Fortuna liga

Slavia - Opava 3:1

Slavia přivítala ve 3. kole doma v Edenu nováčka z Opavy a chtěla udržet stoprocentní bilanci v dosavadní sezóně. To se povedlo, ač se vítězství 3:1 nerodilo úplně lehce. Trefou se hned při své premiéře v červenobílém uvedla nejdražší posila klubu Peter Olayinka.

Slezský celek se do ligy vrátil po dlouhých 13 letech a zatím nebodoval. V prvním kole prohrál na Letné, když Sparta o vítězství rozhodla až ve druhé půli, poté nestačil na Zlín v "domácím" azylu v Brně. Jisté je, že trenéru Skuhravému bude chybět stoper Svozil, který si odpyká trest za červenou kartu z posledního duelu. V sestavě Opavy nakonec chyběl i klíčový hráč Kayamba, jehož v týdnu sužovaly problémy s lýtkovým svalem. Jen na lavičce pak zůstal nejzkušenější hráč hostů Zavadil.

Slavia má za sebou naopak vydařený vstup do sezóny, když přesvědčivě zdolala Olomouc i Karvinou, a v dnešním zápase bude velkým favoritem. Fanoušci jsou jistě zvědavi, zda se jim na hřišti poprvé představí historicky nejdražší posila klubu Peter Olayinka, který již byl v nominaci na zápas, nicméně začal na lavičce. Kouč Trpišovský totiž až na jednu změnu do zápasu vyslal totožnou sestavu jako proti Karviné. Oproti poslednímu utkání se jen na hrotu opět vyměnili Škoda a Tecl.

Slavia vstoupila do zápasu výborně, když stoper hostů podskočil dlouhý míč a sám na Fendricha se řítil Sýkora. Bohužel náš hráč jen nastřelil vyběhlého brankáře. Ač se Opava snažila být aktivnější než náš minulé soupeř Karviná, tak sešívaní měli hned od začátku výraznou převahu. Ve 4. minutě hlavičkoval na malém vápně nad branku Tecl. Ke gólovému zakončení by přeci jen potřeboval centr dostat o pár centimetrů níž. Jednu z mála chyb udělal po pěti minutách hry v rozehrávce Stoch a Ngadeu musel situaci řešit jen za cenu žluté karty. Další velkou šanci Slavie měl ve 13. minutě Zmrhal, který hlavičkoval z úhlu po přetaženém míči. Fendrich jeho prudkou hlavičku pohotově vyrazil na roh. Ve 20. minutě už explodovala gólová radost na Tribuně Sever. Po odraženém míči před vápno se nádherným volejem trefil do sítě Josef Hušbauer a otevřel skóre dnešního zápasu! Hned po minutě mohlo být vedení dvoubrankové, ale Sýkorovu šanci zastavila až tyč za bezmocným brankářem hostí. Ve 32. minutě zvonila branková konstrukce za Fendrichem podruhé. Hušbauer vystřelil a opavský gólman dokázal míč vyrazit alespoň na břevno! Další nadějné možnosti se do konce poločasu neujaly a do šaten se tak šlo za vedení slávistů 1:0. Nutno podotknout, že byl vzhledem k průběhu hry a množství šancí téměř zázrak, že Opava neprohrávala o více branek.

I vstup do druhé půle se červenobílým vydařil. Stoch vypálil z větší vzdálenosti, Fendrich míč neudržel a při pokusu o dorážku byl ve vápně k zemi stažen Tecl. Sudí Houdek po chvíli váhání ukázal na penaltový puntík. Na něj si míč postavil kapitán Hušbauer a s přehledem poslal míč na druhou stranu, než skákal brankář - 2:0 pro Slavii! Domácí pak s náskokem v zádech přeci jen trochu polevili a Opava se začala dostávat víc do hry. Pár střel z větší vzdálenosti bezpečně pokryl Kolář. Nadějnější možnost měl až střídající Jurečka, který ze strany postupoval sám do vápna a tísněn obránci se pokusil o střelu. Mířil však jen mimo. Slavia si zahrávala s výsledkem v 70. minutě, kdy měl vyloženou šanci Kuzmanovič. Ze strany prošel na penaltu přízemní míč až na osamoceného kanonýra hostí. Ten svou pověst naštěstí nepotvrdil a pálil trestuhodně nad! Slavii se pak v krátkém časovém sledu podařilo dobře zahrát dva rohové kopy, ani v jednom případě však svěřenci trenéra Trpišovského míč do sítě dostat nedokázali. Ke konci zápasu se hrál pohledný fotbal nahoru dolů, pomezní rozhodčí neodmával podezřelé postavení Puskáče, a tak musel šanci Opavy zastavit až Kolář dobrým zákrokem. Ani dvě varování nezabrala, a tak potřetí už Slezané trestali, když si z odraženého míče dobře vytvořil střeleckou pozici Kuzmanovič a utaženou střelou k tyči nedal Kolářovi šanci - 2:1. Slavia pak měla velké problémy a Opava se srdnatě bila o vyrovnání. Naštěstí ani "trma vrma" po dobře zahraném rohovém kopu, ani Hellebrandova rána po odraženém míči ve vápně v Kolářově brance neskončila. V samotném závěru tak udeřila ještě jednou Slavia. Olayinka krásně prošel ze strany do vápna a připravil výbornou pozici pro Hušbauera, jeho střelu ale znovu zastavila tyč! Pak se pokoušel náš kapitán zakončovat ještě jednou a odražený míč se odrazil právě k Olayinkovi, který akci začínal a nyní ji mohl zakončit do odkryté branky - 3:1! Následně se pískal konec zápasu.

Slavia hrála přes hodinu výborně a jen vinou horší koncovky nevedla o více než dvě branky. V závěru však polevila a statečně hrající Opava (která byla rozhodně náročnějším soupeřem než minule Karviná) nesložila zbraně, dokázala snížit a tlačila se za vyrovnáním. To se však už hostům nepovedlo, naopak v závěru při svém debutu ve Slavii pojistil výhru Olayinka. Navzdory slabšímu závěru ze strany sešívaných nelze než konstatovat, že tři body zaslouženě zůstávají v Edenu!

Trenér Opavy Roman Skuhravý se na tiskové konferenci vyjádřil k zápasu takto: "Pokusím se zápas zhodnotit realisticky. Prvních 20 minut měla Slavia přímočarý tlak, kdy nás podržel brankář. Bohužel jsme ho nepřežili a Hušbauer se trefil fantasticky. Pak jsme měli problémy a byl jsem rád, že jsme vydrželi do poločasu jen 1:0. Do druhé půle jsme změnili rozestavení, abychom nepropadali v dlouhých míčích. Byla škoda penalty. Pak jsme se prezentovali dobrým fotbalem a byli jsme minimálně vyrovnaným soupeřem. Těší mě, že jsme se i za nepříznivého stavu zvedli a ukázali odvahu. Start na Spartě a na Slavii byl pro nás až příliš těžký, teď se ukáže síla našeho týmu. Doufám, že už proti Liberci, protože my nechceme prohrávat. Co se týče těžkého losu, tak si paradoxně myslím, že nám může i pomoci. Na Spartě 70 minut a dnes druhý poločas jsme si dokázali, že se dá hrát i se silnými soupeři. Věřím, že nabyté zkušenosti zúročíme. Mé mužstvo má srdce a jsem rád, že ho dnes ukázalo. Bod by byl dnes pro nás skvělý, ale můžeme stavět alespoň na našem výkonu. Mrzí mě, že jsme v závěru zahodili vyložené šance, na druhou stranu, kdyby to po 20 minutách bylo 3:0, tak by se nikdo nemohl divit."

Pochopitelně přinášíme i slova slávistického kouče Jindřicha Trpišovského: "Utkání bych rozdělil na dvě pasáže. Jedna byla zhruba do 65.-70. minuty, kdy jsme podali dobrý výkon a měli spoustu šancí. Ty jsme ale neproměňovali. V závěru jsme trochu ztratili půdu pod nohama i kvůli výbornému výkonu Opavy. Jsem rád, že jsme to zvládli, bylo to dnes hodně náročné. Chtěl bych vyzdvihnout soupeře, je to velice pracovité, organizované mužstvo s dobrým charakterem a výborným trenérem. Utkání nebylo vůbec jednoduché a proto si bodů vážím. Vlastní vinou jsme si přidělali víc problémů, než by bylo zdrávo. Měli jsme víc dotáhnout různá přečíslení, pak se nám to valilo zase zpátky v protiútoku. Chtěli jsme přidat třetí gól, i proto jsem tam dal ofenzivní hráče. Bez Sýkory jsme ale poněkud ztratili střed hřiště. Olayinku už jsme chtěli pomalu zapracovat, protože ho budeme potřebovat do dalších zápasů. Také jsme ho chtěli představit divákům. V prvním poločase jsme se prezentovali, tak jak bychom chtěli hrát. S tím jsem byl velmi spokojený. Jen musíme víc proměňovat šance. Se vstupem do ligy jsem převážně spokojený. Třikrát jsme vyhráli, hrajeme ofenzivně a dali jsme dost gólů. Snažíme se hrát atraktivně a bojovat o každého diváka. Trochu mě mrzí zdravotní stav několika hráčů, ale to k fotbalu patří. Jinak se vždycky dá najít něco, na čem by se dalo pracovat. V realizačním týmu máme nově druhého kondičního trenéra, ten se podepisuje i na povedených výkonech Pepy Hušbauera, kterému se výrazně věnuje. Na Pepovi je díky tomu vidět i větší platnost směrem dozadu. S trenérem Skuhravým se známe už asi 9 let, kdy jsme proti sobě trénovali v divizi dorostu. Jeho práci velmi uznávám, protože se snaží hrát aktivně a má jasně čitelný rukopis. S Opavou navíc dosáhl i výborných výsledků, ačkoliv tam nemá jednoduché podmínky."

3. - Pátek 03. 08. 2018 18:30

Fortuna liga, 2018/2019
3 - 1
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

20. Josef Hušbauer
51. Josef Hušbauer (pen)
90. Peter Olayinka

Slezský FC Opava
Slezský FC Opava

80. Kuzmanovič

Komentáře (330)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé