Liga mistrů

Slavia - Dynamo Kyjev 1:1

Slavia remizovala v Edenu ve třetím předkole Ligy mistrů s Dynamem Kyjev 1:1. V zápase, ve kterém slávisté byli lepším týmem, šli do vedení v závěru zápasu hosté, v nastaveném čase však z penalty vyrovnal Josef Hušbauer. Odveta se hraje za týden v Kyjevě.

Trenér Jindřich Trpišovský postavil očekávanou sestavu, tedy deset stejných hráčů jako ve všech předchozích ligových zápasech a na hrotu se objevil kapitán Milan Škoda. Hosté překvapili absencí svých brazilských posil. Hned ve třetí minutě si hosté vytvořili obrovskou šanci, Tsygankov našel prudkým centrem před bránou Besedina, ten ale naštěstí trefil Koláře a byl z toho jen roh. Hosté rozhodně nevypadali, že se budou držet zpátky a vytvořili si hned od prvních minut územní převahu, vysoko v několika hráčích napadali rozehrávku sešívaných. Po úvodních deseti minutách se však hra trošku uklidnila a nabrala očekávaný spád, kdy slávisté více drželi míč a hosté v pevném bloku čekali na chyby domácích. Ve 13. minutě si šanci připsali i slávisté, na centr Coufala si krásně naběhl Škoda, jeho prudkou hlavičku kryl brankář Boyko. V 21. minutě se po rychlé akci dostal do šance Zmrhal, prudkou ranou rozvlnil z úhlu jen boční síť. V 26. minutě chyboval Kolář a málem daroval hostům lehkou branku, naštěstí se ze souboje o míč s Besedinem odrazil kulatý nesmysl v jeho prospěch. Ve 40. minutě to zkusil Coufal z velké dálky, bránu ale minul. O dvě minuty později udělal další chybu v rozehrávce Kolář, obrana Slavie nakonec stihla hrozící nebezpečí zažehnat. V nastaveném čase to ještě z dálky zkusil Stoch, ale slabý pokus skončil nad bránou a do kabin se tak šlo za stavu 0:0.

Druhá půle začala dle očekávání beze změn v sestavě. Ani na obrazu hry se nic nezměnilo, Slavia byla aktivnější, ale přes obranu hostí se k ničemu nebezpečnému nedostávala, Zmrhalova prudká střela z 25 metrů skončila vedle a Hušbauerův pokus po odraženém míči trefil jen bránícího Kádára. V 57. minutě se otevřel volný prostor před Stochem, ten dovedl míč na hranici vápna, odkud vyslal levou nohou nepříliš prudký pokus, který Boyko kryl. Na druhé straně Verbič také nepropálil obrannou hráz Slavie. Po hodině hry se do hry dostal místo Milana Škody Stanislav Tecl. A hned po minutě hry se řítil sám na brankáře, rychlý míč si pustil, ale pak jej už před Boykem nedostihl včas. O chvíli nato střílel Zmrhal, jeho prudká rána byla sražena na roh a po něm vracel míč do vápna Stoch, Souček hlavou jen těsně minul. Několik šancí v krátkém sledu za sebou rozproudilo už tak výborně fandící Eden a atmosféra hnala slávisty do dalších útoků. Stochův přímý kop chytil Byoko a další standardku Sýkora chytře rozehrál na Hušbauera, který pálil jen těsně vedle. V 77. minutě byl na útočném výletě v souboji zraněn Deli, sudí nepískal ani faul, další atak probíhajícího hráče na ležícího Deliho už zřejmě ani neviděl. Deli byl pak asi dvě minuty ošetřován, s ovázaným ramenem se ale vrátil na hřiště. V 82. minutě Slavia inkasovala hodně nešťastnou branku, sudí nechal pokračovat ve hře, přestože byly na hřišti dva míče blízko sebe, Verbič dostal míč na hranici ofsajdu za obranu a z úhlu se štěstím poslal míč přes Koláře do sítě. Slavia Dynamo v závěru zápasu zatlačila a šla za vyrovnávacím gólem, Součkovu střelu vyrazil Boyko nad bránu a po rohovém kopu pak Deli v největší šanci zápasu hlavou minul. Snad ve čtvrté minutě nastaveného času se slávisté nahrnuli ve velkém počtu do vápna, prudká střela Olayinky byla zblokovaná před Tecla, ten nestihl zakončit do odkryté brány, protože jej ve skluzu trefil Kedziora a sudí Pawson musel pískat penaltu. Kedziora obdržel žlutou kartu a Hušbauer pokutový kop jistě proměnil. Ze zápasu, kterému Slavia postupně víc a víc dominovala, tak domácí berou alespoň bod, i ten je ale podle obrazu hry málo a inkasovaná branka na domácím hřišti mrzí dvojnásob.

Trenér hostů Aleksandr Khatskevich hodnotil zápas takto: "Zápas vypadal tak, jak jsme tušili, byl to hodně boj. Začali jsme velice dobře, postupně jsme ztratili iniciativu. Výsledek je pro nás velmi dobrý. Brankáře Boyka na začátku zápasu bodla vosa. Počasí nebylo moc dobré, ale je stejné pro oba týmy, tak si nemůžeme stěžovat. O trestu pro faulujícího hráče před penaltou rozhodl sudí, jak rozhodl, z našeho místa to nebylo dobře vidět. Shepeliev měl na hřišti více držet míč, něco se mu povedlo, něco nepovedlo."

Jindřich Trpišovský zápas zhodnotil těmito slovy. "Jsem trochu rozpačitý. Jsem rád, že jsme se tomu zápasu postavili čelem. Kdybychom nedostali gól, mohli bychom to hodnotit pozitivně, náš výkon až na prvních dvacet minut byl dobrý. Celý druhý poločas jsme byli lepší a posledních dvacet minut jsme měli vytrvalý tlak, bohužel dostaneme z jediné situace soupeře v druhé půli gól. Kdybych si měl na něco postěžovat, tak na produktivitu. Dynamo mělo dvě velké šance a dalo jeden gól. My jsme neproměnili dvě hlavičky v jasných pozicích, to určilo ráz utkání. Výkon byl od nás dobrý, výsledek je příznivější pro Dynamo a určila jej efektivita v pokutovém území. Hráčům jsem inkasovaný gól vyčítal hned při zápase, tu situaci jsme měli dohrát, vystavovali jsme hráče do ofsajdu místo abychom jej dohráli. Dostali jsme z banální situace gól, měli jsme to vyřešit lépe. Výsledek pro nás znamená dát gól venku, ale s tím bychom tam jeli tak jako tak. Uvidíme, jak tam bude vypadat úvod zápasu, Dynamo je silné v brejkových situacích. Když tam dáme gól, je to zase v náš prospěch. Dnes bylo vidět, co platí na každého soupeře, to je aktivita. Když jsme byli aktivní, byli jsme lepší, když jsme byli pasivní, honili jsme je po celém hřišti. Více jsme se připravovali v jejich základní sestavě na Shepelieva než na Garmashe. Dynamo hrálo výš s obranou, než jsme čekali, proto jsme tam brzy poslali Standu Tecla, který tu obranu trošku více větral. V závěru jsme trošku se střídáním Olayinky čekali, jak to bude s Delim. Ale vypadá to, že Deli bude v pořádku. Balutu i Olayinku chceme zapojovat víc a víc. Když máme tlak, tak nám oba můžou hodně pomoct, ale s oběma je potřeba pracovat směrem dozadu, musí se s tím trochu sžít, máme to založené na předávání hráčů. Určitě se v nejbližší době někdo z nich dostane do základní sestavy, bude hodně záležet na typologii zápasu. Oba to jsou fotbalisti, v ofenzivě jsme s nimi spokojení, dozadu už některé věci také chápou, ale musí se také dostat na to, ať jsou schopni odehrát 60, 70 minut v naší intenzitě. Ohledně sestavy na Mladou Boleslav budeme moudřejší zítra, jak na tom hráči budou, tenhle zápas byl hodně náročný, máme jen dva volné dny. Musíme se zvládnout přeorientovat na ten páteční zápas, je možné, že nějaké změny budou, ale kostru chceme určitě zachovat. Páteční zápas je ale pro nás stejně důležitý jako ten dnešní."

 

3. předkolo - Úterý 07. 08. 2018 19:30

Liga mistrů, 2018/2019
1 - 1
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

90. Josef Hušbauer (pen)

FK Dynamo Kyjev
FK Dynamo Kyjev

82. Verbič

Komentáře (463)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé