půlící čarou. První náznak šance přišel až v 18. minutě, kdy se hezky uvolnil domácí Konopásek a postupoval ze strany do vápna. Akci zakončil střelou na vzdálenější tyč, kterou ale dokázal Markovič vyrazit. Nejzajímavější situace první půle pak přišla ve 40. minutě, kdy vypálil Sedláček. Markovič dokázal jeho střelu akrobaticky vyrazit, míč však dorazil za záda našeho brankáře volný Patrák. Branka naštěstí nemohla být uznána pro zřejmé ofsajdové postavení. Slávisté toho dopředu moc nepředvedli. K dispozici měli zhruba tři nadějné brejky, ale ani jeden nedokázali dobře vyřešit a dovést k zakončení.

Druhá půle začala náporem Sparty a hned ve 47. minutě se musel opět vyznamenat Markovič, který vytáhl Peřinovu nebezpečnou střelu. Více šancí si ale sparťané nepřipravili a zhruba od 55. minuty se hra vyrovnala. Své štěstí pak znovu zkoušel Peřina, ale náš gólmana poněkolikáté dobře zasáhl. Na druhé straně pak mohl rozhodnout po rohovém kopu Krobot, ale přetažený míč, který přeletěl obránce, napálil tvrdě z voleje jen zhruba o metr a půl nad. Sparta pak v zoufalé snaze rozhodnout utkání a nespoléhat na ošidné pokutové kopy přitlačila Slavii na zhurba posledních pět minut k vlastnímu vápnu, naši hráči ale díky příkladné bojovnosti odolali. O osudu utkání i celé sezóny tak musely rozhodnout pokutové kopy. První se mýlil ve druhé sérii náš Petrák, který jen napálil břevno. Ve třetí a páté sérii ale selhali sparťané Hložek a Fortelný, čímž Sparta přišla o titul i účast v mládežnické Lize mistrů.

Všem hráčům Slavie patří poděkování za příkladnou bojovnost a nasazení, kdy dokázali zaskočit favorizovaného soupeře, který hrál o všechno. Sparta sice měla převahu, ale ta nebyla nijak drtivá a žádnou vyloženou šanci si domácí nevytvořili. Několik zajímavých střel rudých pak dokázal vytěsnit náš brankář. Dá se tak říci, že důrazný, bojovný zápas skončil zaslouženou remízou. Dvěma zákroky v penaltovém rozstřelu pak svůj výborný výkon podtrhl brankář Markovič.

U17: SPARTA - SLAVIA 0:4 (0:1)

Branky: 20. Kubáň, 43. Eichler, 50. Kubáň, 53. Vincour

Sestava Slavie: Sirotník - Hošek, Vincour, Walter, Schneider Jan (56. Kubiš) - Eichler (65. Bývalec), Žambůrek, Červ (63. Stárek), Vít - Zeronik (76. Fencl), Kubáň (56. Bárta)

Sestava Sparty:  Benada – Gabriel, Gelashvili, Čejka, Szewieczek, Vokřínek, Bláha (41. Klimenda), Kolář (41. Hapal), Ryneš (56. Schánělec), Jonáš (49. Krajinský), Hájek. 

Situace o kategorii níže byla opačná. Slavia již měla jistý mistrovský titul a byla favoritem, Sparta byla na druhém místě. Nadcházející klání tak slibovalo měření sil dvou nejlepších týmů v republice. A nutno říct, že z tohoto porovnání vyšla slávistická U17 fantasticky. Oproti zápasu U19 nabízelo toto derby od samotného začátku mnohem více ofenzivní a pohledný fotbal. Po prvotních nadějných pozicích na obou stranách získala rychle převahu Slavia. Gólově ji vyjádřil ve 20. minutě Kubáň, který se prosadil po rohovém kopu. I ve zbytku první půle byli sešívaní lepší a jen výborný zákrok Benady na brankové čáře zabránil tomu, aby šla Sparta do šaten za stavu 2:0.

Jestli byl výkon červenobílých v první půli velmi dobrý, tak v té druhé ještě gradoval! Svěřenci trenéra Titěry začali fantasticky a během 13 minut třikrát rozebrali obranu Sparty až k zakončení do prázdné branky. Postupně se po skvělých akcích prosadili Eichler, znovu Kubáň a pak i stoper Vincour. Bylo tak po zápase a o třídu horší Sparta vypadala jako přejetá parním válcem. Naši hráči předváděli moderní fotbal s běhavým napadáním, rychlým přechodem i přesnou kombinací a ukázali, že titul získali zcela po zásluze. Zápas se pak už jen dohrával v otevřenějším duchu, ale žádná šance ani na jedné straně se už neujala.

Komentáře (9)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slavia na Strahově ovládla dorostenecká derby

    steev (přítel SN)     před 6 lety 09.06.2018 18:02 |  
    17 0

    Skvělá práce,hlavně prekazeni titulu rude luze. Gratulace oboum tymum. Derby je naše!!!

  2. Re: Slavia na Strahově ovládla dorostenecká derby

    mig52     před 6 lety 10.06.2018 13:48 |  
    1 1

    Velká gratulace oběma celkům. Nejen za výkon, ale i za potěšení. A ať se daří i v příští sezóně.

  3. Re: Slavia na Strahově ovládla dorostenecká derby

    Pan Bůh     před 6 lety 11.06.2018 08:19 |  
    5 2

    Výhra? Tu vem čert, ale vzít titul Spartě, to jsou okamžiky k nezaplacení.

  4. Re: Slavia na Strahově ovládla dorostenecká derby

    Systém (host)     před 6 lety 11.06.2018 11:19 |  
    0 0

    Toto vlákno bylo přesunuto do článku Přestupy a spekulace: léto 2018 III

  5. Re: Slavia na Strahově ovládla dorostenecká derby

    Hernacek70     před 6 lety 11.06.2018 12:11 |  
    1 5

    Vidíš, tak to máme každý trošku jiné info. Mám info, že se budeme muset trošku uskromnit, rozpočet poslední dobou narostl do čísel, které nejsou již moc únosné pro normální provoz, bez toho, aby majitel musel pumpovat stále větší a větší částky na náklady.

  6. Re: Slavia na Strahově ovládla dorostenecká derby

    mabr     před 6 lety 11.06.2018 13:23 |  
    13 0

    To prostě neomrzí :)

    https://1url.cz/ntyjZ

    • Re: Slavia na Strahově ovládla dorostenecká derby

      VanDel     před 6 lety 11.06.2018 14:07 |  
      2 1

      Luxus :) Nebylo by někde nějaké video z toho derby ? Zkoušel jsem hledat, ale nikde jsem nic nenašel :(

  7. Re: Slavia na Strahově ovládla dorostenecká derby

    sTizz (přítel SN)     před 6 lety 12.06.2018 19:43 |  
    4 0

    U14 dnes ziskala titul,kdyz porazila Banik 5:0. Gratulace! Myslim,ze budoucnost vypada ruzove:)

    • Re: Slavia na Strahově ovládla dorostenecká derby

      TSeguinTS     před 6 lety 12.06.2018 20:39 |  
      5 0

      A naše U15 taktéž získala titul, (když taktéž proti Baníku) ve finále vyhrála 2:1 po pokutových kopech.