Fortuna liga

Slavia - Plzeň 4:0

V sobotní večer hostila Slavia ve šlágru kola lídra tabulky z Plzně. V případě vítězství mohli sešívaní svého soupeře na čele tabulky vystřídat. A to se stalo, výhra to navíc byla ve velkém stylu, když červenobílí zvítězili rozdílem třídy 4:0!

Trenér Trpišovský udělal v sestavě oproti poslednímu zápasu v Teplicích dvě změny. Uzdravený Deli nahradil na stoperu Kúdelu a místo Baluty nastoupil na levém kraji zálohy Zmrhal. Jednu vynucenou změnu musel udělat hostující kouč Vrba - místo indisponovaného Kopice zaujal místo v základní sestavě Zeman.

Zápas začal ve velkém stylu, když se hned ve 3. minutě Slavia gólově prosadila. Na přesný centr Zmrhala si ve vápně naskočil osamocený Souček a z ideální pozice trefil míč hlavou přesně k tyči - 1:0! Brzy však přišla komplikace, kvůli zranění musel odstoupit Simon Deli, kterého nahradil Ondřej Kúdela. Plzeň se pak snažila o vyrovnání, ale několik nadějně rozehraných akcí nedokázala dotáhnout k nebezpečnějšímu zakončení. Následující minuty se tak odehrávaly hlavně ve středu hřiště, kde oba týmy sváděly tvrdé souboje. Důležitý moment přišel v 36. minutě, kdy evidentně rukou daleko od těla zahrál ve vápně dezorientovaný Zeman. Sudí Ardeleanu penaltu nejdříve neodpískal, po shlédnutí videozáznamu ale své rozhodnutí změnil. Míč si na puntík postavil Hušbauer, ale bohužel selhal. Pokutový kop kopl velice špatně, Kozáčik vystihl směr a nepřesnou ránu dokázal vyrazit. Pokračoval však závar ve vápně, který razantně utnul Hubník, když srazil loktem Sýkoru. Po protestech byl navíc hostující kapitán vyloučen! Tentokrát už rozhodčí nezaváhal a odpískal v rychlém sledu druhou penaltu. Tu už slávisté proměnili, Stoch kopl míč k tyči, zatímco Kozáčik zůstal stát uprostřed branky - 2:0! Závěr prvního dějství Slavia kontrolovala a Plzeň byla vývojem zápasu očividně zaskočena.

Ani druhá půle ale nepřinesla změnu obrazu hry, Slavia byla nadále aktivnější, Plzeň pak již byla zcela bezzubá. Jedinou výjimkou byla situace z 52. minuty, kdy zůstal na straně vápna nehlídaný Petržela. Jeho zakončení, či snad pokus o přihrávku, ale mířilo úplně mimo. V 55. minutě vypálil na druhé straně tvrdě Hušbauer, Kozáčik jeho pokus jen vyrazil, Tecl byl u míče dříve a přes srážku s brankářem dokázal balón dostat do sítě. Pomezní rozhodčí ale odmával našemu útočníkovi ofsajdové postavení. Opakované záběry to ale vyvrátily. Slavia pak měla stálou převahu, do gólových šancí se ale nějakou dobu nedostávala. To se změnilo až v 71. minutě, kdy Hušbauer našel v náběhu za obranu Zmrhala, který pak pohotově mířil zcela přesně k tyči a zvýšil na 3:0! Dobré střelecké pokusy pak vyslali ještě střídající Baluta a Hušbauer, ani jeden z nich ale síť rozvlnit nedokázal. To se povedlo až přesnou hlavičkou v nastaveném čase Tomáši Součkovi, který tak upravil na konečných 4:0 pro Slavii!

Kvůli technickým problémům tentokrát přinášíme přepis tiskové konference s trenéry z oficiálního webu Fortuna ligy:

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Pomohl nám kvalitní vstup do zápasu a rychlý gól. První poločas jsme odehráli velmi dobře a aktivně, nepustili jsme Plzeň do její kombinace. Stálo to hodně sil, ale vyplatilo se to. Vtáhli jsme do hry i diváky. Z toho výkonu rezultoval druhý gól. Hlavně u druhé penalty mi nebylo vůbec dobře. My tady těch penalt spoustu nedali. Teď kdybychom nedali druhou, tak nevím, kdo by šel. Asi já, nebo náš trenér gólmanů, který má utaženou levačku. Po vyloučení to byl trochu jiný zápas. Výsledek je zkreslený červenou kartou, od červené to měli hrozně složité. Celkově spokojenost, zasloužili jsme si vítězství. Vyzdvihl bych výkon Ondry Kúdely, který nám podruhé vytrhl trn ze zadku. Tři věci nám hodně pomohly. Herní aktivita, výkon Ondry a někdy až frenetická atmosféra. Tohle vítězství nemá žádný zásadní vliv na ligu. Je odehráno sedm kol, získali jsme jen tři body, i když s těžkým soupeřem. Důležité je jen to, že nám Plzeň neodskočila na víc bodů a srovnali jsme krok. Naznačilo to jedinou věc, že když budeme plnit všechny úkoly, můžeme být úspěšní. Vzhledem k tabulce je to jedno malé vítězství ve strašně dlouhé válce."

Pavel Vrba (trenér Plzně): "Rozhodlo to, že jsme dostali brzo gól, což je samozřejmě špatně. V prvním poločase jsme měli ve velkém vápně dvě tři situace, kdy jsme možná mohli vyrovnat, ale bohužel jsme nebyli důrazní jak Slavia. Pak samozřejmě určitě ovlivnily další průběh utkání pokutový kop a červená karta. Ruka to prostě byla, takové penalty by se měly kopat vždy. K té druhé situaci se nechci vůbec vyjadřovat. Slavia je zkušené mužstvo, které když má o hráče navíc v poli, dokáže to využít. Nenechala si to sebrat, spíš by bylo překvapením, kdyby to dopadlo jinak. Hráčům jsem v přestávce vysvětloval, že je třeba, aby byli disciplinovaní, drželi prostory a pokud možno využili nějaké brejkové situace nebo standardky. Ale Slavia nás víceméně do ničeho nepustila a výsledek ještě potvrdila. Slavia byla důraznější, silovější a přímočařejší. Jaký to může mít vliv? Hraje se ještě nějakých 29 kol a spousta mužstev bude hrát o spoustu bodů. Jednou dostane facku od Jablonce od Slavie, jednou ji dostaneme my od Slavie. Těžko můžeme očekávat, že se nám podaří, abychom odehráli podzim bez porážky a pomalu bez ztráty. Mužstva mají svou kvalitu, Slavia to dnes prokázala a byla lepší. Uvidíme, kdo dostane další facku."

7. - Sobota 01. 09. 2018 19:00

Fortuna liga, 2018/2019
4 - 0
2 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

3. Tomáš Souček
40. Miroslav Stoch (pen)
72. Jaromír Zmrhal
90. Tomáš Souček

FC Viktoria Plzeň
FC Viktoria Plzeň

Komentáře (634)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé