Liga mistrů

Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

Obsáhlý rozbor soupeře Slavie v 3. předkole Ligy mistrů z hlediska hráčů i fotbalového zákulisí. Krátké okénko do historie, představení klubu z hlediska majitele a ekonomických souvislostí a nejdůležitějších členů kádru.

V minulých letech jsem před vyřazovacími utkáními dal dohromady rozbor portugalského Ria Ave a BATE Borisov. I vzhledem k tomu, že má drahá polovička pochází z Ukrajiny a mám tak zprávy „z první ruky“, si dovoluji přijít i letos s postřehy ohledně Dynama Kyjev:

Představení klubu

Dynamo je jeden ze dvou nejslavnějších ukrajinských klubů a bezpochyby tamní nejúspěšnější klub historie. Jako první nemoskevský tým vyhrál v roce 1961 sovětskou ligu, jejíž tabulku poté opanoval ještě 12x (naposledy v roce 1990) a stal se tak nejúspěšnějším klubem této soutěže. Trofej pro vítěze samostatné ukrajinské ligy (od roku 1992) zvládlo Dynamo dobýt 15x, naposledy v sezoně 2015/16. Do sezony 2001/2002 nemělo konkurenta, pouze úvodní ročník ligy vyhrál krymský Tavriya Simferopol. V roce 2002 však v ukrajinské domácí soutěži poprvé zvítězil úhlavní rival Dynama – Shakhtar Donetsk. Od té doby zvládli v Doněcku brát zlaté medaile 11x, zatímco v Kyjevě pouze 6x, a na Ukrajině tak zavládlo dvojvládí – se Shakhtarem jako s tím bohatším a momentálně úspěšnějším klubem.

Od propuknutí války na východě země se ukrajinská ekonomika propadá, což s sebou do propasti bere i fotbalovou ligu. V dubnu 2016 zkrachoval Metalist Kharkiv (jehož nynější osud připomíná osud FC Bohemians Praha), červnu 2016 Dnipro Dnipropetrovsk – finalista Evropské ligy 2015/16. Změny zapříčiněné nedostatkem financí jsou vidět i na Dynamu Kyjev. V sezoně 2016/17 skončili kyjevští 13 bodů za Shakhtarem, přičemž viditelně změnili přestupovou politiku. Nyní se soustředí více na zabudování vlastních odchovanců do „áčka“. Loni Dynamo nezvládlo přejít přes švýcarský Young Boys do play-off Ligy mistrů a muselo se spokojit s Evropskou ligou, kde došplhalo do osmifinále s Laziem (venku 2:2, doma 0:2).

Kontroverzní majitel

Zde je dobré zmínit, že Dynamo Kyjev vlastní nám dobře známý Grigoriy Surkis, momentálně působící jako viceprezident UEFA, se svým bratrem Igorem ve funkci prezidenta klubu. Grigoriy (prezident ukrajinského fotbalového svazu do roku 2012 a šedá eminence tamního fotbalového světa) si udělal v Česku vizitku jako „totalitář“ a kamarád Berbra na Valné hromadě FAČRu v minulém roce. Na Ukrajině působil od r. 1974 v různých státních a obecních podnicích, kde si vydobyl vliv, který pak naplno uplatnil po pádu Sovětského svazu.

Jako profesionální politik a podnikatel byl několikrát v žebříčku „top 100“ nejmocnějších osob Ukrajiny, podílí se na chodu tamního sportovního zákulisí, kdy kromě funkce čestného předsedy ukrajinského fotbalového svazu má i pozice v místním Olympijském výboru a vliv přesahující hranice země má i jako člen Komise UEFA pro národní fotbalové svazy. Jeho obrovskou politickou sílu ve fotbalovém zákulisí dokazuje i znovuzvolení do postu viceprezidenta UEFA v r. 2017 v Helsinkách poté, co UEFA procházela obnovou po obrovském korupčním skandálu Michela Platiniho a jeho spolupracovníků, kdy se k moci dostaly úplně jiné struktury a osoby uvnitř organizace. Zajímavostí je, že od roku 2000 je předsedou Společnosti Ukrajina – Čína, která těsně spolupracuje s velvyslanectvím ČLR na Ukrajině a jež by se dala přirovnat k Česko-čínské smíšené komoře J. Tvrdíka.

Poslední zprávy však hovoří o problémech s financováním Dynama Kyjev. G. Surkis nedostal víza pro vstup do USA kvůli problémům s korupcí. Obří skandál vyvolalo zjištění, že Dynamo nepřiznávalo reálné výše platů hráčů a zaměstnanců v daňových výkazech, takže okrádalo stát. Letos se spekulovalo o odprodání Dynama Kyjev Alexandru Yaroslavskému, ex-majiteli zkrachovalého Metalistu Kharkiv. Tyto spekulace později Surkis sám odmítnul, nicméně finance fotbalového klubu jsou prý spíše vysávány, než aby bylo Dynamo dotováno.

Hráči

Kádr Dynama došel v posledních sezonách několika změn. V Kyjevě se rozloučili s drahými zahraničními hráči, které většinou zpeněžili při přestupu do západních klubů. Momentálně hýbe klubem útěk kanonýra Juniora Moraese do týmu hlavního rivala. Hned na začátku sezony se střetlo Dynamo s Shakhtarem v superpoháru a přesun Moraese bylo hlavní téma jak pro novináře, tak pro Dynamo, které k případu vydalo vlastní oficiální prohlášení. V klubu skončil i další centrforward Dieumerci Mbokani, s nímž odešlo (stejně jako s Moraesem) 12 loňských gólů.

Nyní tak v 54 mil EURovém kádru Dynama nalezneme spíše Ukrajince a vlastní odchovance. Přesto se zdá, že ty nejhorší časy Dynama jsou pryč, neboť letos zvládlo posílit o tři Brazilce, z čehož dva v celkové hodnotě 10 mil EUR přivedlo na přestup. Pojďme se podívat na nejzajímavější hráče Dynama:

Kapitán týmu je střední záložník Sergiy Sydorchuk (#5, 27 let). V Kyjevu působí od svých 20 let, na kontě má 22 startů a 2 góly za seniorský výběr reprezentace. Kvůli přetrhaným příčným vazům od října 2017 nehrál, před zraněním však byl základním stavebním kamenem Dynama. Nyní se znovu dostává do základní sestavy.

Nejhodnotnějším hráčem je bezpochyby kometa ukrajinského fotbalu křídelník Viktor Tsygankov (#15, 20 let). V loňském roce zvládl v 40 soutěžních utkáních 17 gólů (nejlepší střelec Dynama) a 14 asistencí, nejčastěji z pozice pravého křídla nebo záložníka. Statistiky má však ohromující i na druhé straně hřiště, kde hraje „přes nohu“. Prošel mládežnickými výběry Ukrajiny a od listopadu 2016 si připsal i 4 starty za seniorskou reprezentaci.

V obraně je důležitou postavou maďarský stoper Tamás Kadár (#44, 28 let), který do Dynama přibyl v „hubené“ sezoně 2016/17 z Lechu Poznaň. Právě on si proti Slavii (1:3) zahrál v přátelském zápasu na soustředění ve Španělsku v únoru 2016. Také Kadár je velmi zkušený reprezentant (47 startů, 1 gól).

Ani jedno utkání od začátku sezony zatím nevynechal Slovinec Benjamin Verbić (#7, 24 let), který do Dynama přišel v lednu za 4 mil EUR z Kodaně. Levé křídlo už nedopsali do soupisky pro vyřazovací část Evropské ligy, přesto Verbić na jaře zvládl ve 14 utkáních 5 gólů a jednu asistenci. Na hráče upozorňoval i trenér Trpišovský po návratu z Kyjeva, kde Dynamo osobně pozoroval.

Po odchodu dvou zkušených střelců Moraese a Mbokaniho má „monopol“ na post středního útočníka odchovanec Artem Besiedin (#41, 22 let), o kterého se v minulých přestupních obdobích zajímala i Slavia. V minulé sezoně byl Besiedin s osmi góly 4. nejlepší střelec Dynama, letos si střelec s hodnotou 1,8 mil EUR (podle TM) připsal zatím dvě asistence. Také v seniorské reprezentaci má Besiedin své místo – v deseti zápasech vstřelil zatím jediný gól, ve výběru do 21 let má však statistiku zajímavější: 17 startů, 7 gólů.

V Dynamu letos přivítali tři nové Brazilce. Levý bek by měl být doménou Sidcleye (#17, 25 let), posily za 5 mil EUR z Atlética Paranaese, který však do soutěžního utkání zatím nepromluvil, protože levou obranu má Dynamo obsazenou spolehlivým a zkušeným Mykolou Morozyukem. Z Palmeiras dorazil za 4,8 mil EUR defenzivní záložník Tchê Tchê (#6, 25 let), který zatím stihl dvě necelá soutěžní utkání. Nejnovější posilou je křídelník a ofenzivní záložník Vitor Bueno (#20, 23 let), který přišel ve čtvrtek 2. srpna na dvouleté hostování ze Santosu s opcí na přestup za 10 mil EUR.

Dalším odchovancem, který se propracoval do základní sestavy je defenzivní záložník Volodymyr Shepelev (#8, 21 let). Přes svůj věk, (v ČR by byl označován za mladý talent), má na kontě již 55 utkání za áčko Dynama a 11. června debutoval v seniorské reprezentaci.

Dvojutkání se Slavií

A jak se na Ukrajině dívají na zápas se Slavií? Postup v 3. předkole je „povinný“, jelikož hlavní část Ligy mistrů je pro Dynamo jednoznačný cíl. Stoper Kadár v rozhovoru po druhém ligovém utkání prohlásil, že o Slavii zatím nic neví a připravovat se na ni budou až po ostře sledovaném pátečním utkání se Shakhtarem. Ukrajinští novináři vypichují tři hráče Sešívaných, Michaela Ngadeua-Ngadjui, Jana Sýkoru a především Miroslava Stocha, což je pro ně jediné známé jméno na naší soupisce.

V úvodních 4 soutěžních zápasech této sezony Dynamo zvítězilo shodně 1:0. Z toho 2x se jednalo o ceněné vítězství nad arcirivalem Shakhtarem, které se neslo v ukřivděné atmosféře útěku forwarda Moraese k oranžovočerným. V pátečním ligovém derby podalo Dynamo velice fyzicky náročný výkon, vycházelo ze zabezpečené obrany, nechalo Shakhtar kombinovat a spoléhalo na rychlé protiútoky vedené křídly Verbićem a Tsygankovem. Doufejme v šanci, že Ukrajinci Slavii podcení, nicméně síla obou klubů je stále neporovnatelná, přestože Dynamo v posledních sezonách poztrácelo své největší (ofenzivní) hvězdy.


P.S.: O problémech a korupci Grigoriho Surkise píše i západní tisk, velice výživný a obsáhlý článek, který stojí za přečtení např. zde:

http://www.brusselstimes.com/opinion/9141/ukrainian-football-the-case-of-surkis

Pozn.: Musel jsem se rozhodnout pro přeložení vlastních jmen z ukrajinštiny do českého či anglického fonetického přepisu (Cigankov/Tsygankov atd.). Kvůli jménům fotbalistů, které si třeba někdo bude hledat na internetu, jsem tedy zanechal „obecný“ anglický přepis a pak už jej kvůli jednotě použil v celém článku i pro místní názvy, i když mě „Donetsk“ nebo „Kharkiv“ trhá uši (a oči).

Komentáře (68)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    kjandourek (admin)     před 6 lety 04.08.2018 09:46 |  
    32 0

    Myslím, že nám nezbývá nic jiného, než poděkovat za zajímavý rozbor :-)

    • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

      Edenjejenjeden     před 6 lety 04.08.2018 09:51 |  
      13 7

      Taky se přidávám,tak já JS považuju za odborníka,sice prudícího,ale odborníka:-)

    • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

      knawi     před 6 lety 04.08.2018 10:02 |  
      17 0

      Velmi pěkně napsané a informačně obsáhlé pojednání. Děkuju!

    • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

      Ladislav (přítel SN)     před 6 lety 04.08.2018 17:07 |  
      2 0

      Gól padl v čase 1:16:22 a mimochodem, byla to velká chyba brankáře. Jinak sestava bez Brazilců a dá se předpokládat, že velmi podobná (ne-li stejná) nastoupí i proti nám, A díky Hanz2802 za odkaz.

      • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

        Hanz2802     před 6 lety 04.08.2018 20:00 |  
        0 0

        Není zač:)

  2. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Eluin (přítel SN)     před 6 lety 04.08.2018 10:13 |  
    19 1

    Díky moc, právě takové texty dělají ze SN výjimečný počin na fanouškovské scéně.

    • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

      urs (přítel SN)     před 6 lety 05.08.2018 11:35 |  
      1 0

      JS je stejně hustej.., nejdřív si téměř všechny svými negativistickými diskusními příspěvky na**re, aby si nás posléze velmi dobrými články a rozbory udobřil!
      :))

  3. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Kzlo     před 6 lety 04.08.2018 10:18 |  
    1 1

    Kdyby měl někdo lístek navíc koupím. Dekuju

    • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

      Martin 58     před 6 lety 04.08.2018 17:11 |  
      1 1

      Poslal jsem Ti zprávu s nabídkou.

  4. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    TSeguinTS     před 6 lety 04.08.2018 10:19 |  
    27 1

    Většina diskutérků nepřijímá tvůj kritický pohled na Slavii či fotbal obecně, tak snad přijmou alespoň tento zajímavý článek. Díky za něj a za informace navíc!

  5. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Citymat     před 6 lety 04.08.2018 10:21 |  
    21 1

    Smekám JS ,dobrý a věcný rozbor.

  6. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Ulquiorra     před 6 lety 04.08.2018 11:07 |  
    3 2

    Skvělá práce, díky za ni.

  7. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    JS (přítel SN)     před 6 lety 04.08.2018 11:34 |  
    21 3

    Díky za kladná hodnocení. Vždy si zjišťuji co nejvíc o „exotických“ soupeřích, tak jsem se samo sebou musel podělit.

    Informace z Ukrajiny ještě říkají, že v minulé sezoně mělo Dynamo problémy s vyplácením hráčů, kteří prý dostávali peníze opožděně či ne celé, ale to je zatím neověřené z kategorie „jedna paní povídala“, protože jsem to pouze slyšel a dostatečně se neprohrabal všemi zdroji, abych to ověřil černé na bílém... Nicméně z toho, že koupili dva Brazilce za 10 mil EUR a dalšího se stejně vysokou opcí přivedli na hostování vyvozuji, že zas v takových problémech nějakého existenčního rázu nejsou.

    Nejvíc mne fascinuje ten Surkis, který se tam zaháčkoval dokonale. Ona ta jejich společnost a politická kultura je neuvěřitelný podhoubí pro tyhle velmocenský vyžírky, kvůli čemu tam pak všichni žijí (optikou české ekonomiky) de facto skoro na úrovni životního minima. Zajímavé je, že to ale nemá pod palcem jen na Ukrajině, ale i v UEFA, a tudíž bychom se měli mít na pozoru především před tím. Surkis se zapsal v 90. letech po akvizici Dynama do dějin tou „kožichovou aférou“ (viz ten článek v odkazu), od té doby se v tom jistě naučil chodit úplně jinak...

  8. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    PetCC     před 6 lety 04.08.2018 11:53 |  
    4 1

    Chtěl jsem zkritizovat ty transkripce, ale závěrečné zdůvodnění psaní jmen v hrůzné angličtině beru.

    I když bych to stejně radši četl v českém přepisu :-)

  9. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Ravik     před 6 lety 04.08.2018 12:06 |  
    7 0

    Díky za analýzu. Vypadá to, že klíčem k úspěchu bude pokrýt ty jejich křídla. Věřím Coufimu a Bóřovi, že to zvládnou. Jinak na mě Dynamo působí, že jsou výborně sehraní v obraně, ale ofenzíva trpí odchody útočníků.

    Nemáme se čeho bát, očekávám v poli velmi vyrovnaný zápas, nepůsobí na mě, že by to měl být z jejich strany nějaký kolotoč.

    Na stadionu budou jistě stovky ukrajinských fanoušků, bude to hukot. Trochu doufám, že nás berou jako lehkou překážku a už koukají na Ajax. Mohli by být nepříjemně překvapeni z naší kvality.

  10. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    George (přítel SN)     před 6 lety 04.08.2018 12:33 |  
    8 1

    Díky kolego JS za velice kvalitní článek....no bude to náročné, ale i kvalita našeho kádru je fajnová, věřím ve vyrovnanou partii a trochu štěsíčka, které jsme loni neměli....doma by to chtělo aspoň 2:0 vyhrát, a hlavně neinkasovat

  11. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Dennis     před 6 lety 04.08.2018 13:39 |  
    6 0

    Díky za perfektní rozbor soupeře.
    Bude to těžké, favoritem nejsme, šanci na postup vidím přes výsledky 0:0 a 1:1. Já si totiž myslím, že doma se budeme soustředit hlavně na to, abychom neinkasovali (což možná vyústí i v to, že se neprosadíme), ale venku podle mě jsme schopní gól dát po nějakém brejku nebo třeba i ze standardky. Standardní situace vidím jako šanci i do domácího zápasu, kdyby nějaká vyšla a dali jsme Dynamo u nás 1:0, vůbec bych se nezlobil.

    • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

      JS (přítel SN)     před 6 lety 04.08.2018 13:44 |  
      8 3

      Přesně sdílíš můj pohled. Podle mě je nejdůležitější hrát doma na nulu vzadu, ať se děje co se děje. Vzhledem k tomu, jakého zanďoura je schopné hrát Dynamo, nemyslím si, že ten zápas pobere nějak moc fotbalové krásy. A venku to bude o tom dát jeden gól, pokud se nám to doma podaří udržet...

      • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

        Dennis     před 6 lety 04.08.2018 13:52 |  
        0 0

        Souhlas, já taky v úterý nečekám nějaký pěkný fotbal, bude to hodně opatrné. 0:0 bych bral. Do odvety do zachová šanci na postup. Doma bych hodně bránil a u nich spoléhal na rychlé kontry. Podmínkou ale je naprosto bezchybný výkon vzadu, jak doma, tak v Kyjevě. Plus musí nás podržet i Kolář.

        • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

          Solimken     před 6 lety 04.08.2018 14:38 |  
          1 0

          Očekávám velmi těžké 2 zápasy, ale věřím že nějakou tu šanci proměníme a nakonec to dobře dopadne. Každopádně si ale myslím že nás čeká ještě dlouhá cesta a hodně práce a trpělivosti než se dostaví větší úspěch v Evropě.

  12. No vidíš

    Travinho     před 6 lety 04.08.2018 14:42 |  
    14 3

    Kdyby ses místo neustálé kritiky Zmrhala věnoval tomuto, uděláš lépe. Čte se to fakt dobře.

    • Re: No vidíš

      JS (přítel SN)     před 6 lety 04.08.2018 14:45 |  
      15 13

      Tak když si ji zaslouží...

      • Re: No vidíš

        sicilianbrno     před 6 lety 05.08.2018 08:56 |  
        4 1

        V určitych utkani si kritiku zaslouži vic hračů, ale ty si stejně vybereš hlavně jeho a Škodu. Mimochodem, když se Škodovi nebo Zmrhalovi zapas povede, tak mlčiš a nikdy je nepochvališ, to moc objektivni neni...

    • Re: No vidíš

      kexholm     před 6 lety 04.08.2018 16:33 |  
      7 7

      ale on si ji fakt zaslouží, v tom má JS myslím pravdu....

  13. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Jachym     před 6 lety 04.08.2018 14:50 |  
    3 0

    Když se tento informačně bohatý článek zabývá historií klubu, tak by se hodila i zmínka o největších úspěších Dynama Kyjev v historii, a sice dvojnásobného vítězství v někdejším Poháru vítězů pohárů (1975 a 1986) a jedno v superpoháru 1975. V éře Valerije Lobanovského a Olega Blochina bylo Dynamo v Evropě pojmem.

    • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

      urs (přítel SN)     před 6 lety 04.08.2018 17:50 |  
      1 0

      Jó..., kde ty loňské sněhy jsou :)

  14. Dynamo Kyjev - soupeř SKS v 3. předkole CH.L.

    Akuls     před 6 lety 04.08.2018 15:27 |  
    6 6

    Hezký článek, přimlouvám se za odmáznutí žluté karty. Možná jste se mohl zmínit i o Rotaňovi, který v Dynamu strávil letošní jaro po odchodu ze Slavie. Sice odehrál jen 4 zápasy, ale pořád jako dlouholetý kapitán ukrajinské reprezentace tam požíval patřičný respekt. Na webu Dynama Kyjev je sestřih včerejšího zápasu. Vypadalo to, že to byl zápas s minimem šancí, bylo to o jednom gólu hlavou ze standardky. Asi bylo vyprodáno, tzn. 80.000 diváků. To jsem zvědav kolik lidí příjde na SKS.

    • Re: Dynamo Kyjev - soupeř SKS v 3. předkole CH.L.

      DKNL     před 6 lety 04.08.2018 16:45 |  
      4 9

      Čtu si rád příspěvky od Dropta, dále JS a Sokratese

      • Re: Dynamo Kyjev - soupeř SKS v 3. předkole CH.L.

        Pan Bůh     před 6 lety 05.08.2018 12:29 |  
        1 2

        Já čtu nejraději Fačína. Je pro mě totiž návýkový tento nápis - "Komentář byl skryt, máte blokovaného tohoto uživatele. Chcete ho zobrazit? Klikněte zde:"

        Jinak pochopitelně lidi, kteří fotbalu rozumí, Ať už je to Boss nebo třeba Martyni, případně Alanorovy články a když má den, tak i ten Dropt. Smutné je, že takových diskutérů zde hojně ubývá.

        • Re: Dynamo Kyjev - soupeř SKS v 3. předkole CH.L.

          Pan Bůh     před 6 lety 05.08.2018 12:34 |  
          3 3

          Ale i další - Bububu, Janďourka (když se naučí skloňovat zájmena), Travinha, Merlinuse, Tolsimira, pokud zde nepíše své dementní prozemanskovské názory, tak i Jachyma, nezapomínal bych ani na Zdeňka Prachaře, který píše málo, ale užitečně nebo Lassitera (od něj jsem dlouho něco nečetl).

        • Re: Dynamo Kyjev - soupeř SKS v 3. předkole CH.L.

          martyni (přítel SN)     před 6 lety 07.08.2018 11:26 |  
          1 1

          To je od tebe hezky, pane boze, ale ty vis, ze jsem hral maximalne Hanspaulku a ze fotbalu zas tak moc nerozumim…:).

  15. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Agbik     před 6 lety 04.08.2018 15:54 |  
    5 1

    Díky za summery. Já tyhle tradiční kluby zbožňuju , mají kouzlo jedinečnosti, svůj kult. Bude to souboj právě dvou krásných tradic,ze které vyjde vítězně ta červenobílá!!

  16. super článek

    bramburek (přítel SN)     před 6 lety 04.08.2018 16:49 |  
    23 7

    díky za pěknej článek, muselo to dát hodiny práce všechno tohle sesumírovat a dát dohromady... a byl bych rád, kdyby mu tady někteří přestali nadávat do sparťánů, a další urážky a nadávky, jen proto že má na některý věci odlišnej kritičtější názor... ten člověk evidentně Slávií žije, fandí jí, tak to prosím vemte v potaz...

    já třeba s některými jeho názory souhlasím, s některými zas nesouhlasím, nebo mu napíšu věcně co, jak, proč... slušnou formou a je to... dyť je to normální, spousta lidí, spousta názorů... ale někteří i když tady JS napíše "ať žije Slavia" nebo "Slavia je nejlepší", tak ho vymínusujou i za tohle, jen proto, že to napsal JS... a to opravdu nepobírám, a nechápu

    • Re: super článek

      JS (přítel SN)     před 6 lety 04.08.2018 17:44 |  
      9 7

      Diky.. :)

      Jinak jo, jsem zažranej slávista, na místní asi až moc náročnej. Zkusím sem cholericky nepsat „Zmrhal ven“ vždy, když zkazí míč.

      • Re: super článek

        sicilianbrno     před 6 lety 05.08.2018 08:59 |  
        3 1

        ..psal si, že naposledy tu pišeš Zmrhal ven, na slavii nemá, tak doufam, že to dodržiš v budoucnu a zaměřiš se na neco konstruktivnějšiho, viz tento članek...

      • Re: super článek

        PetCC     před 6 lety 05.08.2018 15:17 |  
        2 0

        Ono totiž že někdo hraje slabě, nebo blbě, vidí skoro každej. Takže proč to sem psát?
        Ten hráč to ví sám, trenér to vidí taky, nujak tím Slavii neprospěješ.
        Pokud to píšeš několikrát, po každém zápase, tak to už není střízlivý pohled na věc, ale zaujatost.

  17. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Kmotr (přítel SN)     před 6 lety 04.08.2018 17:20 |  
    4 0

    Diky za dobry clanek!!!

  18. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Max1     před 6 lety 04.08.2018 18:36 |  
    2 0

    Super rozbor....osobně Slavii věřím, muj tip je 2:0 v úterý výhra a u nich 0:0

  19. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Akuls     před 6 lety 04.08.2018 19:43 |  
    1 7

    Tak podle webu Dynama Kyjev budou úterní zápas pískat rozhodčí z Anglie:
    Ліга чемпіонів. «Славія» – «Динамо»: арбітри з Англії
    Комітет арбітрів УЄФА призначив арбітрів на матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів між «Славією» та «Динамо».
    На поле стадіону «Еден Арена» команди виведе суддівська бригада з Англії на чолі з 39-річним Крейгом Поусоном. На матчах Прем’єр-ліги працює з 2013 року, арбітр ФІФА з 2015-го. Серед найбільш значимих матчів у кар’єрі рефері – поєдинок за Суперкубок Англії-2016 між «Манчестер Юнайтед» та «Лестером» (2:1), а також фінал Кубка англійської ліги-2018 між «Арсеналом» та «Манчестер Сіті» (0:3).
    З українськими командами перетинався раніше лише на рівні збірних – у 2015 році зафіксував перемогу збірної України над Чорногорією (2:0) у еліт-раунді відбору на ЧЄ-2015 (U-19), а в 2017-му під наглядом Поусона вже національна збірна України у відборі на ЧС-2018 переграла на виїзді Косово (2:0).
    Асистенти арбітра – Лі Бейтс, Ян Хассін.
    Четвертий арбітр – Кристофер Кавана.
    Суддівський спостерігач – Ічко Лозєв (Болгарія)
    Делегат УЄФА – Бакар Жорданія (Грузія).
    Нагадаємо, що матч «Славія» – «Динамо» відбудеться у вівторок, 7 серпня, у Празі на стадіоні «Еден Арена», початок – о 20:30 за київським часом.

    • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

      warhammer (přítel SN)     před 6 lety 04.08.2018 20:14 |  
      5 0

      Craig Pawson je hodně kontroverzní rozhodčí. Radost z něj vůbec nemám.

      • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

        bongor     před 6 lety 04.08.2018 21:33 |  
        3 0

        Ale kožich potřebuje!

    • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

      Akuls     před 6 lety 05.08.2018 10:50 |  
      4 7

      Nechápu proč dostávám mínusy, já nejsem členem komise rozhodčích UEFA a s nominací anglických sudích nemám opravdu nic společného, dal jsem to sem jen pro informaci. Naše sdělovací prostředky, ani oficiální web SKS se totiž nikdy před evropskými poháry nominací rozhodčích na zápas nezabývají. To třeba oficiální webové stránky Astany, BATE Borisov, APOELu či nyní Dynama Kyjev se nominaci rozhodčích před zápasem hodně věnovali. Asi vědí kudy poběží zajíc. Doufám, že Krob nebo Nezmar alespoň požádají bývalého mezinárodního sudího Vendu Krondla, aby je vzal k Tygrovi na pivo, i když proti kožichům a pokecání s ukrajinským místopředsedou UEFA to bude asi hodně málo.

      • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

        smichov_2     před 6 lety 05.08.2018 12:18 |  
        2 1

        Trochu jsi to přehnal, kdybys tam dal Španěla nebo Itala, dám ti také plus, ale Angličana mi opravdu přijde dost urážlivé a sprosté.

        • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

          Akuls     před 6 lety 05.08.2018 21:53 |  
          0 0

          Já jsem si myslel, že by nám Angličan mohl dovolit trochu důraznější ostrovní fotbal, který asi budeme muset proti kvalitnímu soupeři praktikovat.

      • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

        jelen91     před 6 lety 05.08.2018 13:02 |  
        5 6

        Dal jsem ti minus, abych te nasral.

        • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

          Akuls     před 6 lety 05.08.2018 21:47 |  
          0 0

          Děkuji Vám za vysvětlení, ale nepovedlo se, já jsem v tomto směru splachovaci.

      • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

        Karel13     před 6 lety 06.08.2018 01:08 |  
        0 0

        Řekl bych, že za to zaplevelení azbukou...

  20. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    marp (přítel SN)     před 6 lety 04.08.2018 21:47 |  
    10 1

    Výborný článek na vysoké úrovni!

  21. Lístek navíc

    pinochet     před 6 lety 04.08.2018 23:34 |  
    0 0

    Mám jeden lístek navíc, sektor 103, řada 1, 700 KČ

    • Re: Lístek navíc

      Jarinho     před 6 lety 05.08.2018 03:07 |  
      0 0

      jestli je volný tak beru ...

      • Re: Lístek navíc

        pinochet     před 6 lety 05.08.2018 08:51 |  
        0 0

        Je, 603 843 596

  22. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    A.Lima     před 6 lety 05.08.2018 09:42 |  
    5 1

    JS,

    super článek děkuji :)

    Forza Slavia ! :)

  23. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    afro     před 6 lety 05.08.2018 10:03 |  
    6 0

    Videl jsem ten zapas se Sachtarem (diky kolegovi za idkaz); sice je to jen jeden zapas, ale urcity obrazek se udelat da.
    Sachtar hral fotbal a Dynamo dalo gol, pricemz sanci do toho golu bylo jak safranu.
    Obavam se, ze prekonat obranu Dynama bude docela orisek, hrali velmi dobre organizovane a vyrazeli k rychlym kontrum, i kdyz dost "jankovite". Je nutno rici, ze souper byl velice silny na mici, technicky a vubec nehral fotbal, jaky clovek od ukrajinskych tymu ocekava, coz u nich ale plati uz leta vzhledem ke skladbe tymu. To Dynamo predvedlo hlavne disciplinu, taktickou vyzralost s minimalnim drzenim mice, kdy si jednoduse pockali na tech svych par sanci a ani domaci prostredi je nevyprovokovalo k nejakemu hura fotbalu se silnym souperem.
    My hlavne musime hrat obezretne a odnest si do odvety takovy vysledek, ktery nas nedonuti na souperove hristi hrat moc otevrene. Ale ono se to lehce rekne...
    Kazdopadne sanci na postup IMHO mame. Kdyz srovnam kvality treba takovaho Anderlechtu z pred dvou let a letosniho Dynama, tak RSC hral mnohem modernejsi fotbal. Ovsem tohle pisu na zaklade jednoho zapasu s velmi kvalitnim souperem.

    • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

      PetCC     před 6 lety 05.08.2018 15:10 |  
      1 0

      Od Kyjeva se dá zkrátka očekávat beton u nás, beton doma. Takže to bude o trpělivosti, dobrých centrech a schopnostech Škody prosadit se ve vápně. Hlavně se vyvarovat zbytečných chyb v rozehrávce.

      Řekl bych, že zápasy s Plzní budou letos to samé.

  24. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    axxoSKS (přítel SN)     před 6 lety 05.08.2018 10:04 |  
    0 0

    Ahoj, koupím lístek na zápas. Kdyžtak mi napište zprávu nebo sem komentář. Díky moc!

  25. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Sokrates55 (přítel SN)     před 6 lety 05.08.2018 16:35 |  
    7 0

    Dobrý podvečer přeji Vám všem.
    Musím poděkovat JS za velmi dobrou práci má tomto článku. Oceňuji velké množství i odborných hodnocení a pokud je to takto popsáno, tak nezbývá než uznat a pochválit. A věřte mi JS, že to není pro mne problém. Mnohdy spolu nesouhlasíme, ale toto se Vám opravdu povedlo :-)). Proto moc děkuji.
    S úctou k Vám
    Sokrates55

    • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

      JS (přítel SN)     před 6 lety 05.08.2018 21:41 |  
      1 2

      Díky.

    • Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

      padre     před 6 lety 05.08.2018 22:58 |  
      0 0

      Musím se připojit. Za příspěvkem je vidět spousta vynaloženého času a hlavně práce - a to výborné. Jen tak dál, s tímto přístupem už bude kolega JS sbírat jen ceny pro " Autora měsíce", a ne žluté karty!

  26. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Domingez     před 6 lety 06.08.2018 12:15 |  
    1 0

    Jako za mě určitě težkej, ale na druhou stranu hratelnej soupeř...Je to LM, takže koho bysme jako chtěli...týmy, jako levadia apod. tady prostě nejsou...Určitě musíme hrát s pokorou, ale nemám moc rád ty připokaděný řeči...A mimochode, v případě postupu si myslím, že taky nejsme úplně bez šance.

  27. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Byszy     před 6 lety 06.08.2018 12:17 |  
    0 1

    Ahoj vsem, bohuzel jsem letos nechal nakup permanentky na srpen a nestih sem vcas zakoupit vstupenky na Dynamo. Neprodava nekdo prosim 2 vstupenky na zitra? Diky

  28. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    hiker42     před 6 lety 06.08.2018 12:32 |  
    1 0

    Moc děkuju za skvělej článek. Respekt!

  29. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    Ladislav (přítel SN)     před 6 lety 06.08.2018 18:23 |  
    3 0

    Tiskovka Dynama Kyjev:
    Aleksandr Khatskevich, trenér Dynama Kyjeva: Slavia hraje silový fotbal a má šikovné fotbalisty. Víme, jak umí hrát v různých fázích hry a v určitých prostorech. Bude záležet na tom, jak bude fungovat naše taktika a herní plán. Nebudeme čekat na to, co předvede Slavia. Šance jsou 50:50, hraje se na dva zápasy. Zatím jsme všechny zápasy vyhráli 1:0, ale zítra se hraje teprve první zápas ze dvou. Budeme potřebovat pevnou obranu.
    Serhiy Sydorchuk (kapitán Dynama Kyjev): Hraje se na dva zápasy, druhý nás čeká v Kyjevě. Zítra bude naším úkolem vytvořit si co nejlepší výsledek pro odvetu. Po zápase s Sachtarem jsme si odpočinuli, odpočívalo se dobře, jako vždycky, když se vyhraje. Naši trenéři nám ukázali zápasy Slavie, víme, že je to silný soupeř, ale víme, jakou taktiku použít. Víme, že Slavia střílí branky ze standardních situací, budeme na to připraveni.

  30. Re: Dynamo Kyjev: jaký soupeř čeká Slavii?

    martyni (přítel SN)     před 6 lety 06.08.2018 22:18 |  
    1 0

    JS, skvela práce, diky! Moc pekne napsano.