Fortuna liga

FK Teplice - Slavia 0:3

Týden po nepovedeném domácím zápase s Jabloncem, v němž poprvé v této sezóně ztratili body, se červenobílí pokoušeli o reparát na Stínadlech, kde hrají své domácí zápasy hráči týmu FK Teplice. Jak výsledek napovídá, reparát se podařil.

Marodka se po týdnu nikterak nevylidnila, spíše naopak. V zápise o utkání měla Slavia na střídačce o jedno jméno méně, než vůbec povolují řády soutěže a to se tam posadil i kmenový hráč juniorky Farid Nabyiev. To Lukáš Pokorný nezamířil ani tam a v základní sestavě se místo něj objevil Ondřej Kúdela, který byl na začátku sezóny pasován až na pátého stopera. Naše úmrtnost na tomto postu je neskutečná. V útoku Milana Škodu, jemuž se zápas proti Jablonci opravdu nevydařil, nahradil Standa Tecl. Domácí nechali pouze na lavičce Alexe Krále, odchovance červenobílých, který v týdnu koketoval s přestupem do Bordeaux. Stoperské posty obsadili Jeřábek a další slávistický odchovanec Jan Hošek.

Začátek zápasu vyšel lépe Teplickým. Hned v první minutě pláchl po levé straně Červenka a po jeho centru prověřil Koláře mladíček Žitný. Slávistický gólman hrající padesáté utkání v první lize balón s přehledem zkrotil. Slavia kontrovala únikem Stocha, jehož centr zprava našel hlavu Tecla a jeho pokus vytěsnil konečky prstů Grigar, který prý před zápasem předpověděl, že i díky dobře postaveným tyčím vychytá nulu. Tato předpověď vzala za své ve čtrnácté minutě, kdy přesný centr Bořila zatloukl do branky hlavou Standa Tecl - 0:1. Hned po rozehrání centroval z druhé strany Coufal a k hlavičce se dostal Sýkora. Teplice, které se v první čtvrthodince spoléhaly výhradně na brejky, musely začít hrát více dopředu, čímž se pro Slavii otevíral volný prostor. Tecl po skvělém Kúdelově pasu obešel Jeřábka, nasadil kličku i Grigarovi, ale střela do odkryté branky byla slabší a vracející se Jeřábek stihl balón odkopnout. Vzápětí napřáhl z veliké dálky Hušbauer a povedenou ránu krotil teplický gólman nadvakrát. Domácí zahrozili ze standardní situace, kdy Krobův centr trefil Vondrášek, ale hlavičkoval mimo tři tyče. Hned poté Hušbauerova průniková ulička na Sýkoru jenom o krůček nevyšla.  Po půlhodině hry Sýkorův rohový kop obrana Teplic odvrátila jenom ke Stochovi, ale ten letos nemá seřízená mířidla tak dobře, jako tomu bylo na jaře. Střela letěla nad branku. Ve 34. minutě nejprve Hušbauerův cenr odvrátil Vondrášek se štěstím na roh, ale z něj už udeřilo: další Hušbauerův balón si našel na malém vápně Kúdela a vstřelil svou první ligovou branku v červenobílém dresu - 0:2. A Slavia jela dál: Stochovu střelu s námahou vytáhl Grigar. Rohový kop přetáhl Stoch zleva na zadní tyč a domácí gólman měl co dělat, aby zlikvidoval povedený volej Coufala. Následoval další roh a po něm na přední tyči hlavičkoval Tecl a míč jenom tak proskákal kolem vzdálenější tyče. V těchto chvílích už Slavia zcela dominovala. Stochův centr prodloužil Souček a Sýkorův volej zleva pořádně popálil Grigarovy rukavice. Balutův centr našel Bořila, jeho hlavičku dokázal přizvednout Vondrášek na roh. Ten byl rozehrán po zemi dozadu, pas Stocha prodlužoval hlavou Souček, ale našel přesně střed branky a v ní náruč Grigara. Slavia v prvním poločase zahrála velice dobře. O vyrovnaném zápase se dalo hovořit pouze v prvních deseti minutách. Až v nastavení první půle ukázaly Teplice nějaký náznak nebezpečí: Hyčkův únik po levé straně červenobílá obrana před Červenkou dokázala odvrátit a tak se do poločasové přestávky šlo s "Csaplárovou pastí" v zádech.

Teplice do druhé půli vystřídali pravého halva, ale obraz hry se příliš nezměnil. Po Balutově průniku se odražený balón dostal k Hušbauerovi, jeho utažená rána letěla vedle. Vzápětí z podobné pozice lépe mířil Souček, ovšem tomuto pokusu zase chyběla razance. Po další akci se do střelecké pozice natlačil Stoch, jehož nápřah do Grigarových rukavic jemnou tečí zmírnil Ljevakovič. V padesáté minutě si Tecl zbytečně řekl o žlutou kartu, když došlápl na nohu Jeřábka, dávajícího malou domů. Hned po rozehrání zahrozili domácí, ale centr Vondráška proletěl nebezpečnými místy bez zakončení. Oko nezávislého diváka potěšil Michael Ngadeu, když ostrým zákrokem vybojoval balón a vzápětí předvedl ukázkovou Zidanovku. Celá akce vyústila v Balutovo zakončení, které však obrana Teplic dokázala zblokovat. Na druhé straně zakončoval Ljevakovič, jehož střela letěla vysoko nad. Bylo to to poslední, co kapitán domácích předvedl a po té přenechal své místo Horovi, dalšímu z domácích borců, kteří prošli Slavií. Než se však ten stačil na hřišti rozkoukat, přišla další ukázková akce Slavie: Bořil centr zleva trochu přetáhl, ale Coufal správně zavíral zadní tyč, vrátil balón pod sebe na Sýkoru a ten bez problémů pokořil Grigara potřetí - 0:3. Teplice odpověděly atakem Červenky, kterému skočil do rány Ngadeu opravdu na poslední chvíli. Po rohovém kopu vracel míč před branku Moulis a skvělý zákrok předvedl Kolář. Teplice v útočnější sestavě sice zazlobily, ale jinak to byla Slavia, kdo diktoval tempo a držel otěže zápasu pevně v rukách. Akce mezi Součkem a Hušbauerem vedla ke střele druhého jmenovaného, ale to byl jenom lehký pozdrav do rukavic připraveného Grigara. Další nepřesný pokus měl na svědomí Stoch. Kolář na začátku závěrečné desetiminutovky stáhl ze vzduchu pokus Schejbala, jemuž centr poněkud uletěl a byla z toho nakonec s přimhouřenýma očima střela na branku a vzápětí další centr Vondráška. V 83 minutě napřáhl zdálky Baluta a po střele, jdoucí daleko vedle branky, přepustil své místo Matěji Valentovi, osmnáctiletému odchovanci, pro kterého to byla premiéra v nejvyšší soutěži. V samotném závěru se ještě po Schejbalově průniku po pravé straně a přízemní ráně blýskl Kolář a pak už Slavia mohla slavit. 

Trenér SK Slavia Praha Jindřich Trpišovský: Dneska výborně, syn má sedm let, má narozeniny, tak to byl pro něj malý dárek. Nechci se rouhat, ale kdybychom byli přesnější v zakončení, tak jsme první poločas měli vyhrát daleko více, ta koncovka pořád není ideální. Samozřejmě jsme měli možnost se během týdne dobře připravit, ten prostor tam byl. Josef Hušbauer je pro nás důležitým hráčem, je úžasné, že dokáže i v devadesáté minutě sprintovat dozadu a vybojovat míč. Jsem rád i za hráče, kteří delší dobu nehráli, konkrétně za Ondru Kúdelu. Máme před sebou další týden, kdy se můžeme pořádně připravit na důležitý zápas s Plzní.

Trenér FK Teplice Daniel Šmejkal: Slavia vyhrála zaslouženě, ale naše defenzivní chování v pokutovém území, to je trochu dětský fotbal. Nedokázali jsme na aktivitu Slavie odpovědět. Do zápasu jsme špatně nevstoupili, ale měli jsme problém s centrovanými míči, dostali z nich dva góly a potom už to nebylo jednoduché. Slavia má velkou kvalitu, ale my jsme jí to hodně usnadnili, hráli jsme slabě. Čeká nás hodně práce.

6. - Sobota 25. 08. 2018 19:00

Fortuna liga, 2018/2019
0 - 3
0 - 2
FK Teplice
FK Teplice

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

14. Stanislav Tecl
34. Ondřej Kúdela
60. Jan Sýkora

Komentáře (408)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé