Hráči Slavie

Do Slavie přichází Alexandru Baluta a Jaroslav Zelený

Slavia oznámila dnes další dvě posily. Z Rumunské Craiovy přichází ofenzivní hráč Alexandru Baluta a po týdnu spekulací do Slavie také přeci jen přichází z Jablonce levý obránce či záložník Jaroslav Zelený.

Levý obránce či záložník Jaroslav Zelený, který v srpnu oslaví 26. narozeniny, není v české lize neznámým jménem. Jako odchovanec se dostal do A týmu Hradce Králové už v 17 letech a první ligové starty si připsal na jaře 2011, ve svém druhém ligovém startu dokonce zaznamenal vítěznou branku na hřišti Mladé Boleslavi. V další sezóně už v Hradci patřil do základní sestavy a mluvilo se o něm v souvislosti s přestupem do některého z lepších klubů. To se však nestalo a v sezóně 2012/13 dokonce vypadl ze sestavy Hradce a připsal si jen 14 startů, Hradec navíc skončil v lize poslední a sestoupil. Zelený v Hradci zůstal i po sestupu, vrátil se do základní sestavy a pomohl svému týmu k okamžitému postupu zpět do nejvyšší soutěže. Tu si však nezahrál, Hradec jej pustil na hostování do tehdy druholigové Karviné. Na rok 2015 však jistě nevzpomíná s láskou, v březnu se totiž zranil a promarodil pak celé jaro. Když se v létě 2015 už po definitivním přestupu do Karviné na hřiště vrátil, brzy jej problémy s lýtkovým svalem opět vyřadily ze hry, na hřiště se pak dostal prakticky až v dubnu 2016 a v závěru soutěže pomohl Karviné na postupovou druhou příčku.

V sezóně 2016/17 se zabydlel už jednoznačně na levém beku prvoligové Karviné a po pouhém půlroce přišel přestup do Jablonce. Tam nastupoval podle potřeby buď jako levý obránce nebo levý záložník a připsal si celkem 26 ligových startů a pět startů v domácím poháru. Zelený je tak příkladem hráče, který dospěl do nadprůměrného fotbalisty až v pozdějším věku, nemá prakticky žádné starty za mládežnické reprezentace až na jeden zápas za U17 a jeden za U18.

Další posilou Slavie je rumunský ofenzivní hráč Alexandru Baluta (24 let), který do Slavie přichází z klubu CS Universitatea Craiova, kde v poslední sezóně vykonával funkci kapitána. Fanoušci si jistě vzpomenou, že právě s tímto klubem sehrála Slavia přátelský zápas na podzim 2017 při příležitosti otevření nového stadionu v Craiově. Baluta ovšem tehdy nenastoupil, zápas se hrál v reprezentační přestávce a Baluta byl povolán do rumunské reprezentace.  Celkem nasbíral Baluta doposud šest reprezentačních startů, ve kterých vstřelil jednu branku. Slavia jej zřejmě přivádí na post pravého křídla, kde nastupoval nejčastěji, zvládne však hrát také podhrotového hráče nebo útočníka. Celkem má Baluta za svou kariéru na kontě v rumunské nejvyšší lize 148 startů s bilancí 24 branek a 17 asistencí, velkou porci těchto statistik nabral v poslední sezóně, když v 30 zápasech zaznamenal 11 branek a 5 asistencí. Craiova nakonec skončila v rumunské lize třetí, k tomu navíc vyhrála domácí pohár, když ve finále porazila druholigový Hermannstadt 2:0.

Oba hráči podepsali ve Slavii čtyřleté smlouvy, tedy do června 2022, které neobsahují výstupní doložky.

Komentáře (306)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé