Fortuna liga

Olomouc - Slavia 0:3

V úvodním kole Fortuna:ligy jela Slavia do Olomouce. Na Hané se sešívaným dlouhodobě nedařilo, nevyhráli tam už osm zápasů v řadě. Sigma Olomouc byla největším překvapením uplynulého ročníku, když coby nováček skončila na čtvrtém místě a zajistila si účast v předkolech Evropské Ligy. Na svém domácím stadionu prohrála jediné z posledních 35 soutěžních utkání. 

Úvodní desetiminutovka zápasu se nesla v opatrném duchu. Pro domácí vypadal nadějně únik Vepřeka, kterého nezachytil Stoch, ale akci utnul pomezní rozhodčí odmávaným ofsajdem. Na druhé straně pronikajícího Tecla zastavila píšťalka hlavního, kterého pomezní upozornil, že hostující forward si bránícího Jemelku nedovoleně přidržel za dres. V deváté minutě Sigma Slavii přitlačila, ale dobrou dvouminutovku vyšperkovat zakončením nedokázala. Vzápětí dostal spoustu prostoru Stoch, nasadil ke střele a po ráně mimo branku se omlouval na pravé straně zcela volnému Coufalovi. Na konci druhé desetiminutovky Souček prodloužil Bořilovo autové hazování, od Štěrby se k němu míč vrátil a volej našeho defenzivního záložníka se zastavil až v síti. Balón před gólmanem ještě lehce nadzvedl Stanislav Tecl - 0:1! Sigma mohla odpovědět po centru Falty z levé strany, ale Zahradníčkův volej letěl vysoko nad. Slavia se uklidnila, začala hrát na brejky a tahle hra jí vyhovovala. Ve třicáté minutě si Stoch z levé strany navedl balón na střelu a trefil tak, jak to umí jenom on - 0:2. Sigmě nezbývalo nic jiného, než se začít tlačit dopředu. Slavia domácí nechala hrát, utěsnila střed hřiště a dál čekala na brejky. ve 36 minutě vystrašil Koláře povedenou ranou Houska. jeho rána se mezi tyče o kousek nevešla. Slavia okamžitě kontrovala, Bořilův přetažený pas Zmrhal prudce vracel před branku a moc nechybělo, aby na malém vápně Tecl akrobaticky přetlačil Štěrbu. V závěru první půle dvakrát zahrozil domácí Houska, ale jeho muška byla hodně vychýlená. Slavia tak bez větších potíží udržela čisté konto a šla do přestávky s dvougólovým náskokem v zádech.

Do druhé půle v dresu Sigmy nahradil nejběhavějšího muže domácí sestavy Texla Hála, který v jarním utkání v Edenu dokázal skórovat. Na Andrově stadionu se obsadil do hlavní role hned po minutě, kdy se během Zahradníčkova centru z trestného kopu po letmém Deliho doteku skácel ve vápně. Rozhodčí si popovídal s videem a tím celá akce hasla. Slavia dále trápila domácí z brejků. Tecl si v dobré pozici špatně zpracoval balón a tak o šanci přišel. V další šanci utekl po levé straně Sýkora, ale centr před Teclem domácí obrana odvrátila na roh. Po něm to z hranice vápna zkoušel Coufal, ale balón mu sjel po vnějším nártu. V 56.minutě Tecl na půlce převzal balón, utekl domácí obraně a podél vybíhajícího Buchty předložil tutovku Stochovi, ovšem ten před prázdnou brankou míč špatně trefil a vracející se gólman dokázal slabou střelu ještě vyrazit. Hned za minutu byl v šanci opět Tecl a jeho ránu zprava obránce srazil do boční sítě. Na poslední půlhodinku vytáhl olomoucký trenér poslední triumf a na hřiště nastoupil bývalý reprezentant Václav Pilař. Hned po dvou minutách si naběhl na centr zleva, který Kolář trochu podběhl, ale hlavička byla nedůrazná a slávistický gólman se stihl vrátit na čáru. Z protiútoku centr Coufala zakončoval z voleje Hušbauer ranou vysoko nad. V 65.minutě velice dobře hrající Tecl od pravé postranní čáry nádherným pasem vyzval ke skórování Sýkoru, ten prvním dotykem obešel Buchtu, ale odkrytou branku minul. Domácím střídající Pilař hodně pomohl, jeho kličkovanou a pokus o střelu zlikvidoval až skluzující Souček. Vzápětí Hála nasadil jesle Coufalovi a znovu zkusil teatrální pád na hranici pokutového území, překvapivě bez napomínání žlutou kartou. V 73. minutě nejprve rychlý útok Sigmy a centr Pilaře zastavil obětavým skluzem Hušbauer a hned z protiútoku Slavia udeřila potřetí. Bořilův centr pouze lízl nabíhající Zmrhal a Coufal zavírající akci na zadní tyči si řekl o hodně tučné zápisné za první gól v sešívaném dresu - 0:3. Sigma reagovala nasazením útočníka Yunise, mladého vysokého odchovance s Íránskými předky a vzápětí mohla snížit: Hála zprava nejspíše centroval, ale jeho pokus lehce lízl levou tyč Kolářovy branky. Vzápětí Sladký povedeným centrem našel nabíhajícího Yunise a po jeho skluzu předvedl gólman Slavie fantastický zákrok. Deset minut před koncem se do balónu opřel Souček a Buchta jeho ránu dokázal vyrazit. Závěr zápasu už byl v podání červenobílých doslova exhibiční. Premiéru v dresu Slavie si odbyly dvě nové posily Baluta a Zelený. Tři body na úvod ze hřiště pohárového zástupce má svou váhu. Prokletí Hané bylo zlomeno. Vedle povedeného týmového pojetí vynikly velmi dobré individuální výkony: Tecl, Stoch, či Coufal předvedli na začátek sezóny velice dobrou formu.

1. - Neděle 22. 07. 2018 18:00

Fortuna liga, 2018/2019
0 - 3
0 - 2
SK Sigma Olomouc
SK Sigma Olomouc

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

21. Stanislav Tecl
30. Miroslav Stoch
73. Vladimír Coufal

Komentáře (411)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé