Evropská liga

Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

Obsáhlý průvodce fotbalem v Bordeaux. Okénko do historie, popis kádru a shnutí letních událostí v klubu.

Starobylé přístavní město Bordeaux leží na pobřeží Atlantského oceánu na ústí řeky Garonny. Pyšní se centrem města z 18. stol. zapsaným na seznamu UNESCO. Původně místo obýval keltský kmen Biturgů a jméno Burdigalia neslo jejich sídlo podle přítoku řeky Garonny, Bourde. Jako zbytek Okcitánie zažilo Bordeaux správu Říma a v regionu se dodnes kromě úřední francouzštiny mluví i okcitánštinou – historickým jazykem srozumitelným ve Francii i Katalánsku. Region je jedničkou ve světové produkci vína, jehož tradici pěstování sem přinesli právě Římané. Typické víno Bordeaux se míchá z několika odrůd hroznů, z nichž převažují především Merlot a Cabernet Sauvignon. Musí pocházet z regionu, v opačném případě se nejedná o víno Bordeaux, ale pouze o klaret (typu Bordeaux) – tj. stejné jako se šampaňským, koňakem apod.

Historie klubu

Girondins de Bordeaux založili jako gymnastický a střelecký spolek v roce 1881. Jméno klubu je převzaté od skupiny Girondistů, demokratických politiků z kraje Gironde, kteří vládli zemi v počátku Velké francouzské revoluce. Fotbal se do francouzského přístavu dostal až v desátých letech 20. stol., přičemž první oficiální utkání odehráli Les Girondins až v roce 1920. Hráči nastupovali skoro 80 let ke svým domácím zápasům na stadionu Chaban-Delmas, který byl otevřen v roce 1938 pro světový šampionát v témže roce. V roce 2015 se klub konečně dočkal nového stánku Matmut Atlantique s kapacitou lehce přes 42 tis. diváků, na němž se o rok později odehrálo 5 zápasů EURA 2016 včetně čtvrtfinále.

Fotbalisté v modrobílých dresech vyhráli 6x francouzskou Ligue 1: v letech 1949/50, 1983/84, 1984/85, 1986/87, 1998/99, a naposledy v ročníku 2008/09 po sedmileté vládě Lyonu. Největší úspěchy v evropských pohárech jsou pro Les Girondins dva. V ročníku 1984/85 se dostali do semifinále Poháru mistrů evropských zemí, dnešní Ligy mistrů. Slávistickým fanouškům bude bližší jejich cesta Pohárem UEFA, dnešní Evropskou ligou, kde v semifinále vyřadili pod Františkem Ciprem právě skvěle hrající Slavii, a až ve finále prohráli v dvojzápase s Bayernem Mnichov.

Bordeaux v posledních sezonách

Bordeaux je pravidelným účastníkem evropských pohárů, jenže poslední účinkování v Lize mistrů se datuje do ročníku 2009/10, od té doby hrálo pouze 5x Evropskou ligu. V sezoně 2012/13 se dostalo do osmifinále, v ročníku 2013/14 i o rok později skončilo 4. ve skupině. V sezoně 2017/18 nepřešlo přes maďarský Videoton po výsledcích dvojzápasu 2:1 a 0:1. Letos se Bordeaux do skupiny prokousalo rovnou přes tři kvalifikační utkání. Postupně porazilo lotyšské Ventspils 2:1 a 1:0, ukrajinský Mariupol 3:1 a 2:1 a v play-off begický Gent 0:0 a 2:0.

V domácí soutěži od mistrovského titulu před deseti lety nastal postupný výkonnostní pokles a „plácání se“ okolo 6–7. příčky: 6., 7., 5., 7., 7., 6., 11., 6. a loni taktéž 6. místo. Ještě horší výsledky mají Girondins letos. Postupně prohráli 0:2 se Strasbourgem a 2:1 s Toulouse. Až třetí ligové kolo přineslo body: Girondins vyhráli gólem v nastavení 2:1 s loňským vicemistrem z Monaka. Před reprezentační pauzou ale opět prohráli doma 2:0 s Rennes. Poslední zápas s Nimes Olympique 16.9. přinesl pouze bod za remízu 3:3, modrobílí tak okupují průběžnou předposlední 19. příčku.

Neklidné léto

Co se týče předváděné hry, Girondins jsou nyní velká neznámá. V klubu došlo k několika téměř kuriózním situacím. Po dohodnutí obchodu s AS Řím prodali křídlo Malcolma Barceloně, došlo k opomenutí zápisu záložníka Tomy Basiće na soupisku Evropské ligy(viz dále), tou nejdůležitější je však eskapáda okolo vyhození trenéra Gustava Poyeta.

Girondins totiž pod koučem Gourvennecem během podzimu 2017 „vylétli“ z třetího předkola Evropské ligy a klesali ligovou tabulkou. Gourvennec byl vyhozen po 21. kole s ligovou bilancí 6-5-10 a tým se choulil na 13. pozici s pouhými 23 body a pramalými šancemi na zlepšení. K týmu byl přiveden Gus Poyet, bývalá hvězda Chelsea či Tottenhamu, který na jaře dokázal klub dovést na konečnou 6. pozici (55 bodů s bilancí 10-2-5) zaručující alespoň baráž Evropské ligy. Bordeaux poté změnilo majitele, od finanční skupiny M6 jej odkoupil americký investiční fond General American Capital Partners za 70,5 mil EUR.

V létě se řešila pozici útočníka, protože v sezoně 2017/18 nejvíce gólů vstřelil Malcolm (12), přestoupivší do Barcelony, křídlo Kamano (8), třetí nejlepší střelec týmu byl devětadvacetiletý střední záložník Sankharé (7). Teprve za nimi byli se 4 góly útočníci de Préville a Braithwaite, který však odešel po půlročním hostování zpět do Middlesbrough. Poyet vsadil na útočníka Gaëtana Labordea, který vstřelil dva postupové góly venku v Mariupolu. Přes vidinu postu útočníka č.1 chtěl Laborde odejít do Montpellier, ale Poyet stál za svým rozhodnutím, že může klub hráče pustit až poté, co k týmu dostane adekvátní náhradu.

Den před odvetným zápasem s Mariupolem se tým sešel na hotelu a k Poyetovu překvapení se Laborde nedostavil. „Přijeli jsme dnes na hotel v 11:45 a Laborde tam nebyl. Volali jsme mu a on byl v Montpellier. Nikdo mi nic neřekl! Jsem velice nešťastný. Tohle je můj nejhorší den v tomto klubu,“ čílil se Poyet před novináři. „Je ostuda, co klub dnes udělal s Gaëtanem Labordem. Říkal jsem vedení, že nemůže přestoupit, dokud nekoupíme jiného hráče. Ale oni mě neposlechli a nechali jej jít.“

Po takovém proslovu do médií byl Poyet druhý den hned ráno po postupu přes Mariupol na hodinu vyhozen. Hráči na protest proti jeho náhlému propuštění odmítli přijít na dopolední trénink. Tým přebral dosavadní asistent Eric Bedouet, který sice dokázal přejít přes KAA Gent do skupiny Evropské ligy, ale výsledky v Ligue 1 jsou tristní. Přestože se spekulovalo o angažování Thierry Henryho nebo Arséne Wengera, 5. září byl k týmu přiveden brazilský kouč Ricardo Gomes. Ten už Bordeaux trénoval v letech 2005 – 2007 a dovedl je na 2. příčku v lize a v další sezoně s týmem získal také Ligový pohár. Protože nyní nemá vyřízené formality, k týmu byl přiveden na pozici „generálního manažera“ a papírově vede tým stále „senior coach“ Eric Bedouet.

Kádr Bordeaux

Za více než 40 mil EUR prodali Girondins svou největší hvězdu, brazilského křídelníka Malcoma, do Barcelony. To vyšlo najevo až poté, co jeho příchod oficiálně oznámil AS Řím a na římském letišti už čekaly zástupy fanoušků. Celá situace měla hodně nervózní dohru v médiích. Za dalších 6 mil EUR pak odešel do La Coruni uruguayský útočník Diego Rolan, který však v minulé sezoně hostoval v Málaze. Přestože Bordeaux utržilo na přestupovém trhu ohromné částky, do zběsilého nákupu posil se nepustilo a na přestup přivedlo jen tři hráče, z toho jednoho zadarmo. Tomu Basiće, 21 letého defenzivního záložníka z Hajduku Split, kvůli administrativní chybě nezapsali Girondins na soupisku pro Evropskou Ligu, přestože už odehrál utkání v kvalifikaci.

Jako náhradu za Malcolma si Bordeaux vyhlédlo nigerijské křídlo Samuela Kalu (#10, 21 let), kterého koupilo s Gentu jen 14 dní před jejich vzájemným duelem v play-off Evropské ligy. Kalu, který byl do ledna 2017 hráčem Trenčína, se také podílel asistencí na domácí výhře nad Gentem 2:0. Další asistenci pak stihnul přidat v lize proti Monaku a na první gól počkal až do pátého kola proti Nîmes Olympique. S tržní hodnotou dle Transfermarktu 8 mil EUR je Kalu nejhodnotnějším hráčem Bordeaux.

10 z 11 letošních zápasů odehrál v základu Jaroslav Plašil (#18, 36 let), který v Bordeaux „kroutí“ devátou sezonu a ve svém věku je stále základním pilířem zálohy, přestože přišel o kapitánskou pásku. Bordeaux nejčastěji nastupuje v rozestavení 4–2–3–1 nebo ofenzivnějším 4–3–3. Nutno říci, že se tyto dva systémy liší především tím, zda hraje Jaroslav Plašil staženého středního záložníka s kolegou nebo sám. Plašil má zatím jednu asistenci z posledního zápasu v lize proti Nîmes.

Kapitánem týmu je brankář Benoît Costil (#1, 31 let). Ten přišel do Bordeaux jako volný hráč z Rennes loni v červnu, nastoupil ke 39 zápasům, z nichž pouze v 10 udržel čisté konto a celkově obdržel 49 gólů. Letos má bilanci 6 zápasů a 3 obdržené góly v „Evropě“ a 5 zápasů bez čistého konta a 10 obdržených gólů v lize. Costil byl také reprezentační dvojkou, na mistrovství světa 2018 však nominován nebyl a na lavičku reprezentace se vrátil do Ligy národů UEFA nyní v září. Za dospělou reprezentaci tak má na kontě pouze jeden start v roce 2016.

Nejproduktivnějším hráčem týmu je François Kamano (#11, 22 let), 22 letý křídelník z Guineje. Hráč s 19 starty a 4 góly za seniorskou reprezentaci letos vyběhl na hřiště 11x z 11 zápasů a vstřelil 5 gólů, k nimž přidal 2 asistence. 1,82 metru vysoký levák dokáže zaskočit i na pravém křídle či v útoku. Dle Transfermarktu je jeho cena 7 mil EUR.

Uprostřed obrany nastoupil letos v 10 zápasech na 90 minut Jules Koundé (#4, 19 let). Talent s beninským pasem se narodil v Paříži, v reprezentačním výběru do 20 let tak zvolil francouzskou trikoloru. Je odchovancem Bordeaux, v A-týmu debutoval 13. ledna 2018. Od té doby vynechal jen dva soutěžní zápasy, z nichž jeden nedobrovolně kvůli karetním trestům v evropské kvalifikaci. Jen jednou neodehrál plný počet minut. Dle TM je jeho tržní hodnota 7 mil EUR. Koundé je zářným příkladem cesty práce s odchovanci, kterou v Bordeaux zvolili na místo nákupu drahých posil. Dalším takovým je například střední záložník s rokem narození 2000 Aurélien Tchouaméni (#17, 18 let), který letos nastoupil do 6 z 10 zápasů.

Průměrný věk kádru je 24,6 let, průměr základní sestavy se pohybuje od 25 do 27 let v závislosti na jménech, která nastupují. Výše jej „táhnou“ jen 4 třicátníci v kádru, z nichž nastupují zejména gólman Costil a veterán Plašil. Můžeme konstatovat, že Bordeaux je „typickým afro-frankofonním mužstvem“, kde většinu doplňuje hrstka hráčů z východní Evropy a Brazílie. Kádr má podle TM hodnotu 108 mil EUR, což je skoro trojnásobek hodnoty mužstva Slavie.

Skupina Evropské ligy

Prezident klubu Stéphane Martin byl po losu skupinové fáze optimistický. „Tato skupina může být daleko těžší, než se na první pohled zdá, protože v ní nejsou opravdu velká jména. Zenit Petrohrad je zvyklý na Ligu mistrů, je to velký klub, ty druhé dva méně. Samozřejmě budeme vzpomínat na Slavii Praha, která byla naším soupeřem v semifinále Poháru UEFA v roce 1996. Měli jsme tehdy velice podobnou evropskou sadu dresů. Kodaň udělala velice dobrý výsledek v baráži vyřazením Atalanty Bergamo. Ve skupině nejsou top týmy jako Arsenal, Chelsea, AC Milan nebo Sevilla, ale je tu stále renomovaný Zenit. Je to hratelná skupina, akorát si nesmíme zapomenout kabáty a palčáky,“ říká Martin v narážce na podzimní výjezdy do Petrohradu a Kodaně.

Se Slavií se Bordeaux střetne v prvním hracím dnu 20. září od 21 hodin v Edenu a v 5. dnu 29. listopadu v 19 hodin doma. Stadion Matmut Atlantique nebývá vyprodaný, ze 41 tisíc míst bývá na ligu zaplněna zhruba polovina. Na odvetu play-off s Gentem však přišlo 35 tisíc diváků a jelikož kapacita stadionu byla z bezpečnostních důvodů snížena, bylo vyprodáno.

Na oficiálních stránkách Girondins vyšlo obsáhlé představení Slavie v rozhovoru s francouzským expertem na český a slovenský fotbal: Do Edenu jsme viděli přicházet velká jména, jako Halil Altintop , Ruslan Rotaň nebo Danny. Dnes jsou všichni pryč, protože i přes finanční sílu zůstává síla klubu rok co rok v tom samém: jsou schopni spoléhat na talentovanou českou mládež a zahraniční hráče, kteří sice nemají zářivá jména, ale kteří jsou odhodlaní dát klubu všechno. Konkrétní jména, která zmiňuje fotbalový expert, nejsou překvapivá: Simon Deli, Jan Sýkora, Josef Hušbauer, „švýcarský armádní nůž“ Jaromír Zmrhal a Milan Škoda. Více na:

http://www.girondins.com/fr/europa-league-plein-phare-sur-le-slavia-prague

Slavii nečeká nic lehkého, což naznačuje i ligová výhra nad suverénním Monakem či hladký přechod přes KAA Gent. Určitou výhodou může být utkání prvního hracího dne na domácím stadionu, jelikož nový manažer Ricardo Gomes byl jmenován až 5. září, na sehrání týmu do ligového zápasu měl tedy jen 10 dní a utkání se Slavií bude jeho druhým soutěžním zápasem. Nikoliv však na lavičce, kam smí pouze jeho asistent Bedouet. Ten naposledy viděl ligovou remízu 3:3 s Nîmes, loňským účastníkem Ligue 2.

1. - Čtvrtek 20. 09. 2018 21:00

Evropská liga, 2018/2019
1 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

35. Jaromír Zmrhal

FC Girondins de Bordeaux
FC Girondins de Bordeaux

Komentáře (33)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    Radek097 (přítel SN)     před 6 lety 18.09.2018 18:22 |  
    3 1

    Ještě malé doplnění k manažérovi Gomesovi.
    28.8.2011 dostal mrtvici během zápasu Flamengo vs. Vasco da Gama. (známé také pod ''Derby of Millions'', oba týmy jsou z Rio de Janeira) Na konci roku 2012 se vrátil do VdG, ale na pozici ředitele.
    Nejoblíbenější formace: 4-2-3-1 (s DZ) a 5-1-2-2 (s DZ a KO)
    Vlastnosti: http://prntscr.com/kvviax
    Taktické atributy: http://prntscr.com/kvvcxr
    Spoléhá se na zónovou obranu při bránění standardních situací, rád používá cílového útočníka.
    Ve Francii také trénoval PSG (1996-1998), AS Monaco (2007-2009, tedy po odchodu z Bordeuax). V letech 2002-2004 vedl brazilskou U23.

    • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

      JS (přítel SN)     před 6 lety 18.09.2018 19:06 |  
      2 1

      Zajímavé, díky. Ovšem proti Nimes nastoupilo Bordeaux opět v sestavě 4-3-3 s Plašilem zataženým uprostřed zálohy.

      • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

        Radek097 (přítel SN)     před 6 lety 18.09.2018 19:16 |  
        5 1

        Možná to bude tím, že mu schází typologičtí hráči k rozestavení (taktice), které potřebuje. A tak musí improvizovat.
        Jinak děkuji za článek, je to příjemné zpestření, když článek vydá i někdo mimo adminy SN.

  2. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    Snivec     před 6 lety 18.09.2018 19:10 |  
    5 0

    le couteau-suisse Jaromir Zmrhal :)

    • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

      malan (přítel SN)     před 6 lety 18.09.2018 20:28 |  
      1 3

      Le rouillé couteau-suisse ;)

      • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

        Snivec     před 6 lety 18.09.2018 20:36 |  
        1 0

        Le pointu couteau-suisse

    • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

      Fačín     před 6 lety 19.09.2018 09:26 |  
      1 2

      Zvládne mi někdo vysvětlit ten "švýcarský armádní nůž"? K čemu se to vztahuje, nebo co tím mysleli?

      Děkuji:)

      • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

        donford     před 6 lety 19.09.2018 10:20 |  
        4 0

        Spekuluji - švýcarský armádní nůž a ber to jako srovnání - věčný, nezničitelný, ostrý, výrazný, ladný, estetický, spolehlivý, nenahradditelný.... dosaď sám, co si myslíš. Či ještě něco přidej. :-)
        Jinak, měl jsem ho roky. Pak pro mě jeden kamarád cosi hezkého udělal, a tak jsem mu ho z vděčnosti prodal za 1 Kč. Protože nůž se nikdy nemá darovat! To by mohl přinést neštěstí.

        • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

          smely (přítel SN)     před 6 lety 19.09.2018 10:52 |  
          6 0

          Tento prispevek se libi uzivateli Vinnetou... :-)

      • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

        JS (přítel SN)     před 6 lety 19.09.2018 13:05 |  
        0 1

        Ve francouzském výkladovém slovníku to má význam „univerzál“... :)

        • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

          Fačín     před 6 lety 20.09.2018 13:46 |  
          1 2

          Aha, děkuji.. No ale popravdě to mi na Zmrhala tedy zrovna moc nesedí:)

  3. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    Vlcoun     před 6 lety 18.09.2018 21:03 |  
    6 0

    Parádní článek, četlo se to jedním dechem. Dik

  4. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    Kmotr (přítel SN)     před 6 lety 18.09.2018 21:45 |  
    4 0

    Super clanek!!!!

  5. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    smely (přítel SN)     před 6 lety 19.09.2018 09:19 |  
    1 0

    V Bordeaux sem byl nekolikrat, fakt supr mesto , vsem doporucuju vyjezd a da se i prodlouzit vyletem na nejvetsi dunu v Evrope v Arcachon https://en.wikipedia.org/wiki/Dune_of_Pilat ( da se z ni i snowboardovat, teda spis sendboardovat ) , pripadne spestrit pobyt surfingem na jednom z nejlepsich spotu v Evrope ( Hossegor , cca 120 km jizne od B. ) :-))) ...

  6. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    biggris (přítel SN)     před 6 lety 19.09.2018 10:34 |  
    3 1

    Super clanek, krasa strida nadheru. To bez nadsazky. Jen takova jedna mala technicka, je to Malcom, ne Malcolm ;-) ale jinak ti moc dekuju a tesim se na dalsi predstaveni soupere z tvyho pera.

    • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

      JS (přítel SN)     před 6 lety 19.09.2018 12:27 |  
      0 1

      Aha, díky, to je nějaká moje idée fixe... Shame on me. Poprosím nějakého redaktora o opravu jeho jména. A díky. :)

      • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

        kjandourek (admin)     před 6 lety 19.09.2018 12:37 |  
        1 0

        Provedeno :-)

  7. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    Alanor (admin)     před 6 lety 19.09.2018 10:50 |  
    1 0

    Skvělý článek, díky za něj!

  8. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    Figsebu     před 6 lety 19.09.2018 12:26 |  
    1 0

    Super článek!

  9. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    Ferky     před 6 lety 19.09.2018 12:35 |  
    2 0

    Díky za super článek. Tohle mě vždy baví číst. Možná bych doplnil, že Bordeaux mělo před změnou trenéra zájem o Alexe Krále a Krmenčíka. Místo něj přišel Andreas Cornelius. Silový útočník, kterého si pamatuji od zápasu Dánska proti Česku, který skončil 3:0 pro Dány. Cornelius si s tehdejšími stopery Sivokem a Kadlecem dělal co chtěl. Tak snad ho Michael a Ondra vymažou jak Krmenčíka.

    PS: hodně potěšil název článku inspirovaný herním Zaklínačem :)

    • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

      JS (přítel SN)     před 6 lety 19.09.2018 13:33 |  
      1 2

      Ha, konečně to v tom někdo objevil! Čekal jsem, jestli se někdo chytne ohledně toho Zaklínače... :)

      Díky za doplnění, ano, to hledání vhodného útočníka spadá do té letní eskapády. Cornelius byl sice přiveden, ale nyní nastupuje spíše 33 letý Jimmy Briand, který svého času válel v Lyonu, ovšem věk nezastavíš... Na toho Krmenčíka jsem úplně zapomněl a jsem za to i rád, že jsem ho nemusel ve svém článku zmiňovat. :D

  10. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    Akuls     před 6 lety 19.09.2018 13:05 |  
    1 1

    Tak nás zítra pískají Holanďané. Škoda, že je MvB zraněný, mohl dělat kapitána a trochu si s krajany popovídat.

    Un quatuor néerlandais pour l'Europa League
    Bas Nijhuis sera l'arbitre principal de Slavia Prague - FC Girondins de Bordeaux
    ARBITRES - Mercredi, 19 septembre, 2018 - 11:07
    Les Marine et Blanc vont croiser le chemin de Bas Nijhuis pour la deuxième fois en trois ans.
    L'UEFA a désigné les arbitres qui seront en charge de Slavia Prague - FCGB ce jeudi 20 septembre.
    L'arbitre principal de la rencontre sera monsieur Bas Nijhuis. Il sera assisté de messieurs Rob van de Ven et Charles Schaap. Le quatrième arbitre sera lui aussi néerlandais, monsieur Bas van Dongen.
    Ces dernières années en Europe, Bas Nijhuis a régulièrement croisé la route des clubs français. Il a arbitré Paris, Saint Etienne, Lyon et Lille ces dernières années. Mais ce n'est pas la première fois qu'il sera au sifflet d'un match des Girondins puisqu'il a arbitré Kairat Almaty - FCGB le 27 août 2015. Une rencontre à l'issue de laquelle les Bordelais se sont qualifiés pour les phases de poule de l'Europa League.

    • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

      Karel13     před 6 lety 19.09.2018 14:15 |  
      1 1

      Možná by to chtělo, když už to sem dáváš, přeložit. Pro nás bilingvisty to je poněkud nesrozumitelné ...

  11. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    JS (přítel SN)     před 6 lety 19.09.2018 14:39 |  
    3 2

    Takže k zápasu – Bordeaux je podle mě hodně zranitelné, protože je to nekonzistentní mančaft, kde individuality převládají nad týmovostí. Akorát budeme muset ustát naší úvodní patnáctiminutovku, kdy se většinou necháváme zatlačit k vlastní brance a čekáme, s čím soupeř přijde. V útoku není jediný renomovaný šutér, což může být stejně výhoda jako nebezpečné, protože nějakého 33 letého Brianda je možné podcenit. Největší nebezpečí sice na první dobrou můžeme čuchat z křídel, ale spoustu asistencí má Bordeaux i ze středu hřiště. Jsem extrémně zvědavý, jak to zvládneme. V tipovačce mám 1:1, ale je to pro mě hodně nečitelný zápas vzhledem k našim absencím a jejich chaosu ohledně trenérského štábu atd. Stejně dobře to může být 2:0 i 0:2. Hlavní je chytnout začátek zápasu.

    • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

      Faris (přítel SN)     před 6 lety 19.09.2018 15:16 |  
      1 0

      Chlape, super článek i analýza. Díky moc. Já mám teda v tipovačce 3-1. Vždycky mám výhru.

      • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

        kjandourek (admin)     před 6 lety 19.09.2018 21:20 |  
        0 0

        To tam mám taky... ale tedy po půli 0:1.. vzpomínám loni na Nice...

  12. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    Juventus turin     před 6 lety 19.09.2018 15:13 |  
    2 1

    Tak Slavia s chutí dotoho. Hodně štěstí, zdraví a úspěchů. Nepotkat se s korupcí (ua), ani se skorumpovanými rozhodčími (Poláci), hrát rovinu, nemít pocit beznaděje po nefér zápasech. Užít si skupinu i se šťastným koncem (postupem), pak budou chtít do Slavie i zvučnější hráči. (Claesson, Bero, Trézégeut a další), stačí 2-3 top hráči a Slavia bude ne o krok, ale o pořádný kus dál. Tak se perte chlapi (sportovně - ne jako Slovácko, zbaběle, ale sportovně jako S L A V I A ).

  13. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    Snivec     před 6 lety 19.09.2018 19:43 |  
    4 0

    tak Coufal je OK, jeste to boli, ale neni to nic vazneho. Po bohemce by se mohli zapojit dalsi marodi.

  14. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    Boss82     před 6 lety 20.09.2018 12:22 |  
    3 1

    Díky za parádní článek, JS.

  15. Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

    Alcapone     před 6 lety 20.09.2018 12:42 |  
    2 0

    Pěkné počteníčko JS tak jako o tom Dynamu, dal jsem si k němu teda burčák což jsem neměl dělat :-)

    • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

      padre     před 6 lety 20.09.2018 13:25 |  
      0 0

      Takže střídavě vzyvany a proklinany JS napsal článek, ze si se z něho posr.l? Tak to bude mit urcite radost!

      • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

        Alcapone     před 6 lety 20.09.2018 14:06 |  
        2 0

        :-) já tu nikomu, nenadávám a nikomu ani nikam nelezu. A většinou o tom co kdo napíše trochu přemejšlím. Pokud nepíše ten dotyčný totální sračky. Tak nedávám ani palce dolů to jsem tu dal asi 3 lidem.

        • Re: Girondins de Bordeaux: O víně a fotbalu

          padre     před 6 lety 20.09.2018 14:31 |  
          1 0

          V poho, to nebylo osobní. Za tento příspěvek nalezi JS velká pochvala, tak jako za ten o Dynamu.